Fractal Design Ion Gold 750 watt: Test

FRONTBILLEDE_Fractal_Design_Ion_Gold_750_watt
Fractal er nok mest kendte for deres stilrene kabinetter og AIO-køleløsninger, men de laver også strømforsyninger. Vi har her på Tweak set på en lang række af disse igennem tiden, og nu melder der sig en ny serie på banen. Navnet er Ion Gold, som byder på effektive og modulære strømforsyninger med 80 Plus Gold certificeringer fra 550 til 850 watt, hvor vi i denne test skal se nærmere på den andenstørste version – nemlig 750 watt udgaven.


1_Fractal_design_new_logo_highres.jpg

Specifikationer og features

Jeg har været en tur i min reviewguide og fundet lidt oplysninger på Ion Gold strømforsyningen til jer, som er listet op herunder. Efterfulgt er der et par billeder der kort fortæller om nogle af de teknologier og komponenter der er brugt, samt giver et overblik over de modulære kabler der er inkluderet:

  • Type: ATX12V 2.52; EPS12V 2.92
  • Kabellayout: 100% modulært
  • Effektivitet: 80 Plus Gold
  • Køleløsning: 140 mm blæser med LLS-leje og dynamisk kontrol
  • Maksimal temperatur for drift: 40 grader celsius
  • Semi-passiv køleløsning: Nej
  • Forventet levetid: +100.000 timer
  • Inkluderede kabler: sorte af den flade type
  • Tilgængelige farver: Sort (både kabler og PSU)
  • Sikkerhedssystemer: OVP, UVP, OPP, SCP, OCP, OTP
  • Dimensioner: 150 x 150 x 86 mm
  • Vægt: 2.31 kilo (uden emballage)
  • Garanti: 7 år fra Fractal Design

2_features_oversigt_komponenter_Fractal_design_ion_gold_psu.jpg

3_kabel_oversigt_inkluderet_fractal_Design_ion_gold_750_watt.jpg


En tur rundt om Fractal Design Ion Gold 750 watt

Med styr på de tekniske detaljer og specifikationer, er det nu blevet tid til at tage et kig på selve Ion Gold strømforsyningen, og få den pakket ud af kassen. Ligesom Fractal Designs produkter, er deres indpakning også stilren og lækker at se på. Fronten af kassen, byder på et billede af selve strømforsyningen, samt modelnavnet og det er sådan set det.

4_fractal_psu_design_ion_gold_750_front_kassen.JPG

Bagsiden af kassen giver os et overblik over dimensionerne, det modulære interface og blæserkurven på strømforsyningen. Der er sågar listet op hvor mange der er af hvert stik til Ion Gold strømforsyningen – vi henviser til billedet ovenfor i stedet for, eller vores gennemgang lidt længere nede, hvis du ønsker det komplette overblik.

5_kasse_bagside_fractal_Design_ion_Gold_Strømforsyning_750_Watt.JPG

Åbnes kassen op, mødes vi af synet nedenfor. Selve strømforsyningen er pakket ind i semi-hårdt skum, for at sikre mod stød under transport. I den ene side, finder vi alle de modulære kabler, og øverst en user guide samt lidt skruer.

6_kasse_åben_fractal_design_ion_gold_750_watt_strømforsyning.JPG

Jeg har lagt alt indholdet fra kassen, ud på bordet til jer herunder for at give et bedre overblik over hvad man får med - vi finder følgende:

  • Fractal Design Ion Gold 750 watt
  • Modulære kabler i sort
  • Strømkabel til 230V
  • Velcrobånd
  • Monteringsskruer
  • Diverse papirer

7_indhold_kasse_psu_strømforsyning_fractal_design_ion_750_watt.JPG

Lad os, som i enhver anden PSU-test, starte ud med at kigge på de inkluderede kabler. Nedenfor starter vi ud med et overbliksbillede, af alle kablerne der er inkluderet i kassen – inklusiv strømkablet til 230V, alle i sort.

8_inkluderede_kabler_fractal_design_psu_ion_gold_80_plus_750_watt_modulær.JPG

Vi starter ud med det største/tykkeste af kablerne, som naturligvis er det store 24-pin ATX kabel, som sørger for strøm til bundkortet. Kablet har en længde på 50 centimeter og er det eneste af de inkluderede kabler, som også er sleevet, med en afslutning af krympeflex i hver ende. Altså intet nyt under solen her.

9_24-pin_atx_strøm_sorte_modulære_kabler_fractal_design_strømforsyning.JPG

De næste kabler, er de to 4+4 / 8-pin EPS kabler, som sørger for strøm til processoren. Det er lækkert at se at Fractal har inkluderet to af disse kabler, i takt med at flere og flere highend bundkort har to stik. Begge af disse kabler er 60 centimeter, og bør derved være lange nok til langt de fleste kabinetter på markedet.

10_eps_strøm_to_inkluderet_fractal_design_ion_gold_750_watt.JPG

PCI-Express strømmen leveres via to kabler på 55 centimeter, som hver har to 6+2-pin PCI-Express stik monteret, altså en total på fire. Kablet mellem de to stik på hvert kabel er 15 centimeter – præcis som vi er vandt til at se fra stort set alle producenter.

11_PCI-express_kabler_sorte_modulære_fractal_design_ion.JPG

På SATA-fronten finder vi to kabler inkluderet, som hvert er udstyret med fire SATA-strømstik, altså en total på otte. Fra strømforsyningen og op til det første stik, er der 50 centimeter. Efterfølgende er der 15 centimeter i mellem stikkene, så at hele kablet måler 95 centimeter, fuldt udstrakt.

12_sata_strøm_kabler_modulære_sorte_slim_fractal_ion_strømforsyning_80_plus.JPG

Historien er den samme, når det kommer til Molex. Dog finder vi her kun tre stik monteret på kablet, i samme længde. Derudover er der også kun ét kabel inkluderet, og ikke to, som det var tilfældet ved SATA. I takt med at flere og flere enheder og moderne kabinet features, skifter til SATA-strøm, bør tre Molex stik, være nok for langt de flestes behov, så længe man bygger en moderne computer i et nogenlunde nyt kabinet.

13_molex_kabel_ion_750_Watt_ion_Fractal_Design_psu.JPG

Med styr på alle de modulære kabler der medfølger til Ion Gold, er vi nu klar til at tage et kig på selve strømforsyningen. Som vi kan se på det første billede nedenfor, har vi med en sort kasse at gøre, som er yderst anonym og stilren at se på. Der er et diskret Fractal logo på hver side, ingen klistermærker eller andet, som vi er vandt til at se.

14_overall_Design_blæser_fractal_Design_ion_750_watt.JPG

Blæseren der er monteret, er en 140 mm en af slagsen, som benytter et LLS-leje, som jeg personligt ikke har hørt om før. Køleløsningen i Ion Gold er IKKE semi-passiv, hvilket faktisk kom som lidt af en overraskelse for mig, da dette er noget vi har set på stort set alle konkurrenterne i nyere tid. Dette betyder at blæseren i Ion Gold kører kontant, også selvom strømforsyningen ikke rigtig laver noget. Ganske vidst er det kun ved 500 omdrejninger, men havde den stået stille, havde det været bedre i min optik. Jeg er dog sikker på at Fractal Design har deres grund til dette.

15_140_mm_blæser_fractal_design_ion_750_watt_80_plus_gold.JPG

Vender vi den modsatte side mod kameraet, med toppen til. Kan vi her se at der blot er en blank sort overfalde, også uden noget klistermærke, som vi ellers er vandt til at se heroppe på stort set alle andre af konkurrenternes modeller. Selvom det er et plus i bogen, er det et spørgsmål om hvor vigtigt det egentlig er, da alle nyere kabinetter på markedet alligevel har et PSU-cover = at strømforsyningen alligevel ikke kan ses.

16_anonymt_design_ingen_klistermærker_fractal_Design_ion.JPG

Siderne på Ion Gold har også et lidt anderledes design, end vi er vandt til at se, med den buede detalje og diskrete Fractal logo – dette gør sig gældende på begge sider af strømforsyningen.

17_diskrete_fractal_logoer_siderne_ion_750_watt_gold_strømforsyning.JPG

Tager vi et kig på bagenden af strømforsyningen, finder vi her – til venstre på billedet – powerknappen, samt strømstikket til 230V. Derudover er der naturligvis en masse ventilation, med et ret specielt mønster, hvilket er forfriskende at se, og giver Ion Gold et unikt og anderledes look. Nederst heromme, finder vi desuden også et af de klistermærker som skal være her, nemlig oversigten over outputtet på strømforsyningen, samt 80 Plus Gold logoet. Der er 62.5 ampere at lege med på det 12V rail som er at finde inde i Ion Gold – hvilket stadig er nok til en moderne gamer computer, måske dog ikke highend (RTX3080 og derover). Her anbefales der som oftest 850 watt eller derover, hvilket også kan lade sig gøre med Ion Gold serien.

18_bagsiden_strømstik_power_knap_klitermærke_oversigt_output.JPG

I den modsatte ende, finder vi naturligvis det modulære interface på Ion Gold, som er simpelt lagt ud, og let at finde ud af. ATX-kablet passer kun i ét sted, og EPS samt PCI-Express deler udgange, og det samme gør sig gældende for SATA og Molex – lettere bliver det næsten ikke. Vi finder desuden også diverse mærkater her som skal være der, samt serienummeret på strømforsyningen. Alt i alt en yderst minimalistisk strømforsyning at se på, som også virker rigtig solidt skruet sammen og i høj kvalitet.

19_modulært_interface_fractal_design_psu_ion_gold_750_watt.JPG

 

Testopsætning og Benchmarking

Det er nu blevet tid til at vi skal kigge på hvordan strømforsyningen rent faktisk yder og opfører sig når der kommer strøm til. Udseendet og featuresættet er jo kun den ene del af en strømforsyning, mindst lige så vigtigt, hvis ikke vigtigere – er naturligvis performance. 

Testen kommer til at foregå med vores PSU-belaster som er udstyret med en række pærer som vi kan tænde/slukke, og derved præcist holde styr på hvor meget belastning den tilsluttede strømforsyning får. For at måle strømforsyningens PG-signal, og se om den starter korrekt op efter bogen, bruger vi en Thermaltake Dr. Power II. Derudover bliver et multimeter brugt til at måle spændingsværdierne under de forskellige belastninger, samt en normal elmåler til at måle elforbruget. På denne måde kan vi udregne effektiviteten, og se om 80 Plus kravene overholdes.

20_PSU-belaster_multimeter_strømmåler_udstyr_til_test_fractal_design.JPG

Ovenover ses PSU belasteren, multimeter, Dr. Power II og elmåleren.


På vores belaster er det kun muligt at belaste på 12V, da det er denne spænding vores pærer kører med. Jeg belaster derfor strømforsyningen så meget jeg kan på 12V siden - men foretager mine målinger på alle tre linjer (3.3, 5 og 12V) for at se om de forskellige belastningsgrader påvirker de andre linjer på strømforsyningen. Da de fleste komponenter i vores computer bruger 12V (grafikkort, CPU, harddiske, blæsere etc.) er det naturligvis denne der er vigtigst at belaste. Det er desuden også den linje der er kraftigst og strømforsyningens kapacitet/watt listes op efter.

Jeg aflæser forbruget på elmåleren, og udregner ud fra dette effektiviteten som strømforsyningen leverer ved de forskellige belastningsgrader – tjek vores resultater herunder, henholdsvis med en graf for spændingsværdierne under de forskellige belastninger og watt ind kontra ud (effektiviteten).

21_spændings_aflæsninger_Fractal_Design_ion_gold_750_watt_psu.jpg

22_effektivitet_80_plus_gold_ion_fractal_Design_750_Watt.jpg

I vores tests var effektiviteten på strømforsyningen ved de forskellige belastninger følgende. Som vi kan se, sammenlignet med 80 Plus kravene på billedet nedenfor, overholder Fractal Design Ion Gold 750 watt alle de effektivitetsniveauer den skal i forhold til at være en 80 Plus Gold certificeret strømforsyning (plus, minus decimalerne):

150 watt belastning: 90.90% effektivitet

400 watt belastning: 91,11% effektivitet

750 watt belastning: 88,54% effektivitet

23_80_plus_oversigt_effektivitet_graf.jpg

Hvis vi starter med at tage udgangspunkt i den første graf ovenfor, som viser spændingsværdierne som Ion Gold strømforsyningen leverede, kan vi se at vi i den grad holder os indenfor de acceptable grænser – faktisk et rigtig godt stykke indenfor. Ingen af de tre spændinger dykkede på noget tidspunkt under deres værdier, selvom dette faktisk er tilladt i en hvis grad (her menes der for eksempel at 12V linjen går ned på 11.9x volt– dette er acceptabelt). Så på dette punkt, var ydelsen som der blevet leveret eminent og så godt som det kan være.

Det samme gjorde sig også gældende når det kom til effektiviteten, som overholdte de værdier der kræves, for at få 80 Plus Gold certificeringen som Ion Gold 750 watt har. Kun ved maksimal belastning var vi omkring 0.50% under det der kræves, men dette kan ligeså godt være min afrunding, eller upræcis effekt på en eller flere af vores pærer, så jeg godtager dette og giver Fractal Ion Gold en tommel op her, ligesom med ydelsen nævnt ovenfor.

24_modulære_kabler_monteret_fractal_design_ion_gold_750_watt.JPG

Støjniveauet, eller man skulle nærmere sige, manglen af samme, får også en tommel op herfra. Jeg må indrømme at jeg var en anelse skeptisk, da jeg så at Ion Gold ikke havde en semi-passiv køleløsning, men i stedet en blæser der kører konstant. Til Fractal Designs forsvar, er blæseren nærmest ikke hørbar under lav til mild belastning, men en 100% støjsvag operation havde været endnu bedre. Når der belastes med hård til maksimal belastning, kan blæseren ganske vidst høres, men har stadig et ganske fint støjniveau, som langt fra er det værste jeg har hørt. Når først strømforsyningen monteres i et kabinet, og resten af komponenterne er i gang, er det helt sikkert, at det ikke er strømforsyningen du kan høre.

Alt i alt leverede Ion Gold 750 watt strømforsyningen, det som jeg et eller andet sted forventede af en strømforsyning fra Fractal Design. De sidste par modeller vi har kigget på, har alle leveret varen og ofte lidt til, og Ion Gold er bestemt ingen undtagelse. Klippestabil ydelse, høj effektivitet og lavt støjniveau, sammen med lækker byggekvalitet – kan man forlange meget mere?

25_kabler_tilsluttet_fractal_design_ion_gold_750_Watt_test.JPG

 

Pris

I skrivende stund er vi stadig under NDA, hvilket betyder at Ion Gold strømforsyningen ikke er lanceret endnu, og derved ikke at finde hos nogle forhandlere. Dog har vi fået en pris oplyst fra Fractal Design, der lyder på 99.99 Euro, hvilket direkte omregnet, svarer til omkring 750-800,- DKK. Den oplyste pris, skulle ifølge Fractal Design være inklusiv dansk moms, hvilket derved gør Ion Gold 750 watt, som vi her har testet - en virkelig stærk kandidat til prisen!

I forhold til resten af markedet er Ion Gold derved i den billige ende af prisskalaen, men leverer alligevel samme ydelse hvis ikke bedre, end nogle af konkurrenternes modeller. Det eneste negative, som mange af konkurrenterne tilbyder på deres modeller, er den semi-passive køleløsning, som vi ikke finder på denne model fra Fractal Design. Ønsker du alle detaljerne, kan du som altid klikke på banneret med producenten herunder, og blive sendt til deres side i en ny fane.

1_Fractal_design_new_logo_highres.jpg

 

Konklusion

Det er nu blevet tid til at vi skal have rundet vores test af Ion Gold strømforsyningen fra Fractal Design af. Jeg fristes næsten til at sige, at det har været lidt som det plejer, hvis vi sammenligner med de sidste par gange vi har kigget på strømforsyninger fra Fractal Design. Med dette mener jeg, at der igen har været styr på tingene, og at vi har haft med et lækkert og gennemført produkt at gøre, som leverede varen. Ydelsen er der nemlig ikke en eneste finger at side på, da Ion Gold leverede et klippestabilt resultat, samtidig med at have høj effektivitet og være yderst støjsvag.

Med 100% modulært kabel interface, kan du nøjes med at tilslutte præcis de kabler du har brug for. Dog må du selv holde styr på de overskydende kabler, da Fractal ikke giver dig en taske med til de overskydende kabler, som vi ellers ofte ser hos konkurrenterne og sågar ved nogle af Fractal Designs andre modeller. Det er dog lige før at designet og byggekvaliteten udligner dette, da Ion Gold er virkelig pænt designet med minimale klistermærker, og logoer. Dog er jeg nødt til at kommentere på at Fractal logoet på den ene side (siden ud mod vinduet), vil vende forkert, hvis du skulle ønske at montere strømforsyningen med blæseren vendt op af. Problemet er dog ikke så sort, da langt de fleste kabinetter på markedet i dag, alligevel har PSU-covers som gemmer strømforsyningen. Men det er i min optik stadig en ”designfejl” som man vil.

Fractal Design giver dig hele 7 års garanti på Ion Gold serien, og med modeller på 550, 650, 750 og 850 watt, er der noget for ethvert behov. Det modulære design, kombineret med lækker ydelse og en 80 Plus Gold certificering, gør at vi denne gang lander på en samlet score på 9/10 samt vores Great Product award. Ion Gold 750 watt fra Fractal Design er et sandt powerhouse, pakket lækkert ind, med de små detaljer og ikke mindst ydelsen i orden – alt sammen til en fornuftig pris, i forhold til konkurrenterne, hvad mere kan man ønske sig?

Godt

  • Eminent ydelse og støjniveau
  • 100% modulært interface med sorte kabler
  • Solid byggekvalitet og anonymt design (ingen klistermærker på sider + top)
  • Fractal Design giver 7 års garanti
  • Tilgængelig i 550, 650, 750 og 850 watt
  • 80 Plus Gold certificeret
  • Stærkt prissat i forhold til resten af markedet
  • Velcrobånd inkluderet…

Knap så godt

  • … men ingen taske til overskydende modulære kabler
  • Ingen semi-passiv køleløsning
  • Fractal logoet på siden vender forkert (hvis blæseren monteres op af)

Score: 9 + Great Product award

26_konklusion_fractal_design_ion_gold_750_watt_strømforsyning_modulær.JPG


Vores partnere