I dag tager vi et kig på en lille kompakt løsning fra Creative, når vi kigge rnærmere på deres Stage 360 Soundbar, som på trods af en relativt lille størrelse understøtter Dolby Atomos.
Specifikationer
Lad os som altid starte med at tage et kig på specifikationerne, som Creative lister dem på deres hjemmeside.
De mest centrale ting at lægge mærke til her er tilslutningsmulighederne, og så naturligvis den effekt, som vi kan forvente fra Stage 360.
Design
Creative Stage 360 er en todelt løsning, med selve soundbar delen og en ekstern subwoofer. Begge dele er lavet i et afdæmpet sort design, som ikke gør meget væsen af sig. Det er i den her sammenhæng en god ting, da det ikke er meningen at hverken subwoofer eller soundbar, skal stjæle for meget opmærksomhed.
Soundbar delen er en anelse kortere og mere fyldig end andre løsninger, som jeg har set, men ikke større, end det burde være muligt at få plads til den i de fleste setups.
Der er et metalmesh på toppen og fronten, kun afbrudt af et lille betjeningspanel og et Creative logo på toppen. Der er fire fysiske knapper på toppen af soundbaren. Der er power, volumen op og ned, sammen med en knap til at vælge inputs.
I fronten gemmer der sig et lille status display i midten bag med mesh toppen. Her er det muligt at se fx, hvilken lydindgang man benytter.
I bunden er der to gummifødder, der sikre at man ikke ridser sit bord og at soundbaren står.
Ser vi på bagsiden kan vi se udvalget af tilslutningsmuligheder. De består af en Optisk indgang sammen med to HDMI ARC muligheder, som naturligvis er med passthrough, så de to indgange let kan sluttes til et TV eller en skærm. Ud over de tre fysiske tilslutninger er det også muligt at tilslutte via Bluetooth 5.0. Der er også en USB port på bagsiden, men den er udelukkende beregnet til servicefunktioner, og kan altså ikke bruges som tilslutning.
Det ville have været rart lige at toppe det af med en 3,5 mm indgang også, men samlet set giver får vi gode muligheder for tilslutninger.
Subwooferen tilsluttes til Soundbaren med et enkelt kabel. Den måler 115 x 422 x 250 mm og er altså rimeligt diskret, og burde kunne stilles i de fleste stuer eller under et bord uden problemer.
Med til Creative Stage 360 følger der et optisk lydkabel og selvfølgeligt også en fjernbetjening, der giver mulighed for at tilpasse volumen, input og lydindstillingerne.
Via fjernbetjeningen er der også andre praktiske muligheder, som fx at slukke det lille info display i fronten af Soundbaren, skrue op eller ned for niveauet af bas eller vælge en af de fire standard preset Movie, Music, Night og Wide.
Test
Jeg har under min test haft Creative Stage 360 sluttet til et nyere 4K Samsung TV sammen med en Nvidia Shield og en PC. Jeg har brugt tiden med Stage 360 dels til at fungere som lyd til en tilsluttede PC, og så naturligvis til streaming på TVet via en tilsluttede Nvidia Shield.
Jeg benyttede naturligvis HDMI ARC indgangen på TVet, for at få den største funktionalitet. Tilslutningerne var heldigvis ret lige til. HDMI fra PC og Nvidia Shield TV i Soundbaren og herfra et HDMI kabel til TVet, og så var vi oppe og køre.
Med indstillingerne på plads, var det via HDMI ARC muligt at styre hele mit setup via fjernbetjeningen til min Nvidia Shield. Jeg har ikke et normalt TV signal til mit TV, som er brugt i testen her, så alt på TVet foregår igennem den tilsluttede Nvidia Shield TV.
Det var dejligt praktisk, at dette fungerede let og ligetil og det betød, at jeg kunne lægge den ellers meget praktiske fjernbetjening til Creative Stage 360 til side.
Det meste af min test er foregået med film og serier via min Nvidia Shield TV. Den understøtter heldigvis også Dolby Atmos, så det var en rigtigt god kandidat til testen. Det er sket gennem tjenester som Netflix, Disney+ og HBO Max.
Hvilken lyd man ender med at få, er naturligvis afhængig af tjenesten og den understøttede lyd på det indhold man ser. Der er dog et godt udvalg af både almindeligt surround og Dolby Atmos i det mix af tjenester jeg har testet med.
Creative Stage 360 registrerer selv det indkommende lydsignal og indstiller sig efter det. Det vises på det lille display i fronten af enheden, hvilken lyd man kører med når der skiftes over til fx Dolby Atmos. Man kan også løbende se det ved at trykke på Info knappen på fjernbetjeningen.
Hele denne del af processen fungerede upåklageligt under hele min test, og det var utroligt lækkert, at det hele kørte automatisk efter opsætningen og hele tiden gav mig den optimale lyd.
Lydoplevelsen med Creative Stage 360 har været intet mindre end fantastisk. Den udmelding skal naturligvis ses i lyset af, at der er tale om en soundbar og i forhold prisen. Begge to ting, som jeg kommer mere ind på lidt senere i anmeldelsen.
Creative har ramt et utroligt godt niveau med lyden i Stage 360, som giver et super veldefineret lydbillede, med en lækker adskillelse af høj og mellemtoner og en solid bund i form af bassen.
Jeg har under hele min test ladet niveauet af bas stå på standardindstillingen, og har synes det har været et meget tilfredsstillende niveau. Det kan dog være afhængigt personlig smag og det her heldigvis let at tilpasse via fjernbetjeningen i ti forskellige trin.
I forhold til både Surround og Dolby Atmos, så er man naturligvis begrænset af, at man kun har en central lydkilde at gøre godt med. Så der er naturligvis tale om simuleret surround og Atmos. Det kan ikke overraskende ikke måle sig med den kvalitet, som man kan opnå med et dedikeret og fuldt setup med flere højtalere placeret rundt i stuen.
Man skal huske på, at et full blown Dolby Atmos setup kræver tæt på 20 højtalere placeret på ret præcise steder rundt i stuen, i forhold til hvor man sidder. Det er naturligvis super overkill og helt uden for budget for langt de fleste brugere, og der findes naturligvis flere trin under det, hvor et setup som Creative Stage 360 er et af de mindste Dolby Atmos setups, der findes. Det gælder både i størrelse, men i den grad også i forhold til prisen.
Med det i mente synes jeg, som sagt, at oplevelsen med Stage 360 har været fantastisk. Jeg kan til stadighed blive overrasket over, hvor langt vi efterhånden er kommet med simuleret surround og nu også Atmos.
Oplevelsen af et bredt, åbent og omsluttende lydbillede er rigtigt go,d når man fyrer op for indhold via tjenester som Disney+ og Netflix med de rette lydoutputs. For en så lille pakke, som Stage 360 trods alt er, formår den at skabe en lyd som hiver dig dybere ind i filmen.
Et lille klagepunkt som jeg har er dog, måske lidt underligt, at lydnivauet på den laveste indstilling stadig er ret højt. Hvis man ser TV med en sovende part ved siden af sig, eller et sovende barn i naboværelset ville det være rart med en lidt mere findelt mulighed til de lave niveauer.
Pris
I skrivende stund kan Creative Stage 360 findes online med en pris på lige over 1800 kroner. Til den pris synes jeg at man får utroligt meget for pengene. Det er en lille kompakt pakke, som dog kommer med super solid lyd.
Konklusion
Selv om god lyd er utroligt rar at have til sine film og serier, er det ikke alle der har budget eller plads til at have et stort højttalersetup i stuen eller soveværelset. I de tilfælde er en Soundbar en utrolig god opgradering til de ofte ret svage højtalere, som findes i moderne fladskærms TV.
Creative har med deres Stage 360 sæt lavet en utrolig god løsning, som i et lille format formår at give dig utroligt meget for pengene. Du får et fantastisk godt lydbillede, med kun en lydkilde og den formår samtidigt at levere en rigtigt god simuleret surround og Dolby Atmos effekt.
At alt det samtidigt kan klares med en pris på under 2000 kroner, er kun endnu bedre.
Vi ender med en endelig karakter på 9 og en safe buy award
Godt:
Skidt: