Gaming: Stationær vs bærbar - her er vinderen

bærbar vs stationær
Står du og skal købe en PC, men overvejer om en stationær PC eller en bærbar er det bedste valg? I denne guide ser vi på fordele og ulemper ved gaming på en stationær og gaming på en bærbar pc.


Når det kommer til gamer PC, er der mange forskellige meninger og foretrukne valg. Nogle elsker store stationære computere (med tonsvis af RGB-belysning) forbundet til en stor skærm som gerne er på 144Hz+. Andre personer der er på farten ofte, eller har mindre plads at gøre med, ønsker måske en bærbar computer, som de kan klappe sammen og gemme væk, når de ikke bruger den.

Vi er efterhånden nået til et punkt, hvor du kan få en fremragende gamer oplevelse på både en bærbar og en stationær, selvom opgraderingsmulighederne ved en stationær stadig er overlegne. 

Uanset om du foretrækker store opgraderingsmuligheder, mobilitet, eller overkommelig pris, har både bærbare computere og stationære meget forskelligt at byde på. 

I kampen om gamer stationære vs. gamer bærbare, vil vi prøve at guide dig i retning af, hvad der er det bedste valg for dig.


Mobilitet:

Generelt er dette en let kamp bærbare computere. Når alt kommer til alt, kan selv en stor 17-tommers bærbar nemt foldes sammen og smides i en taske – det samme kan ikke helt siges med en stationær, selv hvis den er af Mini-iTX format.

asus_rog_zephyrus_m_slim.jpg

De tyndeste gamer-bærbare computere, er ofte udstyret med Nvidias Max-Q grafikkort, hvilke let kan pakkes ned i en rygsæk. Selv store bærbare computere med high-end hardware, der måske kræver 2 opladere, kan nemmere smides i en taske og tages med, da både skærm og keyboard er i hele pakken, hvilket ikke kan siges med en stationær PC. 

asus_rog_zephyrus_m_size.jpg

For nogle kan et lille kompakt mini-ITX build være transportabelt nok til at medbringe til et LAN-event en gang imellem. Det kræver dog stadig at du også skal medbringe tilbehør såsom mus, tastatur og en skærm til brug.

Vinder: Bærbar


Opgradering:

Det, der bringer nok forbinder med gaming på stationære computer, er naturligvis muligheden for at bygge og customize sin stationær PC, til sin egen personlige smag.

Når det kommer til bærbare, har du ikke mulighed for at bygge din egen fra bunden, hvilket ikke burde komme som en overraskelse. Det er dog forholdsvis nemt at bygge en stationær hvis man har lidt grundviden om de forskellige komponenter. Alternativt kan noget hjælp fra en ven, eller nogle guides på YouTube også hjælpe dig hen ad vejen. 

Den store fordel ved stationære er nemlig at man har mulighed for at opgradere stort set alt, når behovet opstår. Har du eksempelvis brug for et stærkere grafikkort? Eller måske mere RAM? Det er heldigvis nemt at tilføje. 

unikitty_pc_gaming_build_parts.jpg

Selvom din stationær PC måske er ved at blive halvgammel og du ønsker en ny CPU, der kræver en anden type bundkort, har du stadig en kabinettet og strømforsyning, som du kan fortsætte med at bruge. Når alt kan udskiftes, vinder stationære computere på dette punkt.

unikitty_pc_gaming_build_modded_parts.jpg

Forudkonfigurerede (færdigsamlet) stationære PC'ere fra store fabrikanter (OEM’s) såsom Dell, HP, Asus, Lenovo med videre, kan være lidt mere tricky. Nogle af dem benytter sig af specielt fremstillede bundkort, der ikke er af standardstørrelse, hvilket har mere begrænsede opgraderingsmuligheder. Du kan dog stadig oftest opgradere RAM, GPU og CPU (så længe det er kompatibelt med samme chipset).

03_one_i200.jpg

Ovenstående billede er fra vores test af Corsair One Pro i200; HEDT i miniformat

De fleste bærbare computere giver dig mulighed for at skifte RAM og HDD/SSD. Desværre har nogle af de ultratynde bærbare, hukommelsen loddet til bundkortene, hvilket begrænser opgraderingsmuligheden, eller helt udelukker den.

I senere år er Thunderbolt porten begyndt at dukke op på bærbare computere, hvilket åbner op for brug af en eGPU (ekstern GPU), der kan hjælpe med at booste dine spil, såfremt det indbyggede grafikkort ikke er stærkt nok.

Meget få bærbare giver dig muligheden for at opgradere CPU og GPU og derudover er det også en meget kompliceret proces, sammenlignet med en opgradering på stationære. Men som sagt er det er virkelig et fåtal af bærbare der tilbyder dette – langt de fleste bærbare computere tilbyder ikke dette niveau af opgraderingsmuligheder.

Vinder: Stationær


Pris og ydelse:

Ydeevnen for en bærbare computer eller en stationær computer afhænger selvfølgelig af specifikationerne og prisen. Jo dyrere computeren er, desto bedre er specifikationerne typisk også. Det dog er altid en god idé at sammenligne computere fra forskellige brands og på forskellige websites, sådan man ikke ender med at betale for meget for de samme specfikationer. 

asus_rog_zephyrus_m_screen.jpg

Er du i tvivl, så brug vores forum til dine tvivlsspørgsmål

En stationær PC er klart dét der giver mest ydelse per krone, men du skal dog også huske at lave plads i budgettet til en computerskærm, samt tilbehør såsom mus og keyboard, såfremt du ikke har det liggende.

Men alt andet lige er en stationær mere kraftfuld end en bærbar til samme pris. Lignende komponenter er oftest stærkere på stationære computere, og de er udstyret med bedre køling. Et større kabinet og flere blæsere giver mulighed for bedre køling og varmeafledning, samt lavere temperaturer hvilket betyder stærkere og mere stabil ydelse. Stationære åbner også muligheden op for vandkøling, hvilket måske kan være at foretrække for den enkelte. 

corsair-hydro-x-fittings-opgradering.jpg

Intel, AMD og Nvidias mobile CPU'er og GPU'er er ikke helt lige så stærke som desktopdelene.. Men hardwaren i laptops ligger dog efterhånden meget tæt på ydelse på stationære, hvor kløften var noget større for bare 5 års tid siden. 

Læs også vores artikel om Det ultimative Cyberpunk 2077 build


Stationære computere er dog stadig kongen af ydelse og køling, samt overclocking.

Vinder: Stationær


Konklusion:

En stationær pc er stadig den mest kraftfulde, opgradérbare og billigste måde at få gang i noget gaming på. Du kan både købe nyt og brugt hardware, udskifte næsten alt, og hvis du bygger PC'en selv, kan du tilmed præcis udvælge de dele du ønsker, samt spare nogle penge. 

Såfremt du har pladsen til en stationær og du ikke skal bruge en PC der ofte skal tages med under armen, er en stationær PC klart det der giver mest ydelse for pengene.

Hvis du har begrænset med plads eller ofte ønsker at have din computer med på farten, er en gaming-bærbar måske et mere optimalt valg. Selvom du muligvis ikke får den samme rå performance, er der mange gamer bærbare at vælge imellem til vidt forskellige priser.

Med en gamer bærbar har man dog mindre mulighed for opgradering som årene går, og når der ikke længere er nok kraft til at trække de nye spil, er der oftest ikke meget andet at gøre, end at købe en ny bærbar.

Uanset hvad, kan du stadig nyde din spil på både en bærbar eller en stationær, men en stationær er klart det bedste valg, såfremt plads og mobilitet ikke er et problem.


Hvad foretrækker i at spille på og hvorfor? Fortæl det gerne i kommentarfeltet nedenunder! :)