Valg af multiskærmsopsætning: Guide

De_bedste_ultrawide_skærme_i_2020
Hvis du overvejer en opsætning af flere skærme, kan du i princippet bare placerer to skærme ved siden af hinanden og vupti, så er skærmpladsen udvidet, og det fungerer sådanset fint, men det er ikke den eneste måde til at hoppe med på flerskærmsbølgen. Afhængigt af dine specifikke behov kan der faktisk være en bedre måde at maksimere din multiskærmsopsætning på. Lad os kigge på dine muligheder.

Mangler du skærmplads, kan der laves flere angrebsmuligheder såsom indkøb af en større skærm eller placerer to skærme ved siden af hinanden. Vi kigger på de forskellige muligheder for en såkaldt multiskærmsopsætning.


Side-by-Side

Side-by-Side er det layout, som de fleste mennesker standardiserer. At sætte dine skærme, uanset om det er to eller tre, side om side, er et af de nemmeste layout at konfigurere og tilbyder en masse fleksibilitet.

click press play credit.jpgImage credit: ClickPressPlay

Den eneste rigtige ulempe ved dette layout er, at det kan optage meget plads på skrivebordet. Anskaffelse af et dobbelt / tredobbelt skærmbeslag kan dog lette problematikken ved at frigøre mere overfladeareal på skrivebordet. Der er en grund til, at dette layout er så almindeligt: Det er let og funktionelt, hvilket løser kravet for de fleste almene forbrugere.

Læs også: PS Plus fejrer 10 år jubilæum med gratis spil


Den kvadratiske multiskærmsopsætning

”Stablede skærme” udfylder mange svagheder ved ser fra side-by-side-layoutet, mens de samtidigt også bringer nye udfordringer med sig. Stablede skærme optager mindre overfladeareal, men det vil også kunne opleves som mere belastende for nakken sammenligner med side-by-side-layoutet, hvor du kun skal dreje hovedet fra side til side. Man kan med fordel tippe de øverste skærme en smule forover, så billedet kommer dig mere i møde.

samsung credit.jpg

Image credit: Samsung

Du kan også placere din sekundære skærm under dit hovedskærmbillede; mens det vil optage meget plads på skrivebordet, er det også langt mere behageligt for nakken at kigge ned end op. En anden fordel ved at have skærmen under din hovedskærm er, at hvis det er en berøringsskærm, kan du nemt bruge det til at navigere på din computer. Stabling af skærme generelt betyder også, at det er lettere at have en stor ultrabred skærm sammen med dine sekundære skærme - det er lidt vanskeligere at gøre det samme med en side-by-side-skærmopsætning.

Denne form for skærmopsætning, stiller også krav til beslaget, der skal kunne håndtere kvadratiske multiskærmsopsætning.


Landskab vs Portræt skærmopsætning

En anden mulighed, som mange skærme samt skærmbeslag understøtter, er at rotere din skærm 180 grader for at blive brugt i stående tilstand. Knap så optimal er denne til mange programmer, da de er udviklet mere med widescreen i tankerne. Men portræt skærmopsætning kan være særdeles nyttigt for bestemte typer arbejde.

9396bf6f-7a4e-413d-a842-b6c9eed8e21c.__CR0,0,1817,1124_PT0_SX970_V1___.jpg

Image credit: Amazon

En af de vigtigste områder er ved programmering – hvor det at have al den ekstra lodrette skærmplads til at se kode, er praktisk. Ting som at skrive og læse har også lignende fordele. Selv for traditionelle programmer, hvis det ikke kræver meget vandret plads, kan det faktisk være meget effektivt at have et lodret display.

Denne form for opstilling af skærmen, er bestemt ikke for alle, og hvis du er den type person, der drager fordel af en portræt-konfigurering, har du sandsynligvis allerede overvejet det inden du går i denne retning. Du kan bruge en hvilken som helst skærm til dette, du bliver bare nødt til at anskaffe et skærmstativ, der gør det muligt for dig at rotere den i den rigtige retning (som langt de fleste af skærmstande vil). Hvis du har brug for så meget lodret plads som muligt, er en ultrabred skærm den rigtige vej at kigge. Du skal også lave en softwaremæssig tilpasning via skærmindstillingerne på din computer for at konfigurere denne ændring.


Brug af TV og tablets

Mange inddrager faktisk også et TV eller sågar en tablet. Tv-løsninger tilbyder meget større skærme end din standard computerskærm og er fantastisk til sekundære skærme. Hvis du har brug for MEGET skærmplads, kan et tv være vejen at gå. Her vil den typiske løsning med hensyn til montering, at hænge TV’et op på væggen – eller sekundært ved siden af f.eks. den kvadratiske multiskærmsopsætning.

Standard vægbeslag fungerer typisk fint til dette formål, men du kan også bruge en udvidelig montering, hvis du ønsker at kunne trække TV'et nærmere eller længere væk, afhængigt af hvad du laver - bare sørg for at det passer til dit tv.

Tablets er meget forskellige fra fjernsyns konceptet, der bringer meget mindre skærme til bordet, men de kan stadig være ekstremt nyttige. Du kan endda have flere tablets på dit skrivebord tilsluttet din pc og bruge deres berøringsskærme til specifikke opgaver. Det kunne være til at noter åbne på en tablet, mens du arbejder på et projekt på dine hovedskærme, dette forhindrer dig i at skulle skifte program så ofte. Touchscreen-skærme er også mere nyttige til bestemte typer arbejde, f.eks. til fotoredigering.

Tegne-tablets er også værd at overveje, da de er specielt designet til at blive brugt med en computer og normalt kommer i større format end en standard iPad. Disse fungerer fremragende, når det kommer til kreativt arbejde takket være deres større skærme og specialiserede tabletpenne, som normalt indeholder et par gode funktioner (som omprogrammerbare knapper).

Du kan også slutte en bærbar computer til din computer for at fungere som en sekundær skærm. Selvom det er en bærbar computer, du bruger regelmæssigt, kan det være en god, ikke-permanent opgradering til dit skærmrepertoire, og hvis du har en gammel bærbar computer liggende, er det en fantastisk måde at udnytte muligheden for mere arbejdsplads.

Den bedste løsning er...

Der findes ingen one-fits-all løsning. Du kan skræddersy din opsætning, så den passer til dine behov og kun dine behov, men ovenstående oprids af muligheder, vil forhåbentlig hjælpe med at tage den endelige beslutning. Selvfølgelig kan du altid blande og matche disse forskellige opsætningsmetoder for at skabe noget mere ideelt for dine personlige præferencer. Uanset om du går i retning af standard side-by-side dual monitor-opsætning eller en skør stablet opsætning med otte skærme, skal du bare overveje, hvad du bruger din computer til, og hvordan du bedst kan komplimentere det. 

Vores partnere