Hvad er en mobil router? Alt hvad du skal vide

routere til rejser
Hvis du ofte er på farten, eller hvis du rejser som en del af en gruppe, kan en mobil router nem ende med at blive din nye bedste ven. I denne guide gennemgår vi hvad en mobil router er.

Covid-19 har sat sin begrænsning på rejser i både ind og udland. Derfor kan vi bruge ventetiden på at forberede os bedst muligt, når landegrænser igen åbner op. De fleste af os rejser ikke uden et fuldt arsenal af gadgets. En telefon, en tablet, en bærbar computer, en Kindle, en Chromecast, listen er næsten uendelig.

Er du at finde blandt de ”veludstyrede” gadget-freaks, kan du sikkert nikke genkendende til udfordringen i at koble dine enheder på Wi-Fi på hoteller.

Løsningen kunne være et sæt kit i din bagage: en mobil router. Men hvad er en mobil router, og hvorfor har du brug for en?


Hvad er en mobil router?

Kort sagt, en mobil router er en Wi-Fi-router ligesom den, du har i hjemmet, og fungerer på samme måde. Den er bare fysisk mindre og mere dermed mere transportabel, hvilket gør den mere velegnet til rejser.

mobil router tp-link credit.JPG

Credit: TP-Link

En mobil router er designet til at forenkle processen med at forbinde og administrere enheder på offentlige Wi-Fi-netværk, hvad enten det omhandler et hotel, i lufthavnen eller andre steder.

De fleste større routerproducenter har mobile versioner af deres routere i deres produktsortiment, herunder TP-Link. TP-Link har sågar Nano-routere, som rent fysisk, er på størrelse med et kreditkort, mens mange andre modeller kan sammenlignes i størrelse med en telefonoplader.

TP-link mobile router M7650 LTE.JPG

TL-WR802N.JPGTL-WR802N 300Mbps Wireless N Nano Router


Find det store udvalg af mobile routere hos TP-Link


Fordele ved en mobil router

Den mest åbenlyse fordel ved en mobil router er, at det betyder, at du ikke behøver at fortsætte med at tilføje dine enheder til de nye Wi-Fi-netværk, som du vil bruge. Du holder dine enheder tilsluttet til din mobile router i stedet, og så behøver du kun at oprette forbindelse til den mobile router til forskellige netværk, hvorefter alle dine enheder får forbindelse til nettet.

Dette har også den indvirkning, at alle de enheder, du har oprettet forbindelse til netværket, skjules - teknisk set har du kun tilsluttet din mobile router. Det giver potentielle sikkerhedsfordele, og det hjælper dig med at omgå eventuelle begrænsninger, som netværksejeren måtte have placeret på antallet af enheder, du har lov til at oprette forbindelse til.

Men der er endnu flere fordele.

Hvis routeren har en Ethernet-port, kan den omdanne en kabelforbundet internetforbindelse til en trådløs forbindelse. Den mobile router kan oprette et delt netværk mellem dine tilsluttede enheder, og mange har en USB-port, som du kan bruge med et flashdrev med medieindhold.

De kan også fungere som trådløse extenders, der kan eliminere områder med dårligt Wi-Fi signal, uanset hvor du er. Det er dog usandsynligt, at du bruger denne funktion på farten, men det er en god måde at forbedre Wi-Fi-dækning i hjemmet.


Ulemper ved mobile routere

Der er ikke mange ulemper at spore, men der er dog et par områder du bør være opmærksom på.

For det første har mange mobile routere brug for en ekstern strømkilde, som begrænser, hvor du kan bruge dem. For det andet har de fleste brug for en eksisterende Wi-Fi-internetforbindelse for at få dig online, selvom nogle modeller er tilgængelige med et indbygget SIM-kort port til mobile internetforbindelser.

Værd også opmærksom på, at selvom de tilbyder en vis forbedret sikkerhed til dine enheder, beskytter de ikke data, du deler over åbne offentlige Wi-Fi-netværk. Det er vigtigt at tage de samme forholdsregler, som du ville tage, hvis du havde tilsluttet din bærbare computer direkte til et offentligt netværk.


Vær opmærksom, når du vælger mobil router

Når du er på jagt efter en mobil router, skal du være opmærksom på de samme slags funktioner, som du kigger efter i en standard trådløs router. Derudover har mobile routere muligvis også et par ekstra funktioner, der hjælper, når du er på farten.


Wi-Fi-standard og bånd

Som med enhver router skal du kontrollere, hvilken Wi-Fi-standard den fungerer på. Wi-Fi 6 (802.11ax) er den nyeste og hurtigste standard, men hvis ikke den mobile router understøtte denne standard, så er 802.11ac (Wi-Fi 5) helt fint, og 802.11n (Wi-Fi 4) dækker også de flestes behov på farten. Du bør undgå alt ældre end Wi-Fi 4 standarden, da de vil opleves meget langsommere, være tilbøjelige til interferens, og deres alder kan også tyde på, at de har mindre moderne og forældet sikkerhedsprotokoller.

Uanset hvad du vælger, anbefaler vi en mobil router, der understøtter 5 GHz-båndet. 5 GHz har et mindre interval end 2,4 GHz, men det er mindre modtageligt for støj, så det giver dig stærkere og mere pålidelige signaler.

Alle Wi-Fi 6-routere understøtter 5 GHz, ligesom dem med 802.11ac. Nogle 802.11n routere er begrænset til et enkelt bånd og tilbyder kun 2,4 GHz.


Batteristrøm

Hvis du ønsker den absolut mest mobile version til rejser, skal du gå efter en mobil router, som understøtter batteristrøm. Desværre er udvalget af disse ret begrænset. Hvis du ikke kan finde en passende model, der gør det, kan alternativet være en mobil router, der kan sorsynes med strøm via en USB-port. På den måde kan du tilslutte den til din bærbare computer, når du er på farten. Det er langt mere praktisk end at skulle søge efter en stikkontakt.


Porte

Ethernet- og USB-porte er væsentlige faktorer i en mobil router. Med Ethernet kan du omdanne en kabelforbindelse, der kun kan bruges med en enkelt enhed (der har en egen Ethernet-port, som en bærbar computer) til en trådløs forbindelse, som du kan bruge med flere enheder, inklusive telefoner og tablets.

TL-WR802N porte.JPG

En USB-port har flere anvendelsesmuligheder. Hovedanvendelsen er til strøm: nogle mobile routere kan bruges til at oplade andre enheder. Nogle routere giver dig mulighed for at indsætte flashdrev eller eksterne harddiske og dele medieindholdet, ligesom et NAS-system tilbyder.

Eller du kan indsætte en 4G-dongle og dele din 4G-data på tværs af alle dine enheder. Her er det vigtigt at være opmærksom på mængden af data, som du har koblet på dit abonnement.

Flere anvendelsesmuligheder

Den mobile router har mange anvendelsesmuligheder, der gør det muligt for dem at arbejde på forskellige måder. De fem mest anvendelsesmuligheder er som følgende:

AP-mode: Opretter et trådløst Accesspoint fra en ikke-trådløs internetforbindelse via et Ethernet-kabel. Til brug på steder, hvor der kun er adgang til en kabelforbindelse.

Router-mode: Routeren opretter forbindelse til netværket, og dine enheder opretter forbindelse til routeren. De forbliver skjult på netværket.

Repeater-mode: Routeren udvider dækningen af det eksisterende trådløse netværk. Kan med fordel bruges i hjemmet for bedre dækning.

Bridge-mode: Tager den eksisterende netværksforbindelse og sender den med et separat netværksnavn og en adgangskode, hvilket effektivt opdeler netværket i to.

Klient-mode: Giver trådløs kapacitet til enhver ikke-trådløs enhed ved hjælp af en kabelforbindelse.


Skal du vælge en mobil router?

Hvis du rejser meget og tager mange gadgets med dig på farten, kan det være værd at smide en mobil router i tasken.

Mobile routere er ideelle til hotelværelser, der kun tilbyder internet via kabel. Og hvis du vælger den rigtige model, kan du koble et USB-stick til med dine yndlingsfilm og streame dem til dine enheder.

Du kan også bruge din mobile router i hjemmet. Du kan indstille en som en trådløs extender til at fjerne eventuelle døde områder i de fjerneste hjørner i hjemmet. Mulighederne er mange.

Læs også:

Wi-Fi Mesh netværk: Guide

Sådan vælges den bedste Wi-Fi-router

Wi-Fi Extender vs Mesh Netværk: Hvad er forskellen?