ASUS ZenWiFi XT8: Test

ZenWiFi ASUS MEsh network router AX6600 AX WiFi6 AiMesh XT8
Endnu engang står det i netværkets tegn. Denne gang skruer vi dog ned for prisen og kigger på noget flere kan være med på. ASUS har et bredt sortiment, når det kommer til Mesh og router, og det er også den første kategori vi skal kigge nærmer på, når vi åbner kassen til ASUS ZenWiFi XT8. En pakke med to noder, som byder på WiFi 6 og ellers mange af de andre gode ting vi kender fra ASUS netværket.

Inden vi går videre skal vi have kigget på specifikationerne, som jeg har fundet på ASUS’ hjemmeside.     

Specifikationer på ASUS ZenWiFi XT8

 HARDWARE FEATURES

 • Processor: 1.5 GHz quad-core CPU
 • Interface: 3x LAN Gigabit Ethernet Ports / 1x 2.5G WAN 
 • Button: Reset, WPS, Power
 • Dimensions: 160 × 75 x 161,5 mm
 • Antenna: 6 Internal antennas
 • ASUS AiMesh: Ja
 • Primary AiMesh Router: Ja
 • AiMesh node: Ja

WIRELESS FEATURES

 • Wireless Standards: IEEE 802.11 ax/ac/n/a 5 GHz, IEEE 802.11 ax/n/b/g 2.4 GHz
 • Frequency:
  • 5 GHz
  • 2.4 GHz
 • Signal Rate:
  • 4804 Mbps (5 GHz)
  • 574 Mbps (2.4 GHz)
 • Wireless Security:
  • WPA 
  • WPA2 
  • WPA3 
  • WPA/WPA2-Enterprise (802.1x)

Centrale featuress vi kan slå ned på med dette sæt er naturligvis understøttelsen for WiFi 6 AX6600 og så muligheden for at kunne dække et område op til 510m2 som betyder at de fleste burde være dækket godt ind. 


ASUS router ZenWiFi XT8 network MEsh WiFi6 AiMesh AX6600 AX.jpg

Udover det fremhæver de deres AiProtection Pro, som er gratis beskyttelse til dit netværk. Muligheden for at bruge AiMesh teknologi, der gør du kan bruge ASUS mesh og routere til at skabe et samlet netværk, og til sidst deres app, hvor du nemt og intuitivt kan styre dit netværk. 


Rundt om ASUS ZenWiFi XT8

I selve kassen har vi de to noder, to strømkabler, én ethernet kabel og til sidst nogle manualer. 

WiFi6 AiMesh MEsh ZenWiFi XT8 AX6600 network ASUS AX router.jpg

ZenWiFi XT8 fås både i hvid og sort. Dem vi har modtaget er den hvide model, med et meget stilrent look, som på fronten kun brydes at en lille LED og ASUS stående over den. Noden trækker luft ind fra siden, for at kunne holde hardwaren kølig. 

ZenWiFi ASUS MEsh network router AX6600 AX WiFi6 AiMesh XT8.jpg

På bagsiden af ZenWifi XT8 har vi tre gigabyte LAN RJ45 porte, én 2.5G WAN RJ45 Port, én USB-A indgang, udover det har vi indgang til strømstikket, power.  

AX6600 AX ASUS router ZenWiFi AiMesh WiFi6 MEsh XT8 network.jpg

I bunden får vi en masse information, blandt andet navnet på det netværk som routeren vil lave under oprettelse, inden du selv har navngivet den. Vi har også en QR-kode til at kunne forbinde noden til APP’en under tilslutning, samt WPS og reset knap.  

 

Testen

For at indstille routeren, kan det enten gøres via en app på telefonen eller via browser. 


video credit: ASUS

Du kan også hente app her: 

ASUS Router App til Android 

ASUS Router app til iOS

Når vi nu har oprettelsen af konto på plads skal vi selvfølgelig videre i testen. Vi skal kigge på hvordan ASUS ZenWiFi XT8 fungerer med dækning. 

For at teste ASUS ZenWiFi XT8 gør vi brug af følgende testmetode og programmer:

Forbindelsen bliver testet på en 1000/500 fiber forbindelse, med en fastmonteret router, hvor internettet bliver fordelt videre til vores test enhed. 

Det er blevet tid til selve testen af ASUS ZenWiFi XT8, hvor vi skal starte med at kigge på, hvordan systemet klarer sig når der testes på mobilen. Kigger vi på den første, hvor vi står under 1 meter fra den primære node med mobilen, så får XT8 lagt sig godt i midten. Den formår desværre ikke at lægge sig blandt Deco X60 eller XD6, som ellers burde være sammenlignelige med hinanden. Vi ender med et resultat på 495 mbps.   

ZenWiFi AX6600 ASUS MEsh network XT8 router AX WiFi6 AiMesh.png

Kommer vi lidt væk fra hoved noden, og rammer de fem meter, så bliver der byttet lidt rundt på den langsomme start. Her ender XT8 med at overhale de andre, og nogle af de meget dyre modeller. De slutter af på toppen med et resultat på 661 mbps. 

AiMesh ASUS XT8 router network WiFi6 ZenWiFi MEsh AX6600 AX.png

I samme omgang tager vi også hastigheden på en upload, som en ender med et resultat på 198 mbps. Hvilket er det laveste vi har ramt ud af de valgte mesh systemer.   

XT8 AX router ASUS network AiMesh ZenWiFi MEsh AX6600 WiFi6.png

Jeg er nu kommet på 20 meter fra hoved noden. Her kommer endnu et flot resultat på 340 mbps. Selvom XT8 ikke har lagt sig i spidsen er det stadig utrolig flot, og specielt sammenlignet med Deco XE75 og Deco M9 Plus, som begge har tre noder at arbejde med, mod de to fra ASUS. 

AiMesh WiFi6 router XT8 MEsh network AX6600 ZenWiFi AX ASUS.png

Vender vi tilbage til 5 meter, og får kørt en test på computeren. Her falder XT8 desværre igen igennem og ender kun med 512 mbps. Hvilket sætter den under de andre systemer. 

AiMesh XT8 AX WiFi6 network router ZenWiFi AX6600 ASUS MEsh.png

I samme omgang den trådløse test blev kørt på computeren, ender vi med en ping på 4, Hvilket ligger tæt på de andre.  

MEsh ASUS XT8 router AiMesh WiFi6 AX ZenWiFi AX6600 network.png

Det sidste som skal ske på computeren er den kablet forbindelse. Her ender routeren med et resultat på 943 mbps, som ikke er langt fra de andre, der har været igennem samme test. 

ASUS router MEsh network XT8 AiMesh AX ZenWiFi WiFi6 AX6600.png

Vi har nu kun strømforbruget tilbage. Hvor XT8 har mulighed for at score nogle point, de ligger fint i midten blandt de enheder som har været igennem denne test. Måske en smule til den høje ende, specielt når vi sammenligner hardware og pris. 

XT8 ASUS ZenWiFi MEsh AX6600 network router AiMesh AX WiFi6.png

Pris

Jeg har fundet ASUS ZenWiFi XT8 2-pack til en pris på 2189,- DKK.

AX MEsh ASUS router AiMesh ZenWiFi network XT8 WiFi6 AX6600.png

Hvis du ønsker at læse om ASUS ZenWiFi XT8 på ASUS’ hjemmeside, kan du klikke på banneret ovenfor.

Konklusion

Det er blevet tid til lave en opsamling på testen af ZenWiFi XT8 fra ASUS. Selve designet er stilrent, både i sort og hvid. Personligt er jeg stor fan af brugervenligheden i den APP ASUS bruger, og det samme gør sig gældende for at kunne kombinere både mesh enheder sammen med en router med deres AiMesh. 

ZenWiFi XT8 kommer med noget solidt hardware, og på papiret var de klar til at dele øretæver ud. Men når vi så kommer over i praksis, så hænger resultaterne ikke helt sammen, hvor det ender med at de i nogle tests næsten kan være øverst, mens de på andre tidspunkter har problemer med at smide noget power igennem og få et højere resultat end de endte med. Allerede ved én meter testen, endte jeg med at køre den tre gange, for at være sikker på der ikke var en fejl. Hvor vi ved fem meter testen endte med at få et så højt resultat, så de dyre modeller, burde skamme sig. 

Hvis vi dog kigger lidt mere på de andre ting omkring ZenWiFi XT8, så er det en stabil router i forhold til det som man får. Den er prisvenlig for et mesh system, den kommer med 2.5G WAN indgang, WiFi 6, og er en del af ASUS universet, med AiMesh og AiProtection, som ikke skal koste dig ekstra som forbruger. 

Men alligevel føler jeg ikke den skiller sig ud i forhold til andre modeller og derfor ender den også kun med at få en score på 7 ud af 10, som primært handler om det svigende resultat den formår at komme med. Her vil jeg mene en ASUS XD6, på trods af en lidt højere pris, ville give en bedre oplevelse med et mere stabilt netværk hele vejen rundt, når vi sammenligner i testen her. 

Pros

 • Stilrent design
 • Nem opsætning
 • Brugervenlig app
 • Stærk hardware
 • Wi-Fi 6
 • Gratis sikkerhed til dit netværk
 • 2.5G WAN indgang
 • Prisen

Cons

 • Blandet ydelse

Score: 7

ZenWiFi ASUS MEsh network router AX6600 AX WiFi6 AiMesh XT8.jpg

Vores partnere