TDC åbner som de første for 5G netværk

5gman
Der har været meget tale om 5G og nu er det endeligt ved at være tid til at vi kan opleve det. TDC vil som det første selskab herhjemme åbne for deres 5G netværk, og det sker allerede om få uger. Det vil dog til at starte med kræve at du har en Android smartphone.

Allerede i begyndelsen af september åbner TDC for deres 5G netværk. Det betyder, at de bliver det første selskab i Danmark, der kommer til at kunne tilbyde det nye super hurtige netværk til deres kunder. 

Udrulningen sker i stadier med start d. 7. september, men allerede ved udgangen af måneden burde omkring 80% af landet være dækket. Det er dog kun på papiret, og der kan være ret store regionale variationer, i de tilgængelige hastigheder. 

Læs også: Det nye 5G internet

5g-network

En af svaghederne ved 5G, i forhold til det nuværende 4G netværk, er at rækkevidden er betydeligt kortere. Det betyder altså, at man skal være tættere på en sendemast, for at opnå de bedste hastigheder. Af samme årsag vil dækningen også indledningsvis være bedst i tættere befolkede områder, hvor der er flere master. TDC erkender selv, at dækningen vil være bedst i centrum af byer som København, Helsingør, Odense og Aarhus. I disse områder vil man kunne få hastigheder op til 1 gigabit/s

Ingen 5G til iPhone brugerne

Selv om der bliver åbnet for netværket, så betyder det dog ikke, at man automatisk har adgang til det. Det kræver nemlig en smartphone, der understøtter det nye netværk. Det var det samme man så med lanceringen af 3G og 4G, så i og for sig ikke noget nyt der. Hvis man er på Apples iPhone er der, som tingene ser ud nu, ingen understøttelse for 5G. 

Det forventes, at man med den næste generation af iPhones vil få muligheden, men der er stadig ikke noget endeligt bekræftet fra Apple på den front. Der er heller ingen udmelding om, hvornår den nye iPhone 12 vil blive præsenteret, men de seneste rygter tyder på at det bliver i oktober i år. Der er dog også mere pessimistiske rygter, der lyder på, at lanceringen er skudt helt til 2021, hvilket vi dog finder tvivlsomt.

Android smartphones vinder på 5G

Hvis man vil være med på 5G bølgen fra starten af herhjemme, så er det ikke til at komme uden om Android smartphones. Pt er der muligheder for 5G understøttede smartphones fra producenter, som fx Huawei, Samsung og LG. 

samsung-galaxy-s20-ultra.jpg

Der er bredest udvalg i Samsungs serie af smartphones. Det kan være både i deres flagship telefon Samsung Galaxy S20 Ultra, hvor man ud over 5G får stort set alt andet man kan drømme om i en moderne smartphone. Man kan dog også få 5G i deres mere prisvenlige telefoner, som Samsung Galaxy A71 5G. 

Nogle af de billigste smartphones på markedet med 5G for tiden, er eksempelvis OnePlus Nord og Motorola Moto G 5G Plus.

Nyt abonnement og langsom udvikling

Ud over en telefon der understøtter 5G, så vil det i mange tilfælde også kræve et abonnement, hvor det er inkluderet. Hvordan det vil blive håndteret af de forskellige selskaber er endnu uvist. YouSee har dog meldt ud, at alle deres abonnementer til mere end 199 kr. automatisk vil have 5G inkluderet. 

Læs også: De 15 bedste 5G byer på verdensplan

Ud over TDC står de andre selskaber med netværk herhjemme også klar til snart at åbne op for 5G. Det drejer sig om Telia, Telenor og 3. Selv om selskaberne åbner op for netværket, så forventes det dog at blive en relativt langsom udvikling før 5G er standarden. En stor del af det vil naturligvis afhænge af, at folk køber telefoner der understøtter 5G. Med begrænset dækning og kun relativt små stigninger i hastighede,r vil der nok være mange der ikke kan se fornuften i at gå efter 5G. For det fleste almindelige brugere er de nuværende 4G hastigheder, som regel også rigeligt til deres dataforbrug.

Det vil indledningvist være erhvervslivet der kommer til at drive væksten inden for 5G. Her vil den nye teknologi kunne betyde store forbedringer til udviklingen af Internet of Things sektoren med forbundne smart enheder. Det kan være alt for selvkørende biler til forskellige sensorer i industrien.