Logitech G915 TKL: Test

Logitech G915 TKL tastatur
I denne test tager vi et kig på et kompakt trådløst tastatur fra Logitech – G915 TKL med GL Clicky switches.

Logitech G915 TKL er Logitechs bud på et kompakt og trådløst gamingtastatur, hvor det numeriske tastatur er skåret fra. G915 TKL benytter sig af Logitechs egne lavprofils GL switches, med et valg imellem tre forskellige typer. Lightspeed-adapteren sørger for ultrahurtig respons, og med Lightsync kan du definere belysningen for hver enkelt tast.


Las os se nærmere på hvad dette tastatur fra Logitech byder på.

Logitech G logo.jpg

Unboxing og første indtryk

I den velkendte Logitech G-stil er æsken til tastaturet i en grå farve, med ”G915 TKL” skrevet i blå. På forsiden af æsken får man præsenteret tastaturet, med et stort billede, hvor der er en kort beskrivelse af produktet. På bagsiden af æsken er der et closeup-billede af tastaturet, og en beskrivelse af en række forskellige features, såsom Lightspeed, Lightsync og GL Clicky-switchen. Som en fed feature, kan man på den ene side af æsken, se et billede, der viser tastaturets faktiske størrelse.

Æsken åbnes og det første man støder på, er tastaturet pakket ind i klar plastik. Løfter man tastaturet op, finder man en 2,4 GHz trådløs Lightspeed receiver, et Micro-USB kabel og nogle instruktioner, samt et Logitech G klistermærke.
Logitech G915 TKL æske.jpgAllerede fra første gang hvor G915 TKL pakkes ud og man holder det i hænderne, er der ingen tvivl om, at kvaliteten er i top. Forsiden af tastaturet er lavet i lækkert børstet aluminium, og tastaturet føles meget solidt. Med sine 810 gram, vil mange måske tænke at tastaturet er tungt, men det er faktisk ikke så galt. Vægten er derimod med til at gøre tastaturet lækkert og stabilt at skrive på, og det bidrager bestemt positivt, til den generelle kvalitetsfornemmelse.

Logitech G915 TKL indhold tastatur.jpg

På toppen af tastaturet finder man en Micro-USB indgang, samt en tænd/sluk knap. G915 TKl er desuden udstyret med fire kontrolknapper, til blandt andet, lysstyrke, makro og Lightspeed- samt Bluetooth forbindelse. Højre halvdel af tasturet byder på fire medieknapper, samt et hjul til styrelse af volumen.
Logitech G915 TKL er tenkeyless, hvilket betyder, at numpad’en er skåret fra. Dette giver et kompakt tastatur, som fylder mindre på skrivebordet. Kan man ikke undvære en numpad, er det værd at tage et kig på Logitech G915. 

Logitech G915 TKL dybde profil.jpg

Specifikationer og features

Inden vi går videre, skal vi lige have et kig på Logitech G915 TKL’s specifikationer og features.

 • Trådløs Lightspeed-teknologi der sikrer en hurtig og stabil forbindelse, med kun 1ms forsinkelse
 • Op til 40 timers batteritid på en fuld opladning ved max. lysstyrke
 • Mekaniske low-profile switches, der giver en hørbar og taktil feedback under aktivering
 • Lightsync RGB med tilpasning af hver enkel tast i 16.8 millioner farver
 • Omhyggeligt designet til mindste detalje, med en overflade udformet i 5052–aluminiumslegering

 

Generelle specifikationer

Formfaktor - Tenkeyless (uden numpad)

Switch - Low-profile GL mechanical switches (clicky, taktil eller lineær)

Forbindelse - Lightspeed wireless, Bluetooth

RGB lys - Ja, per enkelt tast

Batteri - 40 timer (ved 100% lysstyrke)

Medie-kontrol – Hjul til volumen, fire dedikerede medie-knapper

Pris - 1699 kroner

 

Fysiske specifikationer

Længde: 368 mm

Bredde: 150 mm

Højde: 22 mm

Vægt (uden kabel): 810 g

Kabellængde: 1,8 m


Tekniske specifikationer

Lavprofil GL Clicky taster:

Aktiveringsafstand: 1,5 mm

Aktiveringskraft: 50 g

Afstand i alt: 2,7 mm

 

Skrive- og gamingoplevelsen

Logitech G915 TKL benytter sig af Logitechs egne low-profile switches, hvor tasturet kan fås med et valg imellem tre forskellige kontakter. Tastaturet der anmeldes, er udstyret med GL Clicky switches, der giver en hørbar klik-lyd, når tasterne aktiveres, lidt ligesom Cherry MX-Blue.

Såfremt man kommer fra et high-profile tastatur, kan det godt være, at man lige skal vænne sig til low-profile tasterne på G915 TKL.
Logitech G915 TKL GL Clicky switch.jpgLad os se nærmere på det tekniske aspekt for de tre forskellige switches:

GL Clicky:
GL Clicky switches har en distinktiv "klik" lyd ved aktivering. Det er et oplagt valg, hvis man ønsker klar og responsiv feedback, både lydmæssigt men også følingsmæssigt. Egner sig godt til spil.

Feedback: Hørbart klik
Aktiveringsafstand: 1,5mm
Total afstand: 2,7mm
Aktiveringskraft: 50 gf (gram force)


GL Lineær:
Ønsker du et mere støjsvagt klik uden modstand under aktiveringen, er denne tast måske den rigtige for dig. GL Lineær giver en smooth aktivering, uden modstand, hvilket egner sig godt til MMO- og actionspil.

Feedback: Glat (uden modstand og klik)
Aktiveringsafstand: 1,5mm
Total afstand: 2,7mm
Aktiveringskraft: 50 gf (gram force)


GL Tactile:
Denne kontakt giver en mærkbar modstand under aktivering, men er mere støjsvag, sammenlignet med GL Clicky. GL Tactile er derfor en god switch til gaming og skrivning.

Feedback: Mærkbar modstand (uden klik)
Aktiveringsafstand: 1,5mm
Total afstand: 2,7mm
Aktiveringskraft: 50 gf (gram force)


Logitech G915 TKL taster og switches.jpg

Gaming:

GL Clicky kontakterne giver en meget distinktiv klik-lyd og mærkbar modstand, der sjældent gør dig i tvivl om, hvorvidt du har aktiveret en tast, eller ej. Derfor synes jeg at kontakterne egner sig godt til gaming, hvis man kan holde klik-lyden ud. Alternativt skal man nok kigge efter GL Lineær-modellen eller GL Tactile-modellen, såfremt man ønsker et mere støjsvagt klik.

Logitech G915 TKL piletaster.jpg

Skrivning:

Hvis du er typen der skriver en del, kan den høje klik-lyd fra GL Clicky kontakterne hurtigt gå hen og blive trættende at høre på, også for andre i nærheden. Uden at have afprøvet tastaturet med GL Tactile switches, ville disse, umiddelbart være et bedre bud, hvis du skriver meget, da de skulle minde meget om Cherry MX-Brown switches.
Fødderne bag på tastaturet kan desuden indstilles i tre niveauer - fladt, lille hældning, og større hældning.
Ydermere savner jeg også en håndledsstøtte, hvilket jeg mener burde være inkluderet i pakken, når man tager den høje pris i betragtning.
Logitech G915 TKL tilt.jpg

Generelt:

Af et gaming-tastatur at være, er Logitech G915 TKL’s design ret minimalistisk, og man ville uden tvivl kunne bruge det på arbejdet, uden at det skriger af gaming (så længe man slukker for diskotekslyset, og vælger en konstant farve.)

Tenkeyless formatet er desuden perfekt, hvis du ikke er typen der bruger timevis i Excel eller på regnskab, hvor du derfor med fordel kan skrotte numpad’en, og derved frigøres lidt mere skrivebordsplads.

Kort sagt, er der altså ingen vinder blandt de tre forskellige kontakter, da de er designet efter forskellige behov og præferencer.
Med Logitechs udbud af disse tre kontakter, har de skabt mulighed for, at den enkelte person kan vælge tastaturet med præcis den kontakt, de hælder mest til, hvilket er et plus i min bog.

G915 TKL sideprofil med lys.jpg


Software

Styring af tastaturet foregår i Logitech G Hub, som kan downloades gratis fra Logitechs hjemmeside. Installationen foregår nemt og det er også relativt simpelt at navigere rundt i programmet. Såfremt du har flere enheder fra Logitech, der understøtter denne software, vil de også dukke frem på startskærmen.
Logitech G915 TKL G Hub softwaren.jpgI G Hub kan du blandt andet ændre farven på lyset, og vælge mellem et hav af forskellige farveeffekter. Derudover kan du også tildele forskellige makrofunktioner, og lagre dem i tre pladser, M1, M2 og M3.Forskellige foruddefinerede (lys)profiler til spil såsom CSGO, CoD: Modern Warfare, Overwatch, med videre, kan også findes og redigeres, under profiler.
Logitech G915 TKL farveffekter i G Hub.jpg

Softwaren har dog opført sig lidt underligt under opladning af tastaturet. Opladningen rapporteres ikke jævnt, og derfor oplevede jeg, at batteriet pludselig har opladt 10-20% på en gang. Mere mystisk er det dog at se, at batteriet blev opladt til 89%, men efter et par timer, rapporterede G Hub, at der var 99% strøm tilbage.

Generelt set, har G Hub dog fungeret fint under testen, hvor det byder på mange forskellige muligheder for at personliggøre tastaturet.

Batteritid

Logitech oplyser en batteritid på 40 timer ved 100% lysstyrke, men man kan faktisk snildt trække mange flere timer ud af batteriet, hvis man skruer en til to niveauer ned for lysstyrken. Med statisk lys og en lysstyrke på niveau 4 ud af 5 var det muligt at presse en del mere ud af tastaturet, hvad angår batteritid. Ifølge Logitech G Hub softwaren, rækker en fuld opladning til omtrent 68 timer, med mine indstillinger. Skruer man helt ned for lyset på en af de laveste niveauer, skulle man gerne kunne presse over 100 timer ud af batteriet, ifølge G Hub. Det er bestemt godkendt.

Logitech G915 TKL batteritid.


Trådløs - go eller nogo?

Med den fine batteritid vi fik bekendtskab med i forrige afsnit, ville jeg uden tvivl kunne tage tasturet med til LAN, eller en weekend hos vennerne, uden bekymring om, at batteriet går fladt midt i kampens hede.
Logitech G915 TKL trådløst.jpgSpørgsmålet er om du reelt har brug for et trådløst tastatur? Såfremt du er typen der hader kabler, og bare skal have et helt clean setup, er dette tastatur et oplagt valg. Tastaturet egner sig også godt til dem, der ofte er på farten, eller dem der har flere enheder i gang på arbejdspladsen eller hjemmekontoret, og ønsker nem trådløs opkobling.G915 TKL kan enten tilsluttes via Lightspeed USB-adapteren eller Bluetooth. Lightspeed er uden tvivl at foretrække, hvis der skal games, da responstiden er ultralav, på omtrent 1 ms. Forbindelse over Bluetooth fungerede også godt, men det resulterer dog i mere input lag. Derfor egner Bluetooth sig bedst til skrivning, eller lidt casual gaming.

Det er dog lidt ærgerligt, at se den aldrende Micro-USB port, på et high-end produkt i 2020. USB-C burde være standard på så dyrt et produkt, og jeg forstår ikke helt hvorfor Logitech har valgt denne løsning, da det umuligt kunne have kostet meget mere, at implementere en USB-C port. 

G915 TKL micro-usb port.jpg


Hvad med prisen?

Logitech G915 TKL kan fås i enten sort eller hvid, til en vejledende pris på 1.699 kroner. Til den pris får man et lækkert og solidt tastatur, men alligevel synes jeg, at prisen er en anelse for høj. Her savner jeg blandt andet, at Micro-USB porten blev skiftet ud med USB-C, og en lille håndledsstøtte medfulgte i æsken.

Med den høje pris på 1.699 kroner er vi i toppen af prisskalaen, hvad angår gaming-tastaturer, og det er nok de færreste der vil give så meget for et tastatur. Derfor er det lidt en skam, at Logitech lige mangler de sidste finpudsninger.

G915 TKL pris.JPG

 

Konklusion

Vi er ved at være nået til vej ende i denne test, og samlet set, sidder jeg tilbage med en meget positiv opfattelse af tastaturet.

Tastaturet er bygget i gode og lækre materialer, hvilket resulterer i en solid byggekvalitet. Belysningen er også klar og jævn, hvor der er et hav af effekter man kan lege med.
Ydermere er det dejligt at se, at man kan vælge mellem tre forskellige switches – derfor er man ikke ”låst inde” med kun en mulighed, hvilket gør at der er noget til enhver smag.

Selvom tastaturet fremgår som en del af Logitech G-gamingserien, er det tilpas minimalistisk til, at det kan bruges i arbejdsmiljø eller lignende, hvilket i kombination med forbindelsesmulighed igennem Lightspeed eller Bluetooth, giver god fleksibilitet.

Det er dog lidt ærgerligt at se en Micro-USB port på et high-end produkt i 2020. Derudover savner jeg også at der medfulgte en håndledsstøtte – dette burde være inkluderet, når man tager den høje pris i betragtning

Vi lander derfor på scoren 9 ud af 10, for et gennemgående lækkert produkt, der lige mangler de sidste finpudsninger.

Pros:

 • Lækker byggekvalitet
 • Solide low-profile switches
 • Klar og jævn belysning med mange farveeffekter
 • Fleksibelt, med mulighed for at forbinde via Lightspeed og Bluetooth
 • Kan købes med 3 forskellige switches


Cons:

 • Dyrt
 • Micro USB
 • Mangler håndledssttøtte - burde være inkluderet i pakken, med henblik på prisen


Score: 9

Logitech G915 TKL stående med lys.jpg