Den ultimative Smart Home guide til begyndere

smart home ultimativ guide
Tidens helt store trend er smart home produkter, som efterhånden findes i alle hjemmets fasetter – og sågar haven, bilen, cyklen – you name it!

Hvad er et smart home?

Et smart hjem er en samling af teknologier, som gør det muligt for dine enheder at kommunikere med hinanden via din internetforbindelse.

At placere alt hvad du har på internettet kan virke skræmmende, men også fascinerende. Der er mange fordele ved Smart Homes og tilslutning af dine enheder til dit Wi-Fi-netværk.

Et smart home giver dig mulighed for at kontrollere alt ved et tryk med en finger eller via en stemmestyret smart højttaler, og fysisk gestikulering, vinder også frem, så du bare kan vifte med hånden for at aktivere en funktion.

smart-home.jpg

Stemmestyrede smarte højttalere er ofte den vigtigste kerne i dit Smart Home, da de ofte leveres som stemmestyrede hubs. Du kender sikker allerede de almindelige former for stemmeassistenter, som inkluderer Amazon Echo, Google Home & Siri.

Smart Homes er også gode til at føre statistik over dit hjem. Det kunne være antallet af gange din lyskontakt tændes og slukkes, eller hvor ofte en dør åbnes eller lukkes. Svaret kan findes gennem smart home teknologi.

Dette er fantastisk til parring med CCTV-kameraer, da du kan gemme tidsstempler for, hvornår specifikke udløsere aktiveres.

En af de bedre anvendelser af Smart Home Technology er automatisering via rutiner. F.eks. bruger vi rutiner til at starte dagen med. Kl. 6 er der lavet kaffe, vores lys begynder langsomt at tænde på fruens og undertegnets sengebord, og min forud udvalgte playliste begynder at spille på min Alexa Dot enhed på kommoden i soveværelset. Fruen hader det, men jeg har insisteret på denne, da jeg elsker at starte dage med toner af mit ynglingsmusik fra Spotify.

Hvordan gør jeg dette? Det meste af dette tog 5-10 minutter at opsætte via Alexa App og IFTTT, der er alternativer til IFTTT på markedet, men ingen kommer i nærheden af IFTTT.

 

Kom godt i gang med Smart Home 
Smart Home-teknologi findes typisk i to forskellige former; Cloudbaseret og lokaliseret.

Mens begge har fordele og ulemper, vil nogle sværge til den ene frem for den anden. Men hvordan ved du, at den metode, du vælger, er den mest optimale? 

 

Cloud vs lokal

Den nemmeste metode til at oprette et Smart Home er at bruge skybaserede. Desværre betyder det også, at du kommer til at få delvist på kompromis med dit privatliv, og der er ingen sikkerhed, hvis virksomheden, der håndterer dine data, lukker.


Hvad er et lokalt styret smart home?

En lokal kontrolinfrastruktur betyder, at hvis din eksterne internetforbindelse går ned, fungerer alt internt stadig; dine lys, varme, elektricitet.

Dette skyldes, at alt i dit hus vil køre gennem en Smart Hub, som Samsung SmartThings, Hubitat eller Avacube.


Hvad er et cloudstyret smart home?

En skybaseret infrastruktur betyder, at alt hvad du anmoder om via stemme eller smartenhed eller knap, går direkte til en tredjepart (Google, Amazon osv.), Kommunikeres med deres cloud-system, og derefter sender deres tjenester en kommando tilbage til dine enheder.

Mens de fleste af disse kan fungere som et værktøj til at kommunikere med din lokale infrastruktur, udelukker det hoveddelene af, hvad der skaber et ægte automatiseret hjemmesystem:

- Deaktivering af enheder eksternt

- Kontrol af online musikplatforme som Spotify, Amazon Music & Kindle eksternt

- Gemme dine sikkerhedsoptagelser til en ekstern tjeneste

- Låse og låse op smart home dørlåse

- Kontrol af dine indendørs og udendørs CCTV-kameraer

- Sørge for, at din kaffe står klar hver morgen eller med en stemmekommando


 Hvad er en Smart Hub?

En Smart Home Hub er den hardware, der forbinder alle dine individuelle enheder til hjemmeautomatiseringsformål via et netværk. En Smart Home Hub bliver dit centrale kontrolcenter for alle dine smart home gadget.

Smart Home Hubs opretter ofte forbindelse til en række enheder, der bruger Zigbee- og / eller Z-Wave-protokoller. Du kan også bruge Bluetooth til nogle af disse enheder.

En Smart Hub omtales også som en "Bridge", hvilket grundlæggende betyder, at den tillader forskellige brands at kommunikere med hinanden uden problemer. Amazon-produkter, der f.eks. forbinder til ikke*branded Amazon produkter.


Hvad er forskellen mellem Zigbee og Z-Wave?

Både Zigbee og Z Wave på det, der kaldes et Mesh Network, betyder, at alt hvad du gør er indlejret. Som et netværk i et netværk, hvor alt sammen er forbundet med hinanden.

Zigbee bruger det, der kaldes en IEEE 802.15.4 netværksstandard til at beholde alle Zigbee-enhederne på netværket.

Mens AES 128-bit symmetrisk kryptering betragtes som bedre, da det holder alle data på enheden lidt mere sikker, kan det føre til interferens med alt andet, der kører på samme frekvens.

Z Wave på den anden side kører 128-bit symmetrisk kryptering. Z Wave ligger i de fleste tilfælde lidt foran Zigbee, og oplever mindre interferens med andre frekvenser.

Et andet eksempel er, hvis en smartphone, der ikke bruger Zigbee-teknologi, ønsker at kontrollere noget, der kun bruger Zigbee, skal den sende dens kommando til en Smart Hub, som derefter behandler den modtagne kommando. Tænk på det som en oversætter mellem teknologier.

Så du har ikke brug for en Smart Hub, men det anbefales, at du får en, da det sparer dig en masse besvær i fremtiden.


Hvad er meningen med smart lys?

Smart belysning er ofte højdepunktet for smart hjemmeautomatisering. Det giver en effektiv måde at styre din belysning eksternt på.

Med smart belysning erstatter du alle dine traditionelle pærer med smarte pærer. Disse Wi-Fi-kontrollerede pærer har nogle fede grundlæggende fordele:

Fjernstyr dine pærer i hjemmet uden at bevæge flytte bagdelen fra sofaen.

smart_home_led_lys_philips_hue.jpg

Planlæg automatisk belysning, så de tændes på bestemte tidspunkter eller slukker for alle lys for at spare strøm.

Pærerne selv sparer også på elektriciteten i det lange løb og har en meget længere levetid end de fleste konventionelle pærer.


Hvor lang tid holder en smart pære?

Smart LED-pærer holder typisk mellem 15.000 - 25.000 timer, men det afhænger af producenten. Jeg vil foreslå at undgå discount modellerne, da disse vil have en kortere forventet levetid.

Som en tommelfingerregel; hvis en smart pære har en minimum levetid på 15.000 timer og er tændt i alt 5 timer pr. dag, vil den holde i 8 år.


Bruger smarte pærer elektricitet, når de er slukket?

Hvis du slukker for lyset via en standard lysafbryder, afbryder det forbindelsen til Smart Hubben, så den kan efterfølgende ikke fjernkontrolleres, indtil lysafbryder igen er tændt.

Dette kan løses med smarte lysafbrydere, men betyder det, at det bruger elektricitet, når det er 'slukket'?

Smarte pærer bruger elektricitet, når de er slukket, men det er så minimalt, at det ikke knap kan registreres. Forbruger svinger alt efter hvilken producent, der er tale om.


Smarte højttalere

Hvad er formålet med en smart højttaler?

google_home__smartphone_tweak_dk.jpg

En smart højttaler (også kendt som en stemmeassistenthøjttaler) er mere end bare en trådløs højttaler, den har stemmekommandoer og en integreret virtuel assistent, der tilbyder dig en række forskellige værktøjer og håndfri aktivering via det, der kaldes et ”hot word”. For eksempel “Siri”, “Ok, Google”, “Alexa”.


Hvordan fungerer en smart højttaler?

En smart højttaler har kontinuerligt en aktiveret mikrofon, så den konstant kan lytte efter en kommando. (Denne kan deaktiveres) Når ”hot word” aktiveres, konverterer det, hvad du siger til tekst, sender det til deres servere, som sender en kommando med data tilbage til din Smart-højttaler.

Smart Speakers er i det væsentlige stemmeassistenter med et indbygget højttalersystem, så du kan lytte til svaret på dit spørgsmål, ringe til andre, lytte til musik osv.


Er smarte højttalere sikre?

Det er værd at huske, at Smart Technology er små computere, så det er muligt, at disse teknisk set kan hackes / infiltreres. Heldigvis, hvis du bruger en populær branded enhed - Amazon, Google, Samsung og Apple, er sikkerheden typisk bedre sammenlignet med billigere alternativer, som ikke er udsat for en række sikkerhedsgodkendelser for at komme på markedet.

Hver af disse enheder understøtter en netværksforbindelse med WPA-2-kryptering, hvilket betyder, at forbindelsen er sikret væk fra offentligheden.

Der bør ikke være grund til bekymre sig om, om disse enheder er sikre, da de opdateres regelmæssigt, hvilket også inkluderer sikkerhedsopdateringer.


Smart plugs

Hvad kan smart plugs tilbyde?
 Med inddragelse af Smart Plugs, kan du tænde og slukke enhederne fra væggen via din triggerenhed.


Hvad er et Smart Home kamera?

Hjemmesikkerhed var tidligere ensbetydende med store udgifter, men nu behøver du ikke længere at bruge din opsparing for at sikre hjemmet. Smart Home kameraer findes til billige penge, og har mange funktioner, apps til trådløs fjernkontrol af dine smart home gadgets, og giver dig mulighed for at kontrollere dit hjem, uanset hvor du er i verden, så længe du har en internetforbindelse.

Trådløse kameraer hjælper med at sikre, at du, din familie og dine ejendele er beskyttet.

I tilfælde af at du bliver udsat for indbrud, optages alt i HD og uploades til skyen.


Indendørs/udendørs smarte home sikkerhedskameraer

Indendørs trådløse kameraer er meget mere begrænsede end udendørs.

Udendørs kameraer har tendens til at være mere populære end indendørs kameraer, da de er det første forsvar mod indbrudstyve. Disse kameraer er typisk vejrbestandige, udstyret med nattesyn og bevægelsessensorer. Disse bør være go-to løsning før du hopper på interne smarte home kameraer.

Min personlige mening med udendørs kameraer er at vælge kablet snarere end trådløst.


Hvad er en smart dørlås?

En smart lås er en erstatningslås, du sætter ind i din hoveddør, der forbinder via NFC eller Wi-Fi, så din dør kan låses op, når du kommer hjem, ved at sætte din telefon mod låsen eller manuelt låser op.

Din forbindelse bliver krypteret, hvilket giver dig mulighed for at godkende din enhed, men som enhver sikkerhedsenhed, er der nogle forholdsregler, du bliver nødt til at tage.

Efter min mening er det bedste ved Smart Locks de meddelelser, du modtager. Hvis din dør åbnes, mens du ikke selv er koblet på Wi-Fi-forbindelsen, får du en notifikation om, hvilken enhed der låste op, og på hvilket tidspunkt. Blandt de mest populære snart låse på markedet, finder du Schlage Sense, Nest X, August Smart Lock, Lockly secure Plus samt Yale Assure Lock.


Kan smarte dørlåse hackes?

Smarte dørlåse KAN hackes, desværre er det sådan, teknologien fungerer, især enheder, der bruger Wi-Fi / Bluetooth / NFC-teknologi. Smarte låse betjenes elektronisk, og så man næsten selv kan konkluderer, åbner din lås for mange potentielle sikkerhedsrisici.

En af de største ulemper er, at du har brug for din telefon, og hvis din telefon er stjålet eller gået tør for strøm, kan den ikke oprette forbindelse til Wi-Fi-forbindelsen eller autorisere dig selv gennem døren. Stjæles din telefon, kan din dør også låses op af den samme person, der stjal din telefon.

En anden stor sårbarhed er, at din smarte lås kan fjernes med en Flathead-skruetrækker.

Nogle smart låse, der er udstyret med blokeringer, skal opfylde bestemte specifikationer inden installation. F.eks. fungerer nogle smarte låse kun med “Tommelfinger-drejebolte” og ikke med “dobbeltcylindrede deadbolts”.


Skal jeg anskaffe mig en smart termostat?

Smarte termostater er nemme at programmere, og der kræves ingen dybdegående vejledning.

En smart termostat sparer ikke på varmeregningen out-of-the box, men det giver dig mulighed for at oprette programmer, der sparer dig penge på lang sigt.

Nest foretog en undersøgelse af dette, hvori det hedder, at kunderne sparede i gennemsnit 10 til 12% på deres varmeregninger og omkring 15% på klimafakturaer.

https://storage.googleapis.com/nest-public-downloads/press/documents/energy-savings-white-paper.pdf

Ecobee3 fremsatte også nogle krav på deres enheder, som synes at være lidt længere fremme end Nest, men vi kunne ikke finde statistik for dette. De hævder, at de kan spare dig for op til 23% på dine energiregninger, hvis din termostat er indstillet til en konstant temperatur på 72 Fahrenheit (22 grader Celsius) hele året.

Det afhænger selvfølgelig af, hvad du laver, og hvor ofte du bruger din varmekilde, om du har energiruder, og hvor ofte dine vinduer er åbne.


Jeg kan ikke finde en smart termostat, der er kompatibel med mit system

Det er værd at bemærke, at de fleste smarte termostater passer out-of-the-box med hensyn til, hvordan de kan integreres med andre enheder.  


Intelligente lyskontakt

En intelligent lyskontakt fungerer som en standard lyskontakt, bortset fra at den aldrig har en slukket tilstand.

Hvis du trykker på kontakten, dæmper den lyset, indtil der ikke er noget  visuelt lys at se, men der stadig er en elektrisk strøm aktiv.

Tilføjelse til dette er det netværksaktiveret, hvilket betyder, at du kan styre det fra din smart hub, telefon og virtuel assistent.


Hvad kan en smart lyskontakt gøre?

Smarte lysafbrydere er fantastiske, og selvom de er lidt dyre i indkøbsfasen, giver de dig mulighed for at styre de enheder, du tildeler i dit hjem via din stemme, smartphone-app eller vægkontakten. Jeg bruger min til at styre belysningen i vores stue, gang og soveværelset.

 Her er nogle af mine foretrukne funktioner i Smart Light Switches:

Wi-Fi-integration gør det virkelig til et smart hjem

- At tænde og slukke for tænd / sluk via din stemme er perfekt, uanset om det er Google Assistant eller Amazon Alexa. Hvis du har et Apple HomeKit, skal du sørge for, at switchene er kompatible, da de er ret forskellige i deres økosystem. Dette gælder for HomeKit & Siri separat, så din iPhone fungerer muligvis heller ikke.

- Opsætning af tidsplaner og rutiner via din telefon er super let, uanset app. I de mørke måneder tændes lyset i vores hus omkring kl 06, og slukker automatisk alt omkring kl 01.


Smarte dørklokker

Hvordan fungerer en trådløs videodørklokke?

En smart home trådløs videodørklokke er meget forskellig fra et mere konventionel videohjemoptagelsessystem. Disse er typisk skybaserede og arbejder med sensorer på kameraet for at sende et signal til serveren via din Wi-Fi forbindelse og derefter til dine tilsluttede enheder som din telefon.

Blandt mine favoritter er Ring Doorbell, Nest Hello Video Doorbel, BLINK XT, Arlo Smart audio Doorbell.


Er der et månedligt gebyr forbundet med smarte dørklokker?

For nogle er der. Ring Doorbell produkter har en valgfri abonnementstjeneste, eftersom de gemmer dine videoer på deres cloud-servere. Det er værd at bemærke, at dette ikke er et krav, så du modtager stadig fjernmeddelelser, når der trykkes på din dørklokke, eller en bevægelsessensor udløses.

Du får stadig adgang til live streaming-elementet også, tovejs lyd, så du kan se, høre og tale til dine gæster. Hvis du ønsker at gennemgå optagelserne eller har mulighed for at gemme dem lokalt, skal du opgradere din plan.

There are two options for Ring Video Recording: Basic and Protect. Basic costs $3 per month or $30 for the year per device; Protect costs $10 per month or $100 for year, and it covers an unlimited amount of Ring cameras, offers a lifetime product warranty and gives you an additional 10% off future purchases at Ring.com.

Ring.com


Røgdetektorer

Det er vigtigt at have mindst én fungerende røgdetektor (Eller kulilte-detektor), men de er meningsløse, hvis du ikke er i nærheden, når de går i gang. Så det er yderst vigtigt, at disse kan sende en notifikation til direkte til din telefon.

Røgdetektorer ser ikke ud til at have taget store spring i det sidste årti, men med Alexa Guard tilbydes man en mellemvej. Der er dog dedikerede røgdetektorer til smarte hjem, som er meget mere detaljerede.


Kan Alexa registrere en røgalarm?

Med Alexa Guard kan du nu få beskeder direkte på din telefon, hvis din ekko-enhed registrerer lyden af en røg- / kuliltealarm, der starter. Opsætning af Alexa Guard er super let, gratis og kan parres sammen med en smart røgdetektor.

 

Registrerer Nest-røgalarmen kulilte?

Nest har tendens til at blive betragtet som den bedste røg- og kulilte-detektor på markedet, fordi det er en alt-i-én løsning, som sender notifikation til din telefon, når du ikke er hjemme.

Den bruger det, der kaldes Split-Spectrum-sensorer til at registrere hurtige og langsomt brændende brande. Hvis du har flere Nest-kulilte-detektorer, kan du blot trykke på alarmen med et enkelt tryk, så får du en rapport om alle alarmer.


Robotstøvsugere

Robotstøvsug vs traditionel støvsuger.

Hvordan fungerer de, og hvordan kan du indarbejde dem i dit smarte hjem?

stor_irobot_roomba_875_stovsuger_tweak_dk.jfif

Kan disse enheder erstatte din traditionelle støvsuger? Der er ingen tvivl om, at en manuel støvsugning gør jobbet bedre, når det kommer til at fjerne alle nullermænd i hjørnerne, men med AI og smart teknologi udfører smarte robotstøvsugere et ret godt stykke arbejde.


Er robotstøvsugere pengene værd?

Robotstøvsugeren sparer dig dyrebar tid, der kan bruges med din familie eller aktiviteter og hobbyer. Vores starter kl. 9 i hverdagen, mens vi er på arbejde. Hvis du sparer en time eller to hver uge, sparer du potentielt 416 timer om året, som kan bruges til at udføre andre opgaver.


Sikkerhedsmæssige bekymringer

Er smarte hjem sikre?

Smarte hjem er fantastiske, men det betyder ikke, at der ikke er risici forbundet.

Alt smart, der bruger en Wi-Fi-forbindelse, kan teknisk blive hacket / infiltreret, dette inkluderer dine smarte låse, dine røgalarmer og endda dit tv.


Skal jeg placere smarte enheder på gæstens netværk?

Det er muligt og teknisk sikkert, og så længe det har en adgangskode, betyder det, at du kan holde al standardtrafik på en enkelt forbindelse og al smart trafik tilgængelig for alle, der har adgang til dit hjem og har forbindelse hertil.

Personligt kan jeg godt lide at holde fuld kontrol over smarte enheder via apps, og brugere kan oprette forbindelse via en ”mellemmand” som Smart Assistant Hubs eller en Smart LightSwitch.


Skal jeg placere smarte enheder på et åbent netværk?

Nej! Placer ikke noget på et offentligt netværk, som du vil have kontrol over, især hvis du har enheder, der opretter forbindelse til tredjepartsværktøjer såsom Amazon Alexa.


Tekniske termer

Vi har herunder samlet et lille opslagsværk over de forskellige jargoner, som du vil møde på din vej:

Actions/Handlinger - Forudindstillede serier af smarte hjemmekontroller kortlagt til en stemmekommando, leveret via Alexa eller Google Assistant.

AirPlay - AirPlay er Apples protokol - en slags gadget-sprog - der giver dig mulighed for at overføre lyd og video mellem enheder ved hjælp af Wi-Fi.

Bluetooth LE - En anden af disse protokoller, Bluetooth LE forbinder enheder, der er tæt på hinanden (f.eks. I samme rum), når den er aktiveret, og de er parret, såsom wearables og højttalere. LE står for lav energi, da det kræver meget lidt strøm.

Controller - Sådan styrer du dine smarte hjemmeenheder. Dette kan være en smartphone-app, en stemmestyret højttaler eller en universel fjernbetjening.

Geofencing - Et virtuelt hegn, der kan bruges til at fortælle dine enheder, at du er tæt på hjemmet, går ind af hoveddøren eller forlader hjemmet. Geofencing bruger GPS eller RFID-teknologier til at sende en advarsel, når en enhed, for eksempel din smartphone, krydser en geografisk grænse.

Gruppe - Når du samler enheder sammen for at kontrollere dem som en gruppe. For eksempel kunne alt i soveværelset slås fra med en Action/Handling, såsom en stemmekommando eller swipe i en telefonapp

Hub - Denne kan diskuteres, men basalt set forbinder en smart home hub forskellige typer af enheder, som muligvis er kompatible med forskellige protokoller og giver dig kontrol over alt via en app, stemmeassistent eller skærmbaseret system.

HVAC - Internet of Things - Også kendt som IOT, dette er konceptet med at forbinde objekter til internettet, herunder smart home-enheder og sensorer, men også i industri, forretning og smarte byer osv.

Lyd i flere rum/ Multi-room audio - Et højttalersystem, der kan afspille den samme musik fra din telefon eller en anden mediekilde i mere end ét rum. Dette krævede tidligere boring i vægge og lofter og dertilhørende ledninger, men fungerer nu via dit Wi-Fi-netværk.

Scene/ Rutine - Når du går ind i hjemmeautomatisering, giver en ”scene” dig mulighed for at sende mere end én kommando til mere end én enhed. Et eksempel er, at en smart lysscene kan have et grønt, et lilla og et gult lys, men scener kan også bruges på tværs af forskellige kategorier som 'Hjem', 'Seng' og 'Ferie'.
 Har undertiden forskellige navne.

Sensor - Et nyttigt stykke af det smart home-puslespillet, en sensor er alt, hvad der kan registrere eller måle ændringer i omgivelserne. Dette kan være bevægelse som i en vinduesensor, men også temperatur, fugtighed, luftkvalitet, lys og støj.

Smart skærm - Dette er dybest set en smart højttaler, men bygget op omkring en skærm. Echo Show og Google Home Hub er smarte skærme. Forvirrende nok er Googles lignende smarte skærme, der kører Android Things, mærket Smart Displays med store bogstaver S og D.

Stemmeassistent - Det rette navn til Alexa eller Google Assistant, som dybest set er grænseflader, du snakker med, snarere end at bruge via en skærm.

 

Zigbee og Z-Wave - To populære smart home-protokoller. Disse er en mekanisme for forskellige teknologiske enheder til at kommunikere, som at tale det samme sprog. Zigbee er kendt for sin hastighed og lave energiforbrug; Z-Wave for sit mesh-netværk, der øger Wi-Fi-ydeevnen. Andre protokoller inkluderer Insteon, X10 og LightwaveRF.

Vores partnere