Sådan sikrer du dine data, gratis med Windows 10

windows sikkerhed gratis tips
Når store virksomheder bruger dine data som valuta, bliver brugerne frustreret og leder efter måder at begrænse, hvordan deres data kan bruges til at spore dem, vise annoncer eller oprette falske profiler. Som næsten alle elektroniske produkter, vil Windows i sin standardtilstand spore en masse af dine aktiviteter -ikke kun at forbedre deres produkter og tjenester, men også levere annoncer og kampagner målrettet dig som forbruger. Heldigvis tillader Windows 10 os at deaktivere styresystemets tracking og inkluderer andre indstillinger til at øge dit privatliv. Disse gennemgår vi i denne artikel.


Alle Windows 10-brugere, der er bekymrede for privatlivets fred og hvordan deres data bruges, bør foretage nedenstående ændringer for at sikre deres privatliv i Windows 10. Det er ikke den sikre løsning, men modsat vil det dæmme markant op for tracking af din færden på nettet.

Sluk for reklame, foreslået indhold og tracking af opstart af programmer

Som standard viser Windows 10 Home og Pro annoncer, og Microsoft knytter automatisk et annoncerings-id til brugerkontoen. Annoncerings-ID'et er knyttet til din Microsoft-konto, og virksomheden bruger også dette ID til at skræddersy annoncer til Bing og andre webservices.

Via General privacy settings giver Windows 10 dig mulighed for at deaktivere det annoncerings-id og også de annoncer, du ser i Start-menuen og andre steder.

I dette afsnit kigger vi på muligheden for at deaktivere app-opstartsporing og anbefalet indhold i Indstillinger.

Sådan deaktivere du reklame, foreslået indhold og tracking af opstart af programmer

1) Gå til indstillinger

2) Gå til Beskyttelse af personlige oplysninger > Generelt.


Her bør du deaktivere følgende:

”Lad apps bruge annoncerings-ID til at gøre annoncer mere interessante ..."

"Lad Windows spore start af apps for at forbedre Start og søgeresultater"

"Vis mig foreslået indhold i appen Indstillinger".

Når du har fulgt disse trin, nulstilles dit annoncerings-id inklusiv dine webbrowsingaktiviteter og færden til standard/default.

Du får stadig generiske annoncer / promoveringer i Start-menuen, som vi deaktiverer i det næste afsnit.


Deaktiver Start-menu forslag og promoveringer

Microsoft vil lejlighedsvis vise forslag / annoncer / kampagner i Windows Start-menuen for nye apps eller produkter, som de har frigivet.

For eksempel begyndte Microsoft for nylig at vise annoncer til den nye Microsoft Edge-browser i Start-menuen.

1) Gå til indstillinger

2) For at deaktivere disse forslag skal du gå til Indstillinger> Start og deaktivere ”Vis lejlighedsvis forslag i Start” som vist herunder:

deaktiver reklamer i start menu.JPG

Deaktiver Windows Timeline/Windows-tidslinjen

ows 10 leveres med ”Tidslinje/Timeline”, en meget praktisk funktion til superbrugere. Som navnet antyder giver tidslinjen dig mulighed for at gå tilbage i tiden for at se og genoptage dine arbejdsaktiviteter.

Denne logger og organiserer de aktiviteter, du udfører på din PC, Microsoft Edge og Android-telefon med Microsoft Launcher.

Med Windows Timeline kan du starte en opgave på en enhed (for eksempel en PowerPoint-præsentation) og skifte enheder undervejs og fortsætte dit projekt, hvor du slap.

Tidslinjen fungerer overraskende godt, fordi den samler dine data inklusiv de oplysninger, du foretrækker at holde private.

Desværre, for at tidslinjen skal arbejde mellem enheder, skal Microsoft indsamle dine aktivitetsdata, som for mange er for meget af en privatlivsrisiko.

Heldigvis tillader Microsoft os at deaktivere afsendelse af vores aktivitet op til Microsofts servere og holde den lokal ved at følge disse trin:

1) Åbn indstillinger.

2) Klik på Beskyttelse af personlige oplysninger.

3) Åbn Aktivitetsoversigt.

4) Fjern markeringen i afkrydsningsfeltet "Gem min aktivitetsoversigt på denne pc", og tidslinjen indsamler ikke dine oplysninger.

gem min aktivitetsoversigt.JPG

Skift “Vis aktiviteter fra konti” under Microsoft-konto under til Fra.

Endelig skal du klikke på indstillingen Ryd aktivitetshistorik.for at rydde din aktivitetshistorik.


Begræns app-tilladelser

Windows 10-apps, der kommer fra Microsoft Store og nogle forudinstallerede apps, deler dine placeringsdata eller giver adgang til din mikrofon eller kamera.

Diagnostiske data om hardware og software indsamles for at forbedre Windows-oplevelsen på din enhed, ifølge Microsoft.

Windows 10 giver dig mulighed for at kontrollere, hvilken slags diagnostiske data der er indsamlet om dig, dine applikationer og din enhed. For at administrere dine diagnostiske data skal du gå til Indstillinger> Beskyttelse af personlige oplysninger > Diagnosticering og feedback.

Du får vist to muligheder — Grundlæggende og Fuld.

Vi anbefaler dig at vælge den første mulighed (Grundlæggende) for at reducere dataindsamling. Når indstillingen Grundlæggende er valgt, indsamles kun din enheds grundlæggende information inklusive indstillinger, funktioner og ydelsesdata.

Du kan ikke forhindre Microsoft i at indsamle disse data helt, men du kan downloade Diagnostic Data Viewer fra Windows Store for at se, hvilken slags data Microsoft indsamler om din enhed.

På samme side skal du også slå ”Skræddersyede oplevelser” fra.


Sluk for placering, mikrofon, kamera

For at deaktivere placeringsadgang for apps og Windows skal du starte appen Indstillinger og gå til Beskyttelse af personline informationer > Placering og slukke for placeringsadgangsindstillingen. På lignende måde skal du gå til siderne med mikrofon og kamera, og slukke for adgangen.

Dette blokerer alle apps fra at bruge placering, mikrofon eller kamera. For eksempel vil stemmeoptagelsesindstillingen forsvinde i apps som Telegram, når adgang til mikrofon er deaktiveret. Værd at overveje, hvis du IKKE bruger disse funktionaliteter.


Deaktiver Tilpasning af håndskrift og indtastning 

Som standard sender Windows 10 dine tastetryk og håndskriftsmønstre til Microsoft-cloud for at lave skabe en personlig ordbog, som Windows bruger til at fremhæve og tilpasse forslag.

Da denne funktion sender en masse information om, hvad du skriver til skyen, foreslår vi, at du slukker for dette, medmindre du har brug for det.

For at slå denne funktion fra skal du gå til Indstillinger> Beskyttelse af personlige informationer > Tilpasning af håndskrift og indtastning, og skifte til Fra som vist nedenfor.

tilpasning af håndskrift og indtastning.JPG

Deaktiver Cortana

Cortana er Windows 10s standard digitale assistent, og Microsoft tillader det at indsamle dine grundlæggende oplysninger, f.eks. hjemmeplacering for at forbedre dens ydelse. Du kan også begrænse de oplysninger, Cortana samler om dig.

I Cortana skal du åbne indstillinger ved at klikke på tandhjulsikonet. Under Cortana-indstillinger skal du vælge Tilladelser og historik og slukke for placering, kontakter, e-mail og andre indstillinger.

Du kan også administrere de oplysninger, Cortana har indsamlet om dig fra Microsofts kontrolpanel til beskyttelse af personlige oplysninger.


Brug lokal konto

Hvis du bruger din Microsoft-konto til at logge på Windows 10, indsamler Microsoft dine data for at synkronisere dine indstillinger med alle enheder.

Du kan fjerne Microsoft-kontoen, og processen er enkel: Åbn Indstillinger > Konto > Indstillinger for logon, og vælg "Log ind med en lokal konto i stedet"