AKKO Black & Gold 5075B Plus

PXL_20230914_074956878.MP
Det er ikke så lang tid siden, at jeg tog et kig på Horizon 5087B Plus ISO tastaturet fra Akko, og i dag er turen kommet til deres Black & Gold 5075B Plus

Specifikationer

 • Structure: Gasket Mount
 • Connection: Bluetooth5.0 / 2.4GHz / USB Type-C
 • Backlight: South-facing RGB
 • Hot Swappable: 3-Pin / 5-Pin Support
 • N-Key Rollover: Support
 • Battery Capacity: 3000mAh
 • Polling Rate: 1000Hz In wired and 2.4G mode, 125Hz in Bluetooth mode.
 • Macro: Akko Macro V1.0
 • Switches: Akko CS Silver / Akko CS Wine Red(Lubed) / Akko V3 Cream Yellow / Akko CS Jelly Purple
 • Materials: PBT Keycaps + ABS Frame
 • Legends Printing: Double-shot
 • Keycap Profile: Cherry
 • Product Weight: Approx. 0.88kg
 • Dimensions: 335*146*42mm
 • Operating Systems: Windows / macOS / iOS / Android

Fokus for Akko er at levere features, som normalt kun findes på dyre custom tastaturer. På listen her kan vi også se, at vi får en del af det med Hot-Swap muligheder for både 3-pin og 5-pins kontakter, sammen med Double Shot PBT Keycaps. 


En tur rundt om Akko Black & Gold 5075B Plus

Formfaktoren på Black & Gold 5075B Plus fra Akko er et 75% tastatur, så altså med en mere kompakt formfaktor men meget typisk i custom segmentet. Hvis det skal være endnu mindre, laver Akko også en 65% version med deres 3068B Black/Gold. 

AKKO Black & Gold 5075B Plus.jpg

Materialerne er plast og farverne er en kombination af sort og grå i et layout, der skaber et specielt og iøjnefaldende look, uden at skrige alt for meget. Personligt kan jeg rigtigt godt lide farvekombinationen. Der er dog ekstra keycaps med, så man kan skifte nogle af tasterne til en gul farve, for at få lidt mere spil i udtrykket.

AKKO Black & Gold 5075B Plus ekstra tilbehør.jpg

Der er tale om Double shot PBT keycaps, så kvaliteten burde være rigtigt god. Der er dog ingen lysgennemstrømning i de enkelte keycaps, så i mørke er der ingen hjælp der. 

Du kan dog frit skifte keycaps, da Akko 5075 Black and Gold er Cherry MX kompatibel. 

Vores test sample er kommet med CS Jelly Purple kontakter, som er en Tactile kontakt med en aktiveringsafstand på 1,9 mm. Tastaturet kan dog også fås med Akko CS Silver, Akko CS Wine Red eller Akko V3 Cream Yellow kontakter. Alle de andre er varianter af Linear kontakter. 

AKKO Black & Gold 5075B Plus RGB kontakter.jpg

Der er dog også mulighed for selv at skifte til andre kontakter, som det passer dig, da Black & Gold 5075B Plus, som sagt har hot swap muligheder for både 3-pin og 5-pins kontakter.

De normale kontakter suppleres af et funktionshjul i højre hjørne af tastaturet, som kan tilpasses via Akkos software. 

Internal design.jpg

I det indre design er der også et par features at finde, som vi normalt kun ser på mere high end custom tastaturer. Her er der blandt andet sørget for silikonepakninger og dæmpning suppleret af to lag af Poron.

Der er naturligvis også RGB belysning, som er placeret i hver enkelt kontakt i bunden. Det suppleres af to RGB striber på hver side af tastaturet. Bundpladen under kontakterne er lavet i hvidt plast, så lyset reflekteres fint tilbage og skaber et lækkert skær.

AKKO Black & Gold 5075B Plus side RGB.jpg

I toppen af tastaturet får vi et enkelt USB C stik, som kan bruges til opladning eller kablet forbindelse. 

I bunden er der justerbare fødder, en plads til at opbevare den medfølgende USB dongle og så en kontakt til at vælge imellem Mac, USB eller Windows forbindelse. 

Plads til USB dongle AKKO Black & Gold 5075B Plus.jpg

Black & Gold 5075B Plus har mulighed for forbindelse enten via den medfølgende USB dongle, Bluetooth eller USB kabel. 


Software

Tilpasninger af funktioner og lys på Black & Gold 5075B Plus, kan ske gennem Akko Cloud Driver softwaren, som kan downloades på deres hjemmeside.

Her er der mulighed for at tilpasse funktionerne for hver enkelt takst. Så hvis du vil kan du tilføje specielle funktioner eller genveje til stort set alle tasterne. 

Akko Cloud Driver macro redigering.jpg

Der er også mulighed for at tilføje Macro funktioner, som kan optages og redigeres under Macrodelen. Her er der mulighed for at optage og redigere dine Macro genveje helt ned i detaljen, så du kan få det lige som du vil have det. 

Endelig kan du naturligvis også tilpasse lyset. Der er ikke mulighed for tilpasning af hver enkelt tast for sig selv. Tasterne og de to lys barer på siden kan dog tilpasses hver for sig. 

Der er et ret bredt udvalg af prædefinerede RGB indstillinger at vælge imellem, som herefter kan tilpasses med detaljer som farver og hastighed. 

Akko Cloud Driver RGB tilpasning.jpg

Akko Cloud Driver er ikke super gennemført software og der mangler en del finish og polering, hvis vi ser på noget af den software vi kender fra de store spillere på markedet. Der er ikke specielt mange tips eller forklaringer at finde i programmet, så det kan være lidt forvirrende at gå til. 

Når man først har regnet det ud, eller lært at arbejde med de lidt specielle vinkler, som Akko har brugt, er der dog god funktionalitet at hente.

Akko Cloud Driver firmware fejl.jpg

Jeg kunne dog ikke få lov til at tjekke efter opdateret firmware, da jeg blev ved med at få en fejl. Funktionen virkede kun i Wired Mode, hvilket jeg gentagende gange fik at vide, på trods af at jeg havde skiftet til Wired Mode. 


Test

Jeg har brugt Black & Gold 5075B Plus fra Akko sammen med min primære PC, til en god blanding af gaming og arbejde over halvanden måned nu. 

Forbindelsen til PC via USB Dongle er dejlig let og ligetil uden nogen problemer. Skriveoplevelsen har været rigtigt god, og kombinationen af Double shot keycaps og taktile kontakter fungerer rigtigt godt. Samtidigt sørger Silikone og Poron dæmpningen i tastaturet en behagelig lyd. 

Der er ikke antydningen af raslen eller ping når der skrives eller spilles, hvilket er super dejligt.

AKKO Black & Gold 5075B Plus kontrolhjul.jpg

En detalje som dog har været lidt irriterende er, at der er en del sekundære funktioner der er lagt ind på tastaturet via et ekstra funktionslag. Det vil sige når man trykker ned på FN tasten, så er der en del af tasterne der har sekundære funktioner. 

Det er fx her man skifter Bluetooth forbindelse eller finder ting som Medie genveje eller RGB lys styring uden om softwaren. 

Der er dog ingen af disse genveje, der er markeret på nogen måde på tasterne eller andre steder. Så man skal altså kunne have den alle sammen i hovedet, eller have manualen liggende til reference. For en lidt glemsom type som mig, var det en udfordring at holde styr på de ting, så det kunne have været rart med en lille indikator. 

Alternative farver på AKKO Black & Gold 5075B Plus.jpg

I sidste ende er det dog et spørgsmål om at terpe lidt og lære dem, og det er trods alt lækkert at have så mange genveje og funktioner på så lille et tastatur. 

En detalje som dog er svær ikke er at irritere sig over, er forsinkelsen der er når tastaturet skal i gang efter at være gået i dvale. Hvis man ikke har brugt tastaturet et stykke tid, så går det fornuftigt nok i dvale for at spare på batteri. Der er dog ofte en forsinkelse på et par sekunder, når man starter op igen, før der er forbindelse og man kan begynde at skrive. 

Alterbative farver på AKKO Black & Gold 5075B Plus USB Kabel.jpg

Det kan føles som en evighed nogen gange, og er en detalje jeg konsekvent har irriteret mig over, igennem det meste af min test. 

Når først den trådløse 2,4 GHz forbindelse er oppe og køre, så er den dog fin og jeg har ikke under min test kunne mærke nogen form for forsinkelse eller latency problemer. Der er også en 1000 Hz polling rate via USB Dongle. Ved en Bluetooth forbindelse er den dog helt nede på 125 Hz, så måske ikke optimalt for andet end hygge gaming. 


Pris

Jeg kan i skrivende stund finde Black & Gold 5075B Plus fra Akko med en online pris på 820 kroner fra Akkos egen EU hjemmeside eller omkring 990 kroner fra danske hjemmesider. 


Konklusion

Hvis man gerne vil have et tastatur, der kommer med mange af de features, som man får med et custom tastatur, men ikke vil give en arm og et ben som de dyre mærker koster, så er Black & Gold 5075B Plus fra Akko et rigtigt fint bud. 

Der er sparet lidt på materialerne, men man får et hav af features. Gode forbindelsesmuligheder sammen med hot-swap kontakter og gode keycaps betyder, at man får et super alsidigt tastatur til en fornuftig pris. 

USB Dongle AKKO Black & Gold 5075B Plus.jpg

Softwaren kan godt trænge til lidt finpudsning og så vil jeg virkelig håbe, at der kan gøres noget ved forsinkelsen, der er på opstart efter dvaletilstanden.

Prisen på under 900 kroner er solid for de detaljer og features man får med. Vi lander på en endelig karakter på 8, for et solidt tastatur med små mangler. 


Godt: 

 • Masser af Custom features
 • Gennemført byggekvalitet
 • Lækker skriveoplevelse


Skidt: 

 • Langsom opstart efter dvale
 • Software mangler finpudsning


Vores partnere