Hvad er 12VHPWR?

12VHPWR connector
Hvis du har læst lidt med omkring lanceringen af den nyeste generation af Nvidia kort, har du måske også hørt om det nye 12VHPWR stik, som kortene kommer med. Men hvad er fidusen med det nye stik, og er det nødvendigt at købe en ny strømforsyning, for at være med?

Hvorfor skal vi have et nyt stik? 

Efterhånden som teknologien udvikler sig på PC markedet, kommer der også stigende krav til den hardware vi bruger. Ting som grafikkort bliver kraftigere og har behov for mere strøm, for at kunne levere den stigende ydelse, som efterspørges af high end brugere. 

Power tilslutning Suprim X grafikkort gaming.JPG

Det nye 12VHPWR er blevet til, som følge af en kombination af nye PCIe og ATX standarder. De er blevet lavet for at følge den udvikling, der har været inden for PC hardware, og som vi kommer til at se mere af i fremtiden. Standarderne er udviklet så forskellige producenter arbejder i fælles retning, og man som forbruger kan være sikker på, at den hardware vi køber kan bruges sammen. 

Når der kommer nye ting til, kan det dog være svært at gennemskue, hvad de indebærer og om man bør skifte hardware, for at kunne være med på udviklingen. 


PCIe 5.0

PCIe 5.0 er den standard ,der bruges om det interface, der er imellem et systemet og forskellige udvidelseskort. Et udvalg af forskellige enheder taler sammen i et system via PCIe. Det kan være ting som M.2 lagerløsninger og grafikkort. I forhold til lige snakken omkring 12VHPWR stik, så er det dog mest relevant at holde os til grafikkort. 

I den nye PCIe 5.0 standard hæves data hastigheden fra 16 til 32 gigatransfers i sekundet. Det er godt nyt for folk der gerne vil have lynhurtigt M.2 lager, da mere data kan overføres. Det kan dog også i forbindelse med ting som grafikkort, have en betydning, idet højere data rates kan betyde højere krav til strøm. Det er specielt de korte peak loads, der er blevet en del af PCIe 5.0 standarden. 

Disse High transient load scenarier var ikke defineret i PCIe 4.0. I PCIe 5.0 defineres ikke kun den maximale belastning, men også de korte load peaks. 

Den maksimale belastning er sat til en gennemsnitlig top belastning på 600W i PCIe 5.0. Det maksimale load peak kan dog, i meget korte perioder på mindre end 100 mikrosekunder, være på op til tre gange det maksimale gennemsnit. 

Så hvis du har et 600W grafikkort, så må peak belastningen maksimalt være 1800W, op til 100 mikrosekunder.

Alt dette er naturligvis maksimale tal, og mange grafikkort vil være et godt stykke under de krav. Pt ligger et grafikkort som RTX 4090 med en TDP på 450W, så der er lidt luft endnu. 


ATX 3.0 

For at kunne tilfredsstille blandt andet de nye PCIe 5.0 krav, er der også kommet en opdatering til ATX standarden, som nu er på ATX 3.0. ATX standarden er udviklet af Intel, men bruges på tværs af PC hardware industrien, på langt de meste consumer hardware. 

I den nye ATX 3.0 standard er der krav til strømforsyningerne, så man sikre at de kan leve op til de nye kommende krav og behov, heriblandt PCIe 5.0.

Seasonic Vertex ATX 3.0.JPG

Den nye opdatering er kommet i anerkendelse af, at hardware bliver mere strømkrævende, specielt i peak loads. I den tidligere standard var der, som ved PCIe, ikke defineret nogen krævede specifikationer for belastninger over den gennemsnitlige belastning. 

I praksis har langt de fleste strømforsyninger fra gode producenter sagtens kunne klare kravene, og kan det også stadig. Med ATX 3.0 kommer der dog specifikke tal på, hvad en strømforsyning skal kunne klare, og det er en fordel for forbrugeren, da det bliver lettere at gennemskue og evt. holde producenten op på.

Så en ATX 3.0 certificeret strømforsyninger er altså en garanti for, at den vil kunne klare de nye PCIe 5.0 krav, med peak load belastninger på op til tre gange den gennemsnitlige belastning for fx et grafikkort. 


Det nye 12VHPWR stik

Det nye 12VHPWR stik er en naturlig udvikling i forlængelse af de ovenstående krav og udviklinger. 

BeQuiet Dark Power 13 12VHPWR kabel.JPG

Det nye 12VHPWR stik er et krav på alle ATX 3.0 strømforsyninger, på mere end 450W. Vi skal helt tilbage til 2013, for at finde den sidste kabelopdatering til ATX strømforsyninger, hvor PCIe 8 pins stikket kom til. Det kunne forsyne tilsluttede enheder med op til 150W.

Det betyder, at vi med nye grafikkort faktisk er ved at være lidt pressede, da der skal tre otte pins PCIe stik til de nye kort. Det bliver gjort lettere at imødekomme, med det nye 12VHPWR stik.

Det kan levere helt op til 600W, via et enkelt kabel. Man skal dog være opmærksom, for det er ikke alle enheder, som understøtter op til 600W. Mindre strømforsyninger, end den 1000W model vi har på besøg, kan være rated i trin på enten 150W, 300W eller 450W.

P1099590.JPG

Samtidigt er 12VHPWR også et aktivt kabel, i den forstand, at det har sense pins, så der kan kommunikeres mellem strømforsyningen og tilsluttede enheder. Det betyder, at fx et grafikkort kan aflæse, hvor meget strøm kablet kan levere. Så hvis du har en af de mindre enheder, der måske kun kan levere 300W, så vil et tilsluttet grafikkort ikke forsøge at bruge mere end det strømforsyningen kan levere.


Et 12VHPWR stik betyder ikke du har en ATX 3.0 certificeret strømforsyning

Man skal dog være opmærksom på, at man godt kan opleve strømforsyninger med et 12VHPWR stik, som ikke er ATX 3.0. 

Den del producenter, som fx BeQuiet eller Seasonic, kan levere 12VHPWR stik til deres ældre strømforsyninger. Det kan de, fordi de allerede i praksis lever op til de specifikationer, som 12VHPWR stik stikket bruger. 


Smelter 12VHPWR stikket?

Der har været en del debat og snak, om de nye 12VHPWR stik er farlige og smelter. Der har i hardware medierne været en del rapporter, efter lanceringen af de nye 4000 serie kort fra Nvidia, om 12VHPWR stik der smeltede. 

Det er helt rigtigt at det er sket, og der var bekymring om dette skyldtes, at den nye mindre stik ikke kunne holde til, at der blev ført så meget strøm igennem det. 

smeltet 12VHPWR.jpg

Det har dog efter omfattende undersøgelser vist sig, at problemerne udsprang af stik, der ikke var monteret korrekt. 

De nye 12VHPWR stik er mindre, og der føres derfor mere strøm igennem mindre kontaktflader end tidligere. Det betyder, at en løs forbindelse, fx på grund af et forkert monteret stik, kan føre til overdreven varmeudvikling og deraf smeltede stik. 

Man skal derfor være opmærksom på at montere 12VHPWR stikket sikkert og helt på plads for at undgå dette. Her vil mange argumenterer for, at det er dårligt design, at det problem overhovedet kan opstå, og det er jeg delvist enig i. 

Et stik som dette burde være designet, så man let kunne være sikker på at det var monteret korrekte. Det er lettere med de eksisterende seks eller otte pins PCIe stik, da de er noget større. 

4090melted.jpg

Den mindre størrelse på 12VHPWR stikket betyder, at låsemekanismen og selve stikke kan være svært at se under montering. PCI-SIG, der står for designet og PCIe standarden, har også givet udtryk for, at tweaks til designet kan komme på tale. 

Konklusionen er dog, at designet måske ikke er helt optimalt, men at man ikke bør være bange for at bruge de nye 12VHPWR stik. Man skal blot være opmærksom på at montere stikket korrekt, så det sidder helt i bund i begge ender.  


Bør jeg skifte strømforsyning? 

For de fleste kan man godt vente. I skrivende stund er det eneste, på consumer markedet, der bruger de nye 12VHPWR stik Nvidias nyeste 4000 serie af grafikkort. 

Selv hvis du allerede har, eller snart køber et Nvidia grafikkort i den nye 4000 serie, så er der ikke nogen grund til at løbe ud og bruge penge på en ny ATX 3.0 strømforsyning. Det er specielt gældende, hvis du allerede har en tilstrækkelig stor strømforsyning fra en god producent. 

Seasonic 12VHPWR

Som nævnt tidligere, så kan man, fra en del af de store producenter, allerede få et 12VHPWR stik til ældre strømforsyninger. På den måde kan man få et 12VHPWR stik direkte i sin eksisterende strømforsyning.

12VHPWR kabel adapter.JPG

Til grafikkortene i den nye Nvidia 4000 serie er der dog også altid en 12VHPWR adapter med, så man kan bruge tre almindelige otte pins PCIe stik.

Seasonic Vertex GX-1000

Hvis du dog alligevel skal ud og købe en nye strømforsyning i forbindelse med en opgradering, eller måske et nyt system, så kunne det være en ide at se efter en ATX 3.0 strømforsyning.


Vores partnere