Sådan plejer du dit ikke-flytbare bærbare batteri

batterivedligeholdelse guide
Vi har i denne artikel samlet en række forholdsregler, som du kan tage med i bagagen for at sikre, at dit ikke-flytbare bærbare batteri holder så længe som muligt. Et område som de færrest af os rent faktisk skænker en tanke.

De fleste bærbare computere leveres ofte med ikke-udskiftelige batterier – herunder blandt andet MacBooks, Ultrabooks, der kører Windows, og Chromebooks. Uanset prispunktet eller platformen, er ikke-aftagelige batterier normen for disse produkter.

I nogle henseender er dette en god ting, da disse typer af bærbare computere oftest kan designes slankere end den vante bærbare computer, og med processorer med lavt strømforbrug. Dette resulterer ofte i et blæserfri design og lang batterilevetid sammenlignet med deres større kolleger.

Men det giver også den bærbare computer en begrænset levetid med udsigten til, at batteriet ”dør”, når resten af hardwaren stadig har masse af saft og kraft tilbage i tanker rent holdbarhedsmæssigt. Så hvilke forholdsregler skal du tage for at sikre, at dit indbyggede bærbare batteri holder så længe som muligt?

 

Hold øje med temperaturen

En af de vigtigste faktorer, der påvirker bærbarens batterilevetid, er temperaturen. Lave temperaturer kan skabe problemer for batteriet, men høje temperaturer er typisk af en noget større karakter.

battery-and-overheating-issues-in-windows-10-491186-2.jpg

Image credit: Softpedia

Ikke kun er omgivelsesforholdene en væsentlig faktor, men varme genereres også naturligt af computerens processor og andre komponenter. Desuden frarådes at efterlade din bærbare computer i bilen på en varm sommerdag, hvor temperaturen kravler vejret i kabinen.

Mange producenter ligeledes, at brugerne fjerner batterierne fra deres bærbare computere, når de spiller krævende spil, redigerer video eller udfører andre ressourceintensive opgaver.

Mens nogle få bærbare pc'er stadig tilbyder flytbare/aftagelige batterier, bliver det desværre mindre almindeligt. Mainstream bærbare computere skydes i større og større grad ud over disken med manglen på denne mulighed, uanset deres prisniveau.

På nogle måder betyder varmer ikke det store. Moderne chipsæt er designet til at generere mindre varme, og Apples nye ARM-baserede M1-processor kræver slet ikke en ventilator i MacBook Air.

Men du skal som udgangspunkt også sørge for, at luft kan cirkulere omkring den bærbare computer, holde ventilationsåbningerne fri og ikke placere den på en pude, som i mange tilfælde blokerer for luft ind/udtag i bunden af maskineriet.

En gylden regel kunne være, at holde maskinen omkring 30 Celcius.

Prøv at holde det under 35 grader Celsius. Hvis du bruger den bærbare computer i sengen, tilbyder markedet bunker af løsninger, hvorpå en bærbar computer kan placeres. Nogle af disse inkluderer tilmed køleaggregater.

 

Opladning og afladning

Et af de mere almindelige spørgsmål, når det handler om bærbare computere er, om det er bedre at bruge dem på batteristrøm eller lade dem være tilsluttet hele tiden.

Det korte svar er "lidt af begge dele". Unibody Apple MacBooks har alle forseglede batterier, og firmaet anbefaler at skifte mellem de to tilstande lejlighedsvis. Hvis du for eksempel for det meste bruger din bærbare computer på kontoret, er det fint, at lade den være tilsluttet, selvom vi stadig anbefaler kørsel fra batteriet nu og da.

Batterier kan ikke overoplades, så de beskadiges ikke direkte, men det er vigtigt at huske, at opladning er endnu en varmekilde.

 

Lad den ikke løbe helt tør for strøm

Hvis du kører din bærbare computer med batteristrøm, bør du ideelt set undgå at aflade den helt - eller endda komme under omkring 20 procent - regelmæssigt.

Test fra batteryuniversity.com viser, at det kan æde omkring 600 fuldstændige afladninger for at reducere batteriets kapacitet til 70 procent på en bærbar. Til sammenligning, hvis du kun kører batteriet ned til omkring 50 procent, inden du oplader det, får du over 1500 afladninger, før dets levetid reduceres til det samme niveau.

batteryuniversity.JPG

Med det er sagt, anbefaler mange producenter, at du som minimum gennemfører fuld afladning hver anden måned for at hjælpe med at holde batteriet korrekt kalibreret og for at sikre, at de statistikker, det rapporterer tilbage, er korrekte.

I Windows kan du eksplicit forhindre, at batteriet falder til under et bestemt niveau. Det er godt skjult, men gå til Kontrolpanel > Strømstyrring > Vælg en strømplan, og klik på Skift plan.

Vælg avancerede indstillinger, derefter batteri, og under Lavt batteriniveau og Kritisk batteriniveau skal du ændre værdierne til den ønskede procentdel.

 

Hold det opladet

Opladningsniveauet på dit batteri er vigtigt, selv når du ikke bruger din bærbare computer.

Blandt andet anbefaler HP, at batterier opbevares med 50-70 procent opladning ved temperaturer mellem 20-25 grader Celsius. Hvis du ikke skal bruge din bærbare computer i et stykke tid, skal du prøve at holde den så tæt på disse forhold som muligt. Du bør aldrig opbevare en enhed i lang tid med batteriet helt tom.

I worst case scenario, kan det koste dig et batteri.

 

Hvor længe holder dit bærbare batteri?

Det er en uundgåelig kendsgerning, at et bærbart batteris kapacitet falder lidt hver eneste gang det oplades.

ASUS oplyser, at deres batterier har en levetid på mellem 300 og 500 opladningscyklusser (som typisk måles ved at bruge batteriets fulde kapacitet - så en enkelt opladning på 100 procent eller to 50 procent påfyldninger), hvorefter kapaciteten vil have faldt til 80 procent.

asus batterilevetid.JPG

Derfor, efter et år til 18 måneder, vil du uden tvivl bemærke, at batteriet ikke holder så længe som det tidligere gjorde. På dette tidspunkt vil du måske begynde at fokusere på de mange metoder til at forlænge din bærbare computers batterilevetid.

Du kan også analysere batteriets helbred. I Windows 10 kan du få en fuld batterirapport ved at gå til kommandoprompten og skrive powercfg / batteryreport. Brug Stifinder til at navigere til mappen, der er angivet i kommandopromptvinduet, hvor du finder en fil kaldet battery-report.html.

batterirapport.JPG

I macOS skal du gå til About og klikke på Systemrapport for at få en lignende detaljeret rapport. Alternativt kan du blot holde Alt- eller Option-tasten nede, mens du klikker på batteriikonet i statuslinjen.

 

Pas på din bærbare computers indbyggede batteri

Uanset om du ser det som planlagt forældelse eller en nødvendig måde at udvikle slankere produkter på (eller endda udfasning af en funktion, som mange mennesker alligevel aldrig gider med), er ikke-flytbare batterier virkeligheden for moderne bærbare computere.

Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Du skal bare være lidt mere opmærksom på, hvordan du passer på batteriet, end du måske tidligere har gjort.

Der er ingen store skridt at tage. Et par fornuftige forholdsregler med sund fornuft og at være opmærksom på de faktorer, der kan forkorte et bærbart batteris levetid, vil sikre, at dit batteri lever et langt og sundt liv.

Men hvis du allerede har bekymringerne, er der mange vigtige værktøjer, der hjælper dig med at analysere dit bærbare batteris helbred.


Image credit:

Batteryclinichaiti

Vores partnere