Antivirus til Windows 10: Er Windows Defender nok?

malwarebytes Windows defender
Windows 10 belemrer os ikke med at installere antivirus som Windows 7 gjorde. Med ankomsten af Windows 8, inkluderede Microsoft en indbygget gratis antivirus-løsning kaldet Windows Defender. Men er Defender den bedste løsning til at beskytte din pc - eller endda bare god nok?


Windows Defender blev oprindeligt kendt som Microsoft Security Essentials under Windows 7, da det blev tilbudt som separat download. Nu skriver vi 2020, og Windows Defender er indbygget i operativsystemet, og er som standard aktiveret.

Mange er af den overbevisning, at du altid skal installere en tredjeparts antivirus-løsning, men det er ikke den bedste løsning til nutidens sikkerhedsproblemer, som blandt andet Ransomware bringer til bordet.

Windows Defender Malwarebytes.JPG

Vi anbefaler, at du læser hele artiklen, så du fuldt ud forstår, hvorfor vi anbefaler en kombination af Windows Defender og Malwarebytes.  

Du kan også med fordel læse vores Sådan bruges Windows Defender Offline mod virus artikel, da Defender har flere brugbare knapper at trykke på i bekæmpelse af snavs fra nettet.

Brug den indbyggede Windows Defender som traditionel antivirus - de kriminelle er gået fra regelmæssige vira til at fokusere mere på Ransomware, Zero-day angreb og hvad værre er, malware, som de traditionelle antivirusprogrammer ikke kan håndtere. Her viser flere analyser, at Microsoft indbyggede antivirus system ofte gør et bedre arbejde. Tilbage i april 2020, lukkede Microsoft to Zero-day sårbarheder

Brug Malwarebytes til anti-malware og anti-exploit - alle af nutidens mere omfangsrige malware-angreb jagter Zero-day sårbarheder/fejl i din browser til at installere ransomware for at overtage din pc, og kun Malwarebytes giver virkelig fremragende beskyttelse imod dette med deres unikke anti -exploit systemet. Hertil er der ingen bloatware, og programmerne sænker ikke systemydelsen på din PC.


Antivirus og Anti-malware pakkeløsning der virker

Du har brug for antivirus-software på din computer, uanset hvor "velovervejet" du crawler nettet. At være smart er ikke nok til at beskytte dig mod trusler, og sikkerhedssoftware kan hjælpe med at agere anden forsvarslinje sammen med din sunde fornuft, når du færdes på nettet.

Imidlertid er antivirus i sig selv ikke længere tilstrækkelig sikkerhed alene. Vi anbefaler, at du bruger et godt antivirusprogram og et godt anti-malware-program. I en kombination vil de beskytte dig mod de fleste af de største trusler på Internettet: vira, spyware, ransomware og endda potentielt uønskede programmer (PUP'er) - blandt mange andre.

Så hvilke skal du bruge, og skal du betale penge for dem? Lad os starte med den første del af denne kombination: antivirus.


Er Windows Defender god nok?

Når du installerer Windows 10, har du som udgangspunkt allerede et antivirusprogram. Windows Defender leveres indbygget i Windows 10 og scanner automatisk programmer, du åbner, downloader nye definitioner fra Windows Update og tilbyder et interface, du kan bruge til dybdescanninger.

Bedst af alt, det sænker ikke den generelle ydelse på computeren og holder sig for det meste anonymt i baggrunden - hvilket vi ikke kan sige om de fleste andre antivirusprogrammer.

Opstartsfasen for Windows Defender kunne have været bedre for producenten, og den indbyggede antivirus software, kom til kort over for dets direkte konkurrenter i form af tredjeparts antivirus-løsninger. Det har en modning af software kompenseret for, og Windows Defender er god nok, så længe du parrer det med et godt anti-malware-program, som vi nævnte ovenfor.

Men er Windows Defender den bedste antivirus? Hvad med andre programmer?

Hvis du ser på den antivirus-sammenligning, vi har linket til ovenfor, vil du bemærke, at Windows Defender, selvom den er god, ikke får de højeste scores med hensyn til beskyttelsesscore. Så hvorfor ikke bruge noget andet?

Lad os dykke ned i disse scoringer. AV-TEST fandt, at det stadig fange 99,9% af den “widespread and prevalent malware” i april 2017 sammen med 98,8% procent af Zero-days angreb. Avira, et af AV-TESTs bedst bedømte antivirusprogrammer, har nøjagtigt de samme scoringer til april - men lidt højere score i de seneste måneder, så dens samlede bedømmelse er (af en eller anden grund) meget højere. 

Avast32 dækning.JPG

Derudover handler sikkerhed om mere end beskyttelsesscore. Andre antivirusprogrammer kan lejlighedsvis gøre det bedre i disse tests, men de leveres også med en masse ekstra add-ons, som browserudvidelser, der faktisk gør dig mindre sikker, registrerings-cleaners, der er forfærdelige og unødvendige, masser af usikker junkware og endda evnen til at spore dine browservaner, så de kan tjene penge. Desuden forårsager den måde, de kobles til din browser og operativsystem på, ofte flere problemer, end det løser. 

Noget, der beskytter dig mod vira, men åbner dig for andre angrebsvektorer, er ikke god sikkerhed.

Windows Defender gør intet af overstående, er gratis og generer dig ikke i hverdagen. Plus, Windows 10 indeholder allerede de forskellige andre beskyttelser, der er introduceret i Windows 8, såsom SmartScreen-filteret, der skal forhindre dig i at downloade og køre malware, uanset hvilket antivirus, du bruger. Chrome og Firefox inkluderer også Googles Safe Browsing, der blokerer for mange malware-downloads.

Hvis du er mindre vild med Windows Defender af en eller anden grund og vil bruge en anden antivirus, kan vi anbefale Avira. Den findes i en gratis version, der fungerer temmelig godt, en pro-version med et par ekstra funktioner, og Avira giver gode beskyttelsesresultater og har kun lejlighedsvise popup-annoncer, som dog kan være frustrerende på den lange bane. Det største problem er, at du skal være sikker på at afinstallere browserudvidelsen, den prøver at tvinge ned i halsen på dig, hvilket gør, at Avira skal bruges med omtalte, men som stadig giver en fantastisk beskyttelse.


Antivirus er ikke nok: Brug også Malwarebytes

Antivirus er vigtigt, men i disse dage er det mere vigtigt, at du bruger et godt anti-exploit-program til at beskytte din webbrowser og plug-ins, som er de mest målrettede af hackerne. Malwarebytes er et anbefalingsværdigt program.

I modsætning til traditionelle antivirusprogrammer er Malwarebytes gode til at spotte "potentielt uønskede programmer" (PUP'er) og andet junkware. I version 3.0 indeholder Malwarebytes også en anti-exploit-funktion, der sigter mod at blokere almindelige exploits i programmer, selvom det er angreb på zer-dat sikkerhedshuller. Det indeholder også anti-ransomware til at blokere ramsomeware-angreb som CryptoLocker. Den seneste version af Malwarebytes kombinerer disse tre værktøjer i en brugervenlig pakke, som dog koster 349 kroner pr. år. pr. maskine eller 669 kroner pr. år. For fem enheder.

Malwarebytes hævder at kunne erstatte din traditionelle antivirus helt, men her kunne vi godt tillade os at være uenige med folkene hos Malwarebytes. 

Malwarebytes bruger helt forskellige strategier til at beskytte dig: antivirus vil blokere eller karantænesætte skadelige programmer, der findes deres vej til din computer, mens Malwarebytes forsøger at forhindre skadelig software i nogensinde at nå frem til din computer. Da det ikke forstyrrer traditionelle antivirusprogrammer, anbefaler vi, at du kører begge programmer for den bedste beskyttelse – til trods for prisen. Alternativt kan du vælge gratis versionen af Malwarebytes, som er lidt forkrøblet sammenlignet med betalingsversionen. (downloader selv)

I nyeste Malwarebytes version 4, registrerer Premium-versionen af Malwarebytes sig nu som systemets sikkerhedsprogram som standard. Med andre ord vil det efter installation, håndtere al din anti-malware-scanning, og Windows Defender kører ikke i baggrundensom default.

Du kan stadig køre begge på én gang, hvis du vil.

Sådan gør du: Åbn Indstillinger i Malwarebytes, klik på fanen "Sikkerhed" og deaktiver indstillingen "Registrer altid Malwarebytes i Windows Security Center". Når denne er deaktiveret, registrerer Malwarebytes ikke sig selv som systemets default sikkerhedsapplikation, og både Malwarebytes og Windows Defender kører på samme tid.

Med en kombination af et godt antivirusprogram, Malwarebytes og en vis sund fornuft, vil du være temmelig godt beskyttet på din færden på nettet. Husk dog, at antivirus kun er en af de almindelige sikkerhedspraksis, du skal følge. God digital hygiejne er ikke en erstatning for antivirus, men det er vigtigt at sikre, at din antivirus har den bedste forudsætning for at holde dig sikret.


Image credit:

Pixabay

Vores partnere