Windows 10 version 2004 gennemgang

microsoft-windows-update
En ny Cortana overhaling, opdaterede indstillingsmuligheder, strømlinede funktioner og meget mere udgør Microsofts seneste version af Windows 10. I denne artikel gennemgår vi version 2004, og runder af med en konklusion.


Microsofts næste Windows 10 funktionsopdatering er på trapperne. Denne nye version af Windows 10 er på nuværende tidspunkt kun kendt som version 2004, men vil sandsynligvis bære officielle navne som April 2020 eller May 2020 update ved lanceringen.

Der er ikke meget nyt her med hensyn til funktioner, men der er masser af ændringer og forbedringer af funktioner, der allerede har været en del af operativsystemet i nogen tid. I denne gennemgang tager vi et kig på alle de bemærkelsesværdige nye ændringer og forbedringer, gode og dårlige.

Denne udgivelse vil blive leveret som en fuld OS-opdatering og ikke som en kumulativ opdatering som Windows 10 version 1909. Dette skyldes, at ændringerne ved frigivelse er lidt mere omfattende, selvom det måske ikke ser ud som om det er tilfældet på overfladen. 

Lad os dykke ned i Windows 10 version 2004.


Windows 10's nye Cortana

Cortana, tro det eller ej, er det område, der har set de mest markante ændringer i Windows 10 version 2004. Det er nu en systemapp, der kan opdateres uafhængigt af operativsystemet via Microsoft Store, ligesom andre apps i kassen med mail og lommeregneren. Dette betyder, at Microsoft kan holde Cortana opdateret med nye funktioner og ændringer uden at skulle vente på, at en ny version af Windows 10 skal rulles ud først.

Windows-10-New-Cortana 2004 winaero.jpg

Den nye Cortana har en ny brugergrænseflade, der sætter fokus på skrivning frem for tidligere taleinteraktion. Da Windows 10 hovedsageligt bruges på enheder med et tastatur tilsluttet, giver skiftet mening. Ikke alle har det godt med at tale med eller til deres pc'ere, især i skolen eller arbejdet, hvor man måske arbejder i nærheden af andre mennesker. Så at være i stand til at indtaste dine spørgsmål, er i vores optik en værdsat ny tilføjelse til Cortana. Du kan stadig bruge din stemme, hvis du foretrækker det.

Da indtastning er i fokus på den nye Cortana, understreger brugergrænsefladen UI det man omtaler som et ”threaded samtale-format”. Ligesom en tekstchat mellem dig og en ven, vises den samtale, du har med Cortana, via tekstbobler i et rullepanel, som du kan henvise til senere efter behov. Brugergrænsefladen er clean og ligetil og tilbyder tekstforslag i bunden for at komme i gang med opgaver med Cortana. Det understøtter også lyse og mørke tilstande, hvilket altid er et velkomment syn.

Da Cortana nu er en app, kan den behandles som en af brugeren. Når du først åbner Cortana, bliver du bedt om at logge ind og acceptere de sædvanlige vilkår og betingelser. Men derfra kan du ændre størrelsen på den, flytte den rundt og endda skifte til fuld skærm. Dette er som udgangspunkt en forbedring, men jeg ville ønske at have muligheden for at få Cortana docket i proceslinjen, som den gamle Cortana havde mulighed for.

d44b5fbd1afac429eca36baf56290b2f.gif

Image credit: Microsoft

Det eneste bemærkelsesværdige problem, jeg har oplevet, er i forbindelse med, når du lukker Cortana, hvor den faktisk ikke slukker appen, da den tilsyneladende holdes aktiv til at kunne lytte til kommandoen "Hey Cortana". Windows minimerer Cortane, men appen er stadig synlig i Task View. Ved at klikke på luk-knappen inde i Task View/Jobliste. ændrer ikke scenariet. Det er et lille problem, men et irriterende problem med brugeroplevelsen, som jeg føler, at Microsoft er nødt til at løse for at dæmme op for en potentiel shitstorm.

Og det er bare starten på den mørke side af den nye Cortana overhaling. Den nye brugergrænseflade er fremragende, og muligheden for at flytte den rundt som en app er også et godt tiltag, men denne nye Cortana kommer ikke uden kompromis. Hvis du er en erfaren Cortana-bruger, vil du bemærke en regression i funktionssættet med denne nye version. Evnen til at bruge skills og connected home kommandoer er væk, ligesom Cortana Notebook er gået fløjten.

Microsoft har arbejdet med at ændre Cortana som en digital assistent, der forbedrer dit arbejdsliv. Forklarende nok har Microsoft fjernet de fleste funktioner, der kan være til hjælp i hjemmet, såsom at tænde og slukke for dine lys eller apparater og afspille musik. Det handler nu udelukkende om tidsplaner, kalenderbegivenheder, påmindelser, e-mail og andre arbejdsrelaterede ting. Alle de connected home - og færdighedsbaserede kommandoer understøttes ikke længere i Windows 10 version 2004.

Det virker som Microsoft har glemt, at det ikke altid handler om arbejde, og at folk også har et liv uden for tilkobling til arbejdet, hvor deres Microsoft 365 pakke også kunne bidrage til hverdagslivet. 

Appen anbefaler endda brugeren at logge på med deres arbejde eller skolekonto, hvis de bruger Cortana med en personlig Microsoft-konto.

At være i stand til at kontrollere dine smarte husholdningsapparater eller musik på din computer ved hjælp af Cortana ville være meget praktisk, men Microsoft har betragtet dette som unødvendigt for Cortana på Windows 10. 

Du kan stadig spørge om vejret eller hvor høj Mount Everest er, men du kan ikke kontrollere dine lys, termostater eller andre smart home gadgets mere. Måske vil vi disse forbrugsfunktioner vender tilbage i fremtiden, men den umildbare plan for Microsofts Cortana er opgaven som en produktivitet assistent, og her udfører den opgaven til UG.


Windows 10's opdaterede virtuelle desktops

Virtuelle desktops er en af de funktioner, som du enten bruger eller ikke bruger. Personligt glemmer jeg ofte, at funktionen findes. Det betyder dog ikke, at funktionen ikke er nyttig, da det at være i stand til at oprette flere desktops til forskellige arbejdsmiljøer, kan være en fantastisk mulighed for mange superbrugere. Og med denne opdatering har de virtuelle desktops fået en overhaling.

virtual desktop microsoft source credit.JPG
Image credit: Microsoft

Der er ikke tale om store ændringer, men ændringer vil blive værdsat af dem der bruger dem. Du kan nu omdøbe dem og få dem til at gemme konfigurationer på tværs af reboots. Denne mulighed var det ikke tidligere, så hvis du var nødt til at genstarte undervejs i en opgave, ville du miste alle arbejdsområder.


Windows 10 version 2004 med forbedrede indstillinger

Microsoft fortsætter sit korstog for at porte gamle kontrolpanelindstillinger over til den moderne indstillings-app, og denne udgivelse hilser nye tilføjelser velkommen som markørhastighedskontrol samt opdateringer til eksisterende indstillinger under den moderne version af Indstillinger. Vi vil ikke gennemgå alt tilføjet eller opdateret her, men der er et par højdepunkter at nævne.

Der er kommet en ny mulighed i området Konti, der deaktiverer din Microsoft-kontoadgangskode som en login-metode på låseskærmen, hvis du har Windows Hello konfigureret. Microsoft forklarer selv, at gøre dette er mere sikkert, da din Microsoft-kontoadgangskode er universal på alle dine Windows-pc'ere og derfor er et svagt punkt, hvis din adgangskode er kompromitteret. Windows Hello er specifikt for hver enhed, du sætter den op på, og er ikke noget, som en hacker kan "tillære". På tidligere versioner af Windows 10, hvis nogen fik adgang til din Microsoft-kontoadgangskode og pc, kunne de logge på og få adgang til dine data.

Også nyt med denne udgivelse er muligheden for at downloade Windows 10 fra skyen, hvis du har brug for at nulstille din pc til fabriksindstilling. Dette er praktisk, hvis din installation går i hårdknude af en eller anden grund, og nulstillingssystemet ikke kan bruge det forudinstallerede image til at nulstille maskinen. Nu kan du bare downloade et nyt image via gendannelsesmiljøet.

Windows-10-Cloud-Download.png

Image credit: Microsoft

Andre områder, der er blevet opdateret, inkluderer netværks- og internetstatusområdet, som har fået et opdateret design med blandt andet et her og nu overblik over dataforbrug og hurtig adgang til netværksegenskaber. Der er også et forbedret funktions-område, der nu kan søges via og er lettere at bruge. Sprog og region er blevet forbedret med et mere clean brugergrænseflade til at tilføje og konfigurere sprog på din pc.

Windows-10-ver-2004-network-data-usage.png

Image credit: Microsoft


Windows 10 Swift Pair

Microsoft har foretaget nogle ændringer til Swift Pair funktionen, der første gang blev introduceret med Windows 10 version 1903 i 2019. Med Swift Pair kan du nemt parre understøttet Bluetooth-perifere enheder med et enkelt klik, men selve processen var mere omstændig end den burde være. Brugeren skulle klikke på forbindelse på en popup, derefter åbnes indstillings-appen, og så skulle brugeren ramme OK på en anden popup for at bekræfte, at parring var vellykket.

Med Windows 10 version 2004 er denne proces blevet mere strømlinet til kun den første popup, der beder brugeren om at oprette forbindelse til enheden. Når brugeren klikker på denne, forbliver underretningen aktiv, indtil parringen er afsluttet, og det er det. Brugeren tvinges ikke ind i appen Indstillinger eller bliver bedt om at bekræfte, når parringen er vellykket. Dette er en meget bedre brugeroplevelse end tidligere, men problemet med Swift Pair er nu, at det kun understøttede et minimalt udvalg af Bluetooth-enheder.

5f484abd8f965769869f0db867325b32.gif

Image credit: Microsoft

Hvis du bruger en Microsoft-fremstillet Bluetooth-enhed, er chancerne gode for, at det fungerer med Swift Pair. Dette kommer til udtryk ved, at systemet automatisk beder dig om at oprette forbindelse via en request, når du starter parringsprocessen på din Bluetooth-perifere. Hvis denne meddelelse ikke dukker op, understøtter den ikke Swift Pair, og du bliver så nødt til at hoppe i Indstillinger og parre det manuelt via den gamle metode. Ikke en big deal, men vi håber, at flere enheder understøtter Swift Pair i fremtiden.


Windows 10 Jobliste

Jobliste er et andet område i Windows 10 version 2004, der har fået et par bemærkelsesværdige nye tilføjelser, som en superbruger kunne finde interessante. Du kan nu se din GPU-temperatur på fanen Ydeevne, når du klikker på din GPU. Dette fungerer kun med dedikerede GPU'er, der understøtter WWDM 2.4 eller højere, så hvis du ikke ser din temperatur inde i Jobliste er det derfor.

Task-Manager-Drive-Type.png

Image credit: Microsoft

Den anden bemærkelsesværdige ændring i Windows Jobliste er muligheden for at se, hvilke disktyper du bruger på din pc. Under hver listet disk findes nu en "SSD" eller "HDD" -indikator, der fortæller dig, om det drev, du bruger, er mekanisk, solid-state eller flytbar lager. Dette er praktisk for dem, der muligvis ikke ved, hvad der er i deres pc. Dermed får vi også en mulighed for at skaffe modelnumre uden åbne selve pc'en.


Windows 10 Search

Disse ændringer er teknisk set ikke eksklusiv til Windows 10 version 2004. Så vidt jeg ved, har Microsoft også indført disse ændringer til ældre versioner af Windows 10 via opdateringer. Men de blev introduceret først gang under udviklingen af version 2004, så jeg vil fremhæve dem her, i tilfælde af at du gik glip af det. 

Microsoft har tilføjet et par hurtigsøgninger i bunden af Windows Search-interfacet for hurtig adgang til de mest søgte webbaserede søgninger såsom vejret og de seneste nyheder.

Der er også integreret en ny Bing-billedsøgningsknap, der giver dig mulighed for hurtigt at tage et screenshot og søge i Bing for at få flere oplysninger (hvis man bruger Bing….). Et godt tiltag, hvis du støder på et screenshot, som du gerne vil vide mere om, men ikke ved hvad der skal søges nøjagtigt efter. 

Langs toppen af søgningsgrænsefladen er hurtig adgang til dine Microsoft Rewards-point. Her får du en nemt overblik over, hvor mange point du har, og ved at klikke på det føres du til Rewards-sitet for at indløse de point, du måtte have. Dette er super cool, hvis du er en ivrig bruger af Microsoft Rewards.


Windows 10 version 2004 konklusion

Ovenstående dækker de mest basale ændringer, der kommer i kølvandet på Windows 10 version 2004 opdateringen.

Samlet set er det en god opdatering. Den nye Cortana føles som om den har taget et skridt, fremad og et skridt tilbage. Vi tilbydes en ny brugergrænseflade, men en regression i forbrugerfunktioner, der gør det nyttigt for mange mennesker – især i arbejdsregi. 

Det er plusser i de nye forbedringer, tilpasninger og finish, som Microsoft foretager med denne udgivelse. 

For udviklere er der masser af forbedringer på vej - inklusiv et nyt Windows-subsystem til Linux 2, som vi dog springer over i denne artikel. Dette kan du læse mere om her

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/wsl2-about

Der vil løbende, når Windows 10 version 2004 er frigivet, komme en version 2 af denne artikel, hvor vi går mere i dybden med de mange nye tikpasninger og funktioner, som Windows 10 version 2004 opdateringer bringer med sig.


Relaterede artikler:

Google + 10 ting som gør en forskel

Nye Microsoft Edge funktioner på vej

Microsoft Edge er nu den 2. mest populære browser

Microsoft: Massive forbedringer til Windows 10

10 måder til at optimere en langsom pc

Sådan downloader du Microsoft Edge til Windows 10


Source & Image credit:

Microsoft


Vores partnere