MSI Partner Convention i Girona

MSI Partner Convention
Som det eneste danske medie inviterede MSI os til deres MSI Partner Convention i den spanske by Girona. Vi har dækket eventet i dagens artikel.

MSI Partner Convension

Selv om Computex ikke ligger langt tilbage i hukommelsen, har MSI ikke fået nok af at tale med tech pressen. I den forbindelse har  stablet deres egen MSI Partner Convension på benene i Girona i Spanien, som Tweak.dk var cherry picked til at deltage i. Byen, der har lagt ramme til en del af optagelserne i HBO's populære, Game of Thrones serie, fik også lov til at danne en varm ramme omkring producentens arrangement, hvor de ville præsentere et par nye ting, og fortælle os mere om deres lineup til den kommende lancering til AMD's Zen 2 CPUer 

msi_partner_convention_game_of_thrones_braavos.jpgVi startede dagen med at gennemgå deres gaming rejse, som de selv kaldte det. Gaming er blevet en større og større del, af det billede vi ser af MSI på markedet og ikke mindst deres markedsføring.

Dette er naturligvis ikke bare gjort udelukkende for MSI bare er lavet af gamere til gamere, men i lige så høj grad fordi væksten på markedet for desktop PC'er, over de sidste 10 år, primært er drevet af gaming markedet. Markedet som helhed for desktop computere er generelt i nedadgående retning, så det er et meget strategisk træk fra MSI og andre producenter, at flytte deres fokus meget over på gaming.

msi_partner_convension_group.jpg

Bag kulisserne gemmer MSI en masse andre produkter, end dem vi ser på deres officielle hjemmeside, og som lugter af gaming og RGB. MSI producerer produkter både til OEM markedet, men også til industri og business løsninger som server, og endda underholdnings systemer til for eksembel fly, hvilket gør det op for en betydelig del af MSI' efterhånden store og innovative forretning.

På Tweak.dk beskæftiger vi os naturligvis mest med det normale konsumer segment, og det var da også det, som MSI havde fokus på i Girona mod verdenspressen.


Mange spændende X570 bundkort står på stikker for at træde ind på scenen

Den umildbare største kommende nyhed fra MS,I er uden tvivl deres nye serie af X570 baserede bundkort, som lander på markedet  sammen med lanceringen af AMD's nye 3000 serie af CPU'er, baseret på deres AMD'2 Zen 2 arkitektur. 

MSI benyttede noget af taletiden i Girona på at gennemgå nogle af de ting, som kommer som nye features på den nye X570 platform, og som bliver at finde på deres bundkort. Det er naturligvis ikke ligefrem nye informationer, da AMD allerede i deres egne præsentationer, har været igennem meget af det. Vi fik dog alligevel producentens egen indspark til det kommende release.. 

msi_partner_convension_x570_pce_4.jpg

Den største game changer på de nye kort er naturligvis PCI Express 4.0, som er inkluderet på alle X570 bundkort. Vi har været bundet til PCIe 3.0 siden 2011, så det har været længe undervejs. Faktisk er både PCI Express 5.0 og 6.0 allerede blevet annonceret, men der går naturligvis lang tid før det er at finde i produkter, selv om specifikationerne er blevet fastlagt. 

De steder hvor PCIe 4.0 kommer til at betyde en umiddelbar forskel, er på hurtige M.2 NVMe drev, som har mulighed for at udnytte de høje hastigheder. Her vil man kunne gå fra læsehastigheder omkring 3500 MB/s til over 5000 MB/s med en smule tilpasning.

De hastigheder vil så kunne hæves endnu mere, hvis man går all in med en RAID opsætning, som kan skubbe læsehastigheden godt op over 9000 MB/s.

Der er allerede blevet annonceret nye PCIe 4.0 M.2 drev, som vil være på markedet sammen med de nye CPU'er fra AMD, så det vil være her man vil kunne få umiddelbar størst fordel af de nye forbedrede hastigheder.

msi_partner_convension_x570_pce_4_ssd.jpg

Teoretisk set er der også noget at hente på grafikkort, men selv nuværende PCIe 3.0, er stadig rigeligt til nuværende grafikkort. Selv forskellen mellem PCIe 3.0x8 til x16 betyder meget lidt for ydelsen, så der vil nok gå lidt endnu før det får en praktisk betydning.

PCIe 4.0 stiller dog højere krav til bundkortene, for at kunne levere de højere hastigheder. Det kræver kvalitets komponenter for at kunne tilføre den signalkvalitet, som er krævet for at kunne opretholde de høje hastigheder. 

Det er en af de punkter, som er med til at gøre de nye X570 bundkort dyrere end tidligere bundkort i produktions omkostninger, som igen skal betales af forbrugerne. Det er både selve komponenterne på bundkortene, og selve fabrikationen af bundkortet, der er dyrere end tidligere. 

msi_partner_convension_motherboards_gen3.jpg

For at komme uden om det, så er der på nogen af de billigere kort fra MSI skåret ned på features, hvilket betyder at det fx ikke er alle PCIe slots og M.2 pladser, som kører PCIe 4.0, men er holdt på 3.0 i stedet for at kunne spare på komponenter, og dermed opnå en lavere pris. 

Det betyder naturligvis også at man skal være mere opmærksom, når man vælger bundkort, hvis man har planlagt at skulle udnytte de nye PCIe 4.0 features. Så der er god grund til at svinge forbi producentens hjemmeside, og studerer specifikationerne for at sikre sig, man vælger det rette bundkort til sine behov. 

X570 chipsettet bliver også varme end tidligere, og derfor har på X570 bundkort fået aktiv køling.

msi_partner_convension_x570_creation_chipset_fan.jpg

Her har MSI hentet viden fra deres afdeling for grafikkort, for at få det til at være så effektivt som muligt. Det er samme type blæsere som man finder på deres grafikkort bare i en mindre version. De inddrager dog også deres Zero Frozr teknologi fra grafikkortene, så hvis temperaturene er lave nok, så kører chipset blæseren ikke. 

Hvor godt det er sat op, og om det er et nyt element der tilføjer støj til systemet, må vi vente at se til vores endelige test af X570 bundkortene står for skud. Producentens indgangsvinkel har dog været, at de hellere ville lave aktiv køling på alle kort efter devisen: "Hellere have det og ikke få brug for det, end få brug for det og ikke have det".

Understøttelsen af RAM er også blevet meget bedre på Ryzen 3000 serien, og her har MSI arbejdet for at forbedre og optimere yderligere. Dels med layoutet på deres kort, som er isolerede fra andre komponenter for at sikre mindst mulige forstyrrelser i signalet. Dette koblet sammen med et tæt samarbejde med RAM producenterne for at teste flest mulige RAM inden lancering.

Det betyder, at MSI til lanceringen af X570 kortene har over 1200 RAM sæt på deres liste af testede RAM (QVL listen)

For at gøre det nemmere, fortsætter MSI også med at trække XMP med over fra Intel siden, som AMD omtaler som A-XMP, og som fungerer på samme måde. Et klik i BIOS og så skulle systemet gerne loade profilerne fra de installerede RAM, så man let kan opnår den listede hastighed på de RAM man benytter. 

I Girona havde MSI hele deres kommende lineup af X570 bundkort med, og MSI kommer til at tilbyde X570 bundkort, der svinger meget i pris og features felt.

Nedenstående billeder og produkter, er udvalgt i hver deres prisklasse.

msi_partner_convention_x570_gaming_plus.jpg

I det nedre segment finder vi MPG X570 Gaming Plus, som er målrettet til gameren, som ikke har behovet for et bundkort med den fulde liste af features, og som gerne vil spare lidt penge. Det er blandet andet et af de bundkort, der ikke vil have fuld PCIe 4.0 understøttelse på hele kortet for at holde prisen nede. Der vil dog stadig være Gen. 4.0 på en M.2 plads samt den primære PCIe port, så der er mulighed for at udnytte de nye højere hastigheder hvis ønsket

msi_partner_convension_x570_gaming_pro_carbon.jpg

I mellemsegmentet kommer deres opdaterede Gaming Pro Carbon bundkort, som kommer med en del flere features og et boost til looket på kortet i vores optik.. Her har vi flere muligheder med både RGB LED lys og den fulde PCIe 4.0 understøttelse på hele kortet. 

Det er her du skal sigte, hvis du vil være sikker på at have adgang til den fulde pakke af nye features på X570 platformen, og samtidigt gerne vil have nogle af de ekstra ting, som MSI selv har inddraget på kortene, såsom Mystic Light, carbon looket og mulighed for integration med Corsairs RGB produkter. 

msi_partner_convension_x570-creation.jpg

Da vi med de nye Zen 2 enheder får mulighed for CPU'er med et højt antal kerner og tråde, begynder tingene imellem det almindelige desktop og high end Desktop segmentet lidt at flyde sammen. Af samme årsag har MSI på X570 platformen lavet deres Prestige X570 Creation bundkort, som tidligere var forbeholdt Threadripper CPU'erne på X399 platformen. 

msi_partner_convension_x570_creation_io.jpg

Prestige X570 Creation er et bundkort rettet mere mod Workstation opgaver, og det er de forskellige features på Prestige X570 Creation tilpasset til. Her får man masser USB muligheder, Dual LAN og et look, der måske ikke skriger gaming helt så meget som nogle af de andre kort fra MSI. Oven i omtalte features, får man også et M.2 Xpander-Z Gen 4 kort, der giver mulighed for M.2 drev i RAID opsætning via PCIe 4.0.

msi_partner_convension_x570_goslike_front.jpg

Hvis man er gamer og gerne vil have det bedste af det bedste og herunder alle de features MSI har at tilbyde, så er det deres MEG X570 Godlike bundkort man skal se efter. Her er der tale om eATX bundkort, som kommer med den fulde liste af features på X570 chipsettet, og så med en masse ekstra featrues MSI har føjet til. 

Her finder vi bandt andet Mystic Light Infinity II RGB LED lys, en lille LED skærm direkte på kortet, Game Boost knap og meget mere. Hertil kommer 10G Super LAN PCIe, som sammen med deres M.2 Xpander-Z Gen 4 kort, der giver mulighed for M.2 drev i RAID opsætning via PCIe 4.0. 

msi_partner_convension_x570_godlike_io.jpg

Vi regner naturligvis med at komme til at kigge nærmere på flere af kortene, når de kommer forbi til test her på Tweak.dk.

Nye MSI kabinetter:

Med i bagagen i Girona rygsækken var deres kabinetter. Dermed udvider MSI familien. De forklarede under mødet, at de har fået flere henvendelser fra kunder som gerne ville købe de kabinetter, som de bruger i deres samlede systemer uden at skulle have en komplet maskine med i pakken. MSI viste tre kabinetter frem i tre forskellige serier. I den lavere end fremviste de deres MPG Gungnir 100 kabinet, som er et full tower målrettet imod vandkøling ifølge MSI. MPG Gungnir 100 kabinettet har plads op til E-ATX bundkort. 

msi_partner_convension_gungnir_case.jpg

Design og layout giver umiddelbart ikke noget nyskabende. Det er klassisk layout med et opdelt kammer. Så intet nyt på denne front.

Det ydre design minder mest af alt om en kantet stil, som vi har set på flere samlede systemer fra MSI tidligere. MPG Gungnir 100 prydes med et sidepanel i hærdet glas, så der er mulighed for at kigge ind til sin dyrt indkøbte hardware. Der er en enkelt 120 mm blæser med digital RGB LED lys med, sammen med en otte ports digital RGB hub, som kan bruges til at tilslutte flere enheder.  

Der er plads til op til en 420 mm radiator i fronten og op til en 260 mm i toppen. 

msi_partner_convension_gungnir_front_vent.jpg

Umiddelbart har jeg dog ikke meget tiltro til mulighederne for et godt airflow i systemet. Der er luftindtag langs fronten og toppen af kabinettet, men det er meget smalt og ser umiddelbart ret lukket ud. Det nytter ikke noget at have god plads til radiatorer, hvis ikke man kan få noget luft til dem via installerede blæsere. 

msi_partner_convension_gungnir_side.jpg

Næste bud fra MSI er deres MAG Vampiric, som er et mid tower kabinet. Her er stilen lidt mere bokset, og MSI siger selv den sigter efter optimeret airflow. Jeg tror lidt mere på dette produkt, da der er en del mere plads til luftindtag i fronten sammenlignet med Gunir kabinettet. Her er der tale et åbent design  i toppen med mulighed for placering af radiatorer eller blæsere, som kan dækkes af et magnetisk støvfilter. 

msi_partner_convension_meg_vamperic_top.jpg

Designet minder meget om noget vi har set med forskellige små variationer fra andre producenter, og jeg vil ikke ligefrem kalde det for et airflow optimeret design, da muligheden for blæserne kan trække fornuftige mængder luft ind er ret begrænsede i siderne, da fronten ikke som sådan er åben. 

Der er plads op til 280 mm radiator i toppen og 360 mm i fronten. Alt efter hvilken version af kabinettet man køber, vil der være mulighed for også at få en digital RGB LED blæser med samt en fire ports RGB LED Hub. 

msi_partner_convension_meg_vampiric_case.jpg

Det indre layout er som vi har set det tidligere. Igen med et opdelt kammer, der adskiller strømforsyning og kabler i bunden. Desværre ikke så meget nyt under solen på denne del.. 

msi_partner_convension_mpg_sakira_500.jpg

Sidste trin på stigen for kabinetter fra MSI, er deres High End MPG Sekira 500 kabinet. Her er det tydeligt, at de jagter et premium segment. Materialerne er hærdet glas og børstet aluminium. Sidepanelerne er glas på begge sider af kabinettet, og de er monteret på hængsler, så de let kan åbnes, hvis man skal ind til hardwaren. 

Toppen og fronten på kabinettet er også med hærdet glas, så der er mulighed for at se ind til blæserne.

msi_partner_convension_mpg_sakira_500_top.jpg

Der følger ikke mindre end fire 200 mm blæsere med til kabinettet, hvor de tre af dem er med digitalt RGB LED lys, mens den sidste, der er skjult bag den øverste del af fronten, er uden. 

Der er en enkelt 120mm blæser monteret bagerst i kabinettet, der også med det samme digitale RGB LED lys.

Så der er mange blæsere med i kabintettet, men igen står jeg tilbage med en fornemmelse af, at MSI i høj grad har kigget på designet og ikke ret meget i retning af funktionalitet. Alt det fine glas er med til at dræbe mulighederne for at blæserne rent faktisk kan få luft ind. 

msi_partner_convension_mpg_sakira_500_air_vent.jpg

Vi er vidne til et stykke hele vejen rundt langs top, front og bund, hvor der er mulighed for at få luft ind, og selv om det ser lidt bedre ud end på Gunir kabinettet, så er de stadig meget begrænsede. Oven i det kommer så, at de præ installerede blæsere er monteret helt frem imod glasset i kabinettet, why?

Det gør det let at se alt det fine lys, men det betyder også, at blæserne skal kæmpe med megen modstand, for at kunne få frisk luft ind i kabinettet. Bestemt ikke praktisk i forhold til airflow. 

msi_partner_convension_mpg_sakira_500_internal.jpg

I forhold til det indre layout, så får man et stort kabinet med masserbygge plads. Der er igen tale om den klassiske opdeling, som vi har set på de andre kabinetter. I Sekira har MSI dog rystet posen lidt, så der er mulighed for at montere harddiske eller SSD'er fra fronten af kabinettet. Ganske smart træk.

Man skal dog stadig rundt på bagsiden for at tilslutte kablerne, så helt let slipper man dog ikke.

Pladsen i kabinettet betyder også, at der er et bredt udvalg af muligheder for montering af hardware og tilbehør, som man for eksembel kan se i demo systemet, som har en AIO køler monteret i bagvæggen i kabinettet. 

Den samlede oplevelse af producentens kabinetter er, at de har gjort sig nogle tanker, som er ganske fornuftige, men som ret tydeligt bærer præg af, at det er designholdet, og ikke så meget den tekniske side af holdet, der har vundet diskussionerne. 

Det betyder, at jeg umiddelbart er lidt skeptisk i forhold til airflow. Det er bestemt et område vi tester grundigt af, når produkterne kommer frem til redaktionen. 


Nye skærme præsenteret af MSI

En af de mest spændende nyheder, efter min mening om ikke andet, er deres nye Prestige PS34WU monitor, som er en del af deres nye serie rettet imod mere professionelle anvendelse. 

msi_partner_convension_prestige_setup.jpg

Det er en Ultra widescreen 34” Nano IPS skærm med en 5K opløsning på 5120x2160. Den dækker 98% af DCI-P3 farvespectret og er HDR 600 certificeret, så den burde give et rigtigt godt udgangspunkt for arbejde med foto og videoredigering. 

Her krydser jeg fingre for at den kommer forbi til en nærmere test, for den smule jeg kunne teste den i Girona gav mig bestemt lyst til mere. 

msi_partner_convension_prestige_system.jpg


Samlet set var det et interessant udbud af produkter MSI havde med i Girona. Det store udvalg af X570 bundkort er stille og roligt på vej ind til test, og dert bliver derfor spændende om vores førstehåndsindtryk bliver opfyldt. 

Selv om MSI ikke umiddelbart, ved min korte tid med deres kabinetter, gav indtryk af at have lavet nyskabende produkter, så var det alligevel spændende at se, at de også har bevæget sig ind på dette felt. De tre kabinetter der var med i Girona, ser ud til at mangle lidt endnu for at være med i konkurrencen imod de dedikerede kabinet producenter, men det bliverbestemt  spændende at se, hvordan de reelt klarer sig, hvis vi får dem til test. 

msi_partner_convension_gungnir_air_vent.jpg

Heldigvis var MSI meget åbne for feedback, og hvis de er lige så gode til at tage den til sig, så kan det meget vel ende med de laver nogen super lækre kabinetter. 

msi_partner_convention_game_of_thrones_sept_of_balor.jpg