PSU Strømstiks Guide - hvad gør de forskellige?

FRONTBILLEDE_PSU_STIK_GUIDE
Har du også svært ved at gennemskue, hvad alle de forskellige stik i en strømforsyning rent faktisk er til? Måske er det en af grundene til at du ikke tør at kaste dig ud i at bygge en computer selv? Fortvivl ej, i denne artikel vil vi en gang for alle, gennemgå de forskellige strømstik der findes på strømforsyninger. Så at dig ude bag skærmen ikke længere skal være i tvivl om hvad der er hvad, og hvad de forskellige termer og betegnelser rent faktisk står for.

**Denne guide er lavet i samarbejde med Cooler Master

Cooler Master V750 Gold V2 strømforsyningen

I samarbejde med Cooler Master er det blevet muligt at bringe jer denne artikel. De har sendt os deres V750 Gold V2 strømforsyning, som vi i denne artikel vil tage udgangspunkt i. Du tænker måske, jamen hvad så hvis min strømforsyning ikke er fra Cooler Master? Dette skal du ikke være bange for, da alle de stik der bruges inde i computeren heldigvis har en standard, som alle producenterne skal følge. Det betyder med andre ord, at de stik vi kommer til at gennemgå her, også vil være at finde på strømforsyninger fra for eksempel: Corsair, Seasonic, ASUS, Fractal Design etc.

1_Cooler_Master_V750_V2_gold_strømforsyning_guide_stik.JPG

Gold V2 serien fra Cooler Master er ikke noget nyt for os her på Tweak, da vi faktisk allerede har testet deres model på 850 watt, dog i White Edition udgaven. Skulle du ønske at læse vores gennemgang og test af denne strømforsyning, kan du blot klikke HER, og blive sendt dertil i en ny fane. Gold V2 serien fra Cooler Master er hvad der kaldes modulære strømforsyninger, hvilket betyder at alle de kabler og stik vi skal gennemgå i artiklen her, leveres løst ved siden af strømforsyningen – se billedet nedenfor.

2_modulær_Strømforsyning_cooler_master_stik_guide_v750_v2.JPG

Dette bringer os hen til den første ”problemstilling”, nemlig det modulære interface. Et strømkabel har naturligvis to ender, hvor at enden der skal ind i de forskellige komponenter, såsom grafikkort, bundkort, harddiske med videre, er der hvor vi finder den fælles standard.

I den modsatte ende, nærmere betegnet den der skal ind i selve strømforsyning, har producenterne dog frit slag til hvordan og hvilke stik de ønsker at bruge der. Nedenfor ser vi det modulære interface på Cooler Master V750 Gold V2 modellen som vi har modtaget. Ønsker du at læse mere omkring hvad dette præcis gør og er, og meget mere om de forskellige størrelser og modeller der findes af strømforsyninger. Henviser vi til at læse vores artikel: ”Strømforsyning – hvad skal du vælge?” blot klik på teksten.

3_modulært_interface_cooler_master_v750_v2_stik_gennemgang.JPG

 

Gennemgang af de forskellige stik

Da denne artikel er dedikeret til gennemgang af de forskellige stik som strømforsyninger har, er det nu blevet tid til at kigge på dette. Selvom det ikke er et kabel vi finder inde i computeren, syntes jeg alligevel at det skal have et par ord med på vejen – nemlig strømkablet der tilsluttes mellem strømforsyningen, og stikkontakten. Nedenfor ser vi det inkluderede kabel til V750 Gold V2 fra Cooler Master, som benytter de mest normale og udbredte stik. I stikkontaktenden, finder vi et schuko stik, som er det mest brugte stik til computere og elektronik generelt.

4_apparat_strømkabel_tilslutning_standard_10_a_C14_Stik.JPG

I den modsatte ende, finder vi et stik kaldet C14, også bedre kendt som apparatstikket. Dette er stikket som går ind i strømforsyningen, og kan genkendes ved dets sekskantede design, hvor at to af hjørnerne er ”skåret” af. Stikket har tre ben hvor af det ene af dem er jord. Det andet stik vi ser på billedet herunder (til venstre), kaldes et C19 stik. Dette stik er ikke nær så udbredt, men kan stadig findes på nogle strømforsyninger – især highend modeller på over 1200 watt, bruger oftest C19 stik. Stikket er fysisk en del større og mere firkantet end C14 stikket. Dette stik kan også håndtere op til 16A, hvor at C14 maksimalt kan klare 10A. Men nok om strømkablerne udenfor computeren, lad os kigge nærmere på dem der findes indvendigt og ofte kan ligne hinanden og skabe forvirring.

5_10_ampere_kontra_16_ampere_strømstik_highend_store_modeller.jpg

Vi starter ud med det største stik på strømforsyningen, som nok også er det der nærmest giver sig selv, i forhold til hvor det skal monteres. Her snakker vi naturligvis om det store 24-pin ATX strømstik, som er det store brede stik, der monteres på bundkortet, ofte et sted ned langs den højre side. Ligesom alle de andre stik, hvi skal igennem, kan dette kun vende på én måde og har en klips på den ene side som låser stikket fast, når det er klikket korrekt i.

Nogle strømforsyninger leveres med dette stik opdelt i to, kaldet 20+4-pin, da man for nogle år tilbage havde nogle bundkort der kun brugte 20-pin ATX stik. Der er dog langt imellem disse bundkort efterhånden, og derfor giver det også god mening, hvorfor at Cooler Master her, har valgt at samle det i ét stik som er lettere at montere og have med at gøre.

6_24-pin_atx_strømstik_bundkort_strøm_cooler_master.JPG

Da vi som sagt har med en modulær strømforsyning at gøre (klik HER for at finde ud af mere om hvad en modulær strømforsyning er), betyder det at kablerne er løse og derved har stik i begge ender. I den modsatte ende af 24-pin ATX kablet, finder vi de to stik som vi ser på billedet nedenfor. Disse passer ind i det modulære interface på strømforsyningen, og klikkes fast præcis som det store stik. Denne ende af stikkene er modelspecifikke, så brug KUN de inkluderede kabler, og ikke fra andre producenter, heller ikke selvom de skulle passe i stikket!

7_modulære_ende_cooler_master_24-pin_atx_strøm.JPG

Vi går videre til det næste strømstik, der ligesom det store 24-pin ATX stik, også monteres på bundkortet. Som vi kan se på billedet herunder, er stikkene mærket med ”CPU”, da det nemlig præcis er hvad disse er til. EPS-stikket som det hedder i fagsprog, er de stik der forsyner processoren / CPU’en med den strøm som den skal bruge for at fungere. Dette stik har udviklet sig med tiden, og fandtes i starten kun som en 4-pin udgave. Med tiden blev processorer kraftigere, og krævede derved også mere strøm, hvilket betød at der kom en 8-pins udgave af EPS-stikket.

På moderne bundkort i dag, finder vi som oftest ét 8-pin EPS, hvilket er et absolut minimum til de fleste processorer der findes på markedet. Men som du kan se på billedet nedenfor, er der ikke blot et EPS-stik/kabel inkluderet til Cooler Master V750 Gold V2 strømforsyningen, men derimod to. De ene kabel er et fast 8-pins tik, hvor at det andet er hvad vi kalder et 4+4-pin stik, som altså kan fungere både som et 4-pin stik, men også et 8-pin stik, hvis de to lægges sammen. Grunden til at vi finder to EPS-stik, er at der på en del highend bundkort, ofte er enten to 8-pin EPS-stik, eller ét 8-pin plus ét 4-pin. Derved kan der leveres mere og renere strøm til processoren, når at der bruges to kabler frem for et.

8_eps_Strømstik_4+4_samt_8-pin_kabler_stik_processor_cpu.JPG

I den modsatte ende af EPS-kablerne til Cooler Master strømforsyningen, finder vi et stik der til forveksling ligner et normalt 8-pin EPS-stik, men ikke er det. Cooler Master og de fleste andre producenter er gode til at mærke på stikkene, hvor hvad hører til. Hvor vi på stikkene ovenfor så teksten ”CPU”, finder vi i den modsatte ende teksten ”CM-PSU” – altså den ende der skal ind i selve strømforsyningen. Som nævnt lidt længere oppe er det vigtigt at du bruger kabler der passer præcist til den model og mærke af strømforsyning du har, og IKKE blander dem. Du skal altså ikke bruge Corsair strømkabler på en Cooler Master strømforsyning, eller omvendt, blot for at komme med et eksempel. Selvom stikkene passer fysisk, kan måden hvorpå ledningerne i stikkene er isat, være anderledes, og du kan derved risikere at kortslutte noget.

9_modulære_stik_eps_cpu_strømstik_cooler_master_psu.JPG

Det næste og tredje stik vi skal kigge på, er også det første stik vi oftest ser i en kæde, med flere stik på samme kabel. Her snakker vi PCI-Express stikkene som oftest bruges til at forsyne grafikkort med den strøm de skal bruge for at levere lækker grafik på din skærm. Når vi snakker PCI-Express, findes der ikke bare ét men faktisk to forskellige stik, der dog ligner meget hinanden og oftest ”hænger sammen”.

Som vi kan se på billedet nedenfor er der to separate stik på samme kabel, som hver består af 6+2-pins, hvilket faktisk også er hvad disse kaldes. PCI-Express der bruges af grafikkort er altid enten med 6 eller 8-pins, hvor at et 6+2-pin stik kombinerer de to i ét og samme stik, som kan siddes sammen, om nødvendigt -det er disse stik som vi ser på V750 Gold V2 fra Cooler Master. Det er meget normalt at se to, fire eller flere af disse stik til en strømforsyning, alt efter hvor stor kapacitet (watt) den har.

10_PCI-express_6+2-pin_8-pin_stik_gennemgang_cooler_master.JPG

Nedenfor, har jeg sammensat 6+2-pin stikket, så at det giver et 8-pin stik, som nok er det mest udbredte af de to i dag, med både AMD’s Radeon 6000 serie og nVidias 3000 serie af grafikkort, som æder en del strøm. Ud over selvfølgelig at have to pins til forskel, er den primære forskel på de to stik, hvor mange watt de kan levere til grafikkortet, eller hvad der ellers måtte være tilsluttet.

Hvor et 6-pins PCI-Express stik kan levere op til 75 watt, kan et 8-pins PCI-Express stik faktisk levere det dobbelte, altså 150 watt. Dette kombineret med 75 watt fra bundkortets PCI-Express 16x interface, betyder at de fleste moderne og større grafikkort har behov for to eller sågar tre 8-pin PCI-Express strømstik i dag. Nu vi er ved watt og hvad der kræves, kan dette også være svært at finde rundt i. Her henviser vi igen til vores artikel ”Strømforsyning – hvad skal du vælge?”, som giver en ide om netop dette.

11_8-pin_pci-express_grafikkort_strøm_cooler_master_psu_stik_gennemgang.JPG

Den modsatte ende af PCI-Express strømkablerne, har et 8-pin stik, der til forveksling også ligner et PCI-Express stik. Men ligesom ved de inkluderede EPS-kabler er det gjort klart med tekst, hvilken ende der hører hjemme hvor. Hvor vi finder teksten ”CM-PSU” i den ende af kablet der hører hjemme i strømforsyningen.

12_pci-express_modulært_kabel_gennemgang_Stik_cooler_master.JPG

Nu vi er ved strømkabler til grafikkort, eller i hvert fald PCI-Express, er der også et andet stik jeg syntes vi lige bør nævne, også selvom det ikke har noget med denne strømforsyning fra Cooler Master at gøre. Sammen med lanceringen af 3000-serien af grafikkort, bragte nVidia os også en ny type strømstik, som passer til deres eget design på de nye grafikkort – et micro 12-pin strømstik, som vi kan se nedenfor. Selvom det mest af alt ligner to 6-pin PCI-Express stik sat sammen i miniformat, er dette ikke tilfældet. Takket være en inkluderet adapter i kassen til disse grafikkort, kan du nemlig konvertere to 8-pin PCI-Express stik, til ét micro 12-pin stik, og altså i realiteten have 300 watt til rådighed i dette lille og kompakte stik.

13_12-pin_nvidia_strømsstik_seasonic_Adapter_cooler_master_psu_gennemgang_stik_tweak_dk.JPG

Det næste stik, kender de fleste nok – nemlig SATA. Dette stik har igennem tiden ”udviklet” sig ret meget, og bruges den dag i dag, til en del forskellige ting inde i computeren. Den primære opgave er naturligvis tilslutning af SATA-enheder, såsom harddiske, SSD’er, optiske drev og lignende. Men i mange nyere kabinetter, som har indbyggede blæser-HUBs, RGB-lys og lignende er det også SATA der her står for at levere strømmen. Der er tale om et lille fladt stik med en del pins, som vi kan se til venstre på billedet nedenfor. Kigger vi til højre ved pilen, kan vi se det lille hak, der gør at stikket kun passer i på én måde. Vær forsigtig når du håndterer SATA stik, især sammen med SSD’er da disse er ret skrøbelige og du kan risikere at knække noget.

14_SATA_strømstik_harddiske_tilbehør_lys_controller_tyndt_cooler_master.JPG

Ligesom PCI-Express stikkene, kommer SATA-stik også oftest i en kæde, med to eller flere stik på samme kabel. Da det er relativt få watt der løber igennem denne type stik, betyder det også at der kan være en del flere stik på samme kabel, uden at det giver problemer. Til Cooler Master V750 Gold V2 strømforsyningen, finder vi to inkluderede kabler, som hver har fire SATA-stik monteret, altså en total på otte. SATA-stik er også uden sammenligning de stik som vi finder flest inkluderet af, når vi snakker strøm inde i computere.

15_kæde_med_SATA_stik_cooler_master_V750_V2_størmforsyning_Stik.JPG

Stikket som SATA så småt har afløst over næsten hele linjen, er det gode gamle Molex stik som vi ser nedenfor. Dette stik har fire ledere, i form af runde metalringe i stikkene, som kan være virkelig bøvlede at få til at klikke korrekt fast i den ønskede enhed. Det var engang hvor at Molex både sørgede for strøm til både harddiske, optiske drev, blæsere, controllere, og sågar grafikkort. Men denne tid er forbi, da komponenterne er blevet kraftigere og man har fundet andre løsninger til at levere strømmen til disse. Molex stikket er stadig at finde i enkelte billigere kabinetter, til blæser-HUBs og lignende, hvor de lidt dyrere kabinetter er skiftet til SATA, som nævnt ovenfor.

16_Molex_strømstik_gammelt_ikke_så_udbredt_længere_cooler_master.JPG

Ligesom SATA, findes Molex stikkene også oftest på kæder med to eller flere stik på samme kabel. Har du ligesom os med en modulær strømforsyning at gøre, er der stor sandsynlighed for at du aldrig kommer til at skulle brug dette kabel, hvis du bygger en ny computer.

17_kæde_molex_stik_cooler_master_psu_tweak_dk_stik_gennemgang.JPG

I den modsatte ende af både SATA og Molex kablerne til vores V750 Gold V2 strømforsyning, som vi her tager udgangspunkt i, finder vi stikket som kan ses herunder. Et ret kantet og lidt underligt 5-pin stik som kan klikkes fast med en lås inde i selve strømforsyningen. Faktisk deler SATA og Molex næsten altid samme stik, inde i det modulære interface på strømforsyninger, ganske som det faktisk også er tilfældet med EPS og PCI-Express. Dette kan lade sig gøre, da stikkene bruger samme spænding, til de komponenter de forsyner med strøm.

18_modulær_ende_cooler_master_psu_molex_sata.JPG

Med dette, kom vi faktisk rundt om alle stikkene, som vi finder inkluderet til en modulær strømforsyning, og hvilke funktioner de har. Men er du af ældre dato, som undertegnede, sidder du sikkert derude og tænker: ”Jamen du mangler da et stik?”, og du har sådan set ret. Nedenfor ser vi et billede af det efterhånden uddøde Floppy-stik, som stort set alle strømforsyningsproducenter har valgt at fjerne fra deres modeller. Dem der stadig inkluderer dette stik, gør det som oftest i form af en Molex til Floppy adapter på 10-15 centimeter, og der er oftest kun en enkelt eller to med i kassen.

For at Floppy-stikket stadig var en ting, skal vi tilbage til disketterne. Du ved de små plastikskiver hvor der var en skrøbelig skive indvendigt på et par megabyte. Det er efterhånden længe siden, og Floppy-stikket har ikke rigtigt været brugt til så meget andet igennem tiden. Der var et par lydkort her og der, som krævede lidt ekstra, men ellers har det være et ret ”ligegyldigt” stik i nyere tid. Så derfor, kan vi vidst roligt sige rest in peace Floppy… Du bliver ikke savnet.

19_floppy_kabel_Stik_bruges_ikke_længere_tweak_dk_stik_gennemgang.jpg

Med gennemgangen af alle de forskellige stik og kabler der findes i en ny strømforsyning, kan vi nu få dem tilsluttet strømforsyningen og de komponenter i computeren der kræver strømmen. Nedenfor ser vi alle de omtalte kabler tilsluttet Cooler Master V750 Gold V2 strømforsyningen, som nu er klar til montering og brug. Som nævnt er der mange forskellige strømforsyninger på markedet, og ikke alle er nødvendigvis modulære, og nogle er endda kun semi-modulære. Lyder dette som volapyk i dine ører, så klik ind på vores ”Strømforsyning – hvad skal du vælge?” artikel og bliv meget klogere på netop dette. Selvom deres layouts og designs er forskellige, går det hele ud på det samme. Nemlig at levere strøm til komponenterne i din computer.

20_stik_monteret_cooler_master_psu_v750_v2_gennemgang_Stik_tweak_dk.JPG

 

Opsummering og afrunding

Vi er nu nået til enden i vores gennemgang af de forskellige stik der findes på en moderne strømforsyning. Jeg håber at denne artikel har skabt noget klarhed over hvad der er hvad, og måske gjort at netop du derude nu tør at kaste dig ud i computer byggeriets forunderlige verden. Kigger vi på billedet nedenfor, ser vi en omgang forvirret rod, som nok er hvad de fleste personer vil kalde det. Men forhåbentlig ser du anderledes på det nu, efter at have læst denne gennemgang af hvad der er hvad – dette var i hvert fald målet med denne artikel.

Skulle der være spørgsmål eller kommentarer / tilføjelser, hører vi gerne fra jer i kommentarfeltet herunder. Alt input er velkomment, så at vi sammen kan blive klogere – det skal ikke være skræmmende og forvirrende at bygge computere, det skal være sjovt og lærerigt.

21_psu_kabler_monteret_rodet_gennemgang_stik_overblik_forskellige_stik_tweak.JPG

Vores partnere