NordVPN: Anonymitet på nettet

nord_vpn_logo
SPONSORERET ARTIKEL. I denne guide kigger vi på NordVPN, som en billig og sikker VPN løsning.

**Denne artikel er sponsoreret af NordVPN

De fleste har efterhånden hørt om VPN. Men de færreste ved hvorfor det er noget de behøver tage stilling til, eller hvad det kan gøre for dem. NordVPN har en lang række funktioner der hjælper med forskellige aspekter af vores digitale hverdag. De to største grunde til at få NordVPN er beskyttelse af personligt data og muligheden for at se din yndlings- film eller serie fra streaming tjenester, der ellers kun er tilgængeligt i andre lande.

NordVPN kan abonneres fra deres egen hjemmeside, for den lave pris fra €4.38 pr måned (tilsvarende 32.61 Dkk i skrivende stund) og giver 30 dages returret. Abonnementet dækker seks devices.


Streaming

En af de store fordele ved NordVPN muligheden for at, se indhold på streaming tjenester fra hele verden – Herunder Amerikansk Netflix. – De fleste ikke engelsktalende Netflix lande, såsom Japan tilbyder engelske undertekster. Blandt den yngre generation herhjemme er koreansk tv og musik ved at blive meget populært, noget af dette kan findes på deres Netflix. Der er derfor rig mulighed for at gå på opdagelse.

For at tilgå Netflix i andre lande, skal man blot forbinde til en VPN-server i det pågældende land.

NordVPN interface Europe select server.png

NordVPN VPN-server selection UK.png

Hvad enten det er amerikansk, japansk, sydafrikansk, koreansk eller man måske har hørt om et fransk show som ikke er tilgængeligt herhjemme. NordVPN tillader man kan gå på opdagelse på en helt ny måde. Mange føler de har set hvad der er at se på Netflix. På den danske Netflix er der kun 2100 titler, på den amerikanske er der 5800. Vi har kun set toppen af isbjerget herhjemme. Selv når man er på farten kan man bruge NordVPN på sin smartphone, og tilgå de samme udvalg som når man sidder derhjemme.

Dette er også blevet testet på BBC iPlayer og HBO. BBC er kendt for at gøre brug af noget af den bedste geoblocker teknologi der er til rådighed, men fortvivl ej. Hvis der er problemer med at komme igennem, kan man blot disconnecte fra den britiske lokation og prøve igen. Hvis man ønsker at se andet end nordisk HBO kræver det et andet abonnement end det der ligger først for. Her i Danmark bruger HBO Nordic, som ikke findes i andre dele af verden. Hvis man forsøger at forbinde til eksempelvis USA kan dette ikke lade sig gøre, medmindre ens abonnement dækker enten HBO Max eller HBO One.


Hastighed

Et af problemerne ved brug af mange VPN’er (specielt gratis vpn) er hastigheden. Ofte oplever man at alt bliver langsomt ved brugen af VPN. Videoer står og buffer og det er næsten umuligt at spille multiplayer spil med den høje Ping. Dette er ikke min oplevelse når jeg bruger NordVPN. Uanset hvor i verden jeg sætter min IP, gør det ikke nogen forskel på oplevelse på Twitch, og på Netlfix er det kun indledningsvist. Det tager lidt ekstra tid at komme ind på siden, men så snart filmen er fundet er man kun begrænset af sin egen internethastighed. Såfremt man følger Netflix’ egne hastighedsanbefalinger, kommer der ikke til at være nogle mærkbare forskelle.

Netflix anbefaler følgende downloadhastigheder som minimum:

  1. 0,5 megabit – påkrævet hastighed for at bruge Netflix
  2. 3,0 megabit – anbefalet til SD (480p)
  3. 5,0 megabit – anbefalet til HD (1080p)

 

Som minimum bruger jeg altid enten en tysk eller dansk lokation igennem NordVPN, for at maskere min IP-lokation. Dette gør at jeg kan beskytte min data, og fordi jeg bruger lokationer så tæt på, har det ikke nogen betydning for min gaming oplevelse. Uanset spillet er Final fantasy XIV eller om det er Counter Strike, oplever jeg ingen forskel på min 100/25 forbindelse. – Der er selvfølgelig en stigende forsinkelse, i takt med man vælger større distancer.

I forlængelse betyder dette at man ikke bliver påvirket i sit daglige brug af internettet. Man kan sagtens høre sin musik på Youtube eller Spotify uden ekstra buffertid hvis man bruger lokationer fra norden eller bare i Europa. Hvis man har kendskab til regionslåste hjemmesider, kan disse også tilgås med brugen af NordVPN.

Taskbar quick connect NordVPN recent.png

Når man står og skal vælge hvilken lokation man bør vælge, bør man overveje hvad formålet er. Det har ingen betydning i relation til sin data eller sikkerhed. Den er sikret uanset hvor man vælger at placere sig. Det der ændrer sig, er hvor det ligner man er. Det vil sige hvis man ønsker at bruge sin VPN til formål hvor man bare gerne vil passe på sin data og ikke ønsker at virksomheder skal have ens lokationsdata, kan man roligt vælge lokationer tæt på. Man behøver altså kun vælge IP-lokationer langt væk hvis der er et formål med det.

NordVPN har fornyeligt fået en stor opgradering, der gør de nu er den hurtigste VPN på markedet. De kalder deres nye protokol for NordLYNX, som kortfortalt er et projekt der er bygget over de sidste fire år. Protokollen mindre end én hundrededel af den kode der bliver brugt af deres konkurrenter, men uden at gå på kompromis med sikkerheden. Kort fortalt når koden er så kompakt, er den automatisk med til at reducere hvor tung den er at arbejde med. Blandt andet hvis der kommer fejl er fejlfindingen meget lettere og hurtigere. Eftersom at hastighed er altafgørende for hvorvidt man har lyst til at bruge en VPN igen, har NordVPN udført mere end 250.000 hastighedstest og resultatet er simpelt. Det er hurtigst. Det fantastiske ved denne opgradering er at brugeren ikke behøver gøre noget. Den er tilføjet og aktiveret automatisk.


Sikkerhed

Der er nu blevet nævnt datasikkerhed et par gange. Den sikkerhed der man får ved at bruge en VPN, er fokuseret omkring sporing af data. Hver gang vi laver en handling på internettet, bliver det ofte både bundet til konti og til IP-adressen. Når vi bruger vi bruger en VPN bliver vores data krypteret og sendt igennem en fysisk server der hvor du ønsker at sætte din lokation. Mange gratis VPN’er gør kun brug af virtuelle servere, hvilket er meget mindre sikkert. – Dette er også grunden til de ofte ikke virker optimalt.
 Når virksomheder tracker deres brugere i forskellige kapaciteter, bruger de vores data fra cookies som bliver solgt videre. Hvis man vælger at bruge NordVPN eller en af tilsvarende kvalitet, bliver man sikret mod dette. Det vil sige så længe NordVPN er tændt, og forbundet til en server, slipper man for at tage stilling til de mange Cookie checkbokse man møder på alle hjemmesider.  – NordVPN har mere end 5400 servere spredt i 60 forskellige lande.

Til dem der går mere op i hvilken sikkerhed NordVPN bruger; NordVPN bruger en AES 256-bit krypterings algoritme, som er toppen af klassen og den samme de andre store VPN-udbydere også bruger. Det der er værd at bide mærke i her, er antallet af kombinationer, der er tale om 2^256 forskellige kombinationer.

Uden at gå alt for langt ned i alle lagene af sikkerhed kan der tilføjes at, de kombinere deres kryptering med en 2048-bit DH key. For at toppe det af med lidt ekstra sikkerhed gør de brug af ”perfect forward secrecy” der sikre at både hver gang man forbinder til en server og løbende, bliver tildelt ny kryptering. Det vil svare til man er en ny bruger hver gang man forbinder og alt data fra tidligere sessions ikke længere findes. Det sikrer at selv hvis nogen skulle knække krypteringen, får de kun adgang til en meget lille portion af den data de leder efter.

NordVPN har netop i sommers fået bestået en test af deres ”No-logs” policy. Grundlæggende er det en policy der sikrer os som bruger at de ikke gemmer data om vores brug af deres VPN. Testen er lavet af en tredjeparts virksomhed uden relation til NordVPN. Det er anden gang at NordVPN har fået lavet denne test, og også anden gang de består.


Funktioner og apps

Når man vælger at købe en licens og vil i gang med at bruge NordVPN har man mulighed for at bruge sin VPN på seks forskellige devices, hvor alle kan bruges på én gang hvis man ønsker at dele med en ven eller familie. – NordVPN er supported af alle de største systemer: MacOS, Windows, Linux, Android, Iphone, AndoidTV

Udover den obligatoriske datasikring og muligheden for at se netflix fra andre lande tilbyder NordVPN også mange andre funktioner og opsætninger. Her i blandt CyperSec (AD-block), Auto Connect, Kill Switch, Custom DNS, Specialty Servers (P2P servere, Onion) og browser extensions blandt meget mere.


Kill switch

Hvis man ønsker at bruge lidt tid på opsætningen af sin VPN, kan man bruge en funktion der sørger for at man kun har internetforbindelse så længe man er forbundet til en VPN-server. Dette er ikke anbefalet til alle brugere. Hvis man gerne vil sikre sig sin VPN altid, er forbundet når man begiver sig rundt på internettet, giver det god mening. Hvis man blot vil bruge VPN til sit Netflix, bør man ikke bruge denne funktion. Kill Switch kan også bruges i en mindre kapacitet, hvor man som bruger vælger enkelte apps der skal lukkes, hvis man mister forbindelsen til sin VPN.

Kill Switch data security NordVPN.png


Auto-connect

Hvis man kun bruger sin VPN at forbinde til et enkelt land, kan man bruge Auto-connect funktionen til automatisk at forbinde hertil med et enkelt klik.

Auto-connect NordVPN NordLYNX.png

 

Afsluttende vil jeg blot nævne at jeg er meget tilfreds med deres produkt. Der ligger mange muligheder i at have en VPN. Med NordVPNs nyeste hastigheds opgradering og den lave pris, kombineret med hvor kort tid og let det var fra jeg trykkede download til jeg var forbundet til en VPN-server, er det helt klart et produkt jeg vil anbefale folk der bruger frustrerende gratis VPN’er eller går og overvejer om det kan betale sig.

Mange tak til NordVPN for at sponsorere denne artikel.

Forside billede: Credit til NordVPN