Sådan vælges den bedste Wi-Fi-router

valg af router tweak
Som en fast bestanddel af nutidens connected reality betyder det, at de enheder, vi bruger hver dag, bliver "smarte" og slutter sig til vores hjemmenetværk. I denne guide sætter vi fokus på mange af de vigtigste punkter, når der skal vælges den bedste router.


Mens en hjemme-router for bare nogle få år siden, var knudepunktet for vores telefon, når vi opholdt os på hjemmefronten sammen med en pc og måske en tablet, finder du anno 2020 flere opkoblinger end du kan tælle på hænderne i det fleste husstande.

Det betyder, at en kvalitets-router er vigtigere end nogensinde. Streaming af TV-kanaler, opkald via blandet andet Skype, Zoom, Google Meet, dæmpning af lys og justering af temperaturen i huset, med videre, håndteres typisk via trådløst internet, leveret af en Wi-Fi router. Dermed stilles der højere krav, end nogensinde før, til at produkterne spiller efter alle kunstens regler. 

smart-home-house-technologi-sikkerhed.jpg

Nu hvor mange mennesker arbejder hjemmefra, er det meget klogt at investere i en ordentlig enhed, og at investere i en god router kræver ikke nødvendigvis, at du skal hoste op med alle dine surt optjente penge. Slet ikke, endda.


Læste du også:

På grund af sin væsentlige rolle i et connected hjem bliver dit valg af en ordentlig enheden mere kritisk end nogensinde før. De fleste internetudbydere (ISP) vil tilbyde dig en trådløs router - ofte kombineret med et kabel- eller DSL-modem - og mange antager, at alt er som det skal være. Det forbinder dine enheder til internettet, så hvorfor bekymre sig?

tweak_dk_tp_link_archer_c5400_ac_router_04.jpg

TP-Link Archer C5400 Tri-Band Gigabit

De fleste internetudbydere leverer en router med i pakkeløsningen, når der bestilles internetopkobling, og i langt de fleste tilfælde, vil standardrouteren fra din udbyder være nok til at opfylde dine krav. Det er værd at notere sig, i denne henseende, at standard-routeren fra din udbyder, godt kan være af ældre dato, og er du på samme tid udstyret med mere moderne enheder og teknologier i hjemmet, kan en opgradering af routeren sandsynligvis hele dit hjemme-setup.

Nu hvor mange mennesker bliver tvunget til at arbejde hjemmefra, er selvisolerede eller sættes i karantæne på grund af coronavirus-pandemien, bliver begrænsningerne i en budget-router endnu mere synlig.


Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac / ax standarder

Wi-Fi er en global standard, og for at sikre, at enheder kan oprette forbindelse uden problemer, er der specifikationer, som den skal overholde. Denne standard er kendt som 802.11, og de efterfølgende bogstaver a, b, g, n, ac og den nye ax-standard betegner versionen. Disse versioner er kompatible med hinanden, men at oprette forbindelse til en tidligere version betyder, at din enhed vil blive begrænset med en dertilhørende langsommere hastighed.

Med udgivelsen af 802.11ax er en ny navngivningsmetode trådt i kraft for at hjælpe med at differentiere de ældre versioner af Wi-Fi. De betegnes nu som følger:

 • 802.11b er nu Wi-Fi 1
 • 802.11a er nu Wi-Fi 2
 • 802.11g er nu Wi-Fi 3
 • 802.11n er nu Wi-Fi 4
 • 802.11ac er nu Wi-Fi 5
 • 802.11ax er nu Wi-Fi 6


Hvad er Wi-Fi 6?

Wi-Fi er ikke stoppet med at udvikle sig, og AX er i øjeblikket den seneste version, skønt enheder og routere med N- og AC-version stadig er relevante og ganske almindelige på markedet. På grund af udviklingen giver det i de fleste tilfælde ikke lige så meget mening at købe en ny 802.11n router som at købe en AC-router, især ikke i lyset af hvor meget de er faldet i pris. Nye enheder vil bane vejen for AX (Wi-Fi 6), og det kan bestemt være klogt at ”fremtidssikre” sig hvor man kan.

Wi-Fi 6 har nogle store fordele i forhold til den ældre Wi-Fi 5 (802.11ac). Wi-Fi Alliance (standardorganet, der fører tilsyn med Wi-Fi-teknologi) lister disse fire vigtigste fordele ved Wi-Fi 6:

 • Hurtigere overførselshastigheder til og fra enheder
 • Mere kapacitet til tilsluttede enheder
 • Bedre ydelse med mange tilsluttede enheder
 • Mindre batteriafladning, når den er tilsluttet

Wi-Fi 6 er meget bedre designet til at håndtere trafik fra store forsamlinger (antal enheder), og den kan håndtere en meget højere teoretisk hastighed på op til ca. 9,6 Gbps (ca. tre gange den nuværende teoretiske grænse for Wi-Fi 5). Når folk benytter sig af højopløsnings-streaming, intensiv gaming og mange flere tilsluttede enheder, vil Wi-Fi 6 virkelig begynde at vise sine fordele.

Hvis du er interesseret i fremtidssikring af dit Wi-Fi-netværk og allerede har nogle Wi-Fi 6-enheder i hjemmet, kan du med fordel læse vores dybdegående gennemgang af Wi-Fi 6.


Single-band vs. Dual-band

Trådløs kommunikation sker via radioer (også ofte kaldet bånd), som kan anskues som veje, som dine data kører langs. Mens routere op til og med 802.11g kun opererede på 2,4 GHz-båndet, blev support til 5 GHz-bånd tilføjet i 802.11n og overført til 802.11ac og 802.11ax. Hvorfor? 2,4 GHz-båndet blev simpelthen overfyldt, hvilket førte til et netværks-trafikprop, hvor trafikken går i hårdknude på grund af manglende plads til alt for mange trafikkanter.

Enheder, der kun kan bruge 2,4 GHz-båndet kaldes enheder med single-band, mens enheder med dual-band kan bruge 2,4 GHz- og 5 GHz-båndene. Mens båndet med lavere frekvens har en lavere hastighedsgrænse-begrænset båndbredde, er 5 GHz-båndet meget bredere og har en meget højere hastighedsgrænse.

speed_test_tweak_dk.jpg

Der er ulemper ved 5 GHz-båndet. Højere frekvens betyder, at signalet mister mere af sin styrke, når det kommer til vægge, møbler og andre forhindringer i hjemmet. Imidlertid er moderne routere udstyret med beamforming, der sender et signal i retning af en enhed, i stedet for blot at sprøjte et signal ud i rummet vilkårligt. Det betyder dog også, at med den øgede hastighed og bredere vej, at 5 GHz-båndet er perfekt til streaming af HD-video og spil.

Læs også:

Overvej dit internets maks. hastighed

Inden for hver Wi-Fi-standard er yderligere klassifikationer, der bestemmer den faktiske ydelse, du får. Du vil muligvis opleve en router annonceret som AC1200 eller AX6000, men det betyder ikke, at du får en max hastighed på 1.200 Mbps eller 6.000 Mbps. Dette nummer er en kombination af hastigheder fra begge bånd. For eksempel vil en AC1200 router have et 2,4 GHz bånd med en maks. hastighed på 300 Mbps og et 5 GHz-bånd med en maks. hastighed på 867 Mbps (afrundet op til det nærmeste hundrede). Her vil den almene forbruger typisk drunke i et hav af forvirrende begreber, og potentielt ende med at købe katten i sækken. Her kunne mange router-producenter og forhandlere, godt blive lidt skarpere i spyttet, og droppe de smarte marketing-tricks.

Selv disse hastigheder er teoretiske, og i test i den virkelige verden kommer du sandsynligvis ikke i nærheden af dette. Ligeledes, hvis du ser en Wi-Fi 5-router mærket med noget som AC5000, rammer den ikke på magisk vis 5.000 Mbps. I stedet får du et enkelt 600 Mbps 2,4 GHz-bånd og to 2,166 Mbps 5 GHz-bånd. I tilfælde af en AX6000 Wi-Fi 6 router, der kan tredoble hastigheder på radioerne, ser du på teoretiske hastigheder op til 1,2 Gbps på 2,4 GHz-radioen og 4,8 Gbps på 5GHz-radioen.

At gå ud og købe den vildeste og dyreste router som markedet kan tilbyde kan være fristende, men at betale for noget, du ikke har brug for, vil være som at købe katten i sækken og spild af dine penge. Hvis du for eksempel betaler for en 50 Mbit-forbindelse fra din internetudbyder og bor i en lille lejlighed med et enkelt værelse, giver det ikke meget mening at købe en AC5000-router med otte antenner. Dit internet kan kun være så hurtigt som det langsomste punkt i forbindelsen, som i dette tilfælde sandsynligvis er det, der leveres af din internetudbyder. 


Få styr på hvor mange kvadratmeter du har brug for at dække

At bo i et stort hus, eller et hus i flere etager kan forårsage problemer, når det kommer til at servere Wi-Fi til alle dine enheder, især når du bruger 5 GHz-båndet. Gældende for mindre lejligheder eller huse vil en enkelt router med et stærkt sæt antenner uden tvivl klare opgaven i langt de fleste tilfælde. 

Hvis du på forhånd ved, at du vil have et stort areal at skulle dække, og ikke ønsker at nøjes med en enkelt, stor router, kan du med fordel kigge i retning af Mesh. Disse systemer fungerer som en helhed for at levere den bedst mulige Wi-Fi-dækning til et stort område. Mesh wifi netværk er bygget til at være så lette som muligt at konfigurere, og de er et populært valg, selv til mindre områder

TP-Link_Deco_M9_Plus_mesh_wifi_system_Tweak_dk_10.jpg

Vi opfordrer dig til at læse vores dybdegående Wi-Fi Mesh netværk: Guide. Her gennemgår vi Mesh netværket samt opsætningen.

Læs også vores test af TP-Link Deco M9 Plus Mesh WiFi System


Overvej hvor mange enheder der skal tilsluttes

Hvis du bor alene og kun har et par enheder, der vil blive tilsluttet ad gang - en konsol sammen med en telefon eller en bærbar computer sammen med en tv-streaming-enhed - skal du ikke bekymre dig om at lægge for meget belastning på din router. Selvom du potentielt set vil kunne ramme et punkt, hvor du ikke længere kan tilslutte enheder (medmindre du leverer internet til hele nabolaget), vil flere forbindelser end routeren magter – kun resultere i langsommere hastighed. Dermed ikke det store problem for den enkelte.

Hvis du har en router med et 2,4 GHz-bånd, der kan ramme et teoretisk maksimum på 300 Mbps og har ti enheder tilsluttet på én gang, vil hver af disse enheder kun få et gennemsnit på ca. 30 Mbps. For alle i et overfyldt hjem med flere enheder tilsluttet på en gang, er en high-end, dual-band router din bedste løsning. Hvis din familie har hang til at streame Netflix, er en tri-band router med to 5 GHz-bånd bestemt noget at overveje.

Du skal ligeledes være opmærksom på, hvor mange Ethernet-porte en router har. Har du masser af enheder, som du vil levere en kabelforbindelse til? Er det korte svar: begynd at tælle inden indkøbet. Ligeledes skal du tjekke for USB-porte, hvis du ønsker at tilføje et eksternt drev eller en anden enhed til dit hjemmenetværk, så bør du sikre dig du er dækket ind.


Har du brug for MU-MIMO?

For at komplicere tingene endnu mere, har de fleste nye routere noget, der kaldes multi-user, multiple-input, multiple-output (MU-MIMO) tech bagt ind i systemet. Mens mere traditionelle løsninger med single-user, multiple-input, multiple-output (SU- MIMO) leverer data til én enhed ad gangen på skift. MU-MIMO tillader samtidig dataudlevering.

SU-MIMO er fint til de fleste formål, og den roterende levering sker så hurtigt, at du ikke bemærker det. Hvis der imidlertid er nogen i husstanden der streamer video, og du prøver at spille online spil på samme tid, kan MU-MIMO vise sig at være en stor fordel med kontinuerlig data flow til begge enheder. Hvis du for det meste bruger ældre enheder, er MU-MIMO ikke så vigtig, men hvis du altid opdaterer hardware i hjemmet, vil du uden tvivl kunne drage fuld fordel af funktionen.


Overvej software og sikkerhedsfunktioner

Hvis du har brug for at have fuld kontrol over alt, hvad der går igennem din router, skal du gå efter en med avanceret softwarefunktionalitet, der indeholder en firewall og tilbyder eventuelle yderligere funktioner, du muligvis har brug for, eller understøtter installation af tredjepartsfirmware som DD-WRT der kan tilbyde disse funktioner.

Hvis du er bekymret for, at dine børn udsættes for upassende opførsel på Internettet, kan det være nyttigt at vælge en router med indbygget forældrekontrol. Nogle routere giver dig endda mulighed for at tillade og begrænse internetadgangen for dine børn baseret på tidsrum og tilbyde gæsteadgang for dine besøgende, så du ikke behøver at give dem din primære Wi-Fi-adgangskode.


Valg af den rigtige router

Tiden at kommet til at konkludere på ovenstående. 

En AX (Wi-Fi 6) router er det bedste valg for en fremtidssikker forbindelse, skønt en N (Wi-Fi 4) router kan fås til ganske få penge efterhånden, og kan være en god løsning, hvis du ikke betaler for en internetopkobling fra din internetudbyder. Hvis du betaler for en højhastighedsforbindelse, skal du sikre dig, at du investerer i mindst en AC (Wi-Fi 5) router, der kan håndtere en højere internethastighed. 

Overvej hvor stort et areal du har brug for at dække, og planlæg derefter. Nogle af markedets high-end routere kan tackle imponerende store arealer, men du skal muligvis investere i et Mesh wifi system for at ramme det fjerneste hjørne af boligen. 

Er arealet der skal dækkes stort, eller skal der kobles mange enheder på, skal du investere i en router med to 5 GHz-bånd. Alternativt kan du kigge i retning af en wifi forstærker- måske bedre kendt som wifi extenderBlandt andet havde første version af Google wifi stor gavn af en wifi forstærker.Vores partnere