2,4 GHz eller 5 GHz: Guide til bedste Wi-Fi signal

Wi-Fi 6E marts 2021
De fleste Wi-Fi-routere er dual-band - hvilket betyder, at de sender et Wi-Fi-signal på både 2,4 og 5 GHz-frekvenserne. Men hvad betyder dette egentlig? Er de begge en del af det samme Wi-Fi-netværk? Hvorfor har du brug for to forskellige Wi-Fi-signaler? Er den ene bedre end den anden?

2,4 GHz og 5 GHz er en del af det samme Wi-Fi-netværk. Tænk på dem som to forskellige kanaler på dit tv, der sender det samme program. I tilfælde af en dualband router er selve internetkilden den samme, men du tilbydes to forskellige måder at koble dig på: 2,4 GHz og 5 GHz.

Da disse to bånd fungerer på forskellige frekvenser, forstyrrer de ikke hinanden.

Dette er grunden til, at mange moderne routere kan sende begge på samme tid uden at påvirke styrken af Wi-Fi-signalet negativt. Derudover udsender mange moderne routere automatisk på begge kanaler lige ud af kassen uden opsætning nødvendig.

Læs også: Forskellen mellem inkognitotilstand og en VPN


2,4 GHz versus 5 GHz: Hvad er forskellen?

Forskellen mellem de to bånd, kan koges ned til to ting: hastighed og rækkevidde. Kort sagt, 5 GHz Wi-Fi er hurtigere end 2,4 GHz, men har et kortere adgangsområde. Så afhængigt af din position (i forhold til routeren), kan du skifte mellem 5 GHz og 2,4 GHz for at opnå forbindelse. Dette forklarer også, hvorfor moderne routere tilbyder begge kanaler. Dybest set giver dual-band routere brugerne mulighed for at vælge, hvilken kanal der er bedst egnet til deres behov.


Hvornår skal jeg bruge 5 GHz-båndet?

Som vi nævnte tidligere, er 5 GHz Wi-Fi hurtigere end dets 2,4 GHz modstykke. Dette skyldes et par faktorer. Først og fremmest understøtter 5 GHz frekvensen højere datahastigheder. Evnen til at overføre større mængder data til en enhed oversættes til en hurtigere forbindelse.

5 GHz båndet er mindre overbelastet end 2,4 GHz. Dette betyder, at en 5 GHz forbindelse er mere stabil og mindre tilbøjelig til interferens fra andre enheder. På den anden side bruges 2,4 GHz frekvensen af et antal enheder i dit hjem, såsom mikrobølgeovne og babyalarmer. Desværre forårsager dette uønsket konkurrence mellem dine enheder, hvilket resulterer i dårligere ydelse. Tænk på dine trådløse bånd som en motorvej. Jo flere enheder, der prøver at bruge motorvejen, jo mere trafik er der, hvilket kan bremse slutresultatet i negativ retning.

2,4 vs 5 ghz guide motorvej forskelle.JPG

Når det er sagt, har 5 GHz et mere begrænset interval sammenlignet med 2,4 GHz. Derfor, fordi 5 GHz er hurtigere, anbefaler vi, at du bruger denne til mere data-sultne aktiviteter. Dette inkluderer aktiviteter såsom streaming af HD-video eller gaming. Hvis du har stationære enheder, såsom en stationær pc eller et smart-tv, og de er ret tæt på routeren, anbefaler vi også, at du bruger 5 GHz-båndet til dem.

 

Hvornår skal jeg bruge 2,4 GHz båndet?

Vi har nu konstateret, at 2,4 GHz Wi-Fi er lidt langsommere end 5 GHz; det tilbyder dog overlegen rækkevidde. Når vi taler om trådløse transmissioner, skal du desuden huske på, at dit hjem eller kontor er fyldt med impedans. Vægge, gulve, lofter, lukkede døre - alt dette kan blokere eller påvirke dit trådløse netværk. 2,4 GHz frekvensen er bedre til at penetrere disse forhindringer end 5 GHz takket være brugen af længere bølgelængder.

Læste du også: De bedste Wi-Fi 6 routere, du kan købe lige nu

Generelt anbefales det, at du holde fast ved 2,4 GHz, hvis du laver andet end streaming af video eller andre dataintensive opgaver. Surfing på nettet, tjekker e-mails, online shopping - alle disse fungerer fint på 2,4 GHz. Da de normalt ikke bruger meget data, vil du sandsynligvis ikke engang opleve en forskel mellem 2,4 GHz og 5 GHz.

streaming wifi 2,4 vs 5ghz dual band.JPG

Jo længere en enhed er fra din router, desto mere sandsynligt bliver du nødt til at bruge 2,4 GHz båndet. Dette gælder især, hvis du har et stort hus eller kontor. Så hvis du har en enhed, der har problemer med at oprette forbindelse til 5 GHz frekvensen, skal du prøve 2,4 GHz.

Find flere Netværkguides

 

De afsluttende tanker

At have to Wi-Fi-bånd giver dig mulighed for at sprede dine enheder på tværs af disse kanaler. Dette hjælper med at reducere overbelastning og indføre en bedre overall netværksydelse på tværs af dine enheder. Nogle af de nyere routere giver dig endda mulighed for at indstille den samme Wi-Fi SSID til både 2,4 og 5 Ghz kanaler og automatisk skifte mellem begge for at give dig den bedste hastighed og dækning. Da alles krav er forskellige, anbefaler vi at eksperimentere med dine enheder, og hvilket Wi-Fi bånd de bruger til at bestemme, hvad der fungerer bedst for dig.

Læste du også: Sådan fejlfinder du på en router

Benytter du dig af en dual-band router? er du på 5 GHz toget, eller holder du fast 2,4 GHz?

Lad os høre fra dig i kommentarerne!

Husk du kan vinde fedt hardware via Medlem af Tweak. Klik på banneret herunder.

medlem af tweak (1).jpg


Vores partnere