Specifikationer
Det er naturligvis OLED panelet, som er en af de store features ved denne ZenScreen. Det sikrer gode farver med muligheden for HDR 10 og rigtigt god kontrast.
En tur rundt om ASUS ZenScreen OLED MQ16AH
Ved første øjekast ser det ud som om man står med skærmen fra en laptop, som er blevet pillet af. Det er nok heller ikke meget galt alt taget i betragtning.
ZenScreen OLED MQ16AH er utroligt tynd, med en tykkelse på lige under 9mm det tykkeste sted.
Der er tale som en 15,6” OLED skærm med en opløsning på 1920x1080 og en refresh rate på 60 Hz. Det er en størrelse som er ramt ret godt, da rigtigt mange laptops har netop denne størrelse. Det er nok ikke tilfældigt, da ZenScreen OLED MQ16AH sigter efter, netop at være en følgesvend til din laptop.
Der er omkring skærmen dejligt tynde rammer på omkring 5 mm, som også matcher meget godt med flertallet af laptops på markedet. I bunden er der en bredere ramme med et AUS logo og to sensorer. De kan automatisk dæmpe lyset på skærmen, hvis ikke der sidder nogen foran skærmen.
På siderne finder vi mulighederne til input og betjening. Der er på højre siden et Mini HDMI stik, et USB C stik med mulighed for DP Alt mode og et 3,5 mm stik til lyd.
På venstre side får vi yderligere en USB C port, også med DP Alt Mode, et USB C stik beregnet til supplerende strøm, når man bruger HDMI input, og så er der endeligt fire knapper til betjening af on screen menuen.
Hvis man har skiftet bekendtskab med ASUS skærme før, så er det den samme menu, som man finder på ZenScreen OLED MQ16AH. Der er gode muligheder for at tilpasse indstillingerne med ting som farve, kontrast osv, som man ønsker det.
Der er endda blevet plads til ASUS’ GamePlus features, hvor du kan slå en timer eller sigtekorn til direkte på skærmen.
Hvis det er en transportabel skærm til gaming med er ude efter, så vil en skærm som ASUS’ ROG Strix XG16AHP dog nok være et bedre bud. Her er der både understøttelse for Gsync og en 144 Hz refresh rate.
Der er mulighed for inputs fra tre forskellige kilder, hvis man bruger begge USB C porte samt HDMI porten. Der er mulighed for, via on screen menuen, at vælge input kilde løbende, som på en normal skærm.
Der er dog visse indstillinger, som vil være begrænset, alt efter hvordan man har sluttet skærmen til.
På bagsiden af ZenScreen OLED MQ16AH er der en standard ¼” skruemontering, som kan bruges til at montere skærmen på et tripod eller lign. ASUS sælger en fod speciel beregnet til ZenScreen OLED MQ16AH separat.
Med til ZenScreen OLED MQ16AH følger der et cover. En meget praktisk detalje til en skærm som den her, som i sig selv er lidt skrøbelig, og uden tvivl vil have behov for beskyttelse, når den skal med i tasken.
Coveret monteres magnestisk på skærmen, og dækker selve skærmen og det meste af bagsiden. Den fungerer samtidigt som stand til skærmen, da den kan foldes sammen så den holder skærmen oppe. Det er i en vinkel, der passer ret godt med, hvad man ville bruge på en laptop. Det er muligt at folde coveret, så den skærmen kan bruges i to vinkler, samt i lodret position.
På trods af at være så tynd, så føles ZenScreen OLED MQ16AH trods alt solid og velkonstrueret, hvilket er rart når det er en stykke hardware, der skal med på farten.
Test
Jeg har brugt skærmen et par uger nu, sammen med en HP Dragonfly laptop, som jeg også har været ved at teste, og med min normale Dell XPS laptop. Oplevelsen har været lidt forskellig fra laptop til laptop. Det skyldes, at jeg af en eller anden årsag ikke kunne få USB C forbindelsen til at virke på den noget nyere HP Dragonfly laptop. Det var på trods af, at den burde være udstyret med Thunderbolt/USB 4 stik med DisplayPort muligheder.
Ved ikke om årsagen ligger begravet et sted i indstillingerne på HP Dragonfly laptoppen.
Derfor var forbindelsen på den via HDMI, og ved brug af USB C porten på ZenScreen OLED MQ16AH til strøm. Så var der også anledning til at teste den del af tingene.
Forbindelsen fra den ældre Dell XPS laptop var derimod via Thunderbolt/USB C porten, som leverede både video signal og strøm til skærmen.
Det er værd at undersøge, hvilken hardware man har tænkt sig at bruge sammen med ZenScreen OLED MQ16AH, da tilslutningen kan variere alt efter, hvilke muligheder man har på fx sin laptop.
Det er noget lettere, at kunne nøjes med bare at forbinde et enkelt kabel til både video og strøm.
Der følger både et HDMI og et USB C kabel med til ZenScreen OLED MQ16AH, så man får alt hvad man skal bruge i den forbindelse. Man skal dog selv ud og finde en strømadapter, hvis man har brug for at sætte strøm til skærmen. Alternativt kan det trækkes via USB C fra sin laptop.
Da først forbindelserne var på plads, var det en lækker oplevelse at kunne udvide arbejdsområdet, med pladsen på ZenScreen OLED MQ16AH. Når man er vant til at arbejde på en stor 4K skærm, når man er på kontoret, kan det føles meget småt at være begrænset til en mindre laptop skærm.
Specielt i arbejdssituationer, som når jeg redigerer videoer, er den ekstra plads til vinduer rigtigt rar at have.
OLED panelet i ZenScreen OLED MQ16AH klarede opgaven utroligt godt. Den leverede smukke og utroligt farverige billeder. Her kommer OLED teknologien virkeligt til sin ret. Med en Peak Brightness på 400 Nits er der også rigeligt lys til de fleste situationer. Oven i det er kontrasten, som man får med OLED, svær at slå.
Det er dog værd at være opmærksom på, at det ikke er altid man kan opnå den maksimale lysstyrke, med mindre man har en strømadapter tilsluttet. Jeg toppede på 80% når jeg trak strøm direkte fra en laptop via USB C.
Den lille formfaktor og det medfølgende cover betyder, at den er perfekt at have med på farten. Både ZenScreen OLED MQ16AH skærmen, og de medfølgende kabler, kunne uden problemer kommet i min lille laptop taske og være med, uden at jeg mærkede nogen forskel.
ZenScreen OLED MQ16AH kommer ind med en vægt på kun 650 gram, så det er ikke den der gør den store forskel på en rejse.
Pris
Jeg kan pt finde ZenScreen OLED MQ16AH med en online pris på lige under 3800 kroner. Det er en betydelig bid af opsparingen, man skal af med, og det er helt sikkert OLED delen af skærmen, der trækker prisen op.
Konklusion
ZenScreen OLED MQ16AH vil være en fantastisk følgesvend, hvis du arbejder på farten med ting som kræver en lysstærk, farverig og kontrastfuld skærm. Her vinder OLED teknologien helt klart mange point.
Du får 100% dækning af DCI-P3 farvespektret, så hvis du arbejder med video vil det og HDR10 være en god bonus.
Den kan naturligvis ikke måle sig med en reel tunet reference skærm, men størrelsen og vægten taget i betragtning, er det et godt alternativ hvis man skal pakke let.
Jeg ville i den grad være glad for, at have den med, når jeg forhåbentligt i det nye år skal afsted til messer, som Computex igen. Her har jeg behov for at arbejde fra et hotelværelse med at opdatere artikler og redigere video.
Prisen betyder dog nok, at det er en skærm, der taler mest til brugere med meget specifikke behov. Hvis skærmen skal bruges som et decideret arbejdsværktøj, så kan prisen lettere forsvares.
Hvis man blot på lidt mere hobbybasis gerne vil have en ekstra skærm med til sin laptop, så findes der billigere alternativer, som også klarer opgaven fornuftigt, uden at have OLED, som sparker prisen op.
ASUS selv har et udvalg af forskellige skærme, af samme type som ZenScreen OLED MQ16AH. I ZenScreen serien kan man få skærme, hvor prisen starter omkring 1600 kroner.
Hvis man har behov for de ekstra features, som tilbydes her er det dog svært at finde noget at klage over ved ZenScreen OLED MQ16AH, ud over at man måske kunne have tænkt sig en højere opløsning, hvis man skulle være krævende.
Vi lander med en endelig karakter på 9 og en Enthusiast Only Award, for et lækkert og gennemført produkt, der dog med features og pris henvender sig til et snævert publikum.
Godt
Skidt: