Test: ASUS ROG Zephyrus G15 (GA503QS)

ASUS ROG Zephyrus prismatic film
Det er blevet tid til endnu et kig på en gaming laptop. Vi har på det seneste haft et godt udvalg forbi, og denne gang er det et bud fra ASUS, der er under lup. Det er deres Zephyrus G15, som er pakket med AMD processor med otte kerner og et Nvidia RTX 3080 grafikkort.


Specifikationer

Vi starter som altid med at se på de specifikationer, som producenten selv lister. 


  • Processor: AMD Ryzen™ 9 5900HS Processor 3.1 GHz (16M Cache, up to 4.5 GHz)
  • Grafikkort: NVIDIA® GeForce RTX™ 3080, 8GB GDDR6. With ROG Boost up to 1345MHz at 80W (100W with Dynamic Boost)
  • Skærm: 15.6”, QHD (2560 x 1440) 16:9, 165Hz, 3ms
  • RAM: 2x16GB DDR4 3200 Mhz
  • Lager: 1TB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD med plads til yderligere en M.2 SSD.
  • Farve: Moonlight White
  • Styresystem: Windows 10 Home


Man skal være lidt vågen når man ser sig om efter en ASUS Zephyrus laptop, for der findes RET mange forskellige konfigurationer af dem derude. Den version som vi har fået til test er helt nøjagtigt GA503QS varianten, som faktisk er ret svært at finde på ASUS’ egen hjemmeside. Det betyder, at det nok er en variant specifik til det nordiske marked. 

ASUS ROG Zephyrus dark.jpg

Vi har modtaget den i Moonlight White udgaven, hvilket måske også er lidt misvisende. Vores repræsentant hos ASUS oplyser nemlig, at vi her i Danmark kun kan købe den sorte (Eclipse Gray) udgave. 

Heldigvis har farven ikke nogen indflydelse på oplevelsen eller ydelsen, men bliv ikke skuffet, hvis du ikke kan finde den hvide udgave i danske butikker. 


Design

Det første der sprang mig i øjnene, da jeg fik Zephyrus G15 i hænderne var det meget afdæmpede design. Der er ikke meget der skriger gaming over designet, som er simpelt og ligetil. Der er et lille diskret ROG logo på ydersiden af skærmen, men der er ikke spor at finde af blinkende RGB lys nogen steder. 

Huller i overfladen Zephyrus.jpg

Ydersiden af skærmen eller låget på Zephyrus G15 har et lidt specielt udseende med 8279 små huller. Det er med til at give lidt visuelt flair til maskinen. På nogen modeller er der lys i den her del af maskinen. Man kan sætte lys eller små animationer op til at køre her. Det er dog ikke en funktion, som er inkluderet i den model, som vi har haft til test. Der er en let farvet effekt, som ASUS opnår ved at have placeret, hvad de kalder et “prismatic film” lag under de mange huller. Det filmlag reflekterer lyset, som giver et let farvespil. Det er en meget afdæmpet effekt, som bedst ses i kraftigt lys og er list svært at fange på kamera.

Prismatic effect.jpg

Skallen på Zephyrus G15 er lavet i et magnesuim/aluminiums materiale, som har et lækkert finish. Selve kabinettet omkring hardware og tastatur er, lavet i plast som dog solidt og har kun meget begrænset fleks. 

Ser vi på indersiden af maskinen, er der et tastatur med nordisk layout og muligheden for oplyste taster. Der er dog kun mulighed for hvidt lys i tasterne, så ikke engang her finder vi RGB. 

Tastatur gaming laptop Zephyrus G15.jpg

Der er tre dedikerede knapper til at styre lydstyrke og mute de indbyggede mikrofoner og endeligt en fjerde knap, der starter ASUS Armory Crate software, som vi tager et kig på senere. 

Derudover er der et udvalg for forskellige sekundære muligheder via F1 til F12 tasterne, helt som vi kender det for de fleste laptops på markedet. 

Power knap med fingeraftrykslæser.jpg

En fin lille detalje er at der er indbygget en fingeraftrykslæser i powerknappen. Det betyder, at den kan bruges som login mulighed i Windows. 

Track pad ASUS ROG Zephyrus G15.jpg

Touchpaddet på denne version af Zephyrus er lavet 20% større end tidligere versioner, og har fået en lækker glas overflade der sikre et godt glid. 

En af de centrale dele ved en gaming laptop er naturligvis skærmen. Som vi kunne se under specifikationerne er den en 15,6” IPS skærm med en opløsning på 2560x1440. Så det er altså en højere opløsning, end de laptops vi har set på det seneste her på Tweak. Oven i det kommer der en refresh rate på 165 Hz, Adaptive Sync og et super bredt farvespektrum, der dækker 100% af DCI-P3 farvespektret. 

Monitor rammer.jpg

Skærmen har meget tynde rammer i siderne og toppen, mens der i bunden er en god tand mere. Det er dog toppen og siderne der betyder noget i den sammenhæng, og de tynde rammer giver et stilrent look til maskinen.

ASUS ROG Zephyrus mikrofoner.jpg

I toppen over skærmen kan vi også se de to små huller, til to af de i alt tre indbyggede mikrofoner, som Zephyrus er udstyret med. Ud over de to på fronten over skærmen, er der også en enkelt på den anden side af skærmen. Med de tre mikrofoner er der mulighed for via softwaren i Armory Crate at indstille mikrofonerne til at opfange lyden i Cardioid, stereo eller Omnidirectional, alt efter hvad man skal bruge maskinen til. 

Tilslutninger 1.jpg

Hvis vi ser på tilslutninger mulighederne på Zephyrus G15 så får vi et ret fornuftigt udvalg. På venstre side af får vi power stikket til den medfølgende 200W strømforsyning, et HDMI 2.0b stik, en RJ4 netværksstik, et USB 3.2 Gen2 Type A stik, to USB 3.2 Gen2 Type C stik med mulighed for DisplayPort 1.4 og Power Delivery 3.0 og endeligt et 3.5 mm jack stik til lyd. 

Tilslutninger 2.jpg

På højre side er det lidt mere begrænset, med endnu et USB 3.2 Gen2 Type A stik, en microSD kortlæser og en Kensington lås. 

Samlet set er det indledende indtryk af maskinen rigtigt godt. Der er et fornuftigt udvalg af tilslutninger, hardware og en solid skærm. Alt sammen noget der burde give god basis for en solid gaming oplevelse. Jeg havde dog helst set en fuld SD Kort læser, da det er noget mere anvendeligt end MicroSD. 


Software

Inden vi hopper videre, vil jeg lige kort runde den inkluderede software til maskinen. Det kommer i dette tilfælde i form af ASUS’ Armory Crate software. 

Armory Crate software_01.png

Via Armory Crate har man mulighed for at overvåge hardwaren i maskinen og indstille et par ydelsesparametre, alt efter om man fx vil have maksimal ydelse eller længere batterilevetid. Der er også mulighed for at indstille lyset i tastaturet, og det er også her man finder mulighederne for de indbyggede mikrofoner eller farveindstillingerne for skærmen. 

Armory Crate software_03.png

Der er i det hele taget nogen gode og brugbare muligheder i Armory Crate. Mange af dem er måske ikke noget man ofte indstiller på, når først man har fundet sine favoritindstillinger, men det er rart at have den samlet et sted i en simpel og funktionel pakke.

Armory Crate software_04.png

Et lille skår i glæden er dog, at ASUS også benytter lejligheden til at smide nyheder og spiltilbud ind, som en del af programmet. Jeg havde klart foretrukket, at den slags blev holdt separat for at strømline tingene mest muligt. 


Test

Vi er kommet videre til kernen i denne anmeldelse, og det er naturligvis testen. Her ser vi på hvordan de forskellige ting så ender med at yde, når ASUS ROG Zephyrus sættes under pres i spil. Jeg har kastet mig over den sædvanlige samling af spil, som vi bruger i vores tests.

Helt som de andre gaming laptops, vi har set på over den seneste tid her på Tweak, har design fokus med ASUS ROG Zephyrus, været på at lave en slank maskine. Den flyder ikke meget og er let at have med på farten. Det betyder naturligvis også, at den kraftige hardware, som er i maskinen, ikke har fået helt så meget køling bygget op omkring sig, som der kunne have været plads til, hvis man kan valgt et større design. 

ASUS ROG Zephyruscooling.jpg

Zephyrus er udstyret med seks heatpipes, som skal lede varmen væk fra komponenterne som CPU, VRM og GPU chips. Det er kombineret med flydende metal i stedet for det klassiske kølepasta for at optimere varmeoverførslen. Så der er gjort meget for at klemme mest muligt ud af maskinen. I sidste ende er det dog stadig klemt sammen i en ret lille pakke. 

Det betød også, at jeg under en fuld gaming belastning oplevede temperaturer på CPUen på over 95 grader i gennemsnit, mens grafikkortet landede på 82 grader. Så det er en maskine der er presset til det yderste i forhold til varmen.


Cyberpunk 2077

Jeg starter med den tunge dreng i klassen. Cyberpunk 2077 er et krævende spil, som med høje indstillinger kan tvinge selv high end systemer i knæ. Det bliver specielt spændende at se her, hvordan Zephyrus med sin højere opløsning på 2560x1440 klare sig. 

Cyberpunk 2077 Benchmarks ASUS ROG Zephyrus.jpg

Med indstillingerne på et high preset, som vi plejer at bruge, landede jeg i mine tests med gennemsnitlige FPS på lige omkring 50. Så her kan den højere 2560x1440 opløsning i den grad mærkes. Der skal skubbes betydeligt flere pixels i hver frame, og det har sin pris. Vi kan dog se på 1% low resultaterne, at vi trods alt får gode stabile resultater på ydelsen. High Preset er simpelthen bare for meget for at klare. 


Call of Duty: Black Ops

Næste spil i testrækken er en tand lettere at gå til, men også et spil, hvor høje FPS kan have en stor betydning, hvis man er er konkurrencemenneske. Det er specielt gældende når nu vi har en skærm med 165 Hz muligheder. 

Black Ops Benchmarks ASUS ROG Zephyrus.jpg

Med et Ultra Preset kan vi se, at vi klare os betydeligt bedre end i Cyberpunk 2077, men vi er stadig et godt stykke fra 165 Hz begrænsningen på skærmen. Vi kan igen se på 1% low resultaterne, at det er super stabile resultater vi trækker ud af ASUS ROG Zephyrus maskinen. 

Hvis man trapper ned på high eller medium, så burde der være en del at hente. Med en 2560x1440 opløsning vil det heller ikke være et helt så tydeligt spring, som hvi vi havde være på en 1920x1080 skærm.


Outriders

Næste spil er Outriders, som måske ikke har helt så meget behov for høje FPS resultater som CoD. Det er dog stadig lækkert at have i et hurtigt FPS spil, som der trods alt er tale om. 

Outriders Benchmarks ASUS ROG Zephyrus.jpg

Resultaterne med et Ultra Preset ligger solidt over 60 FPS i gennemsnit og med gode 1% low resultater. Det er bestemt spilbart, og hvis man vil have lidt flere FPS og udnytte skærmen maksimalt, er det blot at tweake indstillingerne. 


Overwatch 

Sidste spil i rækken er det mest tilgivende i vores tests. Det er dog også et spil, hvor høje FPS resultater kan være gode at have. 

Overwatch Benchmarks ASUS ROG Zephyrus.jpg

Heldigvis kan vi se at det ikke er noget problem med Overwatch, som Zephyrus maskinen uden de store problemer tygger sig igennem. Både gennemsnittet og 1% low resultaterne er super gode. 


Lyd


Vi skal naturligvis også lige et smut forbi lyden på maskinen. Både den indbyggede lyd via højtalerne, men også lyden som maskinen selv laver når den skal køles. 

ASUS ROG Zephyrus speakers.jpg

ASUS har på papiret lagt en del arbejde i de indbyggede højttalere. Der er i alt seks højttalere med fire på oversiden og to på undersiden. De understøtter Dolby Atmos, og selvom det naturligvis ikke kan sammenlignes med et et stort højttaler setup, så klarer det sig rigtigt godt. Til film og serier fx lever de et godt og rigt lydbillede, med en god simulering af surround igennem Atmos. Dybden mangler måske en smule, men alt taget i betragtning er det bestemt ikke dårligt klaret af en laptop. 

Systemet kommer dog lidt til kort, når man kaster sig over gaming. Her skal højttalerne nemlig kæmpe mod støjen fra kølesystemet. Under fuld gaming belastning larmer systemet en del, og her skal kan højttalerne have svært ved at overdøve støjen fra blæserne. 

Serie kigning ASUS ROG Zephyrus G15.jpg

Hvis man primært spiller actionspil med en fuld tryk på hele tiden, så kan det gå hvis man kører ved fuld volumen. I mere stille passager i spil, så kan man dog ikke undgå at høre blæserne, som desværre har et ret høj og gennemtrængende tone i lyden. 

Det er naturligvis irriterende, men forventeligt når man laver en gaming maskine, der er så lille trods den kraftige hardware. Tingene havde set en anelse bedre ud, hvis ASUS kunne tune blæserne så man undgik den meget gennemtrængende høje tone i lyden. 


Pris

ASUS ROG Zephyrus G15 i den konfiguration, som vi har haft til test kan findes online med en pris på lige under 23.000 kr. Det er unægtelig i den tunge ende, men hardware, design og ydelse taget i betragtning er det forventeligt. Det ligger meget godt i tråd med sammenlignelige maskiner fra andre producenter. Faktisk er ASUS ROG Zephyrus en anelse billigere i sit segment, hvis man kan sige det om en laptop til 23.000 kr. 


Konklusion

ASUS ROG Zephyrus G15 (GA503QS) har været et lækkert besøg. Det er en smuk maskine, som er pakket til randen med super solid hardware. 2560x1440 opløsningen på skærmen med 165 Hz og rigtigt gode farver, er et rigtigt god fundament for en god gaming oplevelse. Det er dog også et setup, der presser mobil versionen af RTX 3080 grafikkortet og AMD Ryzen CPUen til det yderste, når der skal spilles. 

Det er et klart designvalg fra ASUS’ sid,e at lave en maskine, som på trods af den kraftige hardware, stadig er smuk at se på og er kompakt. Det betyder dog også, at kølingen bliver presset når der spilles. Det er forventeligt og prisen man betaler for en så lille gaming laptop, med hardware i denne klasse. 

ASUS klarer dog balancegangen fint, og har leveret en maskine til den meget kræsne gamer, der har brug for at være på farten.

Fysisk er det en smuk og veludført maskine med gode funktioner. Personligt synes jeg det er lækkert at se, at man kan få en kraftig gaming laptop uden at den samtidigt skal være plastret til i RGB. 

tastatur lys Zephyrus gaming laptop ASUS ROG.jpg

Tastaturet er tilmed et af de bedste jeg har prøvet på en laptop i lang tid. Det er måske ikke en ting, som de fleste har fokus på når der skal vælges gaming laptop, men det har gjort oplevelsen af maskinen SÅ meget mere lækker. 

Prisen er naturligvis tung, men vil man have hardware og formfaktor i denne klasse, så er det ikke til at komme uden om, at man bliver nødt til at slagte sparegrisen.

Vi lander med en karakter på 9 og en great product award for en lækker maskine, der yder som et bæst. Der er forventelige begrænsninger, men det opvejes af brugsoplevelsen. 


Godt: 

  • Solid ydelse
  • Gode materialer og udførsel
  • Fantastisk tastatur


Skidt: 

  • Lidt skinger lyd på blæserne
  • Tung pris


Vores partnere