Gennemgang: Windows 10. november 2019 opdatering

41260181834_8f1b2f13e4_b
Windows 10 november 2019 opdateringen er nu tilgængelig. Microsoft har programsat to store funktionsopdateringer til Windows 10 hvert år, og 2019 år er ingen undtagelse. Bortset fra, at Windows 10. november 2019 ikke er ret stor eller spækket med innovative nyheder som vi ellers er vant til.


I modsætning til tidligere efterårs-udgivelser af Windows 10, er Windows 10 november 2019 opdateringen en udgivelse, der monteres på toppen af den allerede tilgængelige Windows 10 maj 2019 opdatering, der blev lanceret tidligere i år. Det betyder, at selvom Microsoft foregiver, at opdateringen i november 2019 er en reel funktionsopdatering, afslører den endelige version et helt andet billede.

Denne opdatering ligner mere en old school-servicepakke, designet til at vedligeholde og forbedre den allerede eksisterende version af Windows. Dette betyder, at de, der opdaterer fra maj 2019 opdateringen til november 2019 opdateringen, vil opleve en meget hurtigere installations og genstartfase, fordi den ikke installerer et komplet udbygget OS-build.

version-1909-optional-update.jpg

Nu betyder det ikke, at denne opdatering ikke er værd at installere. Windows 10 november funktionsopdateringen, skal installeres for bekvemmelighedens skyld, fordi den er utroligt stabil, har et par fine tilføjelser, der forbedrer den samlede brugeroplevelse og ikke er så meget af en risiko at installere, som hvis du fravælger det – samt roder den ikke med vores core platform i i Windows 10. Så med det i tankerne, tager vi i denne artikel et kig Windows 10. november 2019 opdateringen som en helhed.

16988339911_6116c50834_b.jpg

Som normalt det normalt er tilfældet med en ny Windows 10 opdatering, har Microsoft foretaget nogle mindre justeringer og forbedringer af Windows Shell, som inkluderer Start-menuen, proceslinjen og Action Center. Når man sparkes i gang med Action Center, har Microsoft implementeret en lille adfærdsændring, der nu inkluderer hamburgermenuen via Start, som automatisk udvides, når man holder musen hen over den.

Denne funktion har faktisk været en del af Windows 10 siden starten af året, men den var ikke aktiveret for alle brugere. Nu kan enhver bruger, der kører Windows 10 november opdateringen, forvente at se denne interaktion i Start-menuen. Desværre ser det ud til at være noget, du ikke kan slukke for. Personligt har jeg selv brug for at åbne hamburger menuen i Start, hvilket betyder, at hver gang det sket - indtil videre, var det utilsigtet. Dermed et mindre irritationsmoment, som vi på nuværende tidspunkt må lære at leve med?

Flytter vi blikket mod mere nyttige tilføjelser, har Microsoft tilføjet muligheden for at oprette begivenheder i din kalender direkte fra proceslinjen. Som et indbygget dato og tids-flyout helt til højre, kan brugerne nu tilføje nye begivenheder til deres kalendere uden at skulle åbne kalender-appen for at gøre det. Det giver dig mulighed for at oprette et begivenhedsnavn, planlægge et tidspunkt og en dato og tilføje en placering med videre.

Ønsker vi at gå mere i detaljer på denne front, skal du via den dedikerede app for at afslutte din kalender programmering.

I Action Center er der en ny genvej "administrer underretninger/manage notifications" øverst til højre i det åbne vindue. Denne genvej fører dig til et nyt punkt i appens Indstillinger, hvor Microsoft har akkumuleret alle underretningsrelaterede indstillinger, der tidligere var spredt over mange forskellige områder i Indstillingsmenuen.


Windows 10 notifikationer

Med hensyn til underretninger skraber Microsoft mange af underretningsindstillinger og indstillinger væk, og nogle erstattet med ”nye”

Hvor mange af disse indstillinger alligevel ikke er specielt nye, findes nyheden mere i, at du samme sted nu kan finde underretninger ét sted.

Action-Center.jpg


Microsoft skriver selv:

”You’ll now find a settings icon inside every popup notification that, when clicked, will provide a drop-down menu with quick access to additional notification settings for that app, or the ability to mute future notifications from the app outright”

Hvis du vælger at tilpasse apps ”notifikationer”, føres du til en dedikeret side i appen Indstillinger, hvor du kan finpudse og ændre, hvornår og hvordan meddelelser vises. Du kan sågar tilpasse disse indstillinger, f.eks. om underretningen skal afspille en lyd med videre.

Disse nye optioner er hjælpsomme, især hvis du bruger Windows 10s indbyggede notifikations-system.


Windows 10 File Explorer

File Explorer appen i Windows 10 har også gennemgået en tiltrængt overhaling; Windows Search har nu sin søgelinje. Dette er den samme funktion, der styrer søgefeltet på proceslinjen og giver dig mulighed for at søge ikke kun i et lokalt bibliotek, men også i filer, der er gemt i din OneDrive. UI-delen er en smule mere clean med en lidt større søgning og adresselinje, der passer til det nye layout.

Microsoft forsøger at få alle søgelinjer i Windows 10 til at gøre det samme. Dermed søger de en eliminering af udbuddet af muligheder, så du skal tænke over, hvilken søgelinje der gør hvad, når du leder efter filer, fotos og dokumenter. Med november 2019 opdateringen, er File Explorers søgelinje nu i stand til at lede efter de samme filer, som søgefeltet på proceslinjen kan, og vice versa. Virkelig smart!


Diverse ændringer

Slutteligt fokuserer Microsoft på generelle OS-forbedringer, der forbedrer batteriets levetid og ydeevne for computere med "udvalgte processorer." De nævner vel og mærke ikke, hvilke processorer der er tale om.

Sammen med Windows 10. november 2019 opdateringen kommer også en ”rotationspolitik", der bedre er i stand til at distribuerer workloads på tværs af din computers foretrukne kerner, hvilket i kan tolkes som Windows nu agerer smartere ved at sortere opgaverne systemet belastes med, og hvor det er nødvendigt at fokusere ydeevne for at få den bedste oplevelse.

Også nyt i denne opdatering er Windows mulighed for at indstille tredjeparts digitale assistenter som standard over låseskærmen – når de vel og mærke bliver integreret i systemet.

Der er masser af andre mindre på menuen som forbedringer for OEMs, udviklere og virksomheder at drage fordel af. De fleste af disse betyder ikke noget for den normale forbruger, så disse er vel sprunget henover i denne gennemgang.

Konklusionen må være Windows 10. november 2019 opdateringen i den grad bringer gode nyheder med sig – selvom ikke alle vil kunne navngives som værende nye opfindelser. Derfor anbefaler vi uden tøven, at du installerer Windows 10. november 2019 opdateringen.


Kilde & Image credit:

Microsoft

Flickr