Cooler Master SK622: TEST

FRONTBILLEDE_Cooler_Master_SK622
Cooler Master fremstiller en lang række af forskellige produkter, hvad end du er hardcore gamer eller blot normal forbruger. Produktet vi skal kigge på i denne test befinder sig et sted i midten, vil jeg nærmest sige. Vi har modtaget det yderst kompakte og meget lille SK622 mekaniske tastatur, som skal en tur på testbænken. Lidt mere præcist har vi med et af de såkaldte 60% tastaturer at gøre, hvilket betyder at der er ”sparet” en masse knapper væk, og at tastaturet derfor er meget kompakt. Oven i hatten har SK622 også indbygget Bluetooth og aftageligt USB-C kabel. Så lad os med det samme springe ud i testen her, og se på hvad dette lille tastatur ellers har i ærmet og hvordan det er at arbejde med!



1_Cooler_,Master_logo.jpg


Specifikationer og features

Jeg har været en tur forbi Cooler Masters hjemmeside og fundet lidt oplysninger på SK622 tastaturet til jer. Herunder er specifikationerne listet op, efterfulgt af et par billeder som fortæller kort om et par af de features som der også tilbydes – såsom den trådløse Bluetooth forbindelse, samt multi-platform support:

  • Type: Mini mekanisk tastatur (60%) størrelse
  • Kontakt type: Mekanisk rød, blå eller brun (rød på testet model)
  • Byggematerialer: Aluminium og plastik
  • Farve: Hvid og sølv
  • Baggrundsbelysning: Ja, RGB
  • Polling rate: 1000 Hz (kablet) / 125 Hz (Bluetooth)
  • MCU/processor i tastaturet: 32 bit ARM Cortex M0
  • Indbygget hukommelse: 512 KB
  • Justering uden software: Ja, via FN-knap
  • Multimedia kontrol: Ja, via FN-knap
  • Kompatibel med følgende styresystemer: MAC, iOS, Android og Windows
  • Software: Ja, Cooler Master MasterPlus+
  • Bluetooth version: 4.0
  • Indbygget batteri: 4000 mAh
  • Kablet tilslutning: USB-C (aftageligt kabel på 1.8 meter)
  • Dimensioner: 293 x 103 x 30.28 mm (med fødder slået op)
  • Vægt: 446 gram (uden kabel)

2_features_bluetooth_kabel_valgfrit_cooler_master_sk622_kompakt_Tastatur.jpg

3_multi_platform_support_cooler_master_tastatur_gaming_produktivitet_kompakt.jpg


En tur rundt om Cooler Master SK622

Med alt det tekniske og introduktionen overstået, kan vi nu kaste os over selve tastaturet og få taget et nærmere kig på hvad man præcist får med, og hvordan det ser ud. Dog betyder det naturligvis at vi først lige skal have pakket det ud af kassen, og når vi er ved denne, så lad os lige kommentere lidt herpå. Som på de fleste andre Cooler Master produkter, finder vi den karakteristiske lilla farve på kassen, her kombineret med hvid. På fronten af kassen, er der et stort billede af selve tastaturet, samt model navn og teksten ”Bluetooth” og ”RGB”.

4_kasse_front_sk622_kompakt_tastatur_cooler_master_hvidt_sølv_kompakt_gaming.JPG

På bagsiden er der en del forskelligt tekst listet op på forskellige sprog, hvor der bliver gået lidt i detaljer med de forskellige features og områder. For eksempel nævnes her de mekaniske kontakter, komfort, RGB-lyset, med flere.

5_bagsiden_kassen_mini_tastatur_sk622_cooler_master_cm_lilla.JPG

Apropos mekaniske kontakter, nævnes dette også på fronten af kassen. I vores eksemplar har vi med de røde kontakter at gøre, som mest af alt kan sammenlignes med Cherry MX Red, selvom de er af Cooler Masters egne low-profile type. SK622 er desuden også tilgængeligt med de mere klikkende brune og blå kontakter, hvis man er mere til disse.

6_røde_mekaniske_kontakter_kasse_front_cooler_master_sk622.JPG

Med alt indholdet fra kassen lagt ud på bordet, kan vi danne os et overblik over hvad man alt får med. Lad os liste det op, for at gøre det endnu mere overskueligt for jer derude bag skærmen. I kassen finder vi følgende:

  • Cooler Master SK622 tastatur
  • 1.8 meter hvidt stofbelagt USB-kabel
  • Værktøj til afmontering af knapper
  • Diverse papirer
  • Transport taske/pose (tastaturet leveres i denne)

7_indhold_kasse_tastaur_cooler_master_sk622_pose_kabel_værktøj.JPG

Cooler Master har altid været gode til at levere det lille og lidt specielle stykke værktøj, som vi kan se på billedet herunder. Det gør det betydeligt lettere at afmontere knapperne med denne, ved for eksempel rengøring af tastaturet. Det medfølgende USB-C kabel er hvidt, og i rigtig lækker kvalitet med stofbelagt overflade. De små detaljer er også i orden, da de små plastikdele i stikkene, nemlig har Cooler Masters karakteristiske lilla farve, i stedet for bare at være sorte eller blå, som ofte bruges i USB 2.0 og 3.0 stik – fed lille detalje.

8_hvidt_USB-c_kabel_inkluderet_værktøj_fjernelse_af_knapper_cooler_master_sk622.JPG

Lad os få lagt tilbehøret til siden for nu, og i stedet vende blikket mod selve tastaturet. SK622 findes i to farvevarianter, hvor vi har modtaget den hvide/sølv farvede, men der er også en sort en tilgængelig hvis det er mere dig. Som nævnt lidt længere oppe, leveres tastaturet i en fin stofpose / transporttaske, som for eksempel kan bruges til opbevaring af tastaturet, eller under transport hvis man har det med på farten.

9_tastatur_layout_og_Design_hvidt_sølv_Stilrent_minimalt_cooler_master_transportpose.JPG

Nedenfor ser vi SK622 tastaturet som helhed, og som vi kan se har det et noget andet layout end hvad vi er vandt til at se på de fleste andre tastaturer, hvad end vi snakker med eller uden numpad. Dette er naturligvis at forvente, når vi kun finder 60% af knapperne af hvad der er på et normalt tastatur i fuld størrelse. Men hvad har Cooler Master gjort for at man ikke skal opgive for mange funktioner, eller nogen overhovedet? Lad os gå lidt mere i detaljer rundt på SK622 og se.

10_minimalistisk_Design_Cooler_master_sk622_tastatur_rgb_gaming.JPG

Inden da, tager vi dog lige en størrelses sammenligning, så i derude kan få en ide om præcis hvor lille SK622 tastaturet faktisk er. På billedet herunder, er SK622 lagt op ved siden af min OnePlus 7 PRO smartphone, som er hvad vi kan kalde for en ”normal” størrelse smartphone efterhånden. De præcise mål fra Cooler Masters hjemmeside, lyder som følger: 293 x 103 x 30.28 mm (med fødder slået op).

11_størrelses_sammenligning_oneplus_7_pro_cooler_master_sk622.JPG

Zoomer vi lidt ind på den højre side af tastaturet, finder vi her naturligvis piletasterne, Enter og Backspace, som vi er vandt til. Der er naturligvis ikke noget numpad at finde. Prøv at ligge mærke til hvor mange ekstra tegn der er på stort set alle knapperne på dette lille tastatur. Via FN-knappen (den med Cooler Master logo i bunden), kan man få adgang til de mange genveje som SK622 har indbygget – og der er MANGE!

12_intet_numpad_mange_genveje_mini_Design_cooler_master_sk622_keyboard.JPG

Disse genveje fortsætter over i den venstre side af tastaturet også. Af funktioner som kan tilgås via FN-knappen, kan der blandt andet nævnes media kontrol, RGB-lys styrke og effekter, Bluetooth profiler, Gamemode med flere. Faktisk har du adgang til mere eller mindre alle funktioner og muligheder direkte på tastaturet, uden brug af software – hvis du vel og mærke kan huske alle genvejene.

13_fuld_rgb_macro_kontrol_Selv_uden_software_cooler_master_tastatur_sk622.JPG

Et billede skudt ned af siden på SK622 tastaturet, giver en ide om profilen på dette lille kompakte tastatur, som faktisk er en smule tykt i forhold til resten af de fysiske dimensioner. Dette er naturligvis fordi at der både skal være plads til batterier, de mekaniske kontakter, og en tyk top plade i børstet aluminium.

14_sideprofil_tynd_smalle_Taster_cooler_master_sk622_tastatur_rgb.JPG

Selvom det måske kan være svært at se på billedet herunder, finder vi i midten øverst på tastaturet, et USB-C stik som både bruges til at oplade tastaturet med, men også hvis man ønsker at køre det kablet. Det førnævnte USB-C kabel på 1.8 meter matcher de hvide farver på knapperne, og giver helhed til det overall pæne design som SK622 har.

15_enten_kabel_Eller_bluetooth_aftageligt_usb-c_kabel_hvidt_cooler_master.JPG

Oppe i det venstre hjørne, ved siden af ESC-knappen, finder vi en lille to-vejs omskifter kontakt. Her kan du vælge om tastaturet skal være i kablet eller Bluetooth tilstand. Hvis den kablede tilstand vælges, er tastaturet blot ”slukket” indtil man tilslutter det med kabel til computeren. Slår du derimod kontakten over på Bluetooth, tænder alt lyset på tastaturet og det går i parrings tilstand og er klar til brug derefter.

16_knap_Venstre_side_kabel-mode_eller_bluetooth_cooler_master_sk622.JPG

Ved at bruge det medfølgende lille stykke værktøj, kan de hvide knapper på SK622 let afmonteres. Dette gør for eksempel rengøring meget lettere, eller hvis du skulle ønske at skifte knapperne ud til nogle andre. Low-profile kontakterne som er monteret på SK622, er mærket med teksten: TTC, hvilket vi ikke ved hvad præcist står for. Måske det er producenten af kontakterne, eller måske det er en forkortelse fra Cooler Master. Ikke desto mindre er de yderst tynde, og har det ”normale” kryds, således at andre knapper kan monteres. Vores eksemplar er med røde kontakter, men også brune og blå er tilgængelige.

17_røde_mekaniske_kontakter_low_profile_cooler_master_sk622_tastatur.JPG

Vender vi bunden i vejret på tastaturet, mødes vi af blikket nedenfor. Der er to aflange gummifødder i bunden, samt to større i toppen, som også fungerer som fødder der kan slås ud.

18_bagsiden_gummifødder_cooler_master_sk622_tastatur_rgb_gaming_keyboard.JPG

Selvom jeg personligt nok ikke ville have sådan et lille tastatur på skrå, er det stadig et plus i bogen at det er muligt. Som jeg plejer at sige, er det bedre at have flere funktioner end du har brug for, fremfor lige pludselig at føle man mangler noget. Fødderne er skridsikre, hvad end de er slået ud eller op.

19_fødder_foldet_ud_komfort_ergonomi_cooler_master_sk622_Tastatur.JPG

Da jeg vælger at teste SK622 på min stationære computer primært, er det blevet tid til at smække USB-C kablet i stikket på tastaturet, og den anden enden i computeren, så at vi kan komme i gang med at teste. Med SK622 tastaturet lagt klar på billedet herunder, springer vi nu videre til test afsnittet.

20_testen_cooler_master_sk622_mini_Tastatur_mekanisk_rgb_gaming_keyboard.JPG

 

Hurtig snak om softwaren og testen – brugen og komfort

Normalt tager vi en hurtig gennemgang af softwaren, inden at vi går i gang med selve testen. Dog har jeg valgt at springe dette over i dag, da funktionerne er som vi er vandt til, og der ikke er noget nyt eller revolutionerende at finde der. Derudover har du som nævnt tidligere, også adgang til samtlige funktioner, genveje og RGB-indstillinger direkte på tastaturet, uden brug af noget software, hvilket er genialt. Bruger du en enhed uden Windows installeret, er du alligevel også uden software, da Cooler Master kun har udviklet deres MasterPlus+ software til Windows 8 og over.

Vi har taget et udsnit fra Cooler Masters hjemmeside og indsat herunder, så i derude bag skærmen kan få en ide om hvordan softwaren ser ud, og hvad man kan. Det er som nævnt de normale indstillinger med lys, indstilling af knapper, macroer, profiler og lignende – ting du alle sammen kan ændre uden softwaren også.

21_kort_om_softwaren_sk622_cooler_master_tastatur.jpg

Med det sagt, kaster vi os nu over selve testen og brugen af SK622 tastaturet. Som vi plejer, skal vi her igennem en snak om hvordan selve tastaturet er at bruge, og dets funktioner, men naturligvis også hvordan komforten er, da dette er en væsentlig del – lad os starte med sidst nævnte nedenfor.

Normalt er jeg en sucker for en lækker håndledsstøtte, men til et tastatur i denne størrelse, kan jeg godt undvære. Med SK622 liggende fladt på bordet, har det en lille vinkel, som jeg personligt fandt mest komfortabel, men du kan altså slå de små fødder ud, hvis du ønsker vinklen større. Jeg havde en ide om at komforten ville være begrænset/dårlig, nu når tastaturet var så kompakt som det var, men dette var ikke helt tilfældet. Området som man skriver på, som har alle bogstaverne, har jo reelt set den samme størrelse som på et normalt tastatur, så dine hænder er ikke tættere sammen end normalt. Dog kræves der stadig en del tilvænning, når man går i gang med at bruge SK622, da nogle af knapperne er noget mindre / anderledes placeret end normalt. Her tænker jeg specielt på ”Shift” knapperne – både højre og venstre som er betydeligt mindre end normalt, hvilket førte til en del fejltastninger de første par dage.

22_trådløst_kablet_brug_størrelses_sammenligning_cooler_master_tastatur_rgb_gaming_sk622.JPG

Men ud over disse knapper, er resten af knapperne (dem der er der), på SK622 i normal størrelse og hvor man forventer dem. Det er dejligt med en Enter og Backspace i korrekt størrelse, da dette kunne have blevet noget værre noget. Hvis vi går lidt mere i detaljerne med de forskellige genveje og muligheder som SK622 tilbyder, så er disse også godt tænkt, og placeret samlet hvor det er muligt. Dog er der rigtig mange af dem, så man er nødt til at kigge ned på tastaturet, for at være sikker på at man nu også rammer den genvej som man ønsker. Igen er dette et spørgsmål om tilvænning, hvor man med tiden, vil lære hvor for eksempel mediegenvejene og volume kontrollen præcis er. Jeg er typen der foretrækker fysiske knapper til disse ting, men på et 60% tastatur, er dette ganske simpelt ikke muligt.

De røde ”TTC” kontakter som vores eksemplar af SK622 er leveret med, er fuldt på højde og niveau, med varianten fra Cherry. Så hvis du allerede er vandt til Cherry MX Red, Blue eller Brown, kan du på dette punkt, uden videre skifte direkte over, og få nogle kontakter som du er vandt til. Så er det blot et spørgsmål om at vænne dig til størrelsen på tastaturet og resten af funktionerne.

23_indbygget_rgb_lys_kontrol_uden_software_sk622_tastatur_cooler_master.JPG

Det indbyggede RGB-lys i SK622 tastaturet er pænt og har nogle klare farver. Dog kunne lysstyrken godt have været bedre. Som vi kan se på billedet ovenfor, hvor at det er mørkt i rummet, er det absolut ikke noget problem – her kan lyset ses rigtig fint, og den hvide/sølvfarve gør at det skinner mere end det ville gøre på den sorte udgave. Men hvis vi så kigger på billedet nedenfor i stedet, hvor vi er på samme lysstyrke på det indbyggede lys, men nu i et rum med meget lys, kan farverne næsten ikke ses. Nu er lyset i rummet også ret ekstremt (tre stærke LED lamper), i SK622’s forsvar, men lyset er stadig lidt for dæmpet i min optik og set bedre – også fra Cooler Master selv.

Hvad angår den trådløse Bluetooth forbindelse, så testede jeg denne sammen med min MSI bærbar (se billedet længere oppe). Selvom SK622 kun benytter Bluetooth 4.0 standarden, var der stadig fin rækkevidde. Man skulle så langt væk at det ikke gav mening, før at forbindelsen forsvandt, så alt godt her. Dog forstår jeg ikke hvorfor at Bluetooth 5.0 eller nyere ikke er brugt, da disse standarder er mere energieffektive, hvilket giver god mening i et trådløst produkt som dette. Det er nok et spørgsmål om prisen, kontra udbyttet tænker jeg umiddelbart.

Cooler Master nævner ikke noget om hvor lang batterilevetid SK622 har, nogen steder på deres hjemmeside, så vi har ikke noget at holde noget op imod på dette punkt. Jeg testede ikke specifikt hvor mange timer batteriet holdte, men hvis man bruger tastaturet til blandet brug, både med og uden kabel, vil man aldrig blive mødt af et tomt batteri. Jeg tænker også at det er sådan at de fleste der vælger at købe dette tastatur, vælger at bruge det – ellers helt som kablet tastatur. Med det sagt, springer vi nu videre til en hurtig snak om prisen, efterfulgt at konklusionen.

24_ikke_særlig_skarpt_lys_i_lyst_rum_cooler_master_sk622_test_afsnit_gaming_rgb.JPG

 

Pris

I skrivende stund d. 15/02 2021 kan Cooler Master SK622 tastaturet findes på nettet til lige omkring 1000,- DKK. Sammenlignet med andre mekaniske tastaturer, er dette en ganske fair pris, da man får lidt ”ekstra” med i kassen. Her tænker jeg naturligvis muligheden for at benytte SK622 via Bluetooth, samt på tværs af platforme og helt uden krav om software. Tastaturet er en hel del fysisk mindre end et normalt tastatur, eller for den sags skyld en model uden numpad. Så her følges trenden at man betaler mere for mindre, ligesom ved for eksempel ITX bundkort – men det er nu engang sådan at markedet er indrettet.

Ønsker du alle detaljerne på SK622 tastaturet fra Cooler Master selv, kan du blot klikke på banneret med deres navn herunder, og blive sendt direkte til deres hjemmeside i en ny fane i din browser.

1_Cooler_,Master_logo.jpg

 

Konklusion

Enden i vores test af SK622 tastaturet fra Cooler Master er nået, og det er blevet tid til at samle tankerne og runde det hele af. Målgruppen for et tastatur som dette er ret begrænset, men det gør det bestemt ikke til noget dårligt tastatur – tværtimod. SK622 er et gennemtænkt lille tastatur, med masser af muligheder og features. Byggekvaliteten er solid, med lækre materialer og sans for detaljerne. Her tænker jeg for eksempel USB-C kablet i høj kvalitet med detaljer i lilla, samtidig med at den hvide farve matcher den hvide overflade på knapperne som tastaturet leveres med.

Med mulighed for brug på flere platforme, betyder det at prisen på SK622 lige pludselig nærmest begynder at være fordelagtig. Der er nemlig ikke kun support for Windows computere, du kan nemlig også bruge Mac, iOS eller Android enheder sammen med SK622, enten med kabel, eller via den trådløse Bluetooth forbindelse, som er endnu et plus man får med i prisen. Dog har du ganske vidst kun mulighed for software på Windows platformen, men dette gør i min optik ikke noget, da du stadig har adgang til alle funktioner og genveje direkte på SK622 via FN-knappen som er placeret nederst til højre for mellemrumstasten.

SK622 leveres desuden også med tre forskellige typer af low-profile mekaniske kontakter, således at der er noget for enhver smag. Rød, brun eller blå – valget er dit, og disse kontakter er fuldt sammenlignelige med de tilsvarende farver hos de andre producenter som Cherry, Kailh og lignende. Dog er det hele ikke guld og grønne skove, for der er også et par negative punkter jeg er nødt til at nævne ved dette tastatur. Først og fremmest gør størrelsen og layoutet, at man vil skulle ind i en tilvænnings periode, for at komme helt ”op i hastighed” på SK622. Derudover er begge Shift knapper på dette tastatur mindre end normalt, og især den højre er meget mindre, hvilket var et irritationspunkt for mig personligt. En anden ting man også må leve med, er det pæne, men knap så kraftige indbyggede RGB-lys som SK622 tilbyder. I mørke lokaler er det pænt, men er der knald på lyset eller i dagslys, vil det være svært at se.

Alt i alt er SK622 fra Cooler Master dog stadig et yderst solidt og lækkert tastatur, på trods af de nævnte negative ting. Faktisk lander vi på en flot score på 9/10, samt vores Great Product award, for et lækkert, lille og gennemført mekanisk tastatur. Som nævnt er målgruppen begrænset – men den er der. Til en pris på lige omkring 1000,- DKK får man faktisk ret meget tastatur for pengene (dog ikke fysisk). Multi-platform support, og mulighed for trådløst brug via Bluetooth, gør SK622 genialt, og især når det oven i hatten også er mekanisk.

Godt

  • Minimalistisk og lækkert design
  • Tilgængeligt i sort eller hvid farve
  • Kablet eller trådløst brug (Bluetooth)
  • Multi-platform support (Mac, iOS, Android og Windows)
  • Software tilgængelig, men ikke påkrævet (software kun til Windows)
  • Aftageligt USB-C kabel i lækker kvalitet
  • Mekaniske kontakter i low-profile design
  • Solid byggekvalitet og meget kompakt
  • Pris vs. kvalitet/features er fair

Knap så godt

  • Lysstyrken i RGB-lyset kunne være kraftigere
  • Kræver en del tilvænning (både størrelsen og genvejene)
  • Shift knapperne er meget små – især den højre

Score: 9 + Great Product award

25_konklusionen_cooler_master_keyboard_sk622_gaming_tastatur_rgb_slim_profile.JPG

Vores partnere