Fractal Design Celsius+ S36 Prisma: Giveaway

front aio 360 mm celsius+ s36 prisma fractal design vandkøler kølehoved
I denne test kigger vi på Celsius+ S36 Prisma køleren fra Fractal Design. giveaway


På Tweak.dk kender vi Fractal Design som producenten bag en række af rigtig gode kabinetter. Men under overfladen har Fractal Design også leveret AIO (all-in-one) processor kølere, og vi skal i denne test se nærmere på deres spritnye Celsius+ S36 Prisma køler med RGB belysning, RGB- og fanhub samt andre smarte detaljer.

Inden vi dog kryber ned i herlighederne, tager vi som altid lige et kig på specifikationerne.

Specifikationer

celsius+ S36 specifikationer 360 mm aio processor køler.JPG

Celsius+ S36 Prisma køleren kommer i 3 størrelser (S24, S28 og S36), hvoraf vi har testet S36, der kommer med en radiator på 360 mm. De udvendige mål på denne er 123 mm x 30 mm x 403 mm. Som det måske også fremgår af navngivningen, så er de to øvrige størrelser på 240 mm og 280 mm.

Fractal Design Celsius+ S36 Prisma

De medfølgende blæsere er af Prisma typen, hvilket betyder, at de har indbygget ARGB belysning. ARGB står for Adressable RGB, og er ganske enkelte betegnelsen for RGB-belysning der er programmerbart, så man kan ramme præcist de farver og effekter man selv ønsker. Til S36 modellen medfølger der tre 120 mm blæsere med PWM-styring.

Indpakning og indholdet

Nok om specifikationerne, lad os se på hvad man køber. Først og fremmest er der æsken der ganske enkelt er sort og hvid, med et billede af produktet samt navn på forsiden. På siderne er der lidt mere info samt dimensioner på køleren, og på bagsiden finder man en lille smule mere info om, hvilke punkter der adskiller denne køler fra andre i samme klasse, men mere om det senere.

Celsius+ S36 Prisma Fractal Design test aio

Ude af æsken finder vi selve radiatoren med påmonteret slanger der er fastgjort til kølehovedet, de tre 120 mm Prisma PWM-blæsere, en ledning til RGB-belysning, en masse monterings beslag og skruer samt en brugsforvirring. Der er også vedlagt en lille rød seddel, hvorpå der står at man i tilfælde af defekter skal kontakte Fractal Designs support, da de i mange tilfælde vil kunne afhjælpe problemet uden at der skal sendes til dem.

Fractal Design Celsius+ S36 Prisma AIO vandkøler

Jeg plejer normalt at smide brugsforvirringerne over skulderen, men det er alligevel værd at nævne, at monteringsvejledningen til dette produkt, er specielt detaljeret og ganske udførligt beskrevet. Der er også ganske udførlige beskrivelser af de enkelte dele og deres mål, hvilket man også sjældent ser. Det er måske også overflødigt for langt de fleste brugere, men det er altid rart når producenterne gør lidt ekstra ud af tingene.

Et nærmere kig

Det er nu blevet tid til at kigge nærmere på produktet. Det første der falder i øjnene, er det, efter min mening, virkelig flotte kølehoved. Kølehovedet er lavet i en virkelig flot matsort finish i siden. På toppen er der en ring med RGB-belysning samt en spejloverflade. Der er desuden et lille Fractal logo samt en PWM og AUTO indstilling. Det forholder sig nemlig sådan, at man ved at dreje på toppen af kølehovedet, kan indstille køleren til at styre hastigheden på blæsere og pumpe manuelt eller sætte den til at køre automatisk. Sætter man den på AUTO, benytter køleren sig af Fractal Designs hastighedskurve, der skal være med til at sikre minimal lydudvikling under brug. På PWM, er det så brugeren selv der styrer hastigheden, enten direkte i BIOS eller via bundkortets software.

Fractal 360mm radiator Design Celsius+ S36 Prisma

Radiatoren er der ikke meget at sige om, andet end at den er sort. Kølerslangerne er heller ikke specielt interessante andet end at de selvfølgelig er sleevede, hvilket vi efterhånden forventer ved kølere i denne kaliber. Inden vi kommer til det mest interessante, er det også lige værd at nævne, at kølerslangerne kan drejes både nede ved pumpehovedet og ved radiatoren. Normalt ser man kun det førstnævnte, og Fractal Design sørger altså her for maksimal fleksibilitet i forhold til montering, så man ikke ender med underlige vrid, der i sidste ende kan forårsage lækager.

Nå, men med alt det kedelige af vejen, kommer her det jeg er allermest glad for ved denne køler, og også årsagen til, at jeg vil anbefale denne køler til alt og alle (jeg kender jo godt udfaldet på ydelsestesten i skrivende stund). Fractal Design været så geniale at de har indbygget en FAN- og RGB-hub i toppen af radiatoren. Lige der mellem de to slanger, kan man altså montere samtlige stik, der kommer fra de medfølgende RGB-blæsere. Normalt er det nemlig et helvede at route alle kabler så de sidder pænt i kabinettet, men her skal man route kablerne et sted hen, hvilket er genialt.

rgb pwm fan hub celsius+ s36 prisma vandkøler

Kablerne fra hubben går ned til kølehovedet under sleeven langs med kølerslangerne, og det er hernede al magien sker. Der går nemlig i alt kun to kabler fra kølehovedet, der så styrer alt på køleren. Det ene kabel der i øvrigt er pænt sleevet skal sidde i bundkortets CPU_FAN stik, og det andet kabel er udelukkende til RGB styring, og skal sidde i et ledigt RGB stik på bundkortet. Det er nemt, bekvemt og dejligt, og mere er der ikke i det.

ledning til kølehoved sleevet sort fractal design s36 prisma

Ved RGB-belysningen skal man dog være opmærksom på, at stikket dertil er et 5V 3 pin stik i modsætning til 12V 4 pin udgaven, som nogen RGB-systemer benytter sig af. Det er derfor ikke sikkert, at RGB-belysningen er direkte kompatibel med det eksisterende RGB-system man bruger, og derfor skal indstilles separat.

Og RGB er stikordet der bringer os videre. Som nævnt, har de medfølgende blæsere belysning fra hvad der ligner seks RGB-dioder i midten af hver blæser. Disse dioder kan programmeres efter brugerens ønske gennem tredjeparts software. På toppen af kølehovedet er der en ring med RGB-dioder, der ligeledes kan programmeres og synkroniseres med resten af systemet. Det hele kan også nemt slukkes, hvis man ikke ønsker det, hvorved man også sparer RGB-stikket fra kølehovedet.

celsius+ RGB_S36_Prisma AIO køler vand

Montering

Så kommer vi til monteringen. Som det første, skruer jeg de tre medfølgende blæsere fast til radiatoren og forbinder PWM-kablerne til hubben mellem slangerne på radiatoren. Dernæst kæder jeg RGB-stikkene fra blæserne sammen, så jeg til sidst kun har ét stik der også kan sidde i hubben. Ved PWM-kablerne skal man lige være opmærksom på, at kablet fra den blæser der sidder længst væk fra hubben, kan være en anelse kort, hvilket dog kan fikses hvis man lige drejer på blæseren. Det er ikke fedt med overskydende kabel, men for korte kabler er også træls.

prisma al-12 pwm argb blæsere 120 mm radiator

Dernæst skal jeg have monteret kølehovedet oven på min processor. Jeg er igen engang heldig, at jeg har et AMD-system med en Ryzen processor, og derfor skal bruge de plastikbeslag, der som standard sidder på bundkort fra AMD. På kølehovedet skal der dog lige skiftes beslag, så vi får et der passer til AMD-platformen. 

intel monterings beslag celsius+ prisma køler

Det gøres nemt ved at dreje det eksisterende beslag en lille tand mod uret, når man ser på kølehovedet fra bunden, hvorefter beslaget bare kan tages af. Det medfølgende beslag til AMD sættes så fast ved at dreje det med uret, med den lille tap pegende ned mod bundkortet.

amd am4 monteringsbeslag fractal design kølehoved gaming aio

Dernæst skal der monteres en lille løkke og en fingerskrue i det lille hul modsat tappen på beslaget.

fingerskrue til montering amd am4 celsius+ s36 cpu køler

Køleren er nu klar til montering ovenpå processoren. Der skal ikke påføres kølerpasta, da det er påført fra fabrikken. Desværre følger der ikke ekstra med, hvilket man godt kunne bruge i tilfælde af, at man afmonterer køleren af diverse årsager.

montering på bundkort am4 celsius+ s36 prisma fractal design processor køling

Den ene tap sættes nu forsigtigt fast i plastikbeslaget på bundkortet, mens kølehovedet sættes forsigtigt ned over processoren. Løkken i den anden side sættes fast i det andet beslag, og fingerskruen spændes indtil køleren sidder fast. Det er ikke nødvendigt at bruge værktøj overhovedet, hvilket jeg er kæmpe fan af.

fingerskrue til montering af am4 beslag fractal design

Til sidst skal ledningerne fra kølehovedet tilsluttes bundkortet, hvilket jeg allerede har gennemgået tidligere. Køleren er nu klar til brug, og i vores tilfælde, en test på ydelsen.

Ydelsen

CPU: AMD Ryzen 2700
Software (benchmark): CPU-Z
Software (overvågning): HWinfo64

Procedure:

Vores kølertests er sat op således, at vi først varmer systemet op med CPU-Z stress test i 10/30 minutter (Luft/Vand). Derefter lader vi det køre videre i 2 minutter hvor vi måler gennemsnitstemperaturen i HWiNFO64. Vi trækker så endeligt rumtemperaturen på det givne tidspunkt fra og lander på en deltatemperatur for at give så neutralt et billede som muligt. Blæsere og pumper bliver sat til at køre fuld hastighed, så man får et billede af den maksimale køle-ydelse med den belastning vi nu giver den. Det skulle give et reelt billede af, hvor meget man kan spænde på de forskellige kølere, og om de kan tage mere eller mindre end hvad vi giver den. 

Målingerne:

Rumtemperatur: ~25 °C
Blæserhastighed: ~2000 RPM

fractal design celsius+ s36 prisma 2000 rpm ydelse.jpg

Vores benchmark klarer Fractal Design Celsius+ S36 Prisma køleren til UG. Den ender med at ligge som den bedst ydende AIO køler i feltet, hvilket er ganske imponerende. Den er altså ikke bare pæn, den yder også helt fantastisk. Køleren fejer altså al modstand af banen, og ender med at være dagens topscorer. Det skal dog også nævnes, at vi har med tre 120 mm blæsere at gøre, som fyrer derudaf ved 2000 RPM, hvilket er højere end nogen af de andre kølere vi sammenligner med. Så det er forventet, at denne køler kan yde bedre på sit maksimale end konkurrenterne.

Støjniveau:

Dette bringer os videre til støjudviklingen, for helt naturligt er det, at jo højere RPM man kører blæsere med, des mere støj vil de også udvikle. Her ligger Celsius+ S36 Prisma køleren også i den højere ende, hvor vores totalt uvidenskabelige, men dog indikationsgivende lydtest viser os en lydudvikling på 37 dB fra en afstand på ca. 30 cm ved fuld hastighed.

Vælger man modsat at køre blæserne mindre aggressivt kan man komme ned på et lydniveau der er så lavt, at vi ikke har udstyr til at måle det.

lydskala decibel kølere amd intel gaming.jpg

Pris

Fractal Design Celsius+ S36 Prisma køleren er helt ny på markedet og er prissat til lige omkring 1600,- DKK. Det er i den dyre ende af, hvad en 360 mm AIO køler kan købes til, og forgængeren Celsius S36 Prisma koster pt. lige omkring 1000,- DKK. Til gengæld får man med denne nye køler en hel række nye features, som man normalt ikke ser, og som virkelig er rare at have eller gør installationen en del nemmere.

Konklusion

Celsius+ S36 Prisma køleren fra Fractal Design er en fantastisk AIO køler, der kommer med en del af de features, som jeg har drømt om i længere tid. Nem installation og tilslutning af blæserne, få kabler der skal tilsluttes resten af systemet samt god ydelse. RGB- og FAN-hubben er jeg kæmpe fan af, og her har Fractal Design banet vejen for, hvad jeg vil tro bliver industristandard fremadrettet.

Køleren er virkelig lækkert udført i lækre materialer og vil pynte i ethvert system hvad enten man er til RGB-belysning eller ej.

Ydelsen er ikke til at tage fejl af. Her lægger køleren sig i spidsen på listen over andre AIO kølere vi har testet på samme system, hvilket dog delvist er resultatet af, at blæserne kan køre med helt op til 2000 RPM, hvilket igen resulterer i en god mængde støj.

Der er selvfølgelig også RGB-belysning i blæsere og kølehoved, som egentlig ser ganske fin ud, men er set bedre.

Fractal Design Celsius+ S36 Prisma ender med en karakter på 9/10 og en Editors Choice award for en køler der yder fantastisk, ser knaldgodt ud og er ekstremt nem og frustrationsfri at montere. Eneste lille minus er, at lydudviklingen er forholdsvis høj, når vi når maksimum ydeevne, og at PWM-kablet fra den ene blæser var lige til den korte side.

Pros

  • Flot køler
  • Gode materialer
  • Gode features
  • RGB- og FAN-hub på radiatoren
  • Lydsvag ved normal ydelse

Cons

  • PWM-kablet fra den ene blæser var lige til den korte side
  • Forholdsvis høj lydudvikling ved maksimum ydelse


Konkurrencen er slut. Vinderen er lars.frederiksen. Stort tillykke fra redaktionen.


***GIVEAWAY***

I samarbejde med Fractal Design udlodder vi en Celsius+ S36 Prisma køler.

Det eneste du skal gøre for at deltage, er at smide en kommentar i nedenstående kommentarfelt.

Vi trækker en vinder den 21 april, hvor efter vinderen kontaktes. Hører vi ikke fra den udtrukne vinder inden 5 dage, vil en ny vinder udtrækkes.


Vores partnere