Google Nest Audio smarthøjttaler: TEST

Google Nest Audio test stemmestyring højttaler smart home front
I denne test kigger vi på Google Nest Audio, som vi har testen siden udgivelsen.

Julen står for døren, og der er ingen tvivl om, at der kommer til at ligge mange smart-home løsninger under træerne i de danske stuer i år. Hvad enten det er små mini højttalere med Google Assistant indbygget eller blot højttaler systemer man kan caste til, så er det noget vi i den grad har taget til os i Danmark. Google er uden tvivl en af de førende producenter på det marked, og de små Google Nest Mini højttalere ligger i rigtig mange hjem. Og selvom de små højttalere er gode nok til at afspille musik til de flestes behov, så er det størrelsen der begrænser den helt store lydoplevelse. Tilbage i oktober udgav Google så deres bud på en smart højttaler, der både havde indbygget Google Assistant, men også kunne afspille musik der rent faktisk lød godt. Produktet i dagens test er en Google Nest Audio, som Google har været så flinke at sende til os, og som har stået i mit hjem lige siden udgivelsen. Så selvom vores test måske er en lille smule forsinket, så kan man vel sige, at højttaleren nu er gennemtestet, og i denne test vil jeg dele mine erfaringer med jer.

Først skal vi dog som altid lige kigge på de tekniske specifikationer

- Højde: 175 mm

- Bredde: 124 mm

- Dybde: 78 mm

- Strømkabel: 1,5 m

- Enhedens vægt: 1,2 kg (uden den eksterne strømadapter)

- Materiale: Kabinettet er fremstillet af 70 % genanvendt plast.

- 802.11b/g/n/ac

- (2.4 GHz/5 GHz) Wi-Fi

- Bluetooth® 5.0- Indbygget Chromecast

- 75 mm bashøjttaler og 19 mm diskanthøjttaler

- 3 mikrofoner med stort lytteområde

- To-trins-kontakt, der slår mikrofonen fra (hardwareknap)

- Quad Core A53 1,8 GHz


Kassen og indholdet

Æsken, som enheden ankommer i, er af pap i en typisk Google hvid farve. Der er et billede af højttaleren på forsiden. På siden er der lidt reklame for nogen af de mange apps der understøttes af Google Nest Audio, mens vi på bagsiden finder et billede af højttaleren i et typisk designerhjem. Det er tydeligt, at Google er gået all-in på følelsen af, at denne enhed kan stå i alle ”pæne” hjem, uden at se grim ud.

Google Nest Audio smartspeaker smarthøjttaler indpakning indhold smart home Google Assistent

Inde i æsken finder vi ikke meget. Der er selve enheden, som vi har modtaget i kalk hvid (chalk), et strømstik, som er en lille smule større end dem vi kender fra f.eks. Google Nest Mini og Google Nest Hub, samt lidt papir.


Et nærmere kig

Selve enheden er, som stort set alle Google enheder af denne type, beklædt med stof hele vejen rundt. Eneste undtagelse er undersiden, der er lavet af gummi for at enheden står fast hvor man placerer den. Det eneste der bryder stofbeklædningen, er en fysisk mute knap på bagsiden, et Google logo og selvfølgelig indgangen til strømstikket. Enheden er vel så clean i sit udseende, som det kan blive, og der er derfor ikke meget mere at sige om det.

Google Nest Audio smarthøjttaler: TEST

Selve smarthøjttaleren vejer 1,2 kg, hvilket giver mig en følelse af kvalitet. Strømstikket er udstyret med to kabelclips i plastik, som man også kender det fra andre Google enheder, hvilket giver muligheden for, at rulle kablet lidt op og pakke det pænt sammen, hvis man ikke skal bruge hele længden. 

Google Nest Audio smarthøjttaler

Kablets længde er 1,5 meter, hvilket er en fin længde i dette tilfælde. Jeg kunne måske godt tænke mig et lidt længere kabel, men nu hvor enheden er ret minimalistisk i sit udseende, er det passende, at kablet ikke nødvendigvis er lavet til at kunne trækkes tværs gennem to værelser for at blive tilsluttet et ledigt strømstik.

Højttaler Google Home Audio Nest smart hjem stemmestyring stof

Alt i alt virker højttaleren og tilbehøret rigtig lækkert.


Enheden i brug

Vi kommer ikke udenom at snakke om det mest væsentlige – lyden.

Formålet med en Google Nest Audio enhed må være at få en højttaler med god lyd og Google Assistant funktion. Sidstnævnte fungerer ligesom på alle de andre Google smart home højttalere, som vi kender i forvejen. Man åbner med ”ok Google” eller ”hey Google” og beder den om et eller andet og krydser derefter fingre for, at den har forstået hvad man beder den om. Det fungerer egentlig ret godt, men kræver lidt opsætning i softwaren, hvis det skal fungere helt optimalt. Softwaren kommer vi lidt tilbage til senere.

Lyden er uden tvivl den helt store sælger til dette produkt, og her leverer Google på et nogenlunde niveau. Forstå mig ret, lyden er ganske god, om end måske lidt til den mudrede side. Hvis musik er det eneste man skal bruge højttaleren til, så vil jeg hellere anbefale alternativer som eksempelvis IKEA Symfonisk, som prismæssigt ligger på samme niveau, men lyder en del bedre med en bredere lyd. På lydstyrken kan Google Nest Audio heller ikke helt følge med, men det skyldes nok primært størrelsen på enheden, hvor Google Nest Audio trods alt er betydelig mindre.

Ude af boksen er lyden som sagt helt ok, men kan med fordel fintunes en lille smule i Google Home appen, hvor det er muligt at indstille både bassen og diskanten. Jeg har personligt skruet en lille smule op for bassen, hvilket har hjulpet lidt på lyden.

Google Home app smartphone android smarthome Nest Audio equaliser.jpg

Og nu er jeg så kommet til det punkt, hvor jeg er nødt til at komme af med nogle frustrationer om Googles enheder. Jeg bor et sted, hvor jeg deler mit internet med rigtig mange andre, og selvom jeg har et lukket Wi-Fi netværk for mig selv, så er det ikke muligt at udelukke andre fra at caste til sine enheder hvilket kan være rigtig træls, når naboerne ikke altid kan finde ud af hvilke enheder de selv ejer. Jeg forstår godt, at Google gerne vil gøre det rigtig nemt at caste til ens enheder, men jeg vil også mene, at jeg burde kunne anmode om meget mere kontrol, hvis jeg ønsker dette. Så Google, fiks det, det gælder for alle jeres enheder.

En anden ting, som jeg synes er rigtig træls, er at jeg ikke kan caste musik til både mine tre Google enheder (Nest Audio, Nest Hub og Nest Mini) og mine Sonos enheder (Beam og Symfonisk) på samme tid. Hvorfor skal det være to lukkede systemer, der ikke kan snakke sammen? Jeg kan godt bede mine Nest enheder om at caste til begge Sonos enheder på én gang, men ikke mens jeg samtidig afspiller samme musik på Google højttalerne.

Og så den sidste lidt trælse ting – softwaren.

Google Home fungerer i bund og grund rigtig fint, det er rigtig nemt at koble nye enheder til og som regel fungerer stemmestyringen ret godt. Til gengæld synes jeg appen kan virke uoverskuelig, når man har brug for at kunne indstille mere en blot lydstyrken, og forskellige enheder har meget forskellige indstillinger, hvilket giver mening, men der mangler strømlining på den front. Softwaren kan til tider mest af alt minde om noget en vis dr. Frankenstein kunne have programmeret.

Volumen Google Home Audio Nest speaker højttaler smart applikation android iOS.jpg

Betjeningen af enheden foregår enten ved stemmestyring, via Google Home appen eller via de berøringsfølsomme ”knapper” i toppen af fronten. Her kan man eksempelvis skrue op og ned i venstre og højre side, og pause eller starte en sang eller slukke en alarm ved at trykke i midten. Knapperne er ret følsomme og virker hver gang.

På bagsiden sidder enhedens eneste fysiske knap, som bruges udelukkende til at mute mikrofonen, hvis man ikke vil have, at Google lytter med i alle situationer.


Pris

Google Nest Audio er prissat til ca. 800,- men kan tit findes med gode rabatter, så man kommer ned under 650,-, hvilket jeg anser som en rigtig god konkurrencedygtig pris.


Konklusion

Så blev det tid til at konkludere, og ud fra min væg af tekst, kan man måske føle, at jeg synes at Google Nest Audio er en omgang crap man skal holde sig langt fra, men det er ikke korrekt. 

Google Nest Audio er en ganske habil smart højttaler, der leverer solid lyd til prisen, samtidig med at den også har indbygget Google Assistant. Den leverer langt bedre lyd end både Google Nest Hub og naturligvis også Nest Mini, samtidig med at den har al den samme funktionalitet.

Byggekvaliteten er i top, og højttaleren der kan fås i både en hvid eller sort farve, kan finde en plads i næsten alle hjem.

Google smart højttaler Nest Speaker Audio indretning hjem.jpg

Muligheden for at deaktivere mikrofonen med en fysisk knap er ikke ny, men jeg er glad for det. Det er ikke på alle tidspunkter jeg har brug for at Google lytter med og i soveværelset er mikrofonen altid deaktiveret.

Der medfølger ikke rigtig noget ekstra udstyr, hvilket jeg ikke kan se at man skulle få brug for, medmindre man vil vægmontere enheden, hvilket der ikke er mulighed for.

Denne enhed er et rigtig godt alternativ til Googles andre smart højttalere, hvis man gerne vil have bedre lyd.

Google Nest Audio ender med en score på 8/10, for en enhed der gør hvad den skal, til en ganske konkurrencedygtig pris, når der er tilbud på enheden.


Pros

  • Fin lyd til prisen
  • Indbygget Google Assistant
  • Lækker byggekvalitet
  • Fysisk mute knap på bagsiden


Cons

  • Lyden er lidt mudret i forhold til alternativerne i samme prisleje
  • Softwaren trænger til en ordentlig overhaling
  • Kan ikke samarbejde med mine Sonos enheder