TikTok og WeChat rammes af amerikansk forbud

tiktok og wechat bannet
Den amerikanske præsident Donald Trump har udstedt en udøvende ordre, der ser ud til at forbyde amerikanere at drive forretning gennem henholdsvis TikTok og WeChat, to populære apps, der drives af henholdsvis kinesiske teknologiselskaber ByteDance og Tencent.

Ordren forbyder specifikt ”transaktioner” mellem enhver amerikansk statsborger og omtalte apps - selvom specificiteten af hvad der falder ind under dette udtryk i øjeblikket er uklar.

Præsidenten udsendte to separate ordrer den 6. august, en for hver app, der træder i kraft om 45 dage.

I tiltaget mod TikTok og WeChat hævdede Trump, at de kinesiskejede apps udgør en trussel mod landets sikkerhed, og forklarede “steps must be taken to deal with the national emergency”.

Ordren blev udstedt i henhold til den internationale nødhjælpslov, som giver Det Hvide Hus mulighed for at forhindre, at borgere og amerikanske virksomheder indgår økonomiske transaktioner med uautoriserede parter.

Da ordren ikke klarlægger, hvad en transaktion består af, er det stadig usikkert, hvad det betyder for apps og i særdeleshed TikTok og WeChat. Hvordan de amerikanske brugere, der i øjeblikket tjener penge på en af platformene rammes, og om Apple og Google bliver nødt til at fjerne deres tilgængelighed på deres respektive amerikanske app store til iOS og Android, er endnu ikke omtalt.

Trumps beslutning følger lignende træk fra Indien, som forbød brugen af TikTok og WeChat sammen med 58 andre kinesiskejede apps i juni.Næste træk fra TikTok og WeChat?

TikTok er et socialt netværkssite til oprettelse og deling af korte videoklip. TikTok har over 2 milliarder downloads, har op til 80 millioner aktive månedlige brugere i USA, og det er utroligt populært blandt teenagere globalt.

WeChat er ligeledes en social medieplatform, der primært bruges til messaging og foretagelse af mobile betalinger. WeChat rapporteres at have over en milliard brugere over hele verden, og Trump-administrationen hævder, at WeChat lagrer store mængder data om sine brugere, der potentielt bruges af den kinesiske regering til intern overvågning.

Beslutningen er et stort slag i ansigtet for WeChat og TikTok. De ser ind i en uvis fremtid alt efter hvordan det påvirker Microsofts potentielle erhvervelse af sidstnævnte.

Ingen af virksomhederne har endnu udsendt en erklæring om forbuddet, og heller ikke Microsoft har kommenteret, om hvorvidt dette kan påvirke overtagelsen af TikTok.