Cooler Master MK850 - Mekanisk OG analogt gaming tastatur

cooler master mk850
Et mekanisk gaming tastatur har ofte været vejen frem, når der skal games på computeren. Nu åbner Cooler Master muligheden for at kombinere mekanisk OG analogt med deres nyeste MK 850 mekanisk gaming keyboard med Aimpad teknologi.


Cooler Masters nye MK850 gaming keyboard, er udstyret med eksklusiv Aimpad teknologi til analog styring, og dermed en potientiel perfekt kobling til spil fra MOBA til FPS og ud til genre som bilspil.  

Gaming på PC betyder som regel en sikker kombination af mus og tastatur til styring i de fleste spil. Der kan dog også være fordele ved at benytte sig af en controller, som vi kender fra konsol gaming. I dag tager redaktionen et kig på et nyt tastatur fra Cooler Master, som kombinerer det bedste af to verdener fra et mekanisk gaming tastatur, og de analoge input fra en game controller fra konsolområdet.  

Der er tale om det nyeste Cooler Master MK850 gamer tastatur, som producenten vedhæfter med følgende udsagn: 

"The MK850 Mechanical Gaming Keyboard is fully featured with exclusive Aimpad technology for analog control. Transition seamlessly from MOBA to FPS to driving games and even flight sims with unprecedented control on a cluster of eight keys (QWER + ASDF). Feature packed with Cherry MX red switches for durability, Precision Wheels for easy in-game adjustments, and brushed aluminum to last through all your battles. Combined with removable Type-C cable, magnetic wrist rest, and per-key RGB backlighting, the MK850 is the next step in gaming technology. It's a game-changer - literally" 

Kilde: Cooler Master 

Se vores videoanmeldelse på vores YouTube kanal eller herunder. 

Ved første blik ligner MK850 et gaming tastatur som så mange andre. Bygget med Cherry MX red kontakter, medie genveje og masser RGB LED lys. Det er også langt hen af vejen sandheden, for på mange måder er MK850 helt som mange af Cooler Masters andre gaming keyboards.

cooler_master_mk850_preasure_keys_tweak_dk

Det der adskiller MK850 fra de almindelige tastaturer, er det som Cooler Master kalder Aimpad teknologi. Teknologien bag, er ikke noget producenten selv har udviklet, men noget som de har fået hjælp til af firmaet af samme navn. Cooler Master har efter eget usagn fået lukket en eksklusiv aftale på at bruge det i deres tastaturer. 

"The MK850 comes outfitted with exclusive Aimpad technology, which uses a combination of IR sensors and mechanical switches to effectively imbue your keyboard with all the analog powers of your favorite peripherals. Make slight adjustments or course corrections minus the jerky tapping of traditional keyboards, and get fine-tuned movement in your WASD fingertips. With the MK850, you now have no excuse to toss your rarely-used steering wheels, controllers, joysticks, and/or keyboards" 

Humlen ved det hele er, at man med Aimpad teknologien kan overføre nogle af de analoge fordele, hvis man bruger en controller, når man spiller.  

Forskellen ligger lige netop i det analoge element. Hvis du ikke er helt med på hvilken forskel det gør, så er det simpelthen muligheden for at joystikket på controlleren, eller i det her tilfælde knappen på tastaturet, kan opfatte et input, der er forskelligt alt efter, hvor meget du trykker knappen ned.

 cooler_master_mk850_xbox_controller_tweak_dk

Normalt set på et tastatur, er der kun muligheden for to inputs. Slukket eller tændt, og der er ikke noget ind i mellem. Så enten bevæger man sig med fuld fart, eller også gør man ikke.

Hvis du har spillet på konsol med en controller, så ved du sikkert, at man her kan variere inputtet på joysticket, så din karakter i spillet bevæger sig langsomt, når man kun trykker joysticket frem på, men omvendt løber, hvis du trykker det helt frem.

Det betyder man har en meget mere fintfølende mulighed for styring, som kommer til fordel især i bil eller flyspil, der kan være lidt besværlige at styre nøjagtigt på et tastatur.

De muligheder har man nu også med Cooler Masters MK850, som har tilføjet muligheden for samme funktionalitet på de primære spilknapper. Aimpad funktionen er begrænset til otte taster: QWER + ASDF. 

cooler_master_mk850_wristrest_tweak_dk

Inden jeg går mere i dybden med Aimpad delen, så vil jeg lige runde resten af tastaturet kort.

Hvis man har set nogle af Cooler Masters mekaniske gaming tastaturer de seneste par år, så er det mange af de samme lækre features vi får her. Det er Cherry MX Red kontakter, der ligger til grund for det hele, og hver enkelt tast er udstyret med individuelt RGB LED lys, så der er mange muligheder for farvelade kombinationer.

Læs flere tests af tastaturer HER

cooler_master_mk850_rgb_tweak_dk

Som vi efterhånden kender det fra Cooler Master, så er der mulighed for at styre stort set alt direkte fra tastaturet via genvejstaster. Man kan både ændre lyset og oprette makroer helt uden behovet for at skulle igennem software, hvis man foretrækker det sådan. Men der er selvfølgelig også software koblet på, hvis man hellere vil indstille tingene den vej.

I toppen finder vi medieknapperne, som er en detalje jeg personligt altid er glad for at se, da jeg hører meget musik via computeren. Der er to USB 3.0 porte i toppen, så man har let adgang til tilslutninger. Cooler Master MK850 gemmer også på to muligheder for volumenhjul, som man kender det fra mange andre tastaturer. Det ene er som standard naturligt nok indstillet til volumen, mens den anden indstiller styrken på lyset.

Begge kan dog ligesom alle andre taster, remappes helt som man vil via Cooler Masters Portal software.

Desværre synes jeg, at hjulene ind i mellem er ret dårlige til at registrer, når man bruger dem, og det er ikke altid et glidende skift, men i stedet for en hakkende oplevelse. Det er heldigvis ikke altid, så jeg håber det er noget som kan rettes i en firmware opdatering på et tidspunkt. 

cooler_master_mk850_bottom_tweak_dk

Bort set fra det, så er der mindre, men stadig lækre detaljer, som et aftageligt kabel med en vævet stofoverflade, og ikke mindst USB type C stik, hvilket er lækkert at se implementeret, da det alt andet lige er et lettere og mere holdbart stik.

Byggekvaliteten er super lækker, og toppen er lavet i børstet aluminium i et mørkegråt finish, som jeg synes ser rigtigt godt ud. Jeg havde dog gerne set, at de havde skrottet det blanke sorte plastik, der er i toppen, og i stedet holdt det mat som resten af tastaturet. Det er uden tvivl en personlig præference. 

cooler_master_mk850_usb_type_c_tweak_dk

Der følger en lækker håndledsstøtte med Cooler Masters MK850, som har en behagelig mat og blød overflade, og som klikker fast til tastaturet med magneter, og bliver holdt fint på plads.

Tilbage til Aimpad funktionerne, som er det springende punkt på MK850.

Up your apms and be the hero

Aimpad funktionen skal aktiveres for at virke, og der er fem profiler lagret i tastaturet, som ligger i M1 til M5 tasterne til venstre på MK850 tastaturet. M1 er standard indstillingen til normal brug, og så er M2 er rettet imod FPS spil. M3 er mappet til bilspil, M4 til fly spil, og M5 beregnet til MOBA spil, hvor man kan indstille aktiveringenspunktet på tasterne, som man vil.

cooler_master_mk850_portal_software_tweak_dk

Alt det her er standard indstillingerne out-of-the-box, men det hele kan ændres igennem softwaren, så det er muligt at ændre og tilpasse profilerne, som man har lyst til.

De ting man har mulighed for at overføre fra controller siden, er det venstre joystick, som bruges til bevægelse og højre og venstre trigger. Det begrænser tingene lidt, at man ikke har mulighed for at bruge alle funktionerne fra en controller. Det ville have været rart, hvis Cooler Master havde givet os muligheden for det bare for en god ordens skyld.

De funktioner som er indbygget, burde dog være nok til langt de fleste brugsscenarier, da det trods alt er de mest benyttede funktioner

Når man aktivere Aimpad profilerne, bliver de taster der er en del af profilen, genkendt af spil som en controller i stedet for et tastatur. Det betyder også, at man ikke kan bruge tasterne til at skrive med efterfølgende. For at vende retur til skrivefunktionaliteten, skal du vende retur till M1 profilen.

En lille ting man lige skal vænne sig til, hvis man bruger chat eller lign. ting i sine spil.

Alle tasterne, bort set fra den der er i brug med en aimpad funktion, kan dog bruges HELT som normalt.

Hvis du er på et styresystem af lidt ældre udgave end Windows 10, så skal du være opmærksom på en lille detalje. Her skal du installere seperate Xbox controller drivers på computeren for at systemet genkender Aimpad funktionerne i MK850.

For at være sikker på at Aimpad funktionen fungere ordentligt, kan det være nødvendigt at kalibrere tasterne på Aimpad delen af tastaturet. Det gøres ved at sætte tastaturet i en kalibrerings mode. Der er en vejledning med, der fortæller hvordan man gør det, men jeg skulle lige lure hvordan det fungerede, da det på vores sample ikke virkede direkte ud af kassen.  

cooler_master_mk850_keyboard_media_keystweak_dk

Problemet er at det gøres via en genvejs kombination. Funktionstasten, plus bindestregs tasten, skulle starte kaliberingsindstillingen. Problemet i vores tilfælde, her i Norden, er bare, at den tast ikke ligger det samme sted på tastaturet på et nordisk layout, som på et amerikansk, og det var derfor det ikke virkede for mig.

Så på vores nordiske layout, er det altså IKKE bindestreg, men derimod plus og spørgsmålstegn tasten. En lille detalje, som jeg godt synes Cooler Master kunne have været opmærksomhed i deres manual.

cooler_master_mk850_keyboard_fallout_game_tweak_dk

Jeg oplevede en enkelt gang, under normalt brug, at tastaturet voldte lidt problemer i et ældre spil som Fallout New Vegas, da det hele blev genkendt som controller input lige meget om man var på M1 profilen eller ej. Det gjorde spillet ikke ville virke, da controller ikke er understøttet ordentligt i Windows med omtalte spil. Heldigvis har Cooler Master dog taget højde for det med en off knap, der helt kan slå aimpad delen fra og det løste problemet.

cooler_master_mk850_off_button_tweak_dk

Med profilknapperne, er det også hurtigt at skifte frem og tilbage imellem forskellige indstillinger. I et spil, hvor man f.eks kan skifte i mellem almindelig spil til fods, og både køretøjer og fly, kan det være en stor fordel, da man får en mere fintfølende styring, som kan være et lækker at have specielt til flyene.

cooler_master_mk850_keyboard_plane_game_tweak_dk

Hvor godt det fungere, vil dog også afhænge af, hvordan det enkelte spil er sat op. Blandt andet fik jeg det aldrig til at virke specielt godt i Battlefield V, fordi flystyringen her kræver input fra begge joysticks på en controller. 

Men når det er sagt, så vil jeg pointere, at der er gode muligheder i et tastatur som MK850, hvis man føler, at man har manglet den mere granulære kontrol, som man får med et analog input fra en controller. Jeg ville ønske at Cooler Master havde åbnet op for at kunne tilpasse flere muligheder. Men til mange brugsscenarier, er mulighederne i MK850 super gode.

Det er et overall lækkert tastatur, som kommer med alt hvad der forventes af et moderne gaming tastatur, krydret med de analoge muligheden oven i som en lækker bonus, hvis man har manglet den slags.

cooler_master_mk850_cherry_mx_red_tweak_dk

Prisen lander på nuværende tidspunkt omkring 1500 kroner., så MK850 tastaturet, er bestemt i den dyre ende, generelt nogle hundrede kroner over andre sammenlignelige tastature uden Aimpad muligheder. Så der er altså en merpris at betale for at få adgang til de muligheder, hvilket nok ikke burde overraske nogen.

Så det skal altså være fordi man har intentioner om at gøre brug af Aimpad funktionerne, at man skal kigge i retningen af MK850 og den højere pris.

Hvis man ikke søger de muligheder, har både Cooler Master, og andre mærker på markedet, andre alternativer, der giver mere mening. Cooler Masters eget MK750, som ud over Aimpad delen, har stort set alle de samme features, og kan findes til omkring 500 kroner mindre end MK850.

Vi lander med en endelig karakter på 8 for et lækkert men dyrt tastatur.

Det er lækkert at se Cooler Master udvikler tingene, og arbejder for at gøre funktionaliteten bedre på andre måder end bare at presse mere RGB lys i produkterne eller gøre den unødigt komplicerede.

cooler_master_mk850_keyboard_tweak_dk

De analoge muligheder er måske henvendt til en lille målgruppe på gaming markedet, men det er fedt at se at muligheden er der uden at man skal gå på kompromis med andre funktioner, som mange stadig gerne vil have i et moderne gaming tastatur.

Godt:

  • Lækkert design og super god byggekvailitet
  • Gode indstillingsmuligheder for både knapper og RGB lys.
  • Analoge inputs en fordel i visse spil. 

Skidt:

  • Volumenhjulene virker ikke optimalt
  • Prisen er i den høje ende