TP-Link Deco X60 AX3000: Mesh netværk i topklasse

tp link deco x60
TP-Link er ude med et nyt Deco mesh system, der også understøtter Wi-Fi 6, hvilket inkluderer sættet i AX3000 familien. Vi har fået lov til at lege med Deco X60 kittet, og vi skal nu se meget mere til det i den kommende test.


tp_link_banner.jpg

Wi-Fi 6 er det nye sort indenfor den trådløse verden. Wi-Fi 6 er direkte oversat 802.11ax nettet, og TP-Links Deco X60 er et mesh netværkssystem, der giver os adgang til super dækning på helt op til 650 kvadratmeter. En påstand, der burde give mig trådløs dækning over næsten hele grunden med en stadig acceptabel båndbredde. Om det så rent faktisk bliver aktuelt, skal dagens anmeldelse forhåbentlig give os svar på.

De tekniske specifikationer:

HARDWARE FEATURES

 • Processor: Qualcomm 1 GHz Quad-core CPU
 • Interface: 2 LAN/WAN Gigabit Ethernet Ports
 • Button: 1 Reset button on the underside
 • Dimensions: 4.33 in. × 4.49 in. (110 mm × 114 mm)
 • Antenna: 4 internal antennas per Deco unit

WIRELESS FEATURES

 • Wireless Standards: IEEE 802.11 ax/ac/n/a 5 GHz, IEEE 802.11 ax/n/g/b 2.4 GHz
 • Frequency:
  5 GHz
  2.4 GHz
 • Signal Rate:
  2402 Mbps (5 GHz)
  574 Mbps (2.4 GHz)
 • Transmit Power:
  FCC: <30 dBm
  CE: <20 dBm (2.4 GHz)
  <23 dBm (5 GHz)
 • Wireless Security:
  WPA-PSK
  WPA2-PSK
  WPA3

TP-Link Deco X60 AX3000 Whole Home Wi-Fi Mesh

TP-Link Deco X60 AX3000 Whole Home Mesh Wi-Fi System kommer godt og sikkert indpakket i en godt informativ kasse. Vægten af kassen i hånden giver antydningen af, at Deco X60 er et Mesh system af en fornuftig kaliber og forhåbentlig kvalitet. Hvilket jeg også forventer, da mine kollegaer Jan og Kenneth har været godt tilfredse med tidligere Deco Mesh produkter.

Læs også vores test af TP-Link Deco M9 Plus Mesh Wi-Fi System!

Læs også vores test af TP-Link Deco M5 Mesh Wi-Fi Router her!

AX3000 Whole Home Mesh Wi-Fi System

Deco X60 er den andenstørste model i 802.11ax serien med dual band dækning op til 3000 Mbps og en dækning på op til 650 kvadratmeter. Deco X90 er storebroderen med en endnu højere dækning og båndbredde. Læs om TP-Link Deco X90 Mesh Wi-Fi System hos TP-Link her!

AX3000 Mesh Wi-Fi System Deco review

Deco X60 systemet består af tre noder, der kan sættes op strategiske steder i hjemmet for at give den bedste netværksdækning. Jeg har placeret hoved-noden i stuen, der er kablet til min TP-Link Archer AX11000 Gaming Router. Node 2 er anbragt i mit kontor, mens den tredje node er placeret i mit kombinerede bryggers og fotostudie.

Læs også vores test af TP-Link Archer AX11000 Gaming Router her!

Whole Home AX3000 TP-Link Mesh Wi-Fi System

Noderne er lavet i et helt hvidt design med en enkelt LED på undersiden, der bliver brugt til at signalere systemets funktionalitet. Det gøres med forskellige farver og henholdsvis faste- og pulserende farver.

Via 5 GHz båndet understøtter TP-Link Deco X60 hastigheder op til 2402 Mbps, mens det via 2.4 GHz båndet giver os op til 574 Mbps dækning.

Whole Home Wi-Fi AX3000 TP-Link Mesh hjemmenetværk

Deco X60 noderne kommer med to gigabit LAN RJ45 porte, hvilket giver mulighed for at optimere båndbredden på netværket, hvis der er mange enheder tilsluttet.

AX3000 Whole Home Mesh Wi-Fi System Deco X60

På undersiden af TP-Link Deco X60 systemet har vi fire gummifødder samt en reset-knap, hvis systemet skulle gå ned. Der er også her lavet passage til luft, så enheden kan holde de indvendige komponenter kølige under brug.

Whole Home Mesh Wi-Fi System Deco X60 AX3000 TP-Link

Hoved-nodens placering i stuen.

Whole Home X60 AX3000 TP-Link Mesh Wi-Fi System Deco

Tredje nodes placering i bryggerset.

Deco TP-Link netværk WiFi gaming X60 AX3000 Mesh

Opsætningen af TP-Links produkter er blevet ganske enkle at håndtere med de apps, som de har udviklet. På kassen til strømforsyningerne har vi en enkel guide til at komme i gang med opsætningen af Deco X60. Netop opsætningen er sådan set det, vi skal i gang med i næste fase.

Opsætning

opsaetning_tp_link_deco_app_google_play_android_apple_app_store

Som med TP-Link Archer AX11000 routeren så findes der også en app til at installere et Deco Mesh Wi-Fi netværk med. I dette tilfælde skal vi ind i vores foretrukne app butik og hente TP-Link Deco app'en. 

TP-Link Deco App til Android

TP-Link Deco app til iOS

TP-Link har endda en dejligt informativ video, der beskriver opsætningen skridt for skridt, som I kan se ovenfor.

TP-link ax3000_opsaetning_deco_app_tp_link_konto

TP-Links apps kræver brugen af en TP-Link konto, og hvis man ikke allerede har en i forvejen, er man lige nødt til at oprette denne først, inden man kan fortsætte opsætningen.

konfiguration_ax3000_deco_app_valg_af_netvaerks_type

Første skridt i opsætningen er at vælge, hvilken Deco model man ønsker at opsætte i sit hjem. I dette tilfælde vælger vi selvfølgelig Deco X60.

opsaetning_05_forberedelse_af_udstyr_ax3000 tp-link_whole mesh

TP-Link Deco Whole Home Wi-Fi X60 AX3000 Mesh

Selve opsætningen og tilslutningen af udstyret er omhyggeligt forklaret gennem de ovenstående screenshots fra app'en. 

Deco Whole Home TP-Link lagfree gaming Wi-Fi X60 AX3000 Mesh

TP-Link Deco Mesh netværk Whole Home AX3000 Wi-Fi X60

Efterfølgende følger den gængse opsætning med IP- og MAC type, inden vi kan komme i gang med at bruge vores Deco netværk. 

AX3000 app configuration Whole Home Mesh Wi-Fi System Deco X60

Efter opsætningen af netværket og derved hoved-noden skal man blot tilslutte de øvrige noder til strøm, og så vil de automatisk blive tilføjet, hvilket også fungerede helt uden problemer.

Opsætningen af TP-Link Deco X60 Whole Home Wi-Fi Mesh System er forløbet ganske uden problemer, og vi kan nu komme videre i programmet og kaste et hurtigt blik på brugerfladen i appen.

TP-Link Deco app brugerflade


Deco TP-Link AX3000 X60 Mesh netværk Wi-Fi gaming

Oversigten i appen giver adgang til at se alle tilsluttede enheder.

X60 AX3000 Mesh TP-Link Deco netværk test

Deco TP-Link X60 AX3000 netværk Mesh

Efter første opstart vil enhederne opdatere firmware. Selve opdateringen tager tre minutter inklusiv genstart, men download af firmwaren afhænger åbenlyst af ens båndbredde. Jeg har selv en 500/500 mbit fiberforbindelse, og derfor tog det ikke engang et minut at hente opdateringen. Med andre ord var enhederne opdateret indenfor fem minutter.

TP-Link Deco X60 AX3000 Mesh netværk

TP-Link Deco X60 kan fungere som en reel trådløs router med dertilhørende funktioner, men den kan også slås over som adgangspunkt for ens eksisterende netværk og derved fjerne router-funktionerne og kun agere DHCP server for trådløse enheder. I mit tilfælde er det sidstnævnte funktion, der er interessant, og det er endvidere den, som jeg har testet med.

Boosted Seamless TP-Link Wi-Fi 6 Deco X60 AX3000

Under Wi-Fi indstillingerne render jeg faktisk ind i mit første reelle problem. Selvom TP-Link Deco X60 er en dual band router, så har man ikke mulighed for at skifte navn på begge bånd. Deco X60 skifter selv imellem det bedste. Det giver mig problemer med min Traeger pillegrill, som kun kan køre på 2.4 GHz. Den kan nemlig ikke koble sig på Deco adgangspunktet, eftersom der ikke er forskel i SSID på henholdsvis 2.4- og 5 GHz båndet. Det er en funktion, jeg savner rigtig meget, da ordentlig dækning på min overdækkede terrasse var en mangelvare. Hvilket det desværre stadig er.

Dækning

Til at teste dækningen har jeg brugt min OnePlus 7T Pro, hvor jeg først har testet mit hjemmenetværk uden Deco X60 og derefter med Deco X60.

Ultra-Low Latency Deco app OFDMA MU-MIMO Deco X60 AX3000

Deco X60 AX3000 Wi-Fi 6 3,000 Mbps 2,402 Mbps 5 GHz 574 Mbps 2.4 GHz

På billederne ovenfor kan I se, hvordan mit trådløse netværk dækkede uden Deco X60. Da jeg nåede udenfor min terrasseoverdækning var dækningen officielt væk, og jeg kunne ikke længere gøre brug af mit Wi-Fi.

Robust Parental Controls Built-In Antivirus Quality of Service TP-Link HomeCare

TP-Link Deco X60 AX3000 Whole Home HomeCare Mesh

Med Deco X60 er situationen en helt anden, og da jeg havde fuld dækning inde i huset, har jeg valgt ikke at tage de indvendige målinger med i oversigten. I stedet har jeg startet på terrassen og arbejdet mig udaf. Jeg har aktiveret begge bånd i TP-Link Deco X60, og uanset hvor jeg placerer mig henne på grunden, kan jeg uden problemer få rigeligt brugbar Wi-Fi dækning.

Pris

TP-Link Deco X60 AX3000 Whole Home Mesh Wi-Fi System kan den 26. maj 2020 erhverves for 3.399,00 kroner.

tp_link_banner.jpg

Hvis I ønsker at læse om TP-Link Deco X60 AX3000 Whole Home Mesh Wi-Fi System på TP-Links hjemmeside, kan I klikke på banneret ovenfor.

Konklusion

Nu er vi nået til vejs ende med dagens anmeldelse af TP-Link Deco X60, og vi kan nu få samlet lidt op på det, vi har oplevet under testfasen. Wi-Fi mesh-systemer er noget, der er interessant for rigtig mange i dag, da de fleste almindelige routere ikke kan levere dækning nok til at levere brugbar Wi-Fi til hele huset. TP-Link Deco X60 AX3000 er absolut ikke i den lave ende af skalaen, og det giver sig også til kende, når man står med produktet i hånden. Noderne er godt tunge, og de er pakket op med masser af lækker hardware og hele fire antenner indvendigt. De kommer med en enkelt LED, der kan slukkes ved et enkelt tryk i appen.

Opsætningen af TP-Link Deco X60 er legende let med deres TP-Link Deco app, der både findes til Android og iOS. Man bliver fulgt igennem opsætningen skridt for skridt, og det hele er overstået i løbet af maks 15 minutter fra start til slut. Appen er rigtig nem at bruge, og man har mulighed for at bruge Deco X60 både som reel router og adgangspunkt uden router-funktioner. Dækningen er supergod, og jeg har god dækning overalt på min grund, hvilket betyder, at de 650 kvadratmeter slet ikke er et urealistisk mål. Den eneste reelle fejl, som jeg har oplevet med Deco X60 er, at jeg ikke kan ændre navnet på de 2.4- og 5 GHz båndene, da jeg har udstyr, som ikke kan finde ud af at forbinde til Deco.

Prisen på knap 3.400 kroner er et ret heftigt prisskilt, og det skal nok afholde mange fra at vælge den løsning, men man kommer bare heller ikke udenom, at man får, hvad man betaler for med både brugervenlighed og rigtig god dækning. Når det hele kombineres, så ender jeg med at give TP-Link Deco X60 AX3000 Whole Home Mesh Wi-Fi System en flot score på 9 og en Great Product Award.

Godt:

 • Lækkert design
 • LED's kan slukkes, så de ikke forstyrrer i hjemmealteret
 • Rigtig nem opsætning
 • Brugervenlig app
 • God dækning
 • Stærk hardware

Knapt så godt:

 • 2.4- og 5 GHz båndene kan ikke navngives forskelligt
 • Prisen kan afskrække nogen

Score: 9 + Great Product AwardMesh TP-Link AX3000 Wi-Fi 6