Creative Soundblaster X1: Test

Windows Creative lydkort surround Super Soundblaster external soundcard PS5 sound X-Fi Nintendo PS4 USB-C macOS X1
Sidder du med et ældre headset med jackstik hvor du ikke ønsker at skifte det, men gerne vil have fornyet lyden i den eller have mulighed for at bruge det med USB-C. Det kan også være du ønsker at gøre brug af Creatives Super X-Fi teknologi. Så skal du måske kigge med her, vi har taget et kig på Creatives lille eksterne lydkort Soundblaster X1, som påtrods af størrelsen udviser stor potentiale.

Inden vi kaster os ud i selve testen skal vi have kigget på specifikationerne, jeg har været på Creatives hjemmeside for at finde nogle informationer frem.      

Specifikationer på Soundblaster X1

 • Type: External sound card
 • USB Type: USB 2.0
 • Kabel længde: -
 • Indgange: 3.5 mm headset socket
 • Kompatible: PC, macOS, PS4, PS5, Nintendo Switch
 • Undersøttet lyd samples: 24 bit 96 kHz 

Rundt om Soundblaster X1

Soundblaster X1 er et lille eksternt lydkort, som bringer liv til dit ældre headset, sammen med muligheden for at konvertere jackstikket om til USB-C. Det gør også at Soundblaster X1, kan bruges sammen med andre enheder end bare computeren, selvom Creative ikke skriver det, kan den også bruges sammen med telefonen. Soundblaster X1 understøtter 24-bit / 96 kHz lyd. 

X-Fi Nintendo Windows USB-C soundcard Soundblaster lydkort Super PS4 macOS external Creative surround PS5 X1 sound.JPG

Ligger vi indholdet på bordet, har vi i den lille pakke, selve Soundblaster X1 lydkortet, et USB-C kabel og nogle manualer. 

Soundblaster USB-C macOS PS5 external surround Creative X-Fi lydkort PS4 Super Windows sound soundcard Nintendo X1.JPG

Soundblaster X1 er sort, med guld skrift. På fronten har vi knapper til at skrue op og ned for lyden. Imellem har vi en multifunktioons knap. I toppen har vi Super X-Fi knappen. 

external sound USB-C Creative macOS X-Fi lydkort surround soundcard PS5 X1 PS4 Soundblaster Windows Super Nintendo.JPG

X1 PS5 Windows external lydkort soundcard Soundblaster X-Fi surround Nintendo Super macOS USB-C PS4 Creative sound.JPG

På den ene side har vi indgang til jackstik, og den modsatte er indgangen til USB-C.

USB-C sound Soundblaster PS4 soundcard Creative Nintendo external X1 PS5 macOS Super lydkort surround Windows X-Fi.JPG

PS4 lydkort X1 Nintendo Soundblaster macOS X-Fi surround PS5 sound Creative Super soundcard external Windows USB-C.JPG

Software

Inden vi kan komme i gang med selve testen skal vi have taget et kig på softwaren. 

Jeg kommer kun til at kigge på delen til computeren, men for at udnytte Super X-Fi teknologien, så kræver det lidt arbejde med at tage billeder af sine øre, hvor man skal oprette en bruger, og hente app’en til din smartphone. Når det er klaret, vil den synkronisere oplysningerne hen til din programmet på computeren, og på den måde bruge de samme oplysninger. 

Personligt er jeg lidt skeptisk, hvordan det kan skabe et bedre lydbillede, ved at tage billeder, fremfor hvis det havde været en lydprøve, hvor jeg skulle reagere på lyden. 

Softwaren vil være to delt, hvor den første vi kigger på er selve Creative softwaren. 

Første menu her giver et dashboard, som giver hurtig overblik og adgang til forskellige ting, såsom ”Sound mode”, equalizer og Super X-Fi, som vi kommer tilbage til om lidt. 

Soundblaster Creative USB-C lydkort X-Fi X1 Super PS5 surround Windows external macOS Nintendo PS4 soundcard sound.png

Efterfølgende kommer Playback, her kan vi indstille headsettet til stereo eller 7.1 surround sound. 

Super USB-C sound soundcard external Nintendo macOS surround Windows PS4 lydkort X-Fi PS5 Soundblaster X1 Creative.png

Efterfølgende har vi Recording, hvor vi kan justere mikrofonens indstillinger. 

sound Soundblaster macOS X-Fi Super PS5 Creative X1 soundcard USB-C Nintendo Windows PS4 external lydkort surround.png

Den sidste menu er settings, hvor vi blandt andet kan opdatere firmware og driver. 

sound X-Fi soundcard PS4 X1 surround Soundblaster Creative Super Windows external macOS PS5 USB-C Nintendo lydkort.png

Går vi tilbage til første menu, og tager Super X-Fi, så skal endnu en software/app installeres. Det er også denne som skal bruges, når du har taget billeder i dine øre på telefonen, hvor oplysningerne vil blive synkroniseret med. Her kan mulige headset vælges, for at optimere lyden yderligere, og selvom Creative skriver, man skal vælge det headset som kommer tættest på, hvis det ikke er på listen, fandt jeg dog hurtigt ud af for mig var valget låst til unknown. Så det må vi fortsætte med. 

macOS sound lydkort Windows USB-C X-Fi Creative Nintendo external X1 soundcard Soundblaster PS5 Super surround PS4.png

Creative Nintendo soundcard Soundblaster PS5 Super X-Fi sound macOS surround USB-C lydkort external PS4 Windows X1.png

Testen – Lyden

Vi skal selvfølgelig have set om det hjælper at bruge et ekstern lydkort fra Creative fremfor bundkortets eget lydkort. Headsettet som vi bruger til denne test er H6PRO Open, som vi tidligere har haft testet, og som endte med en score på 9 sammen med ”Great Product” award.

Under testen af headsettet, fandt jeg ud af headsettet var født til at lade musikken komme til sin ret, og den formåede at give et nyt lydbillede, end hvad jeg før har oplevet fra de headsets som har været til test. 

Efter at have hørt H6PRO Open igennem Soundblaster X1 fra Creative, er jeg klar til at se hvad det lille lydkort har at byde på. Der er ingen tvivl om at selvom H6PRO Open er et godt headset, og specielt til musik, så kan Soundblaster X1, godt presse lidt ekstra lyd ud. Det giver en ekstra dybde i lyden, både når der er tale om musik men også i spil og film.


Jeg har dog svært ved at mærke om Super X-Fi ligefrem gjorde en forskel i lydbilledet, fremfor mere forstærkning af selve lydens gode egenskaber. Det kan dog sagtens være, at med et headset som understøtter teknologien, også vil have et helt andet og mere fyldende lydbillede, end hvad jeg oplevede. 

Pris

Jeg har kun kunne finde Soundblaster X1 fra Creative, på deres egen hjemmeside, hvor den har en pris på $70, hvilket er svarende til omkring 500,- DKK. Prisen i sig selv er ikke så slem, og det ligger i omegn af mange andre eksterne lydkort. 

surround soundcard lydkort Creative PS5 Windows Super Soundblaster X-Fi Nintendo PS4 sound USB-C macOS X1 external.png

Konklusion

Jeg kan jo starte konklusionen med at sige, ja Soundblaster X1 fra Creative virker og gør lyden bedre. Men det sætter selvfølgelig nogle krav til headsettet, først og fremmest skal det være med jackstik, ved siden af det, så skal man måske have undersøgt hvilke headset Creative anbefaler, for at sikre sig at få mest udbytte ud af lydkortet. 

Selve designet er lille og diskret, og det har næsten en multimedie størrelse, som tæt ses på kablet headset på ledningen, får at kunne bruge knapperne, kræver det dog USB-C indgangen bruges på fronten af stationæren, eller det er sammen med en bærbar. For ledningen som følger med er utrolig kort. 

Der hvor jeg godt kan have svært ved at se dette lydkort helt fanger, er mest omkring teknologien, for Creative satser på Super X-Fi som skulle bringe et lydbilledet ud i rummet og få dig til at føle dig omslugt. Dette skete desværre ikke under testen, om det er pga. headsettet ikke understøtter dette eller teknologien som kæmper i et headset, skal jeg dog ikke kunne sige. Ved siden af det virker det også åndsvagt, at det er nødvendigt at installere en masse software, for at kunne udnytte lydkortet helt, her kunne de have lavet det på smartere måder, som ikke handlede om to selvstændige softwares skulle installeres på computeren. 

Soundblaster X1 har overrasket, og der er mange gode punkter omkring dette lydkort, som gør at jeg vil anbefale enhver som ønsker at booste deres lyd, og deres headset bruger jackstik skal overveje dette. Ikke fordi Creative siger at det giver dit headset Super X-Fi lyd, men fordi det er med til at forbedre lydkvaliteten, selv ved et high end headset. Softwaren er underligt bygget op, men det er til at leve med, hvilket også gør at Soundblaster X1 løber afsted med en stabil 8 ud af 10 score.  

Godt

 • Forbedre lyden
 • Diskret design
 • Pris
 • Multimediestyring
 • Kan bruges til flere enheder

Knap så godt

 • Super X-Fi giver først udnyttelse ved produkter som understøtter det. 
 • Software kunne godt have været samlet i en. 

Score: 8 

Windows Creative lydkort surround Super Soundblaster external soundcard PS5 sound X-Fi Nintendo PS4 USB-C macOS X1.JPG

Vores partnere