BeQuiet Dark Power 13

BeQuiet Dark Power 13 Premium PSU
ATX 3.0 / PCIe 5.0 standarden er ved at blive rullet ud, og en af de mest tydelige udviklinger der, har vi set i forbindelse med lanceringen af den nye generation af grafikkort fra Nvidia. De bruger det nye 12VHPWR kabel, der i et enkelt kabel kan levere op til 600W.

I dag tager vi et kig på BeQuiet Dark Power 13 strømforsyningen, der er fuldt kompatibel med den nye standard, og kommer med 12VHPWR kabel, som del af den modulære pakke. Det betyder, at den kan bruges med de nye grafikkort, uden at man har behov for en adapter. 

BeQuiet er baseret i Tyskland og har i mere end 20 år produceret blandt andet strømforsyninger. De laver også et bredt udvalg af anden PC hardware og tilbehør, som kabinetter, luft- og vandkølere og blæsere.

Deres strømforsyninger har været kendt, som nogen af de mest driftsikre på markedet og det rygte har BeQuiet tænkt sig at fortsætte med at leve op til, med deres Dark Power 13 serie af strømforsyninger. 


80 PLUS Titanium certificering

Dark Power 13 serien er deres nye topserie, hvor der efter BeQuiets eget udsagt, hverken gås på kompromis med ydelse eller det lave støjniveau. I serien er der mulighed for 750W, 850W og 1000W strømforsyninger. 

De er alle sammen forsynet med en 80 PLUS Titanium certificering, der burde sikre en effektivitetsrating op til 95,2%. 

BeQuiet Dark Power 13 Premium PSU PCIe 5.0.JPG

Hvis vi tager et kig på den nye Dark Power 13 strømforsyning, har den fået en lille opdatering af designet. Det er naturligvis begrænset, hvor meget der kan laves på en strømforsyning, der skal opfylde de krav der nu engang er til størrelse osv. 

Hvor andre producenter tilføjer ting som RGB eller skærme, så har BeQuiet med Dark Power 13 valgt et afdæmpet og meget stilrent design. Ud over BeQuiet logo og Dark Power 13 navnet i sølv tryk, er der ikke meget lir at finde på den matsorte boks, der udgør strømforsyningen.

BeQuiet Dark Power 13 Premium PSU design.JPG

Den ene side er til luftindtag og lavet med et mesh net, der sørger for god adgang til frisk luft til blæseren der er placeret lige under. Til blæseren er BeQuiet gået med et frameless design på blæseren. Den er specieldesignet til strømforsyningerne, men trækker på den samme teknologi, som BeQuiet bruger på deres SilentWings blæsere. 

Frameless silent wings fan.jpg

Blæseren er monteret på tre ben placeret i selve strømforsyningen. Det giver, sammen med et internt design uden kabler, en bedre og mere stille luftgennemstrømning over komponenterne. BeQuiet angiver selv lydniveauet til 25,8 dBA under fuld belastning, hvilket i den grad må siges at være i den lave ende. 

techdoc_Dark_Power_13_en.jpg

Dark Power 13 serien er fuldt modulær, så samtlige kabler er aftagelige. Det betyder, at du kan nøjes med at montere de kabler, som du har brugt for. 

BeQuiet Dark Power 13 Premium PSU modulær strømforsyning.JPG

I kassen følger der kabler nok til de flestes behov. 24 pins stik til bundkortet suppleres af to CPU power stik, fordelt på en otte pins og en 2x4pins. Der er 13 SATA stik fordelt på fire kabler, hvor det ene også er med to MOLEX stik. Sammen med det er der to kabler med to 6+2 PCIe stik, og endeligt er nye 12VHPWR kabel, som kan levere op til 600W. 

BeQuiet Dark Power 13 Premium PSU alle kabler modulært.JPG

Det sidste kabel er til brug med BeQuiets OC funktion, som understøttes på Dark Power 13. Slår man OC funktionen til, kombineres de fire standard 12V rails, til et samlet stort 12V rail. Det kan være en fordel for, som navnet antyder, overclocking fans. 

BeQuiet Dark Power 13 OC panel.JPG

OC funktionen kan aktiveres når der er behov, via den medfølgende kontakt, der kan monteres i det lille OC stik på Dark Power 13. Den kan monteret i et PCIe slot i din PC, så man kan komme til, det uden at skulle finde vej ind til strømforsyningen.  

BeQuiet Dark Power 13 Premium PSU OC Jumper.JPG

Hvis man foretrækker det aktiveret hele tiden, følger der også et lille jumperstik med. Det kan sættes i OC stikket, for at have funktionen aktiveret hele tiden. 


12VHPWR

Ud over den generelle driftsikkerhed og forbedrede køling og støjprofil, er den af de helt store salgspunkter ved den nye Dark Power 13 serie, for mange helt sikkert inkluderingen af det nye 12VHPWR kabel. 

Det betyder, at man er med på den nye PCIe 5.0 / ATX 3.0 standard, som med tiden vil fylde mere. Lige pt. er det kun de nye grafikkort fra Nvidia, der gør brug af det nye stik. Det vil dog sandsynligvis blive mere udbredt med tiden. 

BeQuiet Dark Power 13 12VHPWR kabel.JPG

Det nye 12VHPWR stik er et krav på alle ATX 3.0 strømforsyninger, på mere end 450W. Vi skal helt tilbage til 2013, for at finde den sidste kabelopdatering til ATX strømforsyninger, hvor PCIe 8 pins stikket kom til. Det kunne forsyne tilsluttede enheder med op til 150W. 

Det nye 12VHPWR kan levere helt op til 600W, via et enkelt kabel. Man skal dog være opmærksom, for det er ikke alle enheder, som understøtter optil 600W. Mindre strømforsyninger, end den 1000W model vi har på besøg, kan være rated i trin på enten 150W, 300W eller 450W. 

BeQuiet Dark Power 13 Premium PSU PCIr 5.0 600W plug 12VHPWR.JPG

Samtidigt er 12VHPWR også et aktivt kabel, i den forstand, at det har sense pins, så der kan kommunikeres mellem strømforsyningen og tilsluttede enheder. Det betyder, at fx et grafikkort kan aflæse, hvor meget strøm kablet kan levere. Så hvis du har en af de mindre enheder, der måske kun kan levere 300W, så vil et tilsluttet grafikkort ikke forsøge at bruge mere end det strømforsyningen kan levere.

Den nye Dark Power 13 serie lander i butikkerne i disse dage med priser der indledningsvist er opgivet fra BeQuiet til 1000W: €294.90, 850W: €259.90, 750W: €214.90


Vores partnere