Elgato 4K60 Pro Mk.2 capture card: Test

elgato 4k60 pro mk
I denne test kigger vi på et produkt fra Elgato. Der er tale om deres nyeste Elgato 4K60 Pro Mk.2 capture card, som er målrettet streaming og spiloptagelse. 4K60 Pro Mk.2 fra Elgato er et absolut high-end produkt i dette segment, så forventningerne er store forud for testen,

Streaming og spiloptagelse har været populært i en del år efterhånden, og Elgato er producenten der leverer en del hardware til netop det formål. Elgato, der for nylig blev en del af Corsair, er især kendt for deres stream decks og capture cards. I denne test skal vi se nærmere på det ypperste inden for high-end videooptagelse, ved at vi tager et kig på Elgato 4K60 Pro Mk.2 capture card.

Lad os se på systemkrav og nogle af de tekniske aspekter først. På Elgatos eget website skriver de sådan her:

Systemkrav

OS: Windows 10 (64-bit)

CPU: 6th generation Intel Core i7 CPU (i7-6xxx) / AMD Ryzen 7 (or better)

GPU: NVIDIA GeForce GTX 10xx (or better)

OTHERS: PCIe x4/x8/X16 slot

Det tekniske

INPUT: HDMI (unencrypted)

OUTPUT: HDMI (lag-free pass-through)

SUPPORTED RESOLUTIONS: Up to 2160p60

HDR 10-BIT: Passthrough & recording

ENCODING: HEVC/H.265 HDR, AVC/H.264

PERFECT FOR: PS4 Pro, Xbox One X, Twitch, YouTube

Indpakningen og indholdet

Æsken, som Elgato 4K60 Pro Mk.2 ankommer i, er holdt i et blåt farveskema. På forsiden er der et billede af capture kortet og på bagsiden finder vi en smule teknisk information. Intet fancy over indpakningen, men skulle man bedømme produktet ud fra æsken, ligner det helt sikkert et premium produkt.

streaming capture card elgato 4k60 pro mk.2.jpg

Inde i æsken finder vi det hele denne anmeldelse drejer sig om. Elgato 4K60 Pro Mk.2 capture kortet ligger pænt pakket ind i en antistatisk pose, så det ikke bliver ødelagt af statisk elekticitet. Ud over kortet medfølger der et HDMI 2.0 kabel, en ekstra bracket til lavprofil kabinetter, samt en lille badge med Elgato logoet på. Der medfølger ikke umiddelbart en brugsanvisning, men man må næsten kunne gå ud fra, at de mennesker der køber dette produkt ved hvad de har at gøre med.

Elgato 4K60 Pro Mk.2.jpg

Produktet ude af æsken

Så kom vi til det nemmeste, nemlig installationen af kortet, der er blevet en del mindre end dens forgænger. Det er ganske ligetil, man tager kortet og stikker det i en af de tomme PCIe slots på bundkortet og så er man kørende. Man skal lige være opmærksom på, at capture kortet kræver et tomt PCIe x4, x8 eller x16 slot. Dette udelukker med andre ord de korte x1 slots der sidder på mange bundkort, og hvor det rent fysisk, som på mit ASUS Maximus HERO VIII, kan lade sig gøre at tilslutte capture kortet.

Med kortet installeret i computeren, lad os da lige se på hvilke muligheder man har for tilslutning. På bagsiden af capture kortet er der 2 HDMI-porte, én indgang og én udgang, praktisk markeret med ”IN” og ”OUT”. Det siger næsten sig selv, men ”IN” er indgangen og ”OUT” er udgangen.

4k optagelse elgato capture card 4k60 144hz 1440p 1080p240.jpg

Hvad skal disse så bruges til? Inden det vil jeg lige forklare kort hvad man bruger et capture card til. Formålet med dette capture card er at kunne optage eller streame i 4K. Det kan som udgangspunkt godt lade sig gøre fra den computer eller konsol man spiller fra, men det kræver mange kræfter, og resulterer ofte i en dårligere spiloplevelse. Derfor kan man smide et capture card i en separat computer og få den til at udføre streamingen eller optage spilvideoer.

Praktisk talt betyder det, at man tilslutter computeren med capture kortet indbygget imellem spilkonsollen eller gaming pc’en og den skærm man ser spillet på. Så man tilslutter HDMI kablet fra ens spilenhed i ”IN” og trækker derefter et andet HDMI-kabel fra ”OUT” til den skærm man vil se spillet på. Elgato 4K60 Pro Mk.2 kan nu fange det signal der kommer fra spilenheden og give det videre til den sekundære computer, samtidig med at man stadig kan se spillet på ens primære gaming skærm. Jeg har illustreret hele herligheden her nedenunder.

Elgato 4K60 Pro Mk.2 graf.jpg

Nu skrev jeg at Elgato 4K60 Pro Mk.2 har til formål at skulle bruges til 4K videooptagelse eller streaming, og det vil jeg gerne uddybe lidt nærmere. Det forholder sig nemlig således, at dette capture card teoretisk set også kan bruges til 1080p, hvilket er den opløsning langt de fleste gamere spiller og streamer i. Men til det formål har Elgato et HD60 capture kort, der koster en brøkdel af 4K60 Pro Mk.2. Så dette capture kort er altså kun for dig der har et krav om at skulle kunne optage i minimum 1440p og op til 2160p med 60fps. Der er dog enkelte tilfælde hvor dette kort kan bruges til 1080p optagelser, nemlig når man har et krav om at kunne optage eller streame 1080p med mere end 60fps. Det er nemlig kun dette kort fra Elgato, der har mulighed for at optage med flere end 60 fps i 1080p og helt op til 1080p ved 240fps. I 1440p opløsning kan man også optage med helt op til 144fps. Fordelen er også, at kortets HDMI-udgange kan sende et signal på mere end 60fps videre til din primære gaming skærm, så man stadig kan udnytte at de fleste gaming skærme kører med 144hz og helt op til 240hz, hvilket ikke ville have været muligt med et mindre capture kort. Det skal også lige nævnes, at det kræver et yderligere HDMI 2.0 kabel hvis man vil udnytte den mulighed, da der kun følger ét enkelt med i kassen.

twitch streaming elgato 4k60 pro mk.2 gaming capture card.jpg


Produktet i brug

Hvordan fungerer produktet så? Det er egentlig ganske simpelt. Med kortet i computeren og alt tilsluttet, åbner man sit streamingprogram som for eksempel OBS Studio og tilføjer en ny ”Media Source”. Her burde capture kortet dukke op helt automatisk. Kortet er ”plug and play” og kræver ingen yderligere software installeret.

Elgato har deres egen software til videooptagelse, hvor man dog lige skal være opmærksom på at hente 4K udgaven (4K Capture Utility) og ikke standardudgaven, hvis man vil optage i 4K. Inde i softwaren kan man ud over at optage video, også indstille hvilken opløsning man vil optage i. Desuden er det nu muligt med 4K60 Pro Mk.2 at optage med HDR for endnu bedre videooptagelser, hvilket ikke er muligt med den tidligere 4K60 Pro model.

Brugen er ganske nem og ligetil, og har man før rodet med capture kort af en slags, så fungerer Elgato 4K60 Pro Mk.2 på samme måde.

Pris

Et Elgato 4K60 Pro Mk.2 koster i skrivende stund ca. 2000,- DKK, hvilket gør at dette er et produkt der henvender sig til professionelle eller andre folk der ved hvad de laver. Hvis man kan nøjes med 1080p60 opløsningen, så kan man med fordel spare penge og købe et Elgato HD60 kort i stedet, hvilket i skrivende stund koster under 800,- DKK.

Konklusion

Det er nu blevet tid til at konkludere på min oplevelse med dette nye capture card fra Elgato. Da prisen er relativt høj på dette kort, er der virkelig kun tale om et produkt der henvender sig til de folk der vil optage eller streame i højere opløsninger end 1080p60 og op til 2160p60. Systemkravene er ret høje, men med henblik på, at man i første omgang skal have en maskine der kan klare at køre op til 4K opløsning for at kunne udnytte dette korts fulde potentiale, kan man med rimelighed antage, at dem der vælger at købe dette kort, også har en computer der opfylder systemkravene. Fra de lidt mere negative ting, til de positive. 4K60 Pro Mk.2 er et fantastisk capture card til videooptagelse og streaming i høje opløsninger eller ved høje opdateringshastigheder. Tilføjelsen af HDR-understøttelse er et plus i bogen, og bringer noget helt nyt til bordet.

Softwaren kan som udgangspunkt ikke noget specielt, og den er heller ikke påkrævet for at kunne bruge kortet. Den kan dog bruges som alternativ til OBS eller Xsplit hvis man blot vil optage video. Vil man streame må man stadig ty til de gode gamle kendinge.

Elgato 4K60 Pro Mk.2 ender i vores test med en score på 9/10 og en Enthusiast Only award for et produkt der henvender sig til de mere kræsne streamere eller YouTubere. Prisen er høj, men kvalitet koster, og med Elgato 4K60 Pro Mk.2 er høj billedkvalitet det største salgsargument.

Pros:

- 2160p60

- HDR-understøttelse

- HDMI passthrough op til 1080p240 / 1440p144

- Mindre end forgængeren

- Plug and play

Cons:

- Prisen

- Kun ét medfølgende HDMI 2.0 kabel


Vores partnere