AUTHOR : Jan Blaszkevizc
PUBLISHED : 2018-09-04 10:12:00

Razer Huntsman Elite Optisk Mekanisk Tastatur


I et mættet marked af gamertastaturer skal der efterhånden noget nyt til for at skille sig ud fra mængden. Dette er netop hvad Razer har gjort med lanceringen af deres nye Huntsman Elite tastatur, som vi har haft fornøjelsen af at teste. RGB-lyset er skruet endnu et notch op, og så er Huntsman Elite det første tastatur til at benytte sig af Razers nye Opto-mechanical kontakter. 

Razer er en af de helt store spillere på markedet når det kommer til gaming udstyr. Her på Tweak har vi stort set, set på alle de produkter de har at byde på, sågar deres nyeste Razer Blade gaming bærbar. I dag vender vi blikket mod et stykke tilbehør til den stationære computer, i form af deres nyeste topmodel indenfor tastaturer – mød Huntsman Elite.

 

Razer_Huntsman_Elite_RGB_optisk_mekanisk_tastatur_tweak_dk_1

 

Normale gamer tastaturer og tidligere modeller fra Razer har alle benyttet mekaniske kontakter som virker ved at to stykker metal mødes, hvorved kontakten aktiveres. Dette har Razer lavet om på i Huntsman Elite, som er deres første tastatur som er udstyret med deres nye Opto-mechanical kontakt, som oversat til dansk en optisk kontakt som virker ved at en lysstråle fuldendes, hvorved kontakten aktiveres (tjek illustrationen af dette nedenfor, under specifikationerne). Apropos specifikationerne, så lad os springe til disse med det samme, så vi kan få tastaturet pakket ud efterfølgende, og give det et grundigt kig.

 

Razer Huntsman Elite Instagram #1

 

Specifikationer og features
Jeg har været en tur forbi Razers hjemmeside og fundet en række oplysninger til jer på Huntsman Elite tastaturet. Nedenfor har jeg listet specifikationerne op, efterfulgt af tre billeder der fremhæver nogle features på tastaturet, samt sammenligner Opto-mechanical kontakterne op mod de normale som vi er vandt til at se. Under disse billeder, finder du til slut en såkaldt GIF som viser hvordan de nye optiske kontakter rent faktisk fungerer:

 • Type: Mekanisk gamertastatur
 • Kontakt type: Razer Opto-mechanical
 • Levetid pr. kontakt: 100 millioner tryk
 • Indbygget RGB-lys: Ja, Razer Chroma med 16.8 millioner farver
 • Lys hele vejen rundt i kant: 38 zoner
 • Indbygget lys i håndledsstøtte: 20 zoner
 • Dedikerede medieknapper og multifunktion hjul
 • Hukommelse indbygget til max fem profiler
 • Software: Ja, Razer Synapse 3
 • 10 Key roll-over og anti-ghosting
 • Gaming mode (slukker Windows tasten)
 • USB-kabel med to stik – begge kræves tilsluttet
 • 1000 Hz ultrapolling
 • Top plade på tastatur og håndledsstøtte i aluminium

 

Razer_Huntsman_Elite_RGB_optisk_mekanisk_tastatur_tweak_dk_5

 

Unboxing og en tur rundt om Razer Huntsman Elite tastaturet
Med styr på alt det tekniske og hvordan kontakterne rent faktisk virker, takket være GIF’en ovenfor, kan vi nu gå videre og få pakket Huntsman Elite tastaturet ud af kassen. Som stort set alle andre Razer produkter, kommer Huntsman Elite også i en sort og grøn kasse. På fronten finder vi et stort billede af selve tastaturet, samt et hul der gør det muligt at få en føler på de mekaniske kontakter, uden at pakke tastaturet ud af kassen.

 

Bagsiden af kassen byder på et overbliksbillede af selve tastaturet hvor forskellige features beskrives og fremhæves. Der er her også et billede af en af de optiske mekaniske kontakter, med beskrivende tekst så man kan få en ide om hvordan de virker og blev fremstillet.

 

 

Med det hele ude af kassen, kan vi danne os et overblik over hvad man får med i kassen, hvilket faktisk ikke er alverden. Ud over selve Huntsman Elite tastaturet, finder vi en håndledsstøtte samt en stak papirer og par klistermærker, det er det hele.

 

Razer_Huntsman_Elite_RGB_optisk_mekanisk_tastatur_tweak_dk_9

 

Ved første øjekast ligner håndledsstøtten enhver anden fra Razer, som vi har set inkluderet sammen med deres Ornata og BlackWidow tastaturer. Overfladen er også den samme bløde affære i læderlook, som er rigtig behagelig at røre ved, men så stopper lighederne også her.

 

 

I modsætning til de andre Razer håndledsstøtter er der nemlig indbygget Chroma RGB-lys i denne, hvilket betyder at vi midt på den ene sider finder seks små guld pinde, som skal sikre kontakt mellem håndledsstøtten og selve tastaturet. Der er seks store gummifødder på undersiden, som skal sikre at den ligger fast, mens at monteringen til selve tastaturet foregår med indbyggede magneter hvilket er ret smart. Bemærk den grå/hvide stribe der løber hele vejen i underkanten af håndledsstøtten, det er her det indbyggede lys skinner igennem. Håndledsstøtten virker desuden også ret tyk og firkantet i det, hvad dette betyder for komforten kigger vi nærmere på senere. Lad os nu først gå videre og se nærmere på selve Huntsman Elite tastaturet.

 

 

Ved første øjekast liger Huntsman Elite et hvert andet standard tastatur. Der er ikke noget der umiddelbart indikerer at vi har at gøre med et tastatur som skiller sig ud fra mængden på flere punkter. Det skulle da lige være de små kontaktpunkter forrest i midten, som matcher pindene på håndledsstøtten – mere om dette senere.

 

 

Ud over det meget stilrene og anonyme design, var det første jeg lagde mærke til da jeg havde Huntsman Elite i hænderne, den forholdsvis tunge vægt. Dette tastatur er bygget som en tank, med et tykt stykke aluminium i toppen, som gør at det er yderst solidt og der ikke er noget fleks i tastaturet hvis man forsøger at bøje det. Toppen på håndledsstøtten er desuden også fremstillet i aluminium, så Razer er virkelig gået all in her, hvilket er lækkert at se.

 

Oppe i det højre hjørne, finder vi også noget som vi normalt ikke ser på tastaturer fra Razer – dedikerede medieknapper og volumehjul. Jeg kan ikke mindes at jeg i min tid som anmelder har set et Razer tastatur med disse knapper, det har altid været en funktion man fik adgang til ved at bruge en FN-tast på tastaturet. Jeg forstår dog ikke helt de runde former på knapperne, eftersom af resten af knapperne på tastaturet jo er firkantede, men det er måske bare mig? For at skabe plads til medieknapperne og hjulet, er indikator dioderne flyttet ned over piletasterne, hvilket faktisk ikke gør noget.

 

 

Hvis vi tager et kig ned af tastaturet fra begge sider, kan vi se at vi har med en tyk fætter at gøre. Som mange andre mekaniske tastaturer ”svæver” knapperne ovenpå tastaturet, da kontakterne er monteret ovenpå top pladen i aluminium. Huntsman Elite er ud over dette lidt tykkere end en del andre modeller, og meget firkantet at se på. Ligesom med den firkantede håndledsstøtte, skal det blive spændende at se hvordan dette påvirker komforten senere i teste delen.

 

 

Normale mekaniske kontakter findes i en masse forskellige farver, således at man kan skelne dem fra hinanden. Der er et utal af producenter, men Razer har længe fremstillet deres egne og deres nye Opto-mechanical kontakt er ingen undtagelse. Som vi kan se på billederne nedenfor, har Razer valgt at bruge farven lilla til deres nye kontakter, som ikke ligner nogen anden på markedet hverken på inder, eller ydersiden. Det er stadig muligt at bruge custom knapper oven på kontakterne, hvilket er et stort plus i bogen, så man på den måde ikke er tvunget til at bruge Razers, hvis man ønsker at sidde et personligt præg på tastaturet.

 

 

På undersiden finder vi ikke bare fire, men hele seks solide gummifødder som skal sikre at Huntsman Elite ligger fast på enhver overflade. Ønsker man ikke tastaturet liggende fladt på bordet er det også muligt at justere højden i hele tre niveauer, hvor to ellers er hvad vi normalt ser.

 

 

Nedenfor ser vi Huntsman Elite liggende på bordet, først fladt og dernæst med de små ben, og sidst de store ben slået ud. Valget er helt dit eget, for at opnå den bedst mulige komfort for lige netop dig.

 

Razer_Huntsman_Elite_RGB_optisk_mekanisk_tastatur_tweak_dk_25

 

Razer_Huntsman_Elite_RGB_optisk_mekanisk_tastatur_tweak_dk_26

 

Razer_Huntsman_Elite_RGB_optisk_mekanisk_tastatur_tweak_dk_27

 

Inden vi springer videre og kigger nærmere på softwaren, runder vi lige af med et par billeder af Huntsman Elite tastaturet som nu er forenet med sin håndledsstøtte. Som nævnt fastgøres denne magnetisk til selve tastaturet, hvilket faktisk virker overraskende godt.

 

 

Softwaren – Razer Synapse
I modsætning til mange andre tastaturer og mus, skal man ikke en tur ind forbi producentens hjemmeside for at hente software til sit Razer produkt. Man bliver ganske enkelt spurgt om man ønsker softwaren downloadet, så snart produktet tilsluttes. Dette er ret smart, især for de dovne gamere der bare vil i gang med at spille, men alligevel ønsker fuldt udbytte af deres nye produkt. Efter softwaren er installeret og man er logget ind på sin Razer konto, er man klar til at bruge softwaren, og mødes af synet på det første billede herunder.

 

Hvis man har flere understøttede Razer produkter tilsluttet vil disse komme frem her, og så er det blot at vælge hvilket produkt man ønsker at ændre indstillinger på. Vi klikker på Huntsman Elite, og mødes af synet på billede to. I menuen Keyboard er det muligt at tilpasse hvad de forskellige knapper på tastaturet skal gøre, og aktivere hypershift som i princippet tillader at hver knap har to funktioner. Det er også muligt at ændre det ud fra hver profil ude i højre side.

 

Vi er stadig i Keyboard menuen, men er nu gået videre til Lighting. Her er det som navnet antyder muligt at ændre på de mest basale lysindstillinger på tastaturet. Lysstyrken, standard effekter og den slags kan ændres her, men ønsker man fuld knald på lyset skal man en tur i Chroma Studio.

 

 

I menuen Profiles kan du få softwaren og Huntsman Elite tastaturet til at snakke sammen med dine spil. Det kan være du vil have at lyset er på en bestemt måde når du spiller Dying Light, og på en anden når du owner kannibaler i The Forest.

 

 

Chroma menuen, nærmere betegnet Chroma Studio, er stedet hvor du for alvor kan slå dig løs og gå amok med det indbyggede lys som Huntsman Elite er udstyret med. Ud over at have lys i hver enkelt knap er der også hele 38 zoner rundt om tastaturet, samt yderligere 20 zoner i håndledsstøtten som alle sammen kan justeres og tilpasses uafhængigt af hinanden. Her kan enhver RGB-fan få sine vildeste og vådeste drømme opfyldt.

 

Sidste menupunkt er Macro, som mere eller mindre giver sig selv. Her er det muligt at optage, redigere og slette macroer som kan kobles til de forskellige profiler og knapper på tastaturet. Dette var også den sidste menu i softwaren, og det er nu blevet tid til at se nærmere på hvordan Huntsman Elite rent faktisk er at bruge.

 

 

Testen – Brugen, Komfort og Lyset
Vi er nået til sidste skridt inden konklusionen, det er blevet tid til at se nærmere på hvordan Razer Huntsman Elite tastaturet rent faktisk er at bruge til både hverdag og selvfølgelig gaming. Lad mig starte med at knytte nogle ord til Razers nye Opto-mechanical kontakter, som er de første optiske kontakter jeg har leget med nogensinde. Kort sagt føles de nye kontakter fra Razer mest som en Cherry eller Kailh Blue kontakt, og lyder også lige sådan. Der er det velkendte ”klik” inden kontakten bliver presset i bund som både kan høres og mærkes. Personligt er jeg ikke fan af denne type af kontakter, alene på grund af støjniveauet de har – og Opto-mechanical kontakterne er ingen undtagelse. Når man trykker der ud af og skriver lange tekster, som testen her, støjer de en hel del hvilket kan være en smule belastende hvis man sidder i et stille lokale. Kører musikken, eller har man et headset på er problemet ikke så stort – i hvert fald ikke for en selv.

 

Snakken er en anden hvis man spiller online med sine venner for eksempel. Under testperioden klagede flere af mine venner over at kunne høre tastaturet når vi spille sammen og sad på Discord. Dette er ikke et problem jeg har til dagligt med mit Vanguard K08 tastatur, som har mere lineære kontakter uden ”klik”. Når det så er sagt, og hvis man kan leve med støjen fra kontakterne, eller måske blot er vandt til den, så er der intet ondt at sige om Razers nye Opto-mechanical kontakter. På trods af at aktiveringspunktet er det samme som på stort set alle andre normale mekaniske kontakter (1.5 mm), så er det alligevel som om at disse kontakter føles en smule hurtigere – det er svært at forklare, det er er noget man bør opleve selv.

 

 

Hvis du i forvejen ejer et tastatur med Cherry eller Kailh Blue kontakter, og ønsker noget helt nyt og spændende, så vil du i hvert fald ikke blive skuffet over følelsen og lydene som de nye Opto-mechanical kontakter giver dig. Idet der ikke er nogle metaldele der skal bevæge sig, på samme måde som i en normal mekanisk kontakt, betyder det også at levetiden på kontakterne er betydeligt højere end normalt. Hvor en typisk mekanisk kontakt har en levetid på omkring 50-60 millioner tryk, har Opto-mechanical kontakterne en levetid på hele 100 millioner tryk! Ønsker du flere informationer omkring de forskellige typer af kontakter på markedet, kan du finde informationer omkring dette i vores store guide, som du kan finde ved at klikke HER.

 

Ud over de nye optiske mekaniske kontakter, finder vi også dedikerede medieknapper på Huntsman Elite, hvilket er et stort plus i bogen, da dette ikke er noget vi normalt ser på tastaturer fra Razer. Jeg er dog den dag i dag, stadig uforstående hvorfor at Razer har valgt at gøre disse knapper runde, da det i min optik ikke passer ind sammen med resten af designet på tastaturet, heller ikke selvom hjulet oppe i højre hjørne er rundt – det kan være det bare er mig? Apropos hjulet oppe i højre hjørne, så kan dette mere end blot at styre lydstyrken på computeren. Du kan via software for eksempel også styre lysstyrken eller noget helt tredje hvis det er mere dig – alt kan ændres i Synapse softwaren.

 

 

Men en ting er at være nytænkende når det kommer til kontakterne og funktionerne i tastaturet, men hvad med komforten? Dine hænder skal trods alt hvile på dette stykke hardware i et utal af timer når du sidder foran skærmen. Da jeg så at Razer havde inkluderet en håndledsstøtte med samme lækre og bløde overflade som på deres tidligere modeller, blev jeg i første omgang glad og tænkte at det nok skulle blive en lækker oplevelse at sidde med dette tastatur foran mig – historien var dog en lidt anden, lad mig fortælle hvorfor.

 

I modsætning til tidligere Razer tastaturer som jeg har kigget på er Huntsman Elite et virkelig tykt tastatur, og det samme gør sig gældende for håndledsstøtten, som for resten også er udstyret med RGB lys nu – ja hvorfor ikke. Dette betyder at der er et stort spring fra overfladen af bordet og op til selve tastaturet. Normalt er det her at håndledsstøtten går ind og hjælper ved at skabe en naturlig overgang fra bordet og op til kanten af tastaturet – men ikke her. Ligesom selve tastaturet, er den inkluderede håndledsstøtte også blot en firkantet klods uden nogle former eller vinkler. Det betyder at der ikke er nogen naturlig overgang fra bord til tastatur, men derimod et spring på knap to centimeter, hvilket føltes helt forkert unaturligt med hænderne hvilende på støtten. Derfor forsøgte jeg at afmontere støtten og forsøge mig uden, men her var resultatet det samme idet tastaturet er samme højde som støtten, og ikke har nogen ergonomiske former. Dette gjorde det til en ret frustrerende oplevelse at bruge Huntsman Elite tastaturet, og betød at jeg aldrig helt blev fan af dette ellers lækre tastatur fra Razer.

 

Razer_huntsman_elite_RGB_optisk_mekanisk_tastatur_ekstra_1
Vanguard K08 håndledsstøtte sammenlignet med Huntsman Elite – naturlig overgang vs. klods/firkant.

 

Jeg tror at Razer har fokuseret for meget over at gøre tastaturet lækkert at se på visuelt, og lidt glemt at det altså også skal være lækkert at bruge, ellers falder det hele til jorden. Det er lidt en skam da tastaturet både ser lækkert ud og også føles sådan i hænderne. Jeg skal ikke kunne sige om det blot er mig den er gal med, når det kommer til komforten, men jeg har min egen tvivl. Med over 25 forskellige tastaturer på skrivebordet igennem tiden, skulle jeg mene at jeg ved en ting eller to om komfort på tastaturer og hvad der er go og no go. Dette blev de sidste ord for test delen, lad os snakke pris som det næste og runde af med konklusionen.

 


Pris 

I skrivende stund d. 03/09 2018 skal du have den store pung frem, hvis du ønsker at være ejer af Huntsman Elite tastaturet fra Razer. Helt nøjagtigt skal du finde lige knap 1700,- DKK frem hvis du skal købe tastaturet her hjemme i Danmark. Dog er er i skrivende stund ikke nogen danske forhandlere der har tastaturet på lager, men dette skulle ske i midt september, så altså lige om lidt. Ikke desto mindre er 1700,- DKK rigtig mange penge for et gamertastatur, hvad end der er tale om ny teknologi eller ej.

 

Du kan finde alle oplysningerne på Huntsman Elite tastaturet ved at klikke på Razer banneret nedenfor, som sender dig direkte til deres hjemmeside i en ny fane.

 

Razer_Huntsman_Elite_RGB_optisk_mekanisk_tastatur_tweak_dk_1

 

Konklusion
Lad os få samlet tankerne og få rundet testen af Huntsman Elite tastaturet af. Det har været en lidt blandet fornøjelse at have dette tastatur forbi testbænken. Det er fedt når producenter kommer med nye og unikke produkter, og dette tastatur er netop en af disse. Før denne test havde jeg aldrig prøvet en optisk kontakt før, så det var spændende at bruge og prøve dette tastatur. Med det sagt, så er der ikke synderligt stort forskel umiddelbart fra en normal mekanisk kontakt og til disse optiske fra Razer. De føles mest af alt som en Cherry MX Blue og lyder på samme måde. Men som jeg skrev under test delen er det alligevel som om at de er lidt hurtigere og anderledes at bruge – det er svært at sidde ord på helt nøjagtig hvad og hvordan de føles. Byggekvaliteten på Huntsman Elite er utrolig lækker med brug af aluminium på både håndledsstøtten og selve tastaturet. Som ved et hvert andet Razer produkt er der naturligvis også et utal af RGB-dioder i dette tastatur, sågar håndledsstøtten har indbygget Chroma RGB-lys. Fra et visuelt synspunkt er Razer virkelig gået all in med dette tastatur, kombineret med deres nye spændende kontakt.

 

Men så stopper det sjove også her, for nu. Jeg har tidligere givet Razer kæmpe ros for deres utrolig behagelige håndledsstøtter med bløde overflader som har bidraget positivt til komforten. Med Huntsman Elite er snakken dog en lidt anden. Overfalden er stadig den bløde læderlook affære, men udformningen på måtten, gjorde at den føltes ubehagelig at bruge sammen med tastaturet. Den beskrives mest af alt som en firkantet klods der ligges foran tastaturet og ikke en naturlig overgang fra bord til tastaturkant som det bør være i min optik. Billedet sammenlignet med Vanguard K08 tastaturet ovenfor, viser hvad jeg mener med dette.

 

Razer har med Huntsman Elite skabt en ny topmodel af deres tastaturer, og skruet ekstra meget op for RGB lyset og funktionerne som tastaturet er udstyret med. Der er rigtig mange positive ting at nævne, som vi allerede har været inde på, men også de dedikerede medieknapper og volumehjul er også værd at nævne, da det er første gang jeg ser sådanne knapper på et Razer tastatur. Men vi kommer altså ikke uden om at komforten slet ikke er på højde med hvad vi normalt ser fra Razer. Jeg vil endda gå så langt og sige at Huntsman Elite er det mindst komfortable tastatur jeg har testet fra Razer til dato – av. Vi lander dog stadig på en samlet score der hedder 8,5/10 for et veludført tastatur med et hav af lækre features og ny teknologi, hvis man ellers kan leve med det høje prisskilt og at komforten måske kunne være bedre.

 

Godt

 • Solid byggekvaltiet
 • Latterligt meget Razer Chroma RGB lys!
 • Hurtige Opto-mechanical kontakter
 • Dedikerede medieknapper og multifunktionshjul
 • Højde justering i tre niveauer
 • Masser af funktioner i Synapse 3 softwaren
 • Lækker top plade i aluminium på både tastatur og støtten
 • Custom taster passer på de mekaniske kontakter
 • Inkluderet håndledsstøtte med RGB-lys…

Knap så godt

 • … dog er formen ikke ergonomisk
 • Prisskiltet er højt
 • Kræver to USB-stik hvis alt lys skal virke – ingen passthrough port

Score: 8,5

 

Razer_Huntsman_Elite_RGB_optisk_mekanisk_tastatur_tweak_dk_44

 

VORES PARTNERE