Bluetooth 5 vs. aptX: Hvad er forskellen?

Qualcomm stort
Når det kommer til at vælge nye trådløse hovedtelefoner, ørepropper/earbuds eller højttalere, er to faktorer vigtigere end resten: lydkvalitet og latenstid.

Med de forskellige typer datatransmissionsprotokoller, som højttalere, hovedtelefoner og øretelefoner bruger, kan det være svært at finde ud af, hvilken der bedre passer dig.

Så hvad er den store forskel mellem Bluetooth 5 og aptX Low Latency? Og hvilken er bedst?

For at forstå forskellene mellem hvordan lydsystemer og personlige højttalere fungerer, skal vi først grave lidt ind i de ord, eksperter og brands bruger til at beskrive deres funktioner.


Audio latenstid / Audio Latency

Audio latenstid er hastigheden for forsinkelse og synkronisering af lyd med dens kilde, som findes i alt fra spil til videoer. Ventetid/latenstid måles ofte ved hjælp af millisekunder, fordi tiden spænder længere, end det er indikator for problemer i systemet.

Lydforsinkelse begynder at blive tydelig (og distraherende) over 40 millisekunder. Men folk med mere følsomme ører kan undertiden bemærke latenstider helt ned til 15 millisekunder.


Audio Codecs

En codec er en enhed eller software, der er ansvarlig for kodning og afkodning af datastrømme til overførsel og transmission. En lydcodec udfører den samme opgave, men har specialiseret sig i kodning og afkodning af transmitterede lyddata.

Effektiviteten, hvor en codec koder og afkoder data, spiller en vigtig rolle i din lytteoplevelse, og uanset om du udsættes for forsinkelser eller latens - uanset kvaliteten af selve højttaleren. Ved at kode dataene reducerer codecs sin samlede størrelse, hvilket gør det lettere at overføre over længere afstande uden at dræne eller overskride båndbredden.


Bluetooth 5 vs. aptX Low Latency

Ud over den samlede kvalitet af højttaleren er de største forskelle mellem Bluetooth 5-afhængige lydenheder og Qualcomms aptX Low Latency at finde i hastigheden af dataoverførsel og audio latency.


Hvad er Bluetooth 5?

Bluetooth 5 er den seneste version af den trådløse dataoverførselsteknologi. Det er en funktion, der gør det muligt for enheder at kommunikere trådløst, så længe de opfylder visse kriterier for identitetsbekræftelse og rækkevidde. Bluetooth 5 bruger også betydeligt mindre energi end Bluetooth 4.2.

Bluetooth bruges ikke kun i hovedtelefoner og højttalere, du kan finde det i alt fra smartwatches og smartphones til tablets og endda inputenheder som tastatur og mus.

 

Sammenlignet med sin tidligere version overfører Bluetooth 5 data dobbelt så hurtigt og har en rækkevidde, der er fire gange større end Bluetooth 4.2. Bluetooth 5 dataoverførselshastigheder peaker ved 2 Mbps.

Med hensyn til latenstid er 40 millisekunder worst case scenario. Under ideelle forhold falder latenstiden til 20 millisekunder.


Hvad er Qualcomms aptX Low Latency Codec?

aptX Low Latency er Qualcomms nyeste variant af aptX, som dækker over lydbehandlingsteknologi. Mens Qualcomms andre codecs bruger teknologi, de udviklede, bruger aptX Low Latency den nyeste Bluetooth-teknologi til at forbinde din enhed med højttaleren.

Qualcomm annoncerer, at aptX Low Latency topper på omkring 40 millisekunder. Du skal dog være opmærksom på, at den universelt accepterede hastighed for latens afhænger af den lydtype, du lytter til.

For eksempel er latens så højt som 100 millisekunder acceptabelt til spil og lytning til koncerter og høj musik. Men når det kommer til mere præcise områder, som f.eks. direkte tale, er det optimale 20 til 40 millisekunder.