VPN: Hvad er det og hvad bruges det til?

40682389930_23d27b95f7_b
VPN eller Virtual Private Network giver dig mulighed for at oprette en sikker forbindelse til et andet netværk over internettet. VPN forbindelser, kan blandt andet bruges til at få adgang til områdebegrænsede websteder eller beskytte din private browse-aktivitet mod nysgerrige øjne på offentlig Wi-Fi opkoblinger.


Udbredelsen af VPN er stødt stigende men det skyldes ikke udviklingen af VPN’s hovedformål. VPN var oprindeligt udviklet til at kunne tilbyde en metode til at forbinde forretningsnetværk sikkert over internettet, eller give adgang til forretningsnetværk hjemmefra.

VPN forbindelser videresender i det væsentlige al din netværkstrafik til netværket, og det er her fordelene - som at få adgang til lokale netværksressourcer eksternt og omgå internetcensur - alle kommer fra. 

De fleste operativsystemer har integreret VPN-support.

Hvad er en VPN, og hvordan hjælper det mig?

Helt simplificeret forbinder en VPN din pc, smartphone eller tablet til en anden computer (kaldet en server) et sted på internettet, og giver dig mulighed for at surfe på internettet ved hjælp af computerens internetforbindelse. Så hvis denne server befinder sig i et andet land, vises det som om du kommer fra dette land, og du kan potentielt få adgang til ting, som du normalt ikke kunne.

Så hvordan hjælper dette dig? Godt spørgsmål! Her er et par eksempler på hvad VPN kan:

- Omgå geografiske begrænsninger på websteder eller streaming af lyd og video.

- Se streamingmedier som Netflix og Hulu ud over landegrænser (Blandt andet kan man tilgå Netflix i USA med bedre indhold end Netflix i Danmark)

- Beskyttet dig mod at blive hacket på usikre Wi-Fi-hotspots.

- Opnå mere anonymitet online ved at skjule din rigtige placering.

- Beskyttet dig mod at blive tracket, mens du benytter torrents.

Ud over brug af VPU-forbindelse i arbejd-regi, er udbredelsen af VPN stor i segmentet for torrent-brug eller til at omgå geografiske begrænsninger for at se indhold i et andet land.

VPN: Et simpelt værktøj med mange muligheder

Herunder lister vi et par eksempler til brug med VPN.

- Få adgang til et forretningsnetværk under rejser: VPN forbindelser bruges ofte af forretningsrejsende til at få adgang til deres forretningsnetværk, inklusiv alle lokale netværksressourcer, mens de er på farten. De lokale ressourcer behøver ikke at blive udsat for direkte på Internettet, hvilket øger sikkerheden.

- Få adgang til dit hjemmenetværk, mens du er på farten: Du kan også oprette din egen VPN til at få adgang til dit eget netværk, under rejser. Dette giver dig mulighed for at få adgang til et Windows Remote Desktop via internettet, bruge lokale filedelinger og spille spil over internettet, som om du var på det samme LAN (lokalnetværk).

- Skjule din browser-aktivitet fra dit lokale netværk og internetudbyder: Hvis du bruger en offentlig Wi-Fi-forbindelse, er din browseraktivitet på ikke-HTTPS-websteder synlige for alle, hvis de ved, hvordan de skal tracke det. Hvis du vil skjule din browseraktivitet for mere privatliv, kan du oprette forbindelse til en VPN. Det lokale netværk vil kun se en enkelt, sikker VPN-forbindelse. Al anden trafik kører over VPN-forbindelsen. 

Selvom dette kan bruges til at omgå forbindelsesovervågning fra din internetudbyder, bør du huske på, at VPN-udbydere muligvis vælger at logge trafikken i deres ende af forbindelsen.

- Få adgang til geo-blokerede websteder: Hvis du ønsker at få adgang til at bruge amerikanske Netflix, Pandora og Hulu for bedre indhold end vi har i Danmark, vil du kunne få adgang til disse område-begrænsede tjenester, hvis du opretter forbindelse til en VPN beliggende i USA.

- By-pass af internetcensur: Mange kinesere bruger VPN'er til at komme uden om Great Firewall of China og få adgang til hele internettet. Den kinesiske regering gør meget for at lukke brugen af VPN-forbindelser.

- Download af filer: Ja, lad os bare være ærlige - mange mennesker bruger VPN-forbindelser til at downloade filer via BitTorrent. Dette kan faktisk være nyttigt, selv hvis du downloader fuldstændigt lovlige torrents. Hvis din internetudbyder aktivt forsøger at bekæmpe brungen af ved at gøre internetforbindelsen langsom, når de tracker forbindelsen bruger til torrents, kan du bruge BitTorrent på en VPN for at opnå hurtigere hastigheder. Det samme gælder for andre typer trafik, som din internetudbyder muligvis har på deres blackliste. 


Brug af Corporate VPN i Windows

Det er forholdsvis enkelt at oprette forbindelse til en VPN. I Windows skal du trykke på Windows-tasten, skrive VPN og klikke på Tilføj en VPN-forbindelse for at oprette forbindelse til en virtuel privat netværk (VPN). Brug guiden til at indtaste adresse og loginoplysninger for den VPN-tjeneste, du vil bruge. Du kan derefter oprette forbindelse til og afbryde forbindelsen til VPN'er ved hjælp af netværksikonet i systembakken, hvor du administrerer de Wi-Fi-netværk, du er tilsluttet.


Image credit:

Flickr

Vores partnere