Inden vi går videre skal vi have kigget på specifikationerne, som jeg har fundet frem på TP-Links hjemmeside.
Specifikationer på Archer AXE75
HARDWARE FEATURES
WIRELESS FEATURES
Rundt om Archer AXE75
Archer AXE75 er som sagt en WiFi 6E router, som kommer med en samlet hastighed på 5400 Mbps. Ved siden af det, kan den styres via Alexa og har OneMesh, hvilket giver mulighed for at koble den sammen med en OneMesh Extender, og skabe et mesh netværk i hjemmet.
I æsken har vi selve routeren, strømkabel, netværkskabel og en masse manualer og label.
Archer AXE75 har en almindelig størrelse for en router, og det er ikke fordi WiFi 6E betyder den har fået dobbelt størrelse, for at have plads til hardwaren. Det er kun teksten på toppen, som afslører det er en WiFi 6E router.
På fronten har vi syv LED, som viser status for blandt andet om den er tændt, de forskellige frekvens bånd, internet forbindelsen og hvis man vælger at tilslutte en harddisk direkte til routeren.
På undersiden af routeren, har vi en label med en masse informationer. Blandt andet router navnet, samt standard koden.
Bag på af Archer AXE75 finder vi fire gigabit RJ45 LAN porte, én gigabit RJ45 WAN port, knapper til at kunne slukke for routeren, LED, WiFi, WPS og én reset knap.
Testen
For at indstille routeren, kan det enten gøres via en app på telefonen eller via browser.
Du kan også hente app her:
Tp-Link Tether App til Android
Routeren er nem at sætte op via App’en og den slutter af med at lave en firmware opdatering inden den er klar. Når dette er på plads, skal vi videre til testen. Vi skal kigge på hvordan Archer AXE75 fungerer med dækning, og om hvor meget hastighed vi kan presse ud af den i praksis. Netværket herhjemme er sat op med fibernet som går ind i den ene ende af huset. Det mest optimale er selvfølgelig at få routeren placeret i midten af huset, hvilket ikke er tilfældet her. Derfor får vi også testet hvordan routeren vil være, når den skal fanges i fjerneste ende af huset.
For at teste Archer AXE75 gør vi brug af følgende testmetode og programmer:
Forbindelsen bliver testet på en 1000/500 fiber forbindelse, med en fastmonteret router, hvor internettet bliver fordelt videre til vores test enhed.
Til at starte med kigger vi på ydelsen, når computeren får direkte adgang til routeren via kabel. Her ender vi med en score på 940 Mbps, vi opnår dog ikke fuld hastighed, men den formår stadig at ligge tæt på de to andre WiFi 6E routere.
I samme omgang har jeg også noteret hvilken ping vi ender med. På den kablet forbindelse, hvor vi endte med en ping på 2, hvilket får lagt den sammen med de andre routere i testen. Her er det kun Nighthawk, som ramte 3.
Vi bliver stadig ved computeren, hvor jeg vil teste den trådløse forbindelse. Det giver en afstand på omkring fem meter. Her ender det med 427 Mbps, som må siges at være lidt et skuffende resultat, ud fra hvad vi har set indtil videre.
Vi er kommet til anden del af testen, og det er med brug af telefonen. Jeg er nu omkring 1 meter fra routeren, og her kommer Archer AXE75 tilbage på sporet, med et resultat på 781 Mbps. Det gør at den ender med at ligge bag ved Nighthawken og foran de andre routere.
Jeg er nu kommet tilbage omkring computeren, og køre testen igen på telefonen. Her ender resultatet med at være 439 Mbps, hvilket igen er ret lavt i forhold til de andre.
Til sidst er jeg gået ud i den modsatte ende af huset, og er nu omkring 20 meter væk fra routeren. Resultatet ender på 330 Mbps, som er meget tæt på de andre routere, og er ikke den laveste i testen her.
Under testen på fem meters afstand med telefon, har jeg også noteret upload hastighed. Her ender vi med et resultat på 307 Mbps, hvor den kommer til at ligge tæt på de andre WiFi 6E routere, men langt under de to andre modeller.
Til sidst har jeg målt forbruget på routeren, og vi ender med et flot og lavt tal på 6,78W.
Pris
Archer AXE75 kan erhverves for 1.499,- DKK uden fragt. Hvilket for mig virker til at være en fornuftig pris for en WiFi 6E router.
Ønsker du at læse om Archer AXE75 på TP-Links hjemmeside, kan du klikke på banneret ovenfor.
Konklusion
Det kan være svært at vælge en router, og specielt med tårnhøje EL priser. Det bliver hurtig en vurdering omkring ydelsen kontra pris, og udover det, så vil selve watt forbruget også have en betydning for tiden. Specielt når det er en enhed som ender med at køre 24 timer i døgnet, så skal den også have et lavt strømforbrug. Det gør også at Archer AXE75 sagtens kunne sætte sig som den mere prisbevidste router, hvor den stadig kommer med WiFi 6E og stærk hardware.
Selve opsætningen er meget nem, og når man først er oprettet eller logget ind på sin TP-Link konto i app’en, så guider den resten af vejen, til routeren til sidst er oppe og køre.
Routeren har også en fornuftig størrelse, hvor den nok ikke vil skræmme de fleste væk, og ved siden af det har den indbygget huller til at kunne blive hængt på væggen.
Der hvor Archer AXE75 måske mangler det sidste, på trods af prisen, var en 2.5G port, til at kunne matche WiFi 6E frekvensen og være med på teknologien i 2022. Ved siden af det så vi heller ikke en router, som rendte af med et flot resultat hele linjen over, og det gør måske også at man skal lave en overvejelse om hvad er vigtigst hurtig ydelse, eller en billigere router som bruger en smule mere strøm.
Jeg ender med at slutte testen af Archer AXE75 fra TP-Link og giver en score på 8 ud af 10. Mest af alt så giver routeren meget for pengene, og den kan også dække de flestes behov. Men for at være en bedre køb en mange andre, så mangler den lige det sidste i testen, og ved måske at have været udstyret med 2.5G port.
Pros
Cons
Score: 8