Microsoft overvejer stadig opkøb af TikTok [UPDATE]

tiktok opkøb microsoft
Efterhånden som det geopolitiske reb strammes om TikTok og dets moderselskab ByteDance, er der taler om, at præsident Trump vil tvinge ByteDance til at afhænde den populære sociale app. Mere interessant er, at Microsoft angiveligt fortsat overvejer at købe TikTok tjenesten fra ByteDance. Redmond-softwaregiganten har ikke en stor tilstedeværelse på de sociale medier uden for det professionelle netværk LinkedIn, og her kunne TikTok være adgangsbilletten ind til trods for Trumps raslen med sablen.

Henover weekenden har TikTok endnu gang været i søgelyset. Rygtet om, at Microsoft vil opkøbe den sociale app, er nu blevet bekræftet af softwaregiganten, der har afgivet en officiel erklæring om, at efter en samtale mellem CEO Satya Nadella og præsident Trump, planlægger Microsoft at fortsætte drøftelserne om at købe TikTok.

Virksomhedens intention er at handle hurtigt for at afslutte overtagelsesprocessen med ByteDance i midten af september, mens de forbliver i kommunikation med den amerikanske regering og gøre overtagelsen underlagt en komplet sikkerhedsgennemgang inden.

Microsoft har præciseret, at det foreløbige forslag involverer et køb af TikTok i USA, Canada, Australien og New Zealand. Under den nye struktur foreslår Microsoft at tilføje et lag af " "world-class security, privacy, and digital safety protections." for at sikre gennemsigtighed over for forbrugere og sikkerhedstilsyn fra regeringer i disse lande.

Flere kilder antydede sent på fredag, at Microsoft var i forhandlinger om at købe TikTok, den populære video-app, der ejes af det kinesiske teknologiselskab ByteDance. En potentiel erhvervelse fra Microsoft syntes at stamme fra rapporter om, at præsident Trump ville pålægge ByteDance at sælge sine amerikanske forehavender.

TikTok udviklede sig fra ByteDances Douyin-appen, der primært var rettet mod det kinesiske marked, før den blev fusioneret med musical.ly appen, som skabte et TikTok-hul til et verdensomspændende publikum. Siden da er appen eksploderet i popularitet og har efterfølgende tiltrukket amerikanske blikke fra lovgivere og tilsynsmyndigheder, som er ret fordømmende over for TikTok.

Eftersom TikTok er steget i popularitet, er appen i stigende grad blevet sat under mikroskopet over hensyn til privatlivets fred og national sikkerhed i blandt andet USA. Med hensyn til privatlivets fred er appen allerede blevet taget i at kopiere indhold fra udklipsindholderen i iOS, og Reddit CEO Steve Huffman kritiserede appen og kaldte den "Fundamentally parasitic” TikTok har også en bagkant med kontroversiel praksis for dataindsamling.

tero alhonen tiktik microsoft.JPG

TikTok er også blevet fanget i en disputs mellem USA og Kina og over de påståede forbindelser, som ByteDance har til den kinesiske regering. TikTok lagrer en markant mængde data om sine brugere, og i henhold til Kinas lov om internetsikkerhed skal ByteDance overgive disse data, hvis den kinesiske regering anmodede om det. TikTok hævder dog, at deres servere ikke er baseret i Kina, og som sådan ikke er underlagt sådanne love.

TikTok er under revision af Committee on Foreign Investment i USA (CFIUS), og der er rygter om, at ByteDance kan føjes til en Bureau of Industry and Security (BIS) Entity List. Det er den samme liste, som Huawei befandt sig på, og ville betyde, at ByteDance ville blive afskåret fra amerikansk IP og teknologi.

Microsoft, der potentielt ser ud til at erhverve sig TikTok, vil sandsynligvis gå langt i at lindre vestlige frygt for privatliv og national sikkerhed. ByteDance har gjort sine egne forsøg på at mindske disse bekymringer, herunder udnævnelse af den tidligere Disney-direktør, Kevin Mayer, som administrerende direktør.

I betragtning af TikToks store popularitet, især blandt unge, vil TikTok sandsynligvis fortsætte i et kontroversielt lys, medmindre ændringer kommer til.  TikTok er blandt andet bandlyst hos det amerikanske militær og TSA, og Joe Bidens præsidentkampagnepersonale blev for nylig forbudt at bruge appen på arbejde og via personlige enheder, og listen udvides konstant.[Opdatering]

Siden vi skrev artiklen om Microsoft overvejer stadig opkøb af TikTok, er nye informationer stødt til.

Selvom TikTok står over for et potentielt forbud i USA, blev det for nylig bekræftet, at Microsoft er interesseret i at erhverve virksomheden. Dette ville effektivt gøre TikTok til en amerikansk virksomhed uden nogen tilknytning til Kina, da dens amerikanske operationer ikke længere ville blive kontrolleret af ByteDance, TikToks moderselskab i Kina.

Det ser dog ud til, at Microsoft potentielt kunne planlægge en meget større erhvervelse, end vi tidligere troede. Dette ifølge en rapport fra Financial Times (paywall), hvor deres kilder har antydet, at Microsoft muligvis ikke kun er interesseret i TikToks amerikanske operationer, men muligvis også virksomhedens globale operationer.

Hvis det er andet end rygter, ville Microsoft dermed kontrollere TikTok i sin helhed overalt i verden, ikke kun i USA. Rapporten hævder også, at Microsoft tilbyder ByteDance et år til at få styr på alle løse ender og rette de eventuelle datasikkerhedsproblemer, der måtte være.

Publikationens kilder har imidlertid fortalt dem, at fristen på et år muligvis er for kort, og at det kan tage så længe som otte år at gennemføre en transaktion af denne størrelsesorden. 

 

Source & Image credit:

Microsoft, reuters, Bloomberg, Pixabay