Fractal Design Lumen S24 RGB: Test

Pump PWM AIO RGB All-in-One Fractal cooling vandkøling 12 aspect Lumen watercooling Design S24
Fractal Design er kommet med en serie af nye AIO vandkøling. Vi har været så heldige at modtage både Lumen S24 RGB og Lumen S36. Denne test vil være den første nævnte som vi tager et kig på, hvor vi skal se på 2x120mm.

Inden vi skal have kigget nærmere på Lumen S24 RGB fra Fractal Design, jeg har fundet specifikationerne fra deres reviewer guide. 

De tekniske Specifikationer:

 • Intel Socket: 1200, 1366, 115X, 2066, 2011(-3)
 • AMD Socket: AM2, AM3, AM4, FM1, FM2, FM2+
 • Fan Size: 120 mm x 120 mm x 25 mm
 • Fan Speed (100%): 2000 rpm
 • Noise Level (100%): 33.2 dBA
 • Pump speed (rpm): 4000
 • Pressure: 0.23-2.34 mm H2O (Max)
 • Tube length (mm): 400
 • Size & Weight radiator
  • (H x W x D) 272 x 120 x 27

Rundt om Lumen S24 RGB  

Lumen S24 RGB fra Fractal Design, kommer i en sort æske, med hvid bagside. På fronten har vi et billede af Lumen S24 RGB, med logo nede i venstre hjørne. Til højre har vi logo af de producenter Lumen S24 RGB fungere sammen med, hvis du vil bruge RGB’en. Hvilket gør det muligt at tilslutte en ledning til bundkortet, også er det en del af eco systemet med lyset. 

RGB PWM vandkøling Design AIO Pump Fractal S24 watercooling All-in-One 12 Lumen aspect cooling.jpg

På bagsiden fokuserer Fractal Design på kernefunktioner, og promovere for dem. Blandt andet kan toppen på pumpehovedet, fjernes og placeres så den altid vender den rigtige vej i computeren. Lumen S24 RGB kommer også med kølepasta pålagt. 

12 All-in-One Fractal watercooling PWM Lumen vandkøling Design S24 AIO aspect Pump RGB cooling.jpg

Vi skal selvfølgelig videre, og have lagt alt indhold ud på bordet. Udover radiator, medfølger to 120mm blæsere med aRGB, montagesæt til både AMD og Intel, skruer og til sidst manualer.

PWM aspect watercooling Design All-in-One AIO Fractal S24 RGB 12 Lumen cooling vandkøling Pump.jpg

Lumen S24 fra Fractal Design byder på to Aspect 12 RGB blæser med helt op til 2000 RPM. Det er PWM blæsere, som giver dig mulighed for at styre RPM igennem BIOS. De er udstyret med chain funktion, så du kan sætte blæserne sammen med hinanden ud og videre, frem for de hver skal have en indgang.

All-in-One Pump 12 cooling PWM RGB watercooling aspect AIO vandkøling Lumen Design S24 Fractal.jpg

Som tidligere nævnt kan du rotere pumpehovedet, så logoet altid vil sidde rigtigt, uanset placering i kabinettet. Det er en feature som er lækker, specielt over for alle OCD folkene, hvor alt skal sidde korrekt.   

S24 RGB All-in-One aspect watercooling Fractal vandkøling PWM AIO cooling Pump Design 12 Lumen.jpg

cooling Design Fractal AIO All-in-One RGB Pump 12 PWM Lumen S24 vandkøling aspect watercooling.jpg

Montering

Fractal Design skriver selv at Lumen S24 RGB kommer med de nødvendige montage, til at kunne montere på de populære platforme hos Intel og AMD. Hvis det er AMD skal du gøre brug af de medfølgende plader på bundkortet, og med Intel får du plade til bag bundkortet, for at kunne fastgøre køleren.

aspect Fractal Lumen watercooling RGB 12 PWM vandkøling AIO S24 Design All-in-One cooling Pump.jpg

Pump 12 Fractal S24 AIO vandkøling aspect RGB All-in-One PWM Lumen watercooling Design cooling.jpg

All-in-One Design 12 cooling watercooling aspect Fractal Lumen vandkøling S24 AIO PWM Pump RGB.jpg

Testen – Brugen og Ydelsen

aspect Pump All-in-One RGB cooling 12 watercooling Design Fractal S24 AIO PWM Lumen vandkøling.jpg

Testsystem

 • ASUS Prime Z370-P
 • Intel I7 8700K 
 • Nvidia GTX 1660 Ti 
 • 32 GB HyperX Fury DDR4 RGB 3200 MHz CL16
 • Samsung 970 EVO 500 GB SSD

Testsoftware

 • Prime95 (Benchmark)
 • HWinfo64 (Overvågning)

Procedure

Testen er sat op således, at vi først varmer systemet op med Prime95 stress test i 5 minutter. Derefter køre den videre i 30 minutter hvor vi måler gennemsnitstemperaturen i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en deltatemperatur for at give så neutralt et billede som muligt. Blæserne bliver sat til at køre fuld hastighed, så man får et billede af den maksimale køle-ydelse med den belastning vi nu giver den. Det skulle give et reelt billede af hvor meget man kan spænde på de forskellige kølere, og om de kan tage mere eller mindre end hvad vi giver den. 

 

Målingerne: 

Rumtemperatur: ~ 25 grader


Blæserhastighed: ~ 2000 RPM

Som vanens tro, starter vi med at tage et kig på, hvordan Lumen S24 RGB starter ud i en idle. Da jeg ikke har haft mange 240 igennem testbænken, har jeg valgt at tage Fractal Designs egen S28 PRISMA og PURE LOOP 280 fra be quiet! med ind til sammenligning. Når vi starter med idle, så starter Lumen S24 RGB godt ud, med en deltatemperatur på 3 grader. 

vandkøling Fractal watercooling Lumen PWM 12 All-in-One Design S24 RGB aspect Pump cooling AIO idle.png

Det som selvfølgelig er det mest spændende, er hvordan Lumen S24 RGB klare sig, når den bliver sat til at arbejde. Som det kan ses, ender vi med en deltatemperatur på 40 grader. Det gør den kommer ned og konkurrere med Pure Loop 280 og har lavere temperatur end S28 PRISMA og H100X. 

vandkøling Fractal watercooling Lumen PWM 12 All-in-One Design S24 RGB aspect Pump cooling AIO load.png

Støjniveau

Fractal Design PWM Pump S24 vandkøling RGB cooling Lumen All-in-One watercooling aspect AIO 12.jpg

Ved fuld hastighed under testen, endte køleren med et lydniveau på ca. 20,9 dBa. Hvilket ligger den langt under end de tre andre modeller, som alle er over 30 dBa. Lumen S24 RGB formår at være ”lydløst” specielt når vi sammenligner med de andre modeller.  

vandkøling Fractal watercooling Lumen PWM 12 All-in-One Design S24 RGB aspect Pump cooling AIO dba.png

Pris

Da Lumen S24 RGB ikke er blevet lanceret før denne salg, har jeg ikke kunne finde en pris. Vi er blevet oplyst om en MSRP på 873,- DKK. Hvilket jeg syntes er en fornuftig pris som ligger den tæt på mange tilsvarende kølere. 

Design Pump vandkøling Fractal watercooling RGB cooling 12 Lumen All-in-One aspect S24 AIO PWM.png Ønsker du at finde flere oplysninger omkring Lumen S24 RGB fra Fractal Design kan du klikke på banneret. 

Konklusion

Vi er nået til vejs ende, og skal have samlet op på testen af Lumen S24 RGB fra Fractal Design. Desværre blev Lumen S24 RGB testet på et reserve bundkort, uden mulighed for at tilslutte aRGB. Hvilket er synd, for at Lumen ikke kunne få lov til at skinne igennem med sine farver. Når det så er sagt, så har vi stadig kunne teste den af i forhold til hvordan den yder, hvilket selvfølgelig er det vigtigste.

Når vi kigger på selve ydelsen så har Lumen S24 RGB givet et godt resultat med en delta temperatur på 40 grader, formår den at konkurrere med 280 modellen fra Be quiet!. Udover det så har den også vist at være lydløs i forhold til de modeller som vi sammenligner med, med over 10 dBa i forskel. Det må siges at være en stor forskel som kun gør resultatet flottere. Lumen S24 RGB er nem og montere, og hvis du er ny til det, er deres medfølgende manual brugervenlig og nem at forstå.

Fractal Design går ikke ned på design, og med Lumen S24 RGB er der ingen forskel. Køleren har et flot design, og med mulighed for at justere coveret til pumpehovedet, så det vender korrekt i kabinettet, er det en ekstra feature, som gør du aldrig skal se på et logo som hænger omvendt, fordi det var den mulighed du havde ved montering. 

Til sidst skal vi kigge på prisen. Her har jeg heller ikke noget at komme efter med Lumen S24 RGB. Prissætningen er fornuftig, hvor den ikke er for dyr i forhold til andre modeller. Selvom alt har været godt indtil videre, har jeg også et enkelt punkt som jeg ikke er fan af. Nemlig Fractal Designs valg af kabler, hver blæser har to kabler, en PWM og en aRGB, de har begge mulighed for at tilslutte hinanden også videre til bundkortet. Udover det, så er ledningen til pumpen blevet placeret i radiatoren, hvilket selvfølgelig gør vi ikke skal have en ledning fra pumpehovedet til bundkortet.


Alligevel har Fractal Design valgt at tilføje aRGB kabel på pumpehovedet, og ikke nok med det, så er alle kablerne for korte til at kunne blive trukket rundt og eventuelt bagom kabinet og nederst til bundkortet, hvor på mit bundkort jeg normalt bruger har tilslutning. Det bliver simpelthen for meget ledningsrod som kunne have været løst med lidt længere kabler, og eventuelt have haft både PWM og aRGB på radiatoren, når Fractal Design ønsker at have et clean look omkring pumpehovedet. 

Vi slutter derfor testen af med at give en score på 8 ud af 10. Selvom vi har haft et flot resultat på Lumen S24 RGB, føler jeg stadig Fractal Design skulle have givet lidt ekstra for at det havde været det perfekte resultat, både med udseende og ydelse. 

Pros

 • Nem at montere
 • Flot design
 • Lavt støjniveau
 • Fornuftig ydelse
 • Pris

Cons

 • Mange kabler
 • Kabler ikke altid lange nok

Vores partnere