MSI Optix MAG272CQR - 165 Hz Gaming skærm: TEST

forside
Det er blevet tid til at tage et kig på endnu en skærm fra MSI. Der er tale om deres nyeste Optix MAG 272CQR, som ikke overraskende er målrettet mod gaming med et 27” 165 Hz panel.


Det er svært at komme uden om, at skærmen er en super vigtig del af et gaming setup. Det er trods alt igennem den alle vores spil præsenteres, og uden en god skærm er det lidt spild at have et stort beefy grafikkort.

Heldigvis er markedet for skærme inde i en god udvikling, hvor der sker meget udvikling og der er mange muligheder. Det betyder dog også, at man skal se sig godt for, da det hurtigt kan blive en jungle at navigere i de mange muligheder og specifikationer, som producenterne kaster efter os.


Vi har tidligere her på Tweak lavet en gennemgang af nogen af de ting, som er værd at være opmærksomme på, når man skal vælge en skærm til sit gaming setup. Den kan I læse lige her.

MSI Optix MAG272CQR specifikationer:

Dagens kandidat fra MSI er en del af deres MAG serie af gaming skærme. Vi starter med at tage et kig på specifikationerne for gamer-skærmen.

kvimg.png

  • Panel Size: 27" (69cm)
  • Panel Resolution:  2560 x 1440 (WQHD)
  • Refresh Rate: 165Hz
  • Response time: 1ms
  • Panel Type: Samsung VA
  • Brightness: 300 nits
  • Aspect Ratio: 16:9
  • Curvature: 1500R
  • Contrast Ratio: 3000:1
  • Display Colors: DCI-P3 / sRGB 90% / 100%
  • Video ports: 1x DP (1.2a) 2x HDMI (2.0b)
  • USB ports: 2x USB 2.0 1x USB 2.0 Type B 1x USB Type C
  • Audio ports: 1x Earphone out 

Vi finder en fin række af specifikationer på papiret. Mest centralt er naturligvis det, at vi har at gøre med et 165 Hz VA panel med en 2560x1440 opløsning og en responstid på 1ms. Vi får AMD FreeSync med i hatten, hvilket altid er lækkert. MSI kalder selv MSI Optix MAG272CQR skærmen for HDR Ready, men med den relativt begrænsede lysstyrke på kun 300 nits, så er vi langt fra de 1000 nits, som kræves til god HDR afvikling. Den del ville jeg nok vælge at se bort fra. Det er nok mere et marketingsindslag på kassen end reelt god HDR, som vil gøre en forskel for din oplevelse.

tilslutningser-msi.optic-272cqr

Der er et rigtigt godt udvalg af tilslutningsmuligheder med en enkelt DisplayPort, to HDMI. Oven i hatten får vi også mulighed for tilslutning via USB C, hvis man for eksempel har en laptop der understøtter det. 

Via USB C stikket er der mulighed for både at sende videosignal og oplade din laptop op til 5V/3A. 


Design: 

Tager vi et kig på selve MSI Optix MAG272CQR skærmen, så kommer den med et relativt afdæmpet design, for en gaming skærm at være. Det er naturligvis altid lidt en smagssag, hvad man foretrækker, men der har været en tendens til, at skærme til gaming segmentet bliver udstyret med en masse mere eller mindre unødig tilføjelser og lir. 

rgb-led-lys-optic-272cqr-msi-gaming

Det er ikke tilfældet her, hvor det mest lirede er et relativt afdæmpet RGB LED lysfelt på bagsiden af skærmen. Det er åbenbart ikke helt til at komme uden om RGB lys på et “gaming” produkt. 

På fronten af skærmen er der ingenting, der kan distrahere dig fra dit spil. Det er en skærm med lækre tynde rammer i toppen og siderne, mens den er en smule bredere i bunden. Det er dog som på mange skærme en anelse misvisende, da den fysiske ramme måske kun er et par millimeter, men ud over det, er der dog stadig en seks millimeter sort kant. 

ramme-optic-mag-272cqr-gaming-msi

Samlet set er rammen otte millimeter i alt, hvilket stadig er fornuftigt og giver et godt overall look. 

Der er en diskret MSI logo i bunden sammen med power LED, men ellers ikke noget der springer i øjnene. 

Standen til skærmen er lavet i robust metal, der føles stabilt, og som sikre skærmen står godt på bordet. Skærmen kan justeres 130 mm i højden og fra -5° til 20° tilt, men ikke roteres, hvilket nok også er det mindst aktuelle i de fleste tilfælde. 

stand-msi-gaming-monitor-272cqr

Hvis man foretrækker det, så er der dog også et VESA beslag, så man kan montere skærmen på væggen eller en tredjeparts-arm. 

Materialerne på MSI Optix MAG272CQR skærmen er primært sort plastik i et børstet look, men med en enkelt blank zone på bagsiden af skærmen, under RGB lyset for at bryde designet en smule op. 

osd-joystick-optic-mag-272cqr

Det er også på bagsiden man finder det lille joystick, man skal bruge til at styre menuen. Den er placeret lidt langt inde på bagsiden, så den kan være lidt besværligt at nå, specielt hvis man vil vægmontere sin skærm. Jeg havde gerne set den placeret tættere på kanten, men det er et mindre klagepunkt. Det er trods alt ikke specielt ofte, man skal bruge den, når først man har sat sin skærm op som man vil. 

 

Test af MSI Optix MAG272CQR 

Jeg har under min testperiode med skærmen haft den igennem et godt bredt brugsmønster. Jeg har naturligvis brugt skærmen til almindeligt desktop brug med webbrowsing og ting som Netflix og YouTube. Det har dog primært været gaming, som skærmen er blevet brugt til, hvilket også det som MSI Optix MAG272CQR primært henvender sig til. 

gaming-call-of-duty-msi-gaming-monitor

Jeg har spillet en kombination af hurtige FPS spil som Call of Duty, for at teste de 165 Hz som panelet kan levere. Hertil mere rolige og visuelle spil, som The Witcher 3 eller Tomb Raider, for at kunne se hvordan den leverede med farver og kontrast.

I begge typer spil har det været en fornøjelse at spille på gaming skærmen. De 165 Hz er perfekt til spil som Call of Duty. Jeg har testet på en maskine med et Nvidia grafikkort, men oplevede under min test ingen problemer med at få FreeSync til at fungere gnidningsløst, på trods af at skærmen endnu ikke er på Nvidias liste af officielt understøttede skærme.

Jeg oplevede på intet tidspunkt ghosting eller lignende, og havde i det hele taget en lækker flydende spiloplevelse, selv når jeg sad og nærstuderede tingene. 

farver-msi-monitor-gaming-optic-272cqr

Farverne og ikke mindst kontrastniveauet på skærmen er bestemt også i den gode ende, og her havde jeg heller ikke noget at sætte en finger på. Vi er naturligvis ikke helt i nærheden af de billeder, som man kan få ud af en skærm med fuldblods HDR eller Dolby Vision, men for en skærm i det her segment rammer den meget solidt.

Menuen er let og intuitiv at bruge via det lille røde joystick på bagsiden. Der er ret brede muligheder for tilpasning og opsætning, som man vil. MSI har sørget for forskellige profiler både til gaming og mere “professionelt” brug. 

Personligt foretrækker jeg at holde mig fra den slags presets, da jeg foretrækker et mere standard udseende, som jeg synes skærmen rammer meget godt. 

Jeg synes hurtigt at farverne kommer til at ramme ved siden af, eller der skrues for meget op for visse elementer, som for eksempel skarpheden. 

Det er dog i sidste ende meget op til personlig præference, og man kan se om der er nogle af MSI's presets, som FPS, Racing, RTS eller RPG man foretrækker. 

menu-optix-meg-272cqr-msi

Alternativt kan man også bruge sin helt egen tilpassede profil med mulighed for at indstille, lysstyrke, kontrast, skarphed og farvetemperatur. 

Man har også mulighed for bruge en Anti Motion Blur funktion. Det fungerer ved, at der indsættes sorte frames for at reducere eventuel motion blur, som man kunne opleve under spil. Det er dog ikke uden omkostninger, da det samtidigt betyder, at man ikke kan bruge FreeSync, og billedet, på grund af de sorte frames, kommer til at fremstå betydeligt mørkere.

Jeg vil anbefale, at man afholder sig fra at bruge den funktion med mindre man løber ind i et helt specifik problem, der kunne løses af det. Under min test oplevede jeg ikke ghosting eller motion blur, og slet ikke noget, der betød noget for min oplevelse af de spil jeg spillede. 

HDR er som sagt også en mulighed, og jeg testede det også kort i Tomb Raider, som er en af de stadig ret få spil der understøtter HDR. Som jeg var inde på tidligere, så er det dog ret meget en fattigmands version af HDR, som er muligt med MSI Optix MAG272CQR, og det gjorde ikke noget godt for oplevelsen. 

En del af farverne kom til at se lidt udvaskede ud i stedet for at blive bedre, og på grund af den lave peak brightness på omkring 300 nits, vil det heller ikke gøre meget for kontrastforholdet. Endnu en funktion, som jeg vil anbefale at man lader være slået fra. 

P1011194.JPG

Når de ting er sagt, så har det dog samlet set været en rigtig lækker oplevelse at spille på MSI's Optix MAG 272CQR skærm. MSI har gjort en super flot stykke arbejde med Optix MAG272CQR. 

Det er dog punkter, som nogle af de indstillingsmuligheder, som jeg lige har været inde på, som kunne være undgået ret nemt og så synes jeg også personligt, at RGB lys på en skærm er unødvendigt, men jeg har også altid mine skærme placeret op imod en væg. 

Buen på skærmen kunne jeg sådan set også godt have undværet. På en bredere skærm ville det give mere mening, og min oplevelse af den i den her sammenhæng gjorde ikke den store forskel. 

P1011195.JPG

Det er dog en relativt afdæmpet 1500R bue, så det trækker heller ikke ned, da den er let at se bort fra. Det er dog mindre ting, som heldigvis er lette at se bort fra. Man får samlet set en utrolig lækker gamer skærm med nogle gode specifikationer, som vil være en god følgesvend, hvis man har en PC med hardware, som kan udnytte skærmen ordentligt.


Pris: 

På nuværende tidsounkt kan MSI Optix MAG272CQR findes online med en pris omkring 3400 kroner. Sammenligner vi med andre skærme med sammenlignelige specifikationer, så lander MSI med en utroligt god pris. 

Sammenlignelige skærme fra for eksempelt ASUS eller AOC lander hurtigt på omkring 1000 til 2500 kroner. mere. Så på prisen er MSI et rigtigt god bud i det her segment. 


Konklusion: 

MSI har på papiret lavet en forbandet god gaming skærm. Opløsningen på 2560x1440 kombineret med FreeSync, 165 Hz og en responstid på 1ms er et utroligt godt sweetspot til gaming. Størrelsen på 27” er også en størrelse som er til at få plads til for de fleste. 

Heldigvis så nøjes MSI ikke kun med at levere på papiret, og oplevelsen af at have Optix MAG272CQR på besøg har været rigtigt lækker. 

Valget af et VA panel rammer et rigtigt fint midtpunkt. Den giver hastigheder der er tæt på TN panelerne, men stadig med god kontrast og farvegengivelse, der betyder at man får en god oplevelse, både hvis man spiller hurtige FPS spil, men også hvis man gerne vil have et lækkert visuelt resultat. 

mnt-rgb.png

Jeg ville ønske at MSI droppede snakken om HDR dog, da det som kan leveres af skærmen her ikke er i nærheden af, at kunne kaldes en god HDR oplevelse. 

HDR er bestemt ikke nødvendig for at få en god gaming oplevelse, men det lader til at MSI, og mange andre producenter, mener at det skal bruges som et marketings argument.

Vælger man at se bort fra det, så er det stadig en super solid skærm man får med Optix MAG272CQR. Specielt hvis man ser på prisen. Selv om den kan være svært at finde på lager i skrivende stund, så kan skærmen købes til omkring 3400 kr., hvilket er en god del billigere end andre lignende skærme på markedet. 

P1011175.JPG

MSI har lavet en super god skærm med gode gaming specifikationer og hvis man kan finde den til den opførte pris, så er det bestemt et godt bud hvis man er på markedet efter en gaming skærm. 

Vi lander med en endelig karakter på 9 og en Great Product Award. 

2560x1440 ved 165 Hz og en responstid på 1ms med gode farver er svært ikke at holde af som gamer.  


Godt:

  • God kombination af specifikationer
  • Prisen

Skidt:

  • HDR ligegyldigt


Vores partnere