Noctua NH-D9L chromax.black

Noctua chromax.black cooling cooler aircooler air black NH-D9L
Endnu en Noctua køler er kommet besøg, efter den er blevet opdateret til chromax.black serien. Vi skal tage et kig på en lille men kompetent køler, nemlig Noctua NH-D9L chromax.black. Med sin NF-A9 PWM blæser, som har en størrelse på 92 mm.

Inden vi skal have kigget nærmere på NH-D9L chromax.black fra Noctua har jeg fundet specifikationerne fra Noctuas hjemmeside.  

Centrale Features

 • Intel Socket: 115X, 1200, 1700, 1851
 • AMD Socket: AM4, AM5
 • Fan Size: 92 mm x 92 mm x 25 mm
 • Noise Level (100%): 22,8 dBA


Rundt om NH-D9L chromax.black

NH-D9L chromax.black er en opdatering af deres tidligere køler med næsten samme navn, NH-D9L. Den har fået en opdatering i designet, hvor den har fået det sorte design, fremfor aluminium og brun. Ved siden af det er NH-D9L chromax.black en køler, som er oplagt til brug i mindre builds, med sin lave højde. Så den kan både bruges i HTPC og Small Form factor kabinetter. Ved siden af det er den også allerede klar til kommende Intel socket, som vi forhåbentlig kommer til at se meget snart.

cooler cooling NH-D9L chromax.black Noctua aircooler black air.JPG

Med i kassen får vi en masse tilbehør, både til montering til Intel og AMD. Vi får nødvendigt værktøj til at kunne montere den, og vi får også Noctua kølepasta og low-noise adapter. Man skal selvfølgelig være opmærksom på adapteren, sætter hastigheden ned på blæseren. Hvilket gør den genere mindre støj, men det vil også betyde den får mindre luft skubbet igennem, til at køle CPU.

cooler NH-D9L chromax.black cooling Noctua air aircooler black.JPG

NH-D9L chromax.black gør brug af NF-A9 PWM Chromax.black blæser. Blæseren har en størrelse på 95mm, og en maksimum hastighed på 2000 RPM, hvor den med Low-noise adapter, kommer ned på 1550 RPM. Støjniveauet er 22,8 dBA, hvor den med Low-noise kommer ned i 16,3 dBA. Der medfølger også ekstra pins, til at kunne montere en ekstra blæser, hvis man har behov for mere køling.

NH-D9L air Noctua black cooling cooler aircooler chromax.black.JPG

Tårnet er bygget op med fire varmerør. Selve tårnet mindre mest af alt, om den tidligere Noctua NH-D15 chromax.black, som har været til test, men i et mindre format. Der er brugt kobber til basen og varmerørene og aluminium til køle finnerne, som skal hjælpe med at give den bedste fordeling af varmen.

NH-D9L aircooler cooling Noctua chromax.black air cooler black.JPG

Montering

Med NH-D9L chromax.black er der montering til Intel og AMD, og som nævnt, har de allerede gjort klar, til at den kan monteres på Intels kommende LGA1851. Manualen som fulgte med, giver nemt et overblik, over hvordan køleren skal monteres skridt for skridt.

Vi skal starte med at samle skruer på beslaget, som skal sidde bagpå bundkortet. 

black NH-D9L cooling cooler aircooler Noctua chromax.black air.JPG

Som det næste, skal den monteres bag på bundkortet, så skruerne kommer igennem hullerne. Derefter sættes de små plastik ringe over skruerne. 

cooler chromax.black black Noctua NH-D9L air cooling aircooler.JPG

Blæseren fjernes fra køleren, så det er muligt at fastmontere tårnet, med skruer som er fastmonteret. Efterfølgende, sættes blæseren tilbage igen. 

aircooler air Noctua chromax.black NH-D9L black cooler cooling.JPG

Testen – Brugen og Ydelsen

Testsystem

 • MSI MEG Z690 Unify
 • Intel I7 12900K 
 • Nvidia RTX 2080 Ti 
 • 32 GB HyperX Fury DDR5 5200 MHz CL36
 • Samsung 970 EVO 500 GB SSD

Testsoftware

 • Cinebench (Benchmark)
 • HWinfo64 (Overvågning)

Procedure

Testen er sat op således, at vi først varmer systemet op med Cinebench i 5 minutter. Derefter køre den videre i 10 minutter hvor vi måler gennemsnitstemperaturen i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en deltatemperatur for at give så neutralt et billede som muligt. Blæserne bliver sat til at køre fuld hastighed, så man får et billede af den maksimale køle-ydelse med den belastning vi nu giver den. Det skulle give et reelt billede af hvor meget man kan spænde på de forskellige kølere, og om de kan tage mere eller mindre end hvad vi giver den.
 **Efter at have fulgt lidt op på I9 12900K og varme generering har jeg valgt at slå Hyper-Threading fra, for at give køleren mulighed for at vise hvad den kan, fremfor CPU’en presser den til sit maksimum. Alle test i fremtiden vil køre sådan her. 

Målingerne: 

Rumtemperatur: ~ 23 grader
Blæserhastighed: ~ 2000 RPM

CPU WATT: ~ 182

Selvfølgelig giver det sig selv at blæseren er beregnet til mindre krævende CPU’er, og det gør også selv i idle, begynder NH-D9L chromax.black at blive sat på prøve. Her opnår den en idle på 11 grader i deltatemperatur.

cooler chromax.black Noctua black air aircooler cooling NH-D9L.png

Går vi videre til load, så ender vi på 77 grader i deltatemperatur. Selvom det er varmere end NH-L9X65, som også lige har været inde. Så skal det tages med at den opnåede en lidt højere Watt på CPU, som faktisk hed 182W mod 180W. Ved siden af det, så er det stadig en blæser, som ikke er beregnet til de tunge CPU’er, men de lidt mindre krævende. 

Noctua NH-D9L air chromax.black black cooler aircooler cooling.png

Støjniveau

air Noctua cooling cooler aircooler chromax.black black NH-D9L.jpg

Vores støjmålinger er foretaget med en UNI-T UT353 dB måler. Målingerne er foretaget i et “real world” setup og altså ikke i et lydkammer. Ydre påvirkninger er naturligvis forsøgt reduceret så meget som muligt men er som sagt ikke foretaget i den et lydkammer. Vores målinger skal derfor mest af alt tages som generel indikator og ikke en videnskabelig måling. De tjener primært som sammenligningsgrundlag på tværs af testede produkter, der altid testes under så sammenlignelige forhold som muligt. 

chromax.black cooler Noctua black aircooler cooling air NH-D9L.png

Pris

Noctua NH-D9L chromax.black har en pris på 645,- DKK. Det er ikke langt fra blandt andet NH-D15, men set i lyset af de henvender sig til to forskellige segmenter og ønsker. Er prisen fornuftigt sat.  

Noctua chromax.black NH-D9L air aircooler cooling black cooler.jpg
Ønsker du at finde flere oplysninger omkring NH-D9L chromax.black fra Noctua kan du klikke på banneret. 

Konklusion

Vi er kommet til afslutningen på test af NH-D9L chromax.black fra Noctua. Det er selvfølgelig en køler, som ikke er beregnet til at blive monteret på en I9, og det ses også tydeligt, da den hurtigt kom op på maksimum temperatur, før CPU’en blev begrænset. Det er dog stadig en køler, som kan bruges til mange andre, som ikke generer den slags varme som 12900K. Køleren deler utrolig mange ligheder, med tidligere model NH-D9L, hvor den store forskel, nok ligger mere i designet. 

Det gør også Noctua får åbnet op for et større marked, og specielt med dem hvor udseende har en betydning og ikke ønsker at gå med aluminium og det brune design. Testen viser også at køleren skal bruges til et mindre krævende build. Det kunne være en mindre gaming computer eller kontormaskine.  Fordelen omkring den, er dog stadig at der er mulighed for at tilslutte en ekstra blæser, så hvis du ønsker at optimere køleren, kan det gøres. 

Selve monteringen er som andre Noctua kølere, nem og lige til. Det er et simpelt system, som fungerer, og det kræver ikke den store videnskab at få den monteret. 

NH-D9L chromax.black er en neutral luftkøler, som kun skal monteres med et enkelt 4-pin PWM stik, hvilket også gør du ikke har behov for software eller en masse kabler rundt omkring i kabinettet. Den kan styres via BIOS. 

Selve prisen ligger lige på kanten, i forhold til ydeevne og prisen. Dette siger jeg, mest fordi den har lagt sig meget tæt på bedre ydende luftkølere, men stadig også et godt stykke over tilsvarende små kølere. Den skulle dog ikke have været meget dyre, før jeg ville have kigget på alternativer. 

Jeg ender med at give NH-D9L chromax.black en score på 8 ud af 10. En blæser som er beregnet til casual gameren eller en som ønsker en køler til sin kontormaskine, for at gøre den mere lydløs, men stadig holde CPU’en kølig. 

Fordele

 • Nem at montere
 • lav støjniveau
 • Ingen software
 • Neutralt sort design
 • Pris
 • Mulighed for to blæsere

Ulemper

 • Ydelsen kan findes bedre
 • Beregnet til mindre CPU’er

Score: 8

Noctua chromax.black cooling cooler aircooler air black NH-D9L.JPG


Vores partnere