Fractal Design ION SFX 650G - Power i miniformat!

650G_sfx_fractal_design_ion_front
Strømforsyninger findes i alle prisklasser og størrelser efterhånden, og i dag skal vi kigge på en af de mere kompakte af slagsen. Dette skal dog ikke betyde at der er sparet på features eller effekten – tvært imod. ION SFX 650G er navnet, som gemmer på en kompakt SFX-L strømforsyning som er 100% modulær, har høj effektivitet og så kommer den med hele 10 års garanti fra Fractal Design. På papiret ser det godt ud, men hvordan forholder det sig i virkeligheden? – dette ser vi nærmere på i testen her!


1_Fractal_design_new_logo_highres.jpg

Specifikationer og features

Jeg har været en tur forbi Fractal Designs hjemmeside, og fundet lidt oplysninger på ION SFX strømforsyningen til jer. Specifikationerne og de vigtigste features er listet op herunder, efterfulgt af et enkelt billede som fortæller lidt omkring ledningsteknologien som er brugt i denne strømforsyning, som gør at kablerne er noget blødere end normalt:

  • Type: SFX-L
  • Input: 100-240 VAC
  • Dimensioner: 125 x 125 x 63.5 mm
  • Køling: 120 mm slim blæser med FDB leje (semi-passiv)
  • Effektivitet: 80 Plus Gold
  • Kabelinterface: 100% modulært med sorte UltraFlex kabler
  • MTBF: Over 100.000 timer
  • Sikkerhedssystemer: OVP/OPP/SCP/UVP/SCP/OTP
  • Kapacitet: 500 eller 650 watt
  • Ampere på 12V linjen: 54
  • Garanti: 10 år fra Fractal Design 

Tilslutninger/stik:

  • 1x ATX/Bundkort 20+4-Pin
  • 1x CPU/EPS 4+4 Pin
  •  4x PCI-e 6+2 Pin
  • 8x SATA
  • 2x Molex

2_features_kabler_fractal_ion_psu_80_plus_gold.jpg


Unboxing og en tur rundt om strømforsyningen

Som altid starter vi ud med at tage et hurtigt kig på kassen som produktet ankommer i, inden at vi dykker ned i sagerne og gennemgår de forskellige komponenter. Ganske som Fractal Design er kendt for, har de også holdt designet minimalistisk på kassen, som ION SFX kommer i. Det betyder at vi blot finder et billede af selve strømforsyningen, samt modelnavnet, og det er sådan set det.

Fractal Design Ion SFX Gold 650G PSU

Bagsiden af kassen byder på tre billeder, en graf og lidt tekst omkring nogle af de unikke features ved ION SFX. Der er en blæserkurve der viser den semi-passive køleløsning, som betyder at blæseren reelt set først starter op når belastningen kommer over 300 watt, hvilket er yderst imponerende – især i en SFX-enhed.

Fractal Design Ion SFX Gold 650G strømforsyning

Med kassen åbnet op, finder vi øverst en pose med lidt tilbehør, samt manualen. Nedenunder er selve strømforsyningen pakket ind i tykt skum for at sikre den mod stød under transport. Alle de medfølgende kabler er smidt i en pose i den modsatte ende af kassen. Med andre ord, er der intet nyt under solen her, men blot en standard unboxing, som ved enhver anden strømforsyning.

Fractal Design Ion SFX Gold 650G PSU test

Nedenfor har jeg lagt alt indhold fra kassen ud på bordet, så vi let kan danne os et overblik over hvad man får med til ION SFX strømforsyningen, der er følgende:

  • Fractal Design ION SFX 650G
  • Pose med kabler
  • SFX til ATX adapter
  • Velcrobånd
  • Strips/kabelbindere
  • Monteringsskruer
  • Manual/quickstart guide

PSU Fractal modulær Design Ion SFX Gold 650G: TEST

Det er en fin detalje at se en SFX til ATX-adapter inkluderet i kassen, da det betyder at man ikke er låst til SFX kabinetter, hvis man investerer i en ION SFX strømforsyning. På denne måde kan du montere strømforsyningen i et hvert kabinet, selvom det måske godt kan se lidt fjollet ud i et normalt miditower – heldigvis er PSU-covers næsten at finde i alle nyere kabinetter.

PSU 650 watt Fractal modulær Design Ion SFX Gold 650G

Herunder ser vi alle kablerne der medfølger til strømforsyningen lagt ud på bordet, inklusiv 230V kablet til at forbinde ION SFX til en stikkontakt. Lad os tage en hurtig gennemgang af de medfølgende kabler, inden vi vender blikket mod selve strømforsyningen.

PSU 650 watt Fractal modulær Design kabler Ion SFX plus Gold 650G

Vi starter ud med at kigge på det store 24-pin kabel som sørger for strømmen til bundkortet, samt EPS som fodrer processoren. Jeg blev her en anelse skuffet, da jeg så at der kun var et enkelt EPS/8-pin CPU-strømkabel inkluderet i kassen. Mange nyere bundkort har enten to 8-pin eller et enkelt 8-pin samt et 4-pin stik, for at give mest muligt stabil strøm til CPU’en. Eftersom at vi har med en 650 watt strømforsyning at gøre, havde det derfor været rart at se endnu et kabel inkluderet, da jeg skulle mene at der er kræfter nok til dette.

Gold 24 pin atx strømforsyning 650watt Fractal modulær Design Ion SFX plus 650G

Til gengæld er man dækket godt ind på PCI-Express fronten, da vi her finder to kabler inkluderet som hver er udstyret med to 6+2-pin stik. Alle kablerne der medfølger til ION SFX er af den samme lækre og bløde type som vi også så ved ATX-udgaven af ION som jeg anmeldte HER. Fractal Design kalder disse kabler for UltraFlex DC kabler, og hvad end de har lavet, er det uden tvivl blevet mine yndlings standard PSU-kabler.

Gold 24 pin atx strømforsyning 650watt Fractal PCI-express Design Ion SFX gamer 650G

På SATA siden er man også dækket ind, da vi her finder to kabler som hver er udstyret med fire stik – altså en total på otte. Eftersom at denne strømforsyning er skabt til mindre og kompakte computere, og at NVMe standarden er at finde over alt, vil jeg mene at otte SATA-stik er mere end nok til ethvert nyt system.

Gold 24 pin SATA atx strømforsyning 650watt Fractal PCI-express Design Ion SFX

Sidst men ikke mindst, finder vi også et enkelt kabel som er udstyret med to Molex stik. Fractal Design har udfaset Floppy stikket, ganske som på deres ATX-modeller i ION-serien, hvilket jeg godt kan forstå. Dette gamle stik er ikke at finde i nogle nyere enheder, så det er på tide at vi får lagt det bag os og kommer videre.

PSUGold 24 pin SATA atx molex 650watt Fractal PCI-express Design Ion SFX test

Det var sådanset hele vejen rundt om alle de kabler og tilbehøret man får med til ION SFX strømforsyningen, og vi kan nu tage videre og kigge på den lille sorte kasse som det hele handler om. Nedenfor ser vi ION SFX 650G i alt sin pragt, med et unikt blæsergitter, hvor vi finder en stor 120 mm tynd blæser monteret, hvilket i sig selv er ret imponerende, eftersom at strømforsyningen kun måler 125 x 125 mm.

PSU Gold 120mm blæser 650watt Fractal PCI-express Design Ion SFX semi passiv

Farverne og designet er holdt på et minimum, ganske som ved stort set alle andre Fractal Design produkter. Det betyder at vi finder en sort/grå strømforsyning, hvor at farverne kun er brudt at de gule og hvide detaljer på de klistermærker der er påsat – som for eksempel oversigten over outputtet som vi kan se nedenfor. Der er hele 54 ampere at gøre med på 12V linjen, hvilket er nok til at skubbe gang i selv en seriøs computer.

Design PSU Gold 120mm 650watt Fractal PCI-express Ion SFX semi passiv blæser

Det anderledes ventilationsmønster fortsætter fra blæsergrillen, ud på siderne hvor vi også finder diskrete Fractal Design logoer påtrykt. Designet på ION SFX er anderledes og unikt i forhold til mange andre SFX strømforsyninger, hvilket er forfriskende at se. Byggekvaliteten er også spot on, og vi har at gøre med en solid og tung lille kasse.

Design gamer Gold ventilation 650watt Fractal PCI-express Ion SFX semi passiv sfx

I bagenden finder vi mere at det samme unikke mønster, ikke blot normale kedelige runde huller som vi er vandt til at se. Heromme er der selvfølgelig også placeret en powerknap, samt strømstikket hvor du forbinder ION SFX til stikkontakten. På billedet herunder, kan vi også rigtig se den grå top og sorte bund i kontrast til hinanden.

Review Design gamer Gold power knap 650watt Fractal PCI-express Ion SFX semi passiv sfx

Vi vender strømforsyningen 180 grader, og tager et kig i den modsatte ende hvor det modulære interface er at finde. Her ser vi at alt er markeret og tydeliggjort hvor at det hører hjemme. Alle stik har også forskellige udformninger, således at man altså ikke kan tilslutte noget forkert. På ATX-modellen af ION strømforsyningen, fandt vi en lille knap hvor den semi-passive køleløsning kunne tændes/slukkes, men ikke i SFX-udgaven her. Denne er altid tændt, hvilket altså betyder at blæseren først starter når belastningen kommer over 300 watt.

17_100_modulært_kabellayout_fractal_ion_SFX-L_650_Watt.JPG

Inden vi spænder vores belaster for ION SFX strømforsyningen, skal vi først lige tage et hurtigt kig under motorhjelmen. Personligt finder jeg det meget spændende at se på de komponenter der gør tingene muligt i computere og i dette tilfælde strømforsyninger. Vi opfordrer dog til at man ikke selv kaster sig ud i at åbne en strømforsyning, med mindre man ved hvad man laver, da det kan være farligt. Derudover bryder det også ofte din garanti, så vær opmærksom på dette!

Design Gold power knap 650watt Fractal PCI Ion SFX semi passiv sfx

Blæseren der er monteret i ION SFX strømforsyningen kommer fra producenten Globe Fan, og er af modellen S1201512HB, som er en kompakt og tynd 120 mm blæser, som gør brug af et FDB-leje, for at sikre lang levetid.

Design Gold slim 650watt Fractal PCI modulær Ion SFX semi passiv sfx

Tager vi et kig ned i strømforsyningen, kan vi se at den er meget kompakt designet, og at der kun lige er plads til de nødvendige komponenter. Vi finder to aluminiums køleprofiler, som sammen med brugen af komponenter i god kvalitet, sikrer at ION SFX ikke bliver for varm, og kan køre uden blæser et godt stykke af vejen.

Design Gold køleprofiler 650watt Fractal PCI effektivitet Ion SFX semi passiv sfx

Vi finder dedikerede print til DC-DC-systemet og der er minimale ledninger at finde inde i selve strømforsyningen – alt er loddet sammen. Dette minimerer den elektriske støj og modstand som der er i kabler, hvilket betyder at strømmen bliver renere og har den kortets mulige vej. Det modulære print er også loddet direkte til hovedprintet, som vi kan se på billedet herunder.

modulært Design Gold interface 650watt Fractal PCI strømforsyning Ion SFX semi passiv sfx

Et sidste billede af ION SFX set ovenfra indvendigt, hvor vi virkelig kan få en ide om hvor kompakt sagerne herinde rent faktisk er. Det er ingeniørkunst, når man kan få så meget effekt ud af et så kompakt design, og stadig opnå høj effektivitet og samtidig have plads til et 100% modulært design. Lad os få samlet strømforsyningen igen, og spænde den fast til vores belaster, så at vi kan se om den lever op til vores forventninger, når det kommer til ydelsen.

Design Gold interface 650G Fractal PCI strømforsyning Ion modulært SFX passiv

 

Testopsætning og Benchmarking

Det er nu blevet tid til at vi skal kigge på hvordan strømforsyningen rent faktisk yder og opfører sig når der kommer strøm til. Udseendet og feature sættet er jo kun den ene del af en strømforsyning, mindst lige så vigtigt – hvis ikke vigtigere – er naturligvis performance. 

Testen kommer til at foregå med vores PSU-belaster som er udstyret med en række pærer som vi kan tænde/slukke, og derved præcist holde styr på hvor meget belastning den tilsluttede strømforsyning får. For at måle strømforsyningens PG-signal, og se om den starter korrekt op efter bogen, bruger vi en Thermaltake Dr. Power II. Derudover bliver et multimeter brugt til at måle spændingsværdierne under de forskellige belastninger, samt en normal elmåler til at måle elforbruget. På denne måde kan vi udregne effektiviteten, og se om 80 Plus kravene overholdes. Det eneste redskab vi mangler adgang til er et Oscilloscope, så at ripple/støj også kunne blive en del af vores tests.
 

Design Gold elmåler dr_power_II 650G Fractal PCI strømforsyning Ion modulært SFX multimeter

24_PSU_belaster_fractal_ion_650G_PSU_modulær_80_plus_gold.JPG

Ovenover ses PSU belasteren, multimeter, Dr. Power II og elmåleren.

 

På vores belaster er det kun muligt at belaste på 12V. Jeg belaster derfor strømforsyningen så meget jeg kan på 12V siden - men foretager mine målinger på alle tre linjer (3.3, 5 og 12V) for at se om de forskellige belastningsgrader påvirker de andre linjer på strømforsyningen. Da de fleste komponenter i vores computer bruger 12V (grafikkort, CPU, blæsere etc.) er det naturligvis denne der er vigtigst at belaste.

Lige ledes aflæser jeg forbruget på elmåleren, og udregner effektiviteten som strømforsyningen leverer ved de forskellige belastningsgrader – tjek vores resultater herunder, henholdsvis med en graf for spændingsværdierne og watt ind kontra ud/effektiviteten.

25_spændingsværdier_fractal_ion_650G_strømforsyning.jpg

26_effektivitet_fractal_ion_650G_watt_ind_kontra_ud_graf.jpg

I vores tests var effektiviteten på strømforsyningen ved de forskellige belastninger var følgende. Som vi kan se sammenlignet med 80 Plus kravene på billedet nedenfor (se til højre), overholder Fractal Design ION SFX 650G alle de effektivitetsniveauer den skal i forhold til at være en 80 Plus Gold certificeret strømforsyning:

  • 150 watt belastning: 91% effektivitet
  • 350 watt belastning: 92% effektivitet
  • 650 watt belastning: 90% effektivitet

27_80_plus_oversigt_grænser_skal_overholdes_ion_fractal_PSU.jpg

Med graferne sat in ovenfor, og vores effektivitetsudregninger på plads, vil jeg starte ud med at knytte nogle ord til netop disse, selvom de næsten taler for sig selv. ION SFX 650G leverer en rigtig god ydelse over hele linjen, både på 3.3, 5 og 12V. Der er minimale udsving, og selv ved maksimal belastning kommer vi knap nok under 12V hvilket er yderst imponerende, og giver en god indikation på at der er brugt seriøse kvalitetskomponenter inde i den lille sorte/grå kasse fra Fractal Design. PG-testeren meldte også alt OK, så intet negativt at sige på dette punkt.

I forhold til effektiviteten og vores udregninger, overholder ION SFX her også alt hvad den skal, i forhold til at være en strømforsyning med en 80 Plus Gold certificering. Det er imponerende hvad man efterhånden kan pakke ned i disse små strømforsyninger. Det betyder at der er minimalt energi/varmespild og at langt det meste at den strøm der trækkes ind i strømforsyningen, rent faktisk bliver omdannet til noget dine komponenter kan bruge.

28_PSU_test_fractal_ion_belastning_80_plus_gold_strømforsyning_moudlær.JPG

Hvordan var støjniveauet så i ION SFX strømforsyningen? Hvis jeg skal sige noget som helst negativt i forhold til ydelsen, og denne strømforsyning bliver det her. Fractal Design har implementeret en semi-passiv køleløsning, som betyder at den 120 mm store slim blæser der er monteret, først starter op når det er nødvendigt, eller belastningen kommer over 300 watt. Langt hen af vejen er denne også yderst støjsvag, og det er kun når man for alvor presser den hårdt at denne bliver hørbar. Omkring 80% eller derover, kan blæseren høres, hvilket også et eller andet sted må forventes når man skal køle en strømforsyning af denne kaliber i så lille et kabinet.

Med det sagt, så var oplevelsen overall rigtig positiv med ION SFX strømforsyningen på testbænken. Fractal Design har her skabt et kompakt lille kraftværk, som kan sparke liv i selv ret seriøse systemer, hvor man stadig ønsker at bygge kompakt og småt. Ydelsen overall var der ikke rigtig noget negativt at sige omkring, kun blæserstøjen når strømforsyningen for alvor blev presset, var noget jeg bemærkede. Nu til en hurtig snak om prisen, og dernæst runder vi af med konklusionen.

29_prisen_fractal_design_ion_PSU_650G_modulært_opbygget_strømforsyning.JPG

 

Pris

Lad os kort få snakket om prisen, inden vi springer videre til konklusionen her i vores test af ION SFX strømforsyningen fra Fractal Design. I skrivende stund d. 25/02 2020 kan strømforsyningen findes på nettet til lige omkring 900,- DKK inklusiv fragt hos diverse danske forhandlere. Dette er en ganske fornuftig pris sammenlignet med hvad der ellers er på markedet af SFX-L strømforsyninger med lignende specifikationer og features – og ikke mindst de 10 års garanti som Fractal Design tilbyder.

Ønsker du alle detaljerne på ION SFX strømforsyningen fra Fractal Desgin, kan du naturligvis give deres hjemmeside et besøg. Dette kan du gøre ved at klikke lige HER, og blive sendt direkte til deres side hvor alle informationerne på ION SFX kan findes.

1_Fractal_design_new_logo_highres.jpg

 

Konklusion

Med ION SFX strømforsyningen, har Fractal Design placeret sig solidt i SFX-L strømforsynings markedet. Her har vi at gøre med en direkte konkurrent til de andre kompakte modeller fra for eksempel Corsair og SilverStone. Med omkring samme effekt og pris, betyder det at ION SFX er fornuftigt prissat, og for de penge man betaler, får man en rigtig god strømforsyning med mange spændende features. Den mest åbenlyse er designet, som er klassisk Fractal Design, så at sige. Ordet er minimalistisk, hvor farverne er holdt til sort/grå kun brudt at klistermærkerne som er sat på.

Byggekvaliteten er spot on, og det samme gør sig gældende for ydelsen som der leveres. ION SFX leverer hvad den skal, og helt uden at svede. Alle linjer på strømforsyningen er stabile, og effektiviteten er i den høje ende, præcis som den skal være i forhold til at være en 80 Plus Gold certificeret strømforsyning. Det eneste jeg bed mærke i her, var blæserstøjen som var til den høje side, når at ION SFX blev presset hårdt.

De modulære kabler som der medfølger, er uden sammenligning blandt de bedste jeg har set til dato, præcis som på storebroren ION+ 860P som jeg også har anmeldt. Fractal Design kalder selv disse kabler for UltraFlex DC kabler. Kort sagt er disse kabler MEGET blødere end normale, hvilket gør kabelføringen meget lettere end normalt – jeg er fan! En anden ting jeg også er fan af, er de 10 års fabriksgaranti som Fractal Design tilbyder på ION SFX og generelt de andre nye ION modeller. Dette viser at de står inde for disse strømforsyninger, og at der er brugt kvalitetsdele.

Vi lander på en samlet score i dag som hedder 9/10 samt vores Safe Buy award, for en strømforsyning som leverer varen, er godt prissat men stadig har en lille ting der trækker den ned – blæserstøj. Men hvem henvender sådan en strømforsyning egentlig sig til? ION SFX er for dig er ønsker en highend strømforsyning til dit kompakte byggeri, og ikke ønsker at gå på kompromis med kvalitet, og samtidig ønsker lang garanti. Man får rigtig meget strømforsyning for sine penge, og er man på udkig efter en kompakt en af slagsen, bør ION SFX i den grad være med i overvejelserne, hvad end man bygger en normal kompakt computer, eller highend.

 

Godt

  • Yderst anonymt og kompakt design
  • 100% modulært opbygget med lækre kabler
  • Solid ydelse overall
  • 80 Plus Gold certificeret
  • Semi-passiv køleløsning (slukket blæser ved lav belastning)
  • 10 års garanti fra Fractal Design
  • Lækker SFX-L strømforsyning til prisen


Knap så godt

  • Blæseren er lettere hørbar under hård belastning
  • Kun ét EPS-kabel inkluderet (CPU-strøm)


Score: 9 + Safe Buy award

 30_konklusion_ion_PSU_fractal_design_80_plus_gold.JPG

 

Vores partnere