Strømforsyninger og kabinetter er at finde blandt de produktgrupper, der sjældent ændrer sig specielt banebrydende på PC-markedet. Det kan godt være, at mange kabinetter laves med en masse ydre flair og tilbehør, men hvis man skræller ind til selve kernen, så er der ikke meget forskel imellem kabinetterne på markedet.
Det skyldes langt hen af vejen, at der anvendes standarder for størrelse/formfaktorer og så videre, på de dele, der skal i kabinettet og som udgør selve systemet. Det betyder dermed også, at det er begrænset hvor meget man kan ryste posen, hvis man vil sikre mest mulig kompatibilitet med et bredt udvalg af hardware.
Det vil Seasonic netop forsøge at ændre på, med deres Syncro Q704 kabinet. Seasonic har den fordel, at de primært er en af verdens største producenter af strømforsyninger til PC markedet. Det betyder, at de er i en unik position til at forsøge at gå i nye retninger.
Det er netop i strømforsyningen og ikke mindst strømfordelingen, at Syncro Q704 adskiller sig betydeligt fra alle andre kabinetter på markedet. Man kan købe Q704 kabinettet for sig selv og bruge det med en almindelig strømforsyning, hvis man vil det. Det er dog når man kombinerer det med Syncro strømforsyningen, at tingene bliver spændende.
I dag skal vi se på netop kombinationen af både kabinet og strømforsyning.
Strømforsyningen
Det var helt tilbage på Computex i 2019, at Seasonic for første gang præsenterede deres nye koncept, med en ny tilgang til strømforsyninger. Seasonic Connect flyttede alle kabelføringerne fra selve strømforsyningen - til en ekstern enhed - som kunne placeres praktisk i kabinettet.
Det er det koncept, som er bygget videre på, med deres Syncro strømforsyninger. Her tilbyder du en strømforsyning som findes i enten 650W, 750W eller 850W gold ratede varianter. Fra strømforsyningen går der kun et enkelt kabel, som via to stik forbindes til den eksterne Syncro boks. På boksen finder vi alle de øvrige stik, som du får brug for i dit system. Så SATA,. PCI-e, EPS, 24 pins og molex-stik til strøm, og så suppleret med et ret stort udvalg af blæser og RGB stik. Det simplificerer processen betydeligt.
Ideen er at det skal lette kabelføringen, og gøre op med den mere traditionelle stil, hvor det hele klares ved at føre lange kabler fra en strømforsyningen i bunden eller toppen af et kabinet.
I det fleste “normale” kabinetter kan man dog løbe ind i en udfordring, med at skulle placere den eksterne enhed. Det er en klods, der trods alt fylder en del, og som skal have en ret central placering i kabinettet, hvis det skal give nogen form for mening.
Den udfordring bliver naturligvis løst, hvis man køber den samlede pakke med kabinet og strømforsyning i form af Syncro Q704.
Kabinettet
Q704 kabinettet er et midtower kabinet i et afdæmpet design bestående af aluminium, stål og hærdet glas. Vi bider mærke i, at det er et kabinet med en omvendt ATX layout. Det betyder, at kabinettets åbning er på højre side i modsætning venstrejusteret-åbning, som størstedelen af alle kabinetter kommer med. Dette layout betyder også, at bundkortet og komponenter, kommer til at sidde på hovedet med grafikkortet i toppen og processoren i bunden.
Denne form for layout betyder uden tvivl, at det ikke er alle der vil bryde sig om designet og funktionaliteten. Rent praktisk er der dog ikke den store forskel imellem det og et normalt layout.
Fronten har et forholdsvis åbent design på trods af de børstede aluminiums-paneler. Der er tilpas store åbninger til, at der fortsat er plads til luftindtag.
Fronten er dækket af en magnetisk støvfilter som kan trækkes ud fra siden, så det er let at gøre rent. Fra fronten kan man også trække et støvfilter ud, der dækker bunden, hvilket også er med til at lette vedligeholdelsen. Der er plads til i alt tre stk.120mm eller tre 140mm blæsere i fronten. Kabinettet leveres med tre stk.120mm Seasonic Nidec blæsere monteret i fronten, og yderligere en enkelt bagerst.
På toppen af kabinettet finder vi et magnetisk støvfilter, der dækker pladserne til tre 120mm eller tre 140mm blæsere. Det er også på toppen at vi finder power og reset-knapperne sammen med tilslutningerne. Vi tilbydes også audiostik sammen med to USB Type A og en enkelt USB Type C.
På højre side af kabinettet kan siden i hærdet glas let åbnes på hængsler. Siden holdes lukket med magneter, og kan let løftes af, hvis der er brug for det mens man arbejder i kabinettet.
Venstre side af kabinettet er en mere klassisk kabinetsside med et stålpanel, der kan skubbes af, når skruerne bagerst er skruet afmonteret. Vi spotter en udskæring i panelet, som er beregnet til den eksterne Syncro-enhed fra strømforsyningen. Når denne er placeret i kabinettet, kan enheden få frisk luft herfra.
Hvis man vælger at bruge kabinettet uden en Syncro strømforsyning, er der en plastikboks, der optager pladsen her. Den kan bruges til kabelstyring, så man let kan gemme ret mange kabler væk i kassen.
Kigger vi i det indre af kabinettet, er det, bortset fra det omvendte layout, en ret traditionel indretning. Der er en skjold i bunden, der dækker strømforsyningen. Skjoldet løber dog ikke i kabinenets fulde længde. Der er plads til montering af endnu en 120mm blæser oven på skjoldet, hvis man vil have yderligere køling.
Som standard er der forrest et harddisk bur til montering af to 3,5” harddiske, der kan monteres i slæder. Disse kan dog også indeholde to 2,5” SSD'er eller lignende. Hvis man ikke skal bruge dem, eller hellere vil gemme dem mere væk, kan harddisk buret tages ud, eller flyttes til en position under skjoldet over strømforsyningen.
På bagsiden af kabinettet, bag bundkortet, er der i toppen plads til montering af tre 2,5” SSD'er på små slæder, der kan monteres i kabinettet med tommelskruer. Der er desuden god plads til kabelføring på bagsiden, med masser af punkter, hvor man kan binde dem op.
De åbne indre layout betyder, at der er rigtigt god plads i Q704 kabinettet. Der er plads til CPU-kølere op til 180mm i højden, og med mindre man fylder fronten af kabinettet op med radiatorer og andre vandkølingsdele, så er der plads til selv de længste grafikkort på markedet.
Flytter man harddisk buret, så er der god plads til tykke radiatorer i fronten. Der burde også være plads til montering af 360mm radiatorer i både fronten og toppen, hvis man er opmærksom på placeringen af fittings.
Montering
På trods af det omvendte layout, er der ikke noget specielt at være opmærksom på i forbindelse med montering af hardware i Q704 kabinettet fra Seasonic.
Den store forskel kommer, når der skal trækkes strøm til komponenterne. Den eksterne boks monteres i kabinettet, efter boksen, der sidder der som standard, fjernes.
Der er lavet udskæringer i panelet, som betyder at 24 pins og PCIe stikkene bliver placeret lige ud for de positioner, som de skal bruges i. De kabler der følger med til strømforsyningen er også ekstra korte, så de er tilpassede den nye montering. PCIe kablerne kommer i to længder, så der er lidt fleksibilitet alt efter hvilket grafikkort man har.
Der er ingen tvivl om, at det letter processen betydeligt at have stikkene siddende så tæt på de komponenter, de skal bruges til.
På bagsiden af kabinettet er der også fordele ved den nye løsning. Seasonic har inkluderet en ret omfattende blæser- og RGB-hub i Syncro enheden. Det betyder, at der er i alt syv 4 pins blæserstik og lige så mange digitale RGB-stik på enheden. De kan forbindes via et kabel til dit bundkort, så det hele kan styres derfra.
Overordnet set, så var monteringen af hardware i Syncro Q704, en anelse hurtigere end i et normalt kabinet. Det skyldes helt klart Syncro boksen, der betød, at det var noget lettere at trække kabler.
Pris:
På nuværende tidspunkt kan man finde den version af Syncro Q704 kabinettet, som vi har haft til test, til omkring 2300 kroner. Det inkluderer en 750W 80+ Gold certificeret Syncro strømforsyning. Til sammenligning ligger prisen på en tilsvarende "almindelig strømforsyning" fra Seasonic på omkring 1000 kroner.
Så hvis vi ser på kabinettet og regner med en pris på omkring 1300 kroner, så synes jeg prisne er fornuftig. Der er fire fornuftige blæsere med, og materialer og byggekvalitet er rigtig god.
Konklusion:
Jeg har det lidt delt med Seasonic Syncro Q704. På den ene side synes jeg at det er fantastisk at se Seasonic ryste posen og prøve noget nyt. Ideen med Syncro strømforsyningen i den eksterne boks er rigtig god. Det er helt klart en ting, der letter monteringen af kablerne. At man så samtidigt også kan bruge boksen som en blæser og digital RGB-hub, er en rigtig lækker bonus.
Der er dog også et par udfordringer med nye løsninger af denne kaliber. Man ender nemlig med at være lidt bundet til valget af kabinet og strømforsyning lige så snart man bevæger sig væk fra en standard formfaktor. Begge dele er nemlig mest af alt gode - fordi de er kombineret. Begge dele kan bruges uafhængigt af den anden, men Q704 kabinettet, er, uden Syncro boksen, ikke et specielt banebrydende kabinet. Samtidigt kan man meget let løbe ind i udfordringer med at flytte strømforsyningen til et andet kabinet, som ikke er bygget til at huse den.
Alt det er naturligvis lige meget, hvis man kun meget sjældent skifter kabinet og strømforsyning.
Med det sagt, så er der dog gode ting at hente i Syncro Q704 sættet. Både byggekvaliteten og materialerne er gode. På denne front har jeg ikke noget at sætte en finger på.
Designet kan måske virke en anelse anonymt, men alt efter hvad man går efter, kan det også være en fordel. Det må bero på personlig præference.
Vi lander med en endelig karakter på 8 for et forfriskende nyt take på en ellers ret stillestående genre. Det er fedt at se at der fortsat er producenter som forsøger at skubbe udviklingen frem og tænke ud af boksen på andre måder end blot ved at tilføje mere RGB eller andet lir. Syncro Q704 er et meget vellykket første bud fra Seasonic på et kabinet som på fin vis inkorporerer deres nye tilgang til strømforsyninger.