PlayStation 4 vs. PlayStation 4 Pro

Vi har været heldige i dag, og fået muligheden for at teste den kraftigste konsol på markedet til dato. Det drejer sig i dag om en test af Sonys nye PlayStation 4 Pro, der udover en lidt større indpakning, kan prale af en meget kraftigere processor og en større GPU. Læs med, når vi siger PlayStation 4 vs. PlayStation 4 Pro.

Sony og PlayStation er tilbage med en ny konsol. Denne gang har de valgt at afvige fra deres vante forretningsgange, og introduceret en hardware opdateret version af den nuværende konsol, midt i konsollens levetid. Det er også noget der gør sig gældende for Microsoft med deres kommende Xbox One Scorpio, der udkommer i 2017. Det bliver spændende at se om det er en fremtidig tendens der kommer til at gøre sig gældende. Personligt håbe undertegnede at det blot er en enlig svale, men det bliver stadig yderst spændende, når vi sætter de to konsoller op imod hinanden i denne PlayStation 4 vs. PlayStation 4 Pro test.

 

Playstation4_pro_4k_tweak.dk

 

PlayStation Pro, som den opdaterede PlayStation 4 så mundret hedder, er som navnet antyder en pro-version af konsollen PlayStation 4. Det er først og fremmest CPU og GPU der er opgraderet i den nye PlayStation Pro, men udseendet har også fået et mindre løft. Den 11. november 2016 udkom den længe ventede PlayStation 4 Pro i handlerne, med løftet om enten 4k @ 30 FPS, med HDR, eller 1080p @ 60 FPS. Begge dele er noget der længe har været efterspurgt på konsoller. Om det viser sig at give en bedre spiloplevelse, kommer vi nærmere ind på i selve testen.

Lad os starte med at se på indpakningen. Meget lig PlayStation VR, kommer PlayStation Pro pakket ind og præsenteret i PlayStations blå og hvide farver, med billeder af konsollen, infotekst der fortæller hvad den kan, og screenshots af spil der findes til platformen. På forsiden ser vi den indbydende præsentation af PlayStation Pro, og på bagsiden er der infotekst på en række sprog.

 

 

 

Specifikationerne på konsollen, er som sagt det sted hvor den største ændring findes hos PlayStation Pro. I denne udgave af PlayStation konsollen finder vi AMDs Jaguar 8 core processor, og en AMD GPU på 4,20 TFLOPS

 

Specifikationer:

 • CPU: x86-64 AMD "Jaguar," 8 cores
 • GPU: 4.20 TFLOPS, AMD Radeon™,1GB VRAM
 • RAM: 8 GB GDDR5
 • Hukommelse: 1TB
 • Dimensioner: 295 mm × 55 mm × 327 mm
 • Vægt: 3,3 kg
 • Diskdrive: BluRay og DVD
 • Input/Output: Super-Speed USB (USB 3.1 Gen.1) port × 3, AUX port × 1
 • Netværk: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)×1, IEEE 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth® 4.0 (LE)
 • Strøm: AC 100-240V, 50/60Hz
 • Strømforbrug: 310W
 • AV Output: HDMI out port (supports 4K/HDR) DIGITAL OUT (OPTICAL) port
 • Streaming: understøtter 4K streaming fra bl.a. Netflix

 

I kassen finder vi:

 • Playstation 4 Pro
 • DualShock 4 controller
 • Kabler
 • Vejledninger

 

Som den skarpe læser har observeret, kan PlayStation Pro altså prale af at kunne afvikle spil i 4k opløsning. Også så ikke helt alligevel, for det viser sig at PlayStation Pro udnytter sin hardware og en algoritme til at skabe det 4k billede man kan se, hvis man har et 4k TV til at spille på. Hardwaren i PlayStation Pro i sig selv, er ikke kraftig nok til at køre ”ægte” 4k.

 

ps4-pro-lead-image-codtweak_dk

 

Når det er sagt, så vil jeg som kæmpe konsolfanatiker sige, at jeg har svært ved at få armene ned igen, efter at have haft PlayStation Pro imellem hænderne. Inden vi kommer til selve testen, vil jeg godt løfte sløret, og sige at jeg er imponeret specielt af HDR tilføjelsen, men også den helhedsoplevelse man får sammen med PlayStation VR og PlayStation Pro. Det spiller bare.

Selve konsollen er lidt større end den originale PlayStation 4, og en del større end den nye PlayStation 4 slim. Den kommer i dimensioner der lyder på 295 mm × 55 mm × 327 mm, og klokker ind med en kampvægt på omkring 3300 gram. Den er beklædt med mat sort plastic der føles som god kvalitet, med et sølvfarvet PlayStation logo på toppen.

 

Playstation4_pro_dynamic4k_tweak.dk

 

Det er den største version af PlayStation 4 som man kan have til at stå. Dertil, er det værd at nævne, at det overordnede design er blevet bevaret, hvor det har form som et parallelogram set fra siden, eller en kasse der er ved at vælte over, hvis du er i tvivl om hvad det er. Set fra fronten, har den form som en kasse, da man ikke kan se de skrå sider.

 

 

Vender vi konsollen om et øjeblik og ser på den I/O et øjeblik, er den største forskel tilføjelsen af en USB 3.1 port på bagsiden, foruden de to der findes på forsiden. Derudover finder vi HDMI 2,0a tilslutning, optisk indgang til audio og en port til kameraet. Sony har ikke lavet ret store ændringer på udseendet, men det er også under karrosseriet at vi finder de største ændringer hos PlayStation 4 Pro.

 

Playstation4_pro_io_tweak.dk

 

For det første finder vi en harddisk på 1000 GB, og en forbedret WiFi modtager, som er dual band, og kan gå på 2,4 Ghz og 5,0 Ghz båndet. Derudover er der Bluetooth 2,1 i denne omgang.

PlayStation Pro controlleren har også fået en mindre opgradering, hvor den mest tydelige er at der nu er en lille lysstribe på toppen af controlleren, på touchpadden. Det er en rar lille feature der gør det lettere at se hvad der er op og ned i mørket, hvis du har lagt controlleren fra dig. Derudover er der ikke nævneværdige ændringer. DualShock 4 controlleren er lige så fremragende som altid.

 

På forsiden finder vi et lys der løber vandret henover fronten, i modsætning til den originale PlayStation 4, hvor der løb en vandret lysstrip hen over konsollen. Tænd/slukknappen og Eject knappen sidder i hver sin side, og er ikke touch-knapper, som i den originale konsol.

 

 

ps4-pro-two-column_tweak_dk 

  

Der er tre lag på konsollen, og mellem de to øverste kan man putte sine spil og film ind, i det indbyggede Blu Ray drev. Desværre har de valgt ikke at supportere Blu Ray film i en 4K opløsning. Hvorfor det valg er taget, når Blu Ray drevet gjorde PlayStation 3 så populær kan jeg kun gisne om, men det er en tilføjelse jeg gerne havde set i konsollen, uagtet at den ville blive lidt dyrere.

Samlet set, er det et rigtig flot stykke tech man får, når man køber en PlayStation 4 Pro, og den kan gøre sig godt under de fleste TV eller i de fleste fjernsynsmøbler.

 

 

Fra launchdagen af, er der over 40 titler der er optimeret til PlayStation 4 Pro. Jeg har desværre ikke adgang til alle disse titler, men vi har testet en håndfuld af de optimerede spil, både på 1080p, 4K og på PlayStation VR. Vi skal selvfølgelig se på hvordan spil afvikles på den nye Pro version af konsollen, og kommer derfor omkring grafik, FPS, opløsning og så har vi selvfølgelig valgt at teste støjniveauet, ved at måle hvor mange decibel henholdsvis PlayStation 4 og PlayStation 4 Pro leverer under nogle af de mest krævende spil.

 

ps4-pro-two-column-02-tweak_dk

 

 

Testen:


Noget af det første vi gjorde, var at sætte PlayStation 4 Pro i gang med at downloade spil fra PlayStation Store. Som du måske eller måske ikke er klar over, er WiFi på PlayStation 4 notorisk langsomt når det drejer sig om at hente data fra PlayStation Store. PlayStation 4 Pro gør brug af en bedre WiFi adapter, så den kan komme på 5Ghz båndet. Selvom det er en forbedring, er det stadig langt fra nok til at undertegnede er tilfreds med hastigheden. At installere spil på 50+ GB skal ikke tage 8-10 timer i dagens Danmark. Man er stadig tvunget til at bruge et LAN kabel, eller lave et hjemmesetup der kører over PC’en når der skal hentes spil fra PlayStation Store.

PlayStations OS er det samme som vi kender det fra den originale PlayStation 4, og minder meget om XBMC.

Efter at have installeret vores ønskede spil, der bestod af Rez til PlayStation VR, Shadow of Mordor, Uncharted 4 og det nye Final Fantasy XV, gik vi selvfølgelig i gang med at spille så hurtigt som muligt.

 

Det visuelle:
Med en GPU der er dobbelt så kraftig som GPU’en i den priginale PlayStation 4, var der ikke små forventninger, til en konsol der har formået at levere nogle af de smukkeste spilbare øjeblikke i mit liv. Men på samme tid er det også et klart signal fra Sony om, at der venter os meget i fremtiden af de kommende spil til PlayStation 4 Pro. Uagtet at de også skal kunne afvikles på den originale PlayStation 4 og PlayStation 4 slim, så har jeg meget store forventninger til blandt andet Naughty Dogs kommende spiltitler, hvor de allerede har været ude og lufte nogle små hints, der leder tankerne hen på et Last of Us 2 spil.

 

Alle kommende spil skal være kompatibel på både den originale PlayStation platform, men vil altså få mulighed for at få bedre framerate, højere opløsning af teksturer, højere opløsning som fx 1440p på PlayStation Pro.

 

 

Det bliver en stor øvelse i balancegang for udviklerne, da det hurtigt kan komme til at koste mange penge, at lave spil til to systemer. Forhåbentligt finder de alle en acceptabel løsning for alle parter, med forbrugerne i tankerne.

Jeg må starte med hånden på hjertet, og gøre det klart at jeg elsker konsoller og alt hvad de har at tilbyde. Jeg er så absolut bevidst om der mangler, men i lige så høj grad hvad de bidrager med.

Grafikken er det første reelle punkt vi kommer til i dagens test. Jeg har spillet på både ganske almindelige full HD fjernsyn på 1080p, og på 4K TV med HDR på både PlayStation 4 (den originale) og PlayStation 4 Pro. Jeg har svært ved at se forskellen på grafikken på PlayStation 4 sammenlignet med PlayStation 4 Pro, som det er lige nu. Det drejer sig måske om en forbedring på 10-15%, men det er kun undertegnedes meget forsigtige bud. Men der er også stor ros at dele ud, for med tilføjelsen af HDR til spillene, synes jeg at det visuelle indtryk er forbedret betydeligt.

Det er i mange spil svært at se den store grafiske forbedring som PlayStation 4 Pro burde være i stand til at levere. Faktisk så svært at jeg må indrømme at jeg ikke kunne spotte det ret ofte. Men det er altså også bare PlayStation 4 Pro optimerede spil vi snakker om, og ikke spil der er udviklet til den kraftigere hardware der er i PlayStation 4 Pro. Det er svært at skabe et kunstværk med begrænsede midler.

Lad os tage et kort øjeblik, og se på nedenstående sammenligning af de to PlayStation konsoller, og forskellen der er rent grafisk. Den er svær at spotte, selv på et 4K TV. Jeg har udvalgt et par af de flotteste spil til PlayStation 4, som findes pt.

 

 

 

Men på samme tid, er det altså noget der kan mærkes, når man spiller på et ganske almindeligt HD TV, hvor man i nogle af de PlayStation Pro optimerede spil kan få en højere framerate ved 1080p. Det er en fornøjelse at konsollerne endelig er ved at tage skridtet ud over de 30 FPS de har været låst til tidligere, også selvom stædige hoveder påstår at man ikke kan se forskel. Det kan altså mærkes når man spiller.

Der hvor jeg mærkede den største forbedring, var ved afviklingen af PlayStation VR spil. Der er mindre slør og grafikken har lidt mere pow effekt, end på den nomale PlayStation 4 konsol. Jeg tillader mig at have store forventninger til PSVR på den nye PlayStation 4 Pro.


Støjgener:

Som en xtra del i testen, valgte jeg at måle på støjniveauet på de to PlayStation 4 konsoller i aktion. Jeg brugte en simpel decibelmåler på min smartphone. De to PlayStation 4 konsoller fik lov til at stå samme sted, på en hylde under mit TV. Min PlayStation 4 på 500 GB er lige knap tre år gammel, og selvom den er blevet rengjort fra tid til anden, er den mærket af årene. Den gamle PlayStation 4 havde et gennemsnits lydniveau under Uncharted 4 på 36 decibel, mens PlayStation 4 Pro formåede at ”støje” med det halve, på kun 18 decibel, under afvikling af spillet. Ifølge App’en jeg brugte til at måle med, svarer 20 decibel til blade der flagrer eller et ur der tikker, mens 40 decibel svarer til et stille bibliotek eller fuglekvidren. Når jeg aktivt lyttede efter det, kunne jeg også sagtens høre en forskel i støjniveauet af de to konsoller. Og jeg tror ikke kun at det handler om, at den originale PlayStation 4 næsten er tre år gammel, selvom det selvfølgelig har noget at sige.

 

 

Optimerede spil:
PlayStation 4 4 Pro lanceres med lidt over 40 spil der er optimeret til konsollen. I fremtiden skal alle spil der lanceres kunne afvikles på både PlayStation 4 og PlayStation Pro, hvor udviklerne har muligheden for at gøre noget extra for ejerne af PlayStation Pro. Om det kommer til at betyde at de fokuserer på at udvikle spil til den originale PlayStation og sjofler PlayStation Pro er ikke til at sige. Et forsigtigt gæt vil være ”måske”, men jeg håber at nogle udviklere vil være meget mere ambitiøse og forsøge at udvikle spil der også kan optimeres til PlayStation Pro, enten ved 30 FPS @ 4K med HDR, eller 60 FPS ved 1080p. begge dele er noget jeg vil tage imod med kyshånd. Alle PlayStation 4 Pro optimerede spil vil i fremtiden være markeret med nedenstående logo.

 

ps4-pro-enhanced-games-two-column_tweak_dk

 

PlayStation pro optimerede spil fra launchday:

 • Battlefield 1
 • Battlezone
 • Bound
 • Call of Duty: Black Ops 3
 • Call of Duty: Infinite Warfare
 • Call of Duty: Modern Warfare Remastered
 • Deus Ex: Mankind Divided
 • Dishonored 2
 • Driveclub VR
 • EA Sports FIFA 17
 • Firewatch
 • Helldivers
 • Hitman
 • Hustle Kings
 • Infamous First Light
 • Infamous Second Son
 • Knack
 • Mafia III
 • Mantis Burn Racing
 • Middle-earth: Shadow of Mordor
 • NBA 2K17
 • Neon Chrome
 • Paragon
 • PlayStation VR Worlds
 • Ratchet & Clank
 • Rez Infinite
 • Rigs Mechanized Combat League
 • Rise of the Tomb Raider
 • Robinson: The Journey
 • Smite
 • Super Stardust Ultra
 • The Elder Scrolls Online: Gold Edition
 • The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited
 • The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition
 • The Last of Us Remastered
 • The Last of Us: Left Behind
 • The Playroom VR
 • Thumper
 • Titanfall 2
 • Uncharted 4: A Thief’s End
 • Until Dawn: Rush of Blood
 • Viking Squad
 • Wheels of Aurelia
 • World of Tanks
 • XCOM 2

Pris:

I skrivende stund, den 2. december 2016, er PlayStation 4 Pro fra Sony set med et prisskilt fra 3190,00.- DKK inkl. fragt. I 

 

Er du interesseret i at læse mere om PlayStation 4 Pro og de kommende spil til konsollen, kan du klikke på PlayStation 4 logoet herunder.

 

tweak_dk_ps4_logo_576px

 

Konklusion:
Vi runder testen af her og samler tankerne om den nye PlayStation 4 Pro. Som jeg har nævnt flere gange, er jeg stor fan af konsoller, og PlayStation 4 Pro er ingen undtagelse for undertegnede. Med en CPU der er op til otte gange kraftigere og en GPU der er dobbelt så kraftig, lover PlayStation 4 Pro en masse, og jeg synes den leverer på flere punkter.

PlayStation 4 Pro bliver markedsført som en 4K konsol, og det er noget jeg ikke kan se at den lever op til. Jeg har meget svært ved at se den faktiske forskel som PlayStation 4 Pro lover. Men vi har også kun testet ældre spil optimeret til PlayStation 4 Pro, og det er forhåbentligt noget der ændrer sig i fremtiden.

Tilføjelsen af HDR er noget som jeg synes er værd at give stor ros for. Det er lækkert at se på, og en af de største forbedringer som PlayStation 4 Pro kommer med. Støjniveauet er et andet punkt hvor den også formår at score en topkarakter. Bliver du let revet ud af spiloplevelsen ved lydgener, vil du sætte pris på den nye PlayStation 4 Pro.

PlayStation VR oplevelsen er dog en af de største fordele ved PlayStation 4 Pro. Oplevelsen af VR på den almindelige eller PlayStation 4 Pro er ikke markant anderledes, men det er en forbedring der er tydelig. Der er meget mindre af det ”slør” man kan opleve i nogle VR spil. Grafikken står skarpere, og der er ingen tvivl om at PlayStation 4 Pro bedre kan afvikle spillene ved de krævede 90 eller 120 hz. Generelt er spillene bare skarpere og det giver en bedre VR oplevelse. To tommelfingre op for den forbedrede ydelse med PlayStation VR. Jeg er som tidligere nævnt stor VR fan, og det er et af de punkter jeg har set mest frem til med den nye PlayStation 4 Pro.

Prisen på PlayStation 4 Pro ligger på den anden side af 3100,00.- DKK lige nu. Det er en pris der både er skarp, men også er meget høj og urimlig, afhængig af hvilken type spiller du er. Har du et 4K TV med HDR, eller spiller du PlayStation VR, så synes jeg helt bestemt at PlayStation Pro er investeringen værd. Det samme hvis du skal ud og købe en PlayStation for første gang. Der er bare et bedre fremtidsperspektiv i nyere hardware som er kompatibelt med 4K TVs. Har du derimod en PlayStation 4 og spiller på et almindeligt 1080p TV, og ingen planer om at skulle være med på VR bølgen, ser jeg ingen grund til at opgradere til PlayStation 4 Pro. Den leverer simpelthen ikke nok på et almindeligt HD TV, til at det gør en forskel for spiloplevelsen som modsvarer udgiften.

Personligt har jeg været ovenud tilfreds med at få lov til at teste PlayStation 4 Pro. Jeg er ikke i tvivl om at jeg skal opgradere i fremtiden. Og så har jeg meget store forventninger til at PlayStations egne udviklere vil levere nogle flotte PlayStation 4 Pro optimerede titler. Specielt Naughty Dogs kommende titler ser jeg meget frem til.

I virkeligheden burde PlayStation 4 Pro måske ikke blive lanceret som en 4K konsol, men Sony og PlayStation har formået at gøre næsten alt rigtigt med den. Jeg har personligt meget svært ved at se forskel på 1080p og 4K opløsningen, men jeg synes til gengæld også at HDR funktionen på et 4K TV tilføjer så meget mere til oplevelsen af konsollen.

Jeg synes at Sony og PlayStation fortjener ros for det stykke arbejde de har lagt i at lave den største mainstream 4k spillemaskine som findes pt. Det kan godt være at det ikke er ægte 4K vi får, men HDR og oplevelsen af PSVR, gør det til en stor oplevelse at få lov til at spille PlayStation Pro optimerede spil. Vi slutter af med at give PlayStation 4 Pro en karakter på 8. Fedt produkt, med få mangler.

Læs mere om: PlayStation 5 

Læs mere om: PlayStation Classic

Godt:

 • Opgraderet hardware: CPU, GPU, WiFi, Bluetooth og en extra USB 3.1 på bagsiden
 • Mindre støj fra konsollen
 • Opdateret DualShock 4 controller
 • Bedre PSVR oplevelse
 • Kan bruge HDR på 4K TV

 

Mindre godt:

 • Ikke sand 4K
 • Svært ved at se forbedringen i opløsning
 • Den er dyr, hvis du ikke har PSVR eller et 4K TV
 • Ingen 4K BluRay afspiller

English summary:

We conclude the test of the new PlayStation 4 Pro now, and as I have mentioned several times, I am a big fan of consoles and PlayStation 4 Pro is no exception for myself. With a CPU that is up to eight times stronger and a GPU that is twice as powerful, PlayStation 4 Pro promises a lot, and I think it delivers on several points.

PlayStation 4 Pro is marketed as a 4K console, and it's something I can not see it lives up to. I find it very difficult to see the actual difference that PlayStation 4 Pro promises on a 4K television. But we have only tested older games optimized for the PlayStation 4 Pro, and it's hopefully something that changes in the future.

The addition of HDR is something that I think is worth giving high praise for. It's delicious to look at, and one of the biggest improvements PlayStation 4 Pro comes with. The noise level is another point where it also manages to score one top marks. If you get easily torn out of the game experience by noise pollution, you will appreciate the new PlayStation 4 Pro.

PlayStation VR experience is one of the biggest advantages of PlayStation 4 Pro. The experience of VR in general or PlayStation 4 Pro is not significantly different, but it is an improvement is evident. There is much less of the "veil" one can experience some VR games. The graphics are sharper and there is no doubt that the PlayStation 4 Pro can better play games at the required 90 or 120 hz.

Generally, the games just sharper and it provides a better VR experience. Two thumbs up for the improved performance of PlayStation VR. I am as previously mentioned large VR fan, and it's one of the points I have been looking forward to with the new PlayStation 4 Pro.

The price of the PlayStation 4 Pro is on the other side of 3100,00.- DKK right now. This is a price that is both on point, but also is very high, depending on the type of player you are. Do you have a 4K TV with HDR, or play PlayStation VR, then I think the PlayStation Pro is definitely worth the investment. The same if you go out and buy a PlayStation for the first time. There's just a better future perspective of the newer hardware that is compatible with 4K TVs. If you play on a regular 1080p TV, and no plans to have to be on the VR wave, I see no reason to upgrade to the PlayStation 4 Pro. It simply does not deliver enough on a normal HD TV, for it to make a difference to the game experience.

Personally, I have been very pleased to be allowed to test the PlayStation 4 Pro. I have no doubt that I need to upgrade in the future. And I have very high expectations for the PlayStation own developers will deliver some great PlayStation 4 Pro optimized titles. Especially Naughty Dog's upcoming titles, I look forward to.

In fact PlayStation 4 Pro should not have been launched as a 4K console, but Sony and PlayStation have managed to do almost everything right with it. I have been personally very difficult to tell the difference between 1080p and 4K resolution, but I think the HDR function on a 4K TV adds so much more to the experience of the console.

I think that Sony and PlayStation deserve credit for the work they have put in to make the biggest mainstream 4k console that is currently available. It may well be that it is not true 4K we get, but HDR and experience of PSVR, make it a great experience to be able to play PlayStation Pro optimized games. We conclude with giving PlayStation 4 Pro a score of 8. A good product with few flaws.

 

Good:

 • Upgraded hardware
 • Less noise from the console
 • Updated DualShock 4 controller
 • Better PSVR experience
 • HDR in games

Less good:

 • Not true 4K
 • Hard to see any difference in resolution
 • It's expensive
 • No 4K BluRay player

ps4-pro-lead-image-codtweak_dk