Mountain Everest Max - Modulært tastatur

image002
Tastaturer er måske ikke ligefrem et område, hvor det er lettest at bringe nye ting til bordet. Selv om der hvert år kommer masser af nye tastaturer på markedet, så er de fleste alt andet lige skåret efter en ret standardformular. Det vil Mountain dog gerne ændre på med deres Everest tastatur, som kommer med et udvalg af modulære tilføjelser. Vi har set på Everest Max versionen, som er et samlet bundle med alle tilføjelser i en samlet pakke.

Specifikationer: 

Mountain Everest Max adskiller sig en smule fra et gennemsnitligt tastatur, hvilket måske også kan ses i specifikationerne, som ud over selve kerne tastaturet også indeholder det aftagelige numpad med fire media keys, som hver her en 72x72 pixels TFT LCD skærm og den aftagelige Media Dock, som også har en skærm indbygget. 

 • Color: Gunmetal Gray
 • Switch Type: 3-Pin Cherry MX, hot-swappable
 • Stabilizer: Cherry (plate-mounted, lubricated)
 • Layout: Standard ANSI/ISO
 • Backlight: RGB
 • Key Rollover: NKRO over USB
 • Polling Rate: 1000Hz / 1ms
 • Keycaps: ABS (PBT optional)
 • MCU: Cortex M0
 • Onboard memory: Up to 5 profiles
 • On-the-Fly System: Though FN Function Key
 • Connector: USB Type-C
 • Interface: USB 3.2 Gen 1
 • Cable length: 2m
 • Product Dimensions: 265x461x43mm (LxWxH)
 • Product Weight: 1373g
 • Materials: Aluminum, ABS (PBT optional)
 • Media Dock Display: RGB TFT IPS 240x204px
 • Media Dock keys 4: media, 1: display control
 • Display Keys 4: 72x72px per key TFT LCD
 • Palm Rest: Magnetic, covered in PU-Leather
 • Software Support. Base Camp™
 • Warranty: 2 years
 • Included Accessories
 • Keycap & Switch combo removal tool
 • USB Type-C to C cable (15cm)
 • USB Type-A to C cable (2m)
 • Extra Cherry MX Switch x5
 • Extra ESC keycap x1
 • Riser feet

Så der er altså tydeligvis forsøgt noget anderledes med Mountain Everest Max. Hvis vi ser på selve kernen, så er det dog meget velkendt med MX cherry kontakter og naturligvis RGB lys. 


Design

Inden vi kommer til selve tastaturet og de ekstra moduler, vil jeg lige bruge et par ord på indpakningen, som man modtager sit Everest Max i. Det er en super lækker indpakning, hvor de enkelte dele bliver rigtigt god præsenteret. 

Mountain Everest Max indpakning

Selve tastaturet er i toppen præsenteret, som vi kender det fra mange andre tastaturer. Under det er de forskellige moduler og tilbehør opdelt i hver deres egen lille skuffe. Det er altså en unboxing oplevelse af en lidt speciel type. 

Everest Max indpakning modulære moduler

Hvis vi starter med Everest Core enheden, som er selve tastaturet, så er der ved første øjekast ikke så meget specielt ved det. Det er et mekanisk tastatur i et ten keyless design. Vores version er udgaven i Gunmetal grey, men den kan også findes i en sort version. 

Toppen er i børstet aluminium og et lidt specielt look omkring selve tasterne. Her kan man nemlig se tydelige spor fra CNC arbejdet, som skaber et lidt specielt mønster i metallet. 

Everest Max CNC mønster

Alle keycaps er i matsort ABS plast, men der er også mulighed for en version med PBT keycaps, hvis man vil. I vores version kommer Everest Max med Cherry MX Brown kontakter, men man kan også få det med Cherry MX Red, hvis man skal have et nordisk layout. Hvis man vælger den med et US layout, er der også mulighed for Blue, Red Silent og Silver Speed kontakter. 

Fælles for dem alle sammen er dog, at det er 3-Pin Cherry MX, hot-swappable varianter, så man kan selv udskifte hele eller dele af kontakterne, hvis man foretrækker en anden opsætning. 

Der er per key RGB belysning i tasterne. Det suppleres yderligere af en RGB lys kanal, der går rundt i hele kanten af tastaturet. Det er ikke en man kan se mens man selv bruger tastaturet, så det er lir til når man ser på sit tastatur fra andre vinkler. 

Everest Max RGB belysning

Der følger et kraftigt aftageligt USB C kabel med til Everest Max. Hvis vi kigger på undersiden af tastaturet, så kan vi se at der også er indbyggede kabelkanaler, så man kan føre sit kabel, hvis det skal i en bestemt retning.

Der er ikke normale muligheder for at indstille vinklen på tastaturet, via foldbare fødder som vi ser på de fleste andre tastaturer. I stedet for følger der magnetiske fødder med, som man kan stable oven på hinanden for at tilpasse højden. Det er en anderledes, men også ret omstændelig måde at gøre det på som jeg ikke helt ved om jeg er fan af. Det kræver man skal opbevare de løser fødder et sted, hvis man ikke bruger dem alle sammen, og jeg synes allerede jeg har nok dimser og dele liggende i mine skuffer. 

Magnestisk fod Everest max

Hvis vi ser på resten af tastaturet, så finder man i toppen en USB type A port, som fungerer som USB hub. Man opdager også hurtigt, at der i toppen og på siderne er i alt fire USB C porte. De er beregnet til de modulære tilbehør, som kan tilsluttes Everest Core tastaturet. 

Det første af dem er et numpad med indbyggede mediefunktionalitet. Designet er det samme om på selve tastaturet, og der er mulighed for de samme keycaps og kontakter. Det som adskiller dette numpad fra de fleste andre, er de fire taster som kan konfigureres, som man har lyst via Mountains Base Camp software. 

Genvejsknapper

Tasterne er samme stil som vi kender det fra fx Corsairs Streamdeck, hvor hver enkelt tast indeholder en lille 72x72 pixels LCD skærm. Så det er muligt at vælge lige det billede man har lyst til, hvilket vi ser nærmere på i software afsnittet. 

Numpad Everest Max Mountain

Numpad delen kan indstilles i højden på samme måde som tastaturet, med de magnetiske fødder. Det er muligt at montere numpad delen på begge sider af Mountain Core tastaturet. Man skal blot på undersiden skubbe USB C tilslutningen ud på den side, som man vil bruge til montering. Det hele klikker let fast med et tilfredsstillende magnetisk klik. 

Det er også muligt at bruge den inkluderede USB C forlænger, hvis man gerne vil have det lidt mere fleksibelt. 

Det sidste stykke modulære tilbehør, som er med i Max versionen af Everest, er Media Dock enheden. Den adskiller sig en anelse designmæssigt fra de andre dele. Den er udført i sort plast, med fem grå knapper og et drejehjul med en skærm i midten. 

Hele enheden kan klikkes fast på toppen af Everest tastaturet enten i højre eller venstre side, i de USB C porte som findes der. 

Media Dock

Som standard bruges de fire af knapperne til mediestyring, mens den sidste bruges sammen med drejefunktionen, omkring den lille skærm, til at betjene funktionerne der. 

Der er mulighed for at bruge skærmen til et væld af forskellige ting, som fx helt simpelt at vise klokken til mere praktiske ting, som at vise systembelastning eller skifte mellem forskellige profiler eller lysindstillinger. 

Hvad der dukker op på den lille skærm, kan alt sammen tilpasses via Base Camp softwaren. 

Der følger også en håndledsstøtte med til Everest Max. Den klikker let fast i bunden af tastaturet med magneter. Den har en mat sort soft touch PU læder overflade, som føles meget behagelig. 

Håndledsstørre Everest Max

Desværre synes jeg ikke dyb nok, til at fungere optimalt med mind håndstilling, hvis den sidder helt op af tastaturet. For mig skulle den gerne have været et par centimeter dybere for at være helt god. Jeg kan få den samme effekt ved blot at rykke den lidt væk fra tastaturet, men havde været rart hvis den var født sådan. 

Den sidste lille æske som er med indeholder en keycap og switch puller, som kan bruges, hvis man vil skifte keycaps eller kontakter på tastaturet. Der er også et par test kontakter med i sættet, så man kan prøve de forskellige Cherry MX muligheder der er i mountain serien. Der er dog kun en af hver, så man når ikke specielt langt. 

Hele hot swap delen lever dog fint op til sit navn, og det er både let og hurtigt at hive en kontakt ud og sætte en ny en i. Det hele kan gøre uden at du behøver at slukke for tastaturet. 


Software

Alt tilpasning af de forskellige dele af Everest Max sættet skal ske gennem Base Camp softwaren. 

Her er der mulighed for at opsætte forskellige profiler, hvis man ønsker det så der kan være specifikke indstillinger til programmer eller spil.

base Camp software

Det er også her at man kan indstille RGB lyset. Der er fem effekter man kan vælge imellem ud over off og en fast farve. Endeligt kan man lave en custom opsætning, hvor man kan blande de forskellige effekter, på alle eller blot nogen af knapperne på tastaturet. 

Som alle fornuftige gaming tastaturer har Mountain også sørget for omfattende muligheder for at indstille og tilpasse alle knapperne på både tastaturet og på de modulære udvidelser. Der er mulighed for at remappe alle knapperne til stort set lige hvad man ønsker. På samme tid er det naturligvis også muligt at optage og opsætte macro funktioner.

De fire knapper på numpad tilbehøret er naturligvis en anelse specielle, da de indeholder en lille skærm, der kan vise et icon eller billede på den funktion man har lagt der. Det opsættes også via Base Camp, og hvis man ligger genveje til programmer ind, så sker det faktisk automatisk. I de tilfælde trækker Base Camp selv den tilhørende icon fil, hvilket er dejligt let. 

Hvis du vil have noget andet, eller ikke vælger en funktion som har et tilknyttet icon, kan man selv vælge et billede at sætte på. 

Base Camp software genvejsknapper

Endeligt har man også muligheden for at opsætte, hvilke ting der skal være på Display Dial skærmen på Media Dock tilbehøret. Der er otte forskellige menupunkter, som man kan have tilgængeligt via Display Dial skærmen. Man kan selv vælge om det skal være dem alle sammen, eller om det blot skal være udvalgte. 

Det er ting som et ur, valg af profiler eller lyd indstillinger men også PC info som CPU eller GPU belastning. 

Der er også mulighed for mindre tilpasninger som at ændre menufarven eller indsætte et andet billede, end det Mountain logo som er der som standard, hvis ikke man er på en speciel funktion. 

Base Camp softwaren er super funktionel og giver gode muligheder for at indstille og tilpasse både de almindelige funktioner på Everest tastaturet men også på de forskellige modulære tilbehør. 

Base Camp software RGB

Det er dog kun så længe softwaren virker efter hensigten. Jeg oplevede desværre, at den flere gange havde svært ved at registrere det tilsluttede tilbehør, eller ikke registrerede tastaturet i sin helhed. Så er det op af bakke at ændre indstillinger eller bruge specialfunktionerne som genvejstasterne. 

Problemerne kunne som regel klares ved at genstarte Base Camp software men ind imellem skulle der en komplet system genstart til før tingene virkede ordentligt igen. Et RET stort minus der.   

Oven i det er det også lidt irriterende at Base Camp af en eller anden grund ikke rigtigt optræder i task manageren i Windows. Så det er fx ikke muligt at tabulere sig frem til det blandt mine åbne vinduer. Man skal altså manuelt ned og vælge den i menuen. 


Test

Jeg har haft Mountain Max, med de inkluderede modulære tilbehør, på bordet en uges tid nu. Det har været brugt til både almindeligt Windows brug, til at skrive denne anmeldelse og naturligvis en god bunke gaming oven i. 

Selve oplevelsen af tastatur funktionerne er der ikke en finger at sætte på. Det er en velkendt Cherry MX følelse, der følger med Everest Max. Hvilken type kontakter man foretrækker i den sammenhæng, er naturligvis en smagssag, men jeg synes de Cherry MX Brown kontakter, som er at finde på vores sample, er gode til gode gaming og arbejde. 

Genvej Everest Max Mountain

Et tastatur som dette her adskiller sig dog primært, på de muligheder der er i de modulære dele. Her har det været super lækkert at se lidt nytænkning på den front. Jeg synes fx det er super vigtigt at have et numpad, når jeg skal arbejde, da jeg er vant til at bruge nummertasterne der. Samtidigt er jeg dog også glad for at have mere plads til musen, når der skal spilles. 

Så en løsning som den her, hvor man hurtigt og let kan tilføje eller fjerne numpad delen, er et stort plus i min bog. 

Udskiftning eller flytning af både numpad og Media Dock delene er let og smertefri, og USB C tilslutningen er hurtig og let at få på plads. Muligheden for at bruge den inkluderede USB C forlænger ledning, så man har mulighed for at placere numpad delen lidt væk fra tastaturet giver på papiret endnu mere fleksibilitet. Jeg synes dog, at det inkluderede kabel er alt for stift til at kunne bruges ordentligt. Det betyder i praksis, at det er besværligt at få numpad delen placeret specielt fleksibelt. 

Jeg oplevede også et par gange, at numpad delen ikke helt blev registreret når den blev tilsluttet. Der var lys og den almindelige nummer del fungerede fint, men genvejsknapperne virkede ikke, og den kunne heller ikke ses i Base Camp softwaren. De krævede en genstart af softwaren før det hele virkede som det skulle igen. 

P1055547.JPG

Funktionerne på Media Dial delen er også meget praktiske. Selv at kunne vælge hvilken side man vil have sine mediefunktioner liggende er en rar bonus. Hvor nødvendigt det er med ting som Systemovervågning eller hurtige profil skift er måske lidt en smagssag, men mulighederne i Media Dial funktionen er fornuftige, hvis man er til den slags. 

Desværre synes jeg, at den fysiske udførsel godt kunne have været bedre. Drejedelen, som man bruger til at navigere de forskellige menue,r er meget glat og kører ikke specielt glidende. Det betyder, at man skal have ret god fat i den for at kunne skifte imellem de forskellige ting. Samtidigt havde det også været lækkert, hvis man kunne bruges en trykfunktion på selve drejedelen til at vælge menupunkter, i stedet for at skulle bruge en separat knap ved siden af. 

Oven i det synes jeg at menusystemet er en anelse langsomt, hvilket ikke ligefrem giver en hurtig og responsiv oplevelse, af at navigere i menuerne. Så det er altså ikke noget man hurtigt lige gør midt i et spil. Det kræver alligevel lidt opmærksomhed og indsats, for at ramme de rigtige ting. 


Pris

Pt. kan jeg finde Mountain Everest Max sættet online til omkring 1600 kr. Hvis man bare vil have Core delen, så kan den findes til lige under 1300 kr. Så det er altså kun yderligere 300 kr., for at få numpad og Media Dock delene med. 

For de muligheder der er i Mountain Max synes jeg prisen er meget fornuftig specielt hvis Mountain får rettet op på de softwareproblemer jeg har oplevet. Der er mulighed for at hot swappe kontakter og gode muligheder i de modulære dele, som ikke umiddelbart findes andre steder til sammenlignelige priser. 


Konklusion

Jeg har det lidt delt efter min tid med Mountain Everest Max. Overordnet set har jeg ikke en finger at sætte på selve tastatur delen af oplevelsen. Mountain her lavet et super lækkert og velbygget tastatur og er man til Cherry MX kontakter, så er det et rigtigt godt bud på et godt og lækkert udseende mekanisk tastatur. 

Den delte oplevelse kommer med de modulære muligheder, som jeg på den ene side elsker ideen om, men som jeg ikke helt synes Mountain rammer helt plet på. Der er mindre ting som udførelsen af Media Dial knappen og den langsomme menunavigering, som ender med at gøre det til en lidt blandet oplevelse.

Mountain Everest Max tastatur

Mountain fortjener helt klart point for at tænke ud af boksen. Selve grundfunktionen i Everest Core delen er upåklagelig, men jeg mangler en smule på udførelsen af specielt Media Dock delen. 

Desværre efterlader software oplevelsen også lidt tilbage at ønske. At både tastaturet og det tilsluttede tilbehør ind imellem ikke registreres er virkeligt irriterende. Det bliver så kun endnu mere irriterende af, at det kan kræve systemgenstart at rette op på tingene.  

Vi ender med en endelig karakter på 7. 


Godt: 

 • Super gennemført og velbygget tastatur
 • Gode materialer
 • mange tilpasningsmuligheder


Skidt: 

 • Lidt besværlig software der ind imellem ikke registrerer tastatur og tilbehør
 • Langsom menu på Media Dock
 • Fysisk betjening af Media Dial er lidt svær


Vores partnere