Cooler Master MasterKeys L

Er du ved at være træt af RGB ræset i alle nye produkter, og blot ønsker et produkt der leverer lækker ydelse i mange år frem? Så kunne MasterKeys L tastaturet fra Cooler Master måske være noget for dig. Her har Cooler Master skrottet RGB lyset til fordel for byggekvaltiet i særklasse krydret med originale Cherry MX-kontakter, taster fremstillet i PBT og mulighed for såkaldte "on-the-fly" justeringer.

I dagens Danmark, hvor alt teknologi efterhånden er hoppet med på RGB vognen, hvor selv fidget spinner epidemien har modeller med blinkende lys i farver, er der stadig nogle producenter der går imod strømmen og fokusere på andre features i stedet for. En af disse er Cooler Master, som har skabt et nyt gamer tastatur helt uden baggrundslys.

 

Med MasterKeys PBT L, er der i stedet blevet fokuseret på holdbarhed og minimalistisk design. Dette gøres ved at lave et tastatur i metal/plastik, udstyre det med tyske Cherry MX kontakter, og som kronen på værket, nyudviklede taster i materialet PBT (hård polybutylene). Kan den rå byggekvalitet virkelig overgå trangen til RGB lys spørger du? – der er kun en måde at finde ud af det på, velkommen til vores test af Cooler Master MasterKeys L tastaturet.

 

Læs flere tests af tastaturer

 

Cooler_,Master_MasterKeys_L_PBT_Gamer_Tastatur_tweak_1

 

Specifikationer og features


Da denne test er skrevet under NDA fra Cooler Master, har jeg denne gang ikke været forbi deres hjemmeside, men i stedet luret i den reviewers guide vi har fået tilsendt. Specifikationerne på MasterKeys L tastaturet er som følger:

 • Model navn: MasterKeys L
 • Materialer: Plastik og metal
 • Farver: Sort
 • LED lys: Nej
 • Polling rate: 1000 Hz
 • Repeat rate: 1x / 2x / 4x / 8x
 • Respons rate: 1 ms
 • MCU: 32 Bit ARM Cortex M0
 • Indbygget hukommelse: 512 KB
 • Tilgængelig med følgende kontakter: Cherry MX Red, Brown, Blue, Silver og Green
 • On-the-fly indstillinger: Macro, Repeat rate og Windows lock
 • Tilslutning: 1.5 meter USB kabel – kan afmonteres
 • Dimensioner: 440 x 137 x 28 mm
 • Vægt uden kabel: 1140 gram
 • Garanti: 2 år

 

Med tankerne fokuseret på gaming, har Cooler Master integreret 7 ekstra "gamer-taster" i kassen, hvor MasterKeys L ankommer i, således man skræddersy gamer tastaturet efter ens velbefindende, når der skal games.

 

Takket være Cooler Masters såkaldte "on-the-fly"-system kan man via simple tastaturgenveje nemt skifte layout - fra QWERTY, Dvorak eller Wokrman til justerbare OS Modifiers fra Windows, Mac or Linux. Mere om dette senere i testen af Cooler Master MasterKeys L.

 

Hvad er PBT-keycaps?

Cooler Master vedhæfter deres pressemeddelse med følgende:

 

PBT-keycaps for lang holdbarhed
De nye tastaturers keycaps i PBT er sprøjtestøbte, laser-ætsede og fiberforstærkede for at sikre, at de kan holde til selv de hurtigste og mest krævende fingre. De er solvent-modstandsdygtige, designet er mekanisk robust - og de kommer ikke til at "skinne" ligesom traditionelle ABS-taster har tendens til over tid. Man behøver altså ikke bekymre sig om slid på grund af svedige fingre - og med en holdbarhed på 50 millioner tasteslag kan tastaturerne holde til spilmaraton i årevis. Det gør MasterKeys PBT S og MasterKeys PBT L til et oplagt valg for hardcore gamere. 

 

Lad os komme tilbage i kampen, og få testet alle de flotte ord af.

 

Unboxing af MasterKeys L tastaturet
Lad os få taget et nærmere kig på kassen som MasterMeys L keyboarded ankommer i. Som stort set alle andre nyere Cooler Master produkter, er kassen sort, og på fronten finder vi et stort billede af selve MasterKeys L tastaturet. Derudover er der naturligvis modelnavnet, og en række features listet op. Der i blandt en af tastaturets hovedfeatures som jo er PBT tasterne. Vores udgav er desuden udstyret med Cherry MX Green kontakter.

 

 

På bagsiden af kassen, er der et billede af MasterKeys L tastaturets opbygning, samt de primære features listet op på flere forskellige sprog. Med kassen åbnet op, finder vi computer tastaturet pakket ind i en stødabsorberende pose – lad os få fætteren ud af kassen, og tage et nærmere kig på tilbehøret man får med!

 

 

Med det hele ude af kassen, kan vi danne os et overblik over hvad man får med i kassen. Ud over selve tastaturet finder vi naturligvis en manual. Værktøj til afmontering af tasterne er også inkluderet, og det samme er syv skrigene røde taster til WASD området – lad os kalde dem gamer taster. Sidst men ikke mindst finder vi også et USB kabel, da dette kan afmonteres under for eksempel transport af tastaturet.

 

 

Et nærmere kig på tastaturet
Selvom flere producenter er gået væk fra at guldbelægge stikkene på deres produkter, har Cooler Master valgt at gå all in og gøre det på MasterKeys L tastaturets kabel. Eftersom dette tastatur fokuserer på byggekvalitet og ikke en masse andet fancy, er guld belægningen også på sin plads. Denne sikre nemlig at stikket opnår optimal kontakt selvom det tages ud/ind i computeren mange gange.

 

Videre til selve MasterKeys L tastaturet, er første håndsindtrykket i top. Designet er meget minimalistisk og anonymt at se på. Byggekvaliteten er i top, selvom det meste af MasterKeys L keyboarded er lavet i plastik – der er tæt på ingen flek,s hvis man bøjer i tastaturet, tommel op!

 

 

I den højre side finder vi naturligvis numpaddet, da MasterKeys L er et tastatur i fuld størrelse. Allerede på de første cloose-up billede nedenfor, kan man tydeligt se at tasterne har en anden farve og tekstur i forhold til resten af tastaturet – de føles også en smule anderledes. Cooler Master har valgt at placere medie genveje i DEL, END, HOME området af taster. Dette er den optimale placering, når der ikke er dedikerede knapper til formålet, idet genvejene på den måde kan betjenes med én hånd.

 

Det er sjovt at se at Cooler Master har valgt at droppe Windows ikonerne, og i sat deres egne på tasterne i stedet. Lille men ret fed detalje, som gør MasterKeys L skiller sig ud fra mængden.

 

 

Mange mekaniske tastaturer har ”svævende” taster, idet de mekaniske kontakter er placeret oven på top pladen. Dette gør sig ikke gældende ved MasterKeys L keyboarded, som ligner et helt normalt tastatur på den front. Som det også kan ses på de to billeder nedenfor, er soft touch overfladen ret modtagelig overfor fedtede fingre, selvom den er yderst behagelig at røre ved.

 

 

Ud over medie genvejene, finder vi også genveje til at styre repeat raten, optage macroer, låse Windows tasten og mere. Tastaturet har ingen software inkluderet, hvilket betyder at alle indstillinger skal foregå via disse genveje, som dernæst gemmes i den indbyggede hukommelse tastaturet har, som har indstilles on-the-fly.

 

 

Som jeg både nævnte og viste da vi kiggede på tilbehøret, kan USB kablet på MasterKeys L tastaturet afmonteres. Dette er ideelt, hvis man skal have tastaturet med i tasken eller lignende, da kablet derved ikke kan knække eller blive beskadiget. USB porten i tastaturet er desuden af den normale micro type. Det betyder at alle normale kabler kan bruges, hvis det originale skulle blive væk eller lignende.

 

Cooler_,Master_MasterKeys_L_PBT_Gamer_Tastatur_tweak_18

 

Da MasterKeys L tastaturet ikke har noget form for LED ”bling bling” måtte vi bruge hvad der ellers var inkluderet i kassen. Jeg monterede derfor de inkluderede gamer-taster i rød, hvilket betød at vi i samme ombæring lige kunne give de mekaniske kontakter et kig.

 

Det er første gang jeg kigger på et tastatur med Cherry MX Green kontakter, så det skal blive spændende at se hvordan skrive oplevelsen bliver lidt senere. Jeg bemærkede dog at de inkluderede gamer-taster var en kende tyndere i skallen end de standard sorte.

 

 

Det eneste sted vi ikke har været er bunden på tastaturet, men det laver vi om på nu. På undersiden finder vi fire aflange gummifødder, en i hvert hjørne. Derudover er der naturligvis også to små fødder, som gør det muligt at forhøje tastaturet en smule. Disse fødder har også gummi monteret, for at sikre at tastaturet også ligger fast på bordet, selvom det er vinklet op.

 

 

Nedenfor ser vi øverst tastaturet liggende fladt på bordet, og nedenfor med fødderne slået op. Vi springer nu direkte til vores test del…

 

Cooler_,Master_MasterKeys_L_PBT_Gamer_Tastatur_tweak_24

 

Cooler_,Master_MasterKeys_L_PBT_Gamer_Tastatur_tweak_25

 

Testen – brugen og komfort
Det er nu blevet tid til at vi skal se på hvordan MasterKeys L tastaturet er at arbejde med. Jeg lagde derfor mit gamle og trofaste Corsair K95 tastatur på hylden et par uger, og kastede mig over MasterKeys L. Den største omvæltning var at mit K95 har dansk layout, mens at MasterKeys L modellen vi har fået er med US – altså mindre Enter og ingen dedikerede ÆØÅ taster. Dette viste sig dog at være et mindre problem, da tasterne alligevel fungerer som et dansk tastatur, så længe man vælger dette i Windows.

 

Det hvide lys i dioderne ved numpadet, er det eneste lys i tastaturet. 

 

Med det på plads vil jeg nu prøve at sidde nogle ord på min oplevelse med MasterKeys L tastaturet, lad os starte med komforten. Hvis du har læst flere af mine foregående tastatur anmeldelser, vil du også vide at jeg er meget stor fan af håndledsstøtter. Jeg blev derfor en smule ked af det, da jeg så at MasterKeys L ikke havde nogen inkluderet. Dette viste sig dog hurtigt ikke at være nødvendigt, da den meget smalle ramme gjorde at mine hænder kunne komme helt hen til kanten af tastaturet uden problemer. Kombiner dette med en stor stof musemåtter der dækker det meste af bordet, og du har en super komfortabel løsning.

 

Som nævnt var det første gang jeg stiftede bekendtskab med de grønne kontakter fra Cherry MX, så jeg vidste ikke rigtig hvad jeg skulle forvente, da jeg til dagligt benytter Cherry MX Reds. Jeg vil beskrive Green som en god blanding mellem Blue og Brown. De har et ”klik” når de aktiveres, men ikke helt så markant som Blues. Modstanden virker meget som Brown, ind til klikket kommer og kontakten aktiveres. Personligt er jeg mere til en lineær kontakt, hvilket MasterKeys L også tilbydes med, så her kan jeg heller ikke pege fingre af noget. Komfort oplevelsen er lækker med dette tastatur!

 

MasterKeys L tastaturet må jo også siges at være tiltænkt gaming, med de inkluderede røde gamer-taster i kassen. Så dette skulle vi naturligvis også teste. Med N-key rollover af seks taster, skal man ikke frygte at ens tryk ikke bliver registeret, det gør de nemlig hver eneste gang var min observation. Dette kan være altafgørende i kampens hede når man spiller online for eksempel. Hvad end jeg spillede GTA, Call of Duty eller DOOM var det en fornøjelse at bruge MasterKeys L tastaturet. Det fungerede bare og især medie genvejene er jeg stor fan af, når man nu ikke har valgt at implementere dedikerede taster.

 

En hånds betjeningen er lige som den skal være, jeg har aldrig forstået hvorfor man vælger at sidde disse genveje oppe i F-tasterne, det er ulogisk for mig. For at opsummere hvad vi fandt ud af i testen af MasterKeys L og den tid jeg brugte MasterKeys L tastaturet.

 

Der er ingen tvivl om, at vi med Cooler Master MasterKeys L, har et gaming tastetur i super lækker kvalitet, som er designet til at performe og blive ved og ved uden at klage. Med de rosende ord, er det nu tid til at snakke pris og konkludere.

 

PBT tast sammenlignet med normal tast fra Corsair K95 – forskellen er stor, det samme er kvaliteten.

 

Pris

I skrivende stund er der ingen officielle danske priser på MasterKeys L gamer tastaturet. Cooler Master skriver dog at prisen lyder  på 119.95,- Euro, hvilket direkte omregnet svarer til godt 900,- DKK. Dette er en ganske fair pris for et mekaniske keyboard i denne kvaltiet, på trods af der ikke er noget baggrundslys indbygget.  

 

Ønsker du alle detaljer på MasterKeys L tastaturet, kan du finde dem alle ved at klikke på Cooler Master banneret nedenfor. 

 

Cooler_,Master_MasterKeys_L_PBT_Gamer_Tastatur_tweak_1

 

Konklusion
Det er blevet tid til at sætte de sidste ord på vores test af Cooler Master MasterKeys L gaming tastaturet. Det har været en anderledes, men spændende oplevelse, at have dette tastatur forbi testbænken. Dels fordi at vi har med et tastatur at gøre, som fokuserer på nogle elementer vi normalt tager som en selvfølge, men også det faktum, at vi ikke har nogen form for lys indbygget. Med det utal af tastaturer jeg efterhånden har haft i hænderne, vil jeg mene, at man uden problemer ville kunne have implementeret baggrundslys i MasterKeys L tastaturet, dette ville have trukket niveauet det sidste stykke op i min optik. Det virker forkert at sidde med et tastatur i denne kvalitet i 2017, som ikke tilbyder nogen form for lys. Uden at være sikker, tror jeg at det er PBT materialet som tasterne er fremstillet i, som ikke tillader lys at skinne igennem - kan ikke se hvad undskyldningen ellers skulle være?

 

Med det sagt, har vi også ryddet den største negative ting omkring dette tastatur af vejen – resten er nemlig lige efter bogen. Fokusområdet har uden tvivl været på byggekvaliteten, og på dette område har Cooler Master også ramt spot on. Cooler Master MasterKeys L, er bygget som en tank fra top til bund. Brugen af ægte Cherry MX kontakter er også et plus i bogen, og det samme er de godt implementerede medie genveje. Hvorvidt du er fan af at der ikke er nogen software til tastaturet, vil jeg lade være op til dig. Det andet jeg vil lade dig afgøre er, hvor vidt du er villig til at opgive baggrundslys i tasterne, til fordel for uhyre høj byggekvalitet? Lad mig høre din mening omkring dette i vores forum.

 

Jeg vil runde denne test af med en flot score på 9/10 samt vores Safe Buy award – med Cooler Master MasterKeys L går du ikke galt i byen, såfremt du kan undvære lyset.

 

Godt

 • Uhyre høj byggekvalitet
 • Ægte Cherry MX kontakter – flere udgaver tilgængelig
 • Medie genveje
 • PBT knapper – bedre kvalitet end normale
 • Kræver ingen software
 • ”Gamer” knapper inkluderet i rød
 • Meget anonymt og pænt design
 • Skift mellem QWERTY, DVORAK eller Workman layout

Knap så godt

 • Ingen baggrundsbelysning
 • Software kunne give flere muligheder?

 

Conclusion
It is now time to put the last words on our review of the MasterKeys L keyboard from Cooler Master. It has been a different but exciting experience to have this keyboard on the test bench. Partly because this keyboard focuses on some elements we usually take for granted, but also the fact that we do not have any kind of light built-in - let's start by commenting on this. With the number of keyboards, I've had in my hands. I would think that you could easily have implemented backlight in the MasterKeys L keyboard, which would have taken it to the final level. It seems wrong to sit with a keyboard of this quality in 2017, which does not offer any kind of light. Without being sure, I think it's the PBT material that the keys are made of that does not allow light to shine through – I cannot see what the excuse else should be.

 

Having said that, we've also cleared the biggest negative thing about this keyboard - the rest is pure awesomeness. The focus area has undoubtedly been on build quality, and in this area Cooler Master is spot on. The MasterKeys L is built like a tank from top to bottom. The use of genuine Cherry MX switches is also a plus in the book, as are the well-implemented media shortcuts. Whether you're a fan of no software for a keyboard, is up to you. Another thing I will let you decide, is if you are willing to give backlight in the keys away, for the benefit of extremely high build quality? Let me hear your opinion about this in our forum. I will now wrap this review up with a nice score of 9/10 and our Safe Buy award - with the MasterKeys L you get an awesome keyboard, but you give up the nice light effects.

Pros

 • Very high build quality
 • Genuine Cherry MX switches – more versions available
 • Media shortcuts
 • PBT buttons – better quality than normal ones
 • No software required
 • “Gamer” buttons included in red
 • Anonymous and stylish design
 • Switch between QWERTY, DVORAK or Workman layout

Cons

 • No background lighting
 • Software could give more options?

Score: 9

 

Cooler_,Master_MasterKeys_L_PBT_Gamer_Tastatur_tweak_31

 

Vores partnere