Kæmpe guide: Sådan holder du din computer kølig

Airflow in Design AIO Best Guide test Arctic Cooling Aircooler Master BeQuiet Price Fractal Corsair Noise Cooler
Vi skal i dag gå i dybden omkring køling af din computer. Til denne guide har vi fået samlet flere forskellige kølere både af luft- og vandkøling. Som så meget andet betaler man hurtigt ekstra for at vinde en smule. Vi vil derfor i denne guide også kigge på de forskellige produkter, og hvor meget man betaler for den ekstra køling.

Guiden kommer til at gå mere ind omkring varmen i dit system, og hvordan du bekæmper den ved at anskaffe den rigtige køler. For at kunne gøre dette har vi selvfølgelig fået skaffet en masse produkter for at give dig det bedste indblik i hvilken køler, som er den helt rigtige til dit system. Vi har naturligvis ikke kunne dække alle produkter i markedet, og har i stedet brugt de indkaldte produkter som et pejlemærke.

Du kan også tage et kig på vores tidligere test luft- eller vandkøling? Hvad er bedst? 

Vi vil i denne guide komme ind på følgende punkter:

 • Varme fra systemet
 • Betydning af varmt system
 • Kabinet betydning
 • Køling muligheder
  • Luftkøler
  • Closed-loop system (AIO)
  • Open-loop system
 • Test
  • Pris
  • Støj
  • Køling / Ydelse
 • Sammenligning


Varme fra systemet

Først om fremmest skal man ikke være bange for at ens systemet kommer op i nogle høje temperaturer når den er i brug, alt med måde dog. Når vi tager et kig i computeren, har vi rigtig mange dele som vil skabe varme i systemet. Dette kommer fra at den strøm de modtager, der vil blive omdannet til varme.

Den primære varme bliver genereret fra din processor (CPU) og grafikkort (GPU). Det er også derfor, at grafikkort kommer med integrerede blæsere, og du monterer en køler på din CPU. 


Betydning af varmt system

Selvom du ikke skal være bange for at dit system bliver lidt varmt, så skal du stadig sørge for det ikke bliver for varmt, dette kan klares ved at montere en køler, som kan være luft eller vandkøling, hvor vi både har AIO (All-In-One) eller custom loop også kaldet open-loop system.  

Selvom en computer kan have for høje temperaturer under brug, kan den også have for lave. Et problem omkring lave temperaturer handler om, når computeren slukker og komponenterne er for kolde. Dette kan medføre, at komponenterne i computeren kan skabe kondens, og derved pådrage sig skader. 

Det kan også ske, hvis du transporterer din computer, og den er kold ved ankomst Så vent til den har nærmet sig stuetemperatur, før du tænder den. 

Den ideelle temperatur for din computer vil være mellem 50 grader til 82 grader. Dette gør, at dit system yder sit optimale, og ikke ender med at være en hæmsko for sig selv, ved at den bliver for varm, eller værste tilfælde slukker midt i dit afgørende game.  


Kabinettets betydning

Dit kabinet har selvfølgelig en stor betydning omkring at få fjernet varmen fra dine komponenter. Det handler om at skabe et gennemgående lufttryk, som sørger for kold luft ind til systemet, men også får den varme luft væk. 

Kigger vi på lufttryk, vil der være tre forskellige former vi kan arbejde med.        

Negativt lufttryk: Flere blæsere trækker luft ud af kabinettet, end der kommer ind.  

Positivt lufttryk: Flere blæsere trækker luft ind i kabinettet, end der bliver trukket ud. 

Lige lufttryk: Den samme mængde luft kommer ind i kabinettet, som der bliver trukket ud igen. 

Det vil selvfølgelig være de to første tilgange, som du skal gå efter når du samler dit system. I praksis vil det næsten være umuligt at skabe et ligeligt lufttryk, selvom du kun har to blæsere, til at tage luft ind og ud. 

Hvis vi vender tilbage til det negative og positive lufttryk, så har de begge fordele og ulemper med sig. Ved den første vil du i teorien kunne opnå lavere temperatur i din computer, da systemet arbejder mere for at få den varme luft ud. Med et positivt lufttryk, vil du opleve mere støv inde i kabinettet, da flere blæsere trækker luft ind i kabinettet.

test Cooling AIO Fractal Corsair Arctic Best Design BeQuiet Noise Price Aircooler Cooler in Guide Airflow Master.jpg

Blæsernes betydning

For at kunne skabe enten et negativt eller positivt tryk, kræver det selvfølgelig nogle blæsere til dit system. Antallet og størrelse, afhænger af størrelsen på dit kabinet og hvad det tillader. En ting som er afgørende for systemet, lige meget om du bruger luftkøler eller vandkøling, vil være valget af blæsere. Hvis det statiske tryk og luftmængden er for lav, så får man dårligere performance ud af sin køler, fordi der ikke kommer nok luft igennem finnerne på heatsinken.


Kølingsmuligheder

Vi skal kigge på de forskellige muligheder for at få kølet din CPU for at holde temperaturen nede, og sørge for at CPU’en yder sit bedste. Selvom der ved mange CPU’er medfølger en standard køler, kan du opnå en fordel ved at skifte denne. 


Luftkøler

En luftkøler er bygget op omkring en stor heatsink (varmeveksler), hvor varmen ledes væk fra CPU’en via coldplaten og føres op gennem heatsinken via heatpipes. Blæserne vil så køle heatsinken ned ved at trykke luft gennem finnerne og blæse varmen væk. Det er selvfølgelig vigtigt at huske omkring en luftkøler, at de kan fylde en del, og du derfor skal være opmærksom på højden på dine RAM og størrelsen på dit kabinet. Udover dette har en luftkøler en større vægt, som bliver flyttet over til CPU soklen, og derfor sætter større pres på bundkortet. 

Fordelen omkring luftkøler er selvfølgelig, at du kun har blæseren som er den følsomme genstand i systemet. Det betyder også, hvis blæseren stopper med at virke, skal du kun udskifte den del. 


Closed-loop system (AIO)

En anden mulighed er selvfølgelig all-in-one, der i daglig tale kaldes for en AIO. Her bruges kølevæske til at køle din CPU ned. Du bruger en pumpe, som flytter det varme vand fra CPUen, på samme måde som en luftkøler, det varme vand, bliver flyttet videre til radiatoren, hvor du bruger blæsere til at presse luft igennem finnerne i radiatoren og kølevæsken ned som derefter pumper retur til CPU’en. 

Denne metode har selvfølgelig også forskellige muligheder for hvordan du køler radiatoren. Du kan nemlig både montere din radiator og blæser, så du trækker kold luft ind og kølervæsken. Dette kaldes intake. En anden måde vil være, at du bruger blæserne til at trække varmen væk fra radiatoren, som kaldes exhaust. Fælles for begge er, at du fører luft igennem radiatoren (varmeveksler), hvilket afvikler varmen.

Price Aircooler Best Master BeQuiet Corsair Airflow Cooler test Noise Cooling in Arctic AIO Design Fractal Guide.jpg


Open-loop system

Hvis du har planer om at gå all-in på din computer, og du ikke føler AIO eller luftkøler er nok, Så findes der også open-loop, der også er kendt som custom loop. Dette fungerer på samme måde som en AIO, men her har du mulighed for at bygge systemet op med flere radiator, som sammen kan få kølet det varme væske. Det er også muligt at få dit grafikkort ind i dette og på samme måde køle dit grafikkort ned. Dette kræver dog en del mere arbejde, da du selv skal sørge for at trække slanger eller tilskære tubes og påfylde væske, som kølersystemet. 

Du kan læse mere omkring vores anmeldelse af Corsairs Hydro X series XH303i, som er et komplet sæt, hvor du får næsten alt med. 


Test

Til forskel fra nogle af vores andre guides, har vi mulighed for at sætte vores enheder på en lille test undervejs. For at finde frem til hvilken køler som klarer sig bedst overall, har jeg lavet delt testen op i tre kategorier, køling, støj og pris. De vil blive kategoriseret fra 1 til 10 i hver kategori, og til sidst vil det lægges sammen. Bedste køler i testen vil få 1 og den sidste vil få 10.  


Testsystemet

 • ASRock Phantom Gaming Z390
 • Intel 8700K
 • HyperX Fury RGB DDR4 3200 MHz 2x16GB DDR4 RAM
 • Samsung 970 Evo Plus 500GB 

Testprogrammer

 • Prime95 (Benchmark)
 • HWinfo64 (overvågning)


Pris

Til at starte med, har jeg været på nettet den 02.02.2021 for at finde priser på de forskellige. Derefter er de blevet kategoriseret fra billigst til dyrest. Her har de fleste af luftkølerne en klar fordel, og det er da også dem som ender med at tage top 2 i denne kategori, både måde Arctic Freezer 50 og Dark Rock Pro 4 som værende dem med laveste prisskilt. I toppen finder vi Corsair med deres H150i elite Capellix 360 og Fractal Design med deres Celsius modeller. 

BeQuiet Master Corsair Price Design Best test Aircooler Noise in Cooler Airflow Arctic Fractal AIO Guide Cooling price 1.png

BeQuiet Master Corsair Price Design Best test Aircooler Noise in Cooler Airflow Arctic Fractal AIO Guide Cooling price 2.png

 


Støj

Design Price Noise in Cooling Fractal Master Best AIO Arctic Guide Cooler Airflow test BeQuiet Aircooler Corsair.jpg

I den næste kategori skal vi have målt lydniveauet og støjen på de forskellige køler. Da vi ikke besidder det helt store professionelle udstyr, har jeg brugt en lydmåler til husbehov. Alle kølere er blevet udsat for samme udstyr med samme kalibrering, og der har været samme afstand ind mod blæseren/blæserne under denne test. De er alle blevet sat til at køre “full speed” i BIOS. 

I denne del af testen, ligger de fleste meget tæt. Alligevel formår Dark Rock Pro 4 at løbe med sejren, også i denne kategori, hvor den kun bliver målt til 16,4 Db. Dem som kommer tættest af modellerne fra Arctic med både deres luft- og vandkøling som begge ligger omkring 24 Db. Øverst finder vi ML360R og Celsius+ S28 Prisma som begge kommer op over 35 Db. 

in Airflow Master Price Fractal Cooling Noise Cooler Aircooler test Best BeQuiet Design Guide Arctic AIO Corsair Støj_db 1.png

in Airflow Master Price Fractal Cooling Noise Cooler Aircooler test Best BeQuiet Design Guide Arctic AIO Corsair Støj_db 2.png

 

Køling / Ydelse

Inden vi går videre til benchmark resultaterne, vil jeg vise Delta temperatur ved idle. Jeg har også her taget Intel standard blæseren med, til sammenligning. 

BeQuiet Aircooler Noise Cooler Price Arctic in Airflow Master test AIO Guide Fractal Corsair Best Design Cooling delta_temp_idle.png 

Vi skal selvfølgelig videre til selve benchmark, og få vores CPU til at svede lidt. Jeg har startet med at lade benchmark køre i fem minutter, hvorefter jeg har nulstillet timeren på HWinfo64 og kørt benchmark videre i 30 minutter. Derefter har jeg taget gennemsnit resultatet. Derefter har jeg taget rumtemperaturen fra resultatet, og vi er derefter kommet frem til delta temperatur under load. 

Kigger vi på vinderen i denne test, viser det en klar vinder med Liquid Freezer II 420, efterfulgt af ICUE H150I Elite Capellix 360. De fleste af vores enheder ligger tæt på hinanden, og der er ingen stor forskel på om det var en vand- eller luftkøling. Dog ser vi MA620P som stikker meget ud, og ender også med at score 10 point, med hele 64 grader, som kun er 11 grader under Intels standard køler. 

Corsair Arctic Cooler AIO test BeQuiet Master Guide Price Aircooler Best Noise Cooling Airflow Design Fractal in delta_temp_load 1.png

Corsair Arctic Cooler AIO test BeQuiet Master Guide Price Aircooler Best Noise Cooling Airflow Design Fractal in delta_temp_load 2.png

Testen viser tydeligt, at hvis du ønsker at køle din CPU mest muligt, så er det vandkøling som du skal have fat i, ud fra vores testenheder, som vi har fået ind. Det er selvfølgelig ikke det eneste som du skal vurdere dette på, da støj og pris også har noget at sige her.

Dette leder os selvfølgelig videre til den samlet score i alle tre kategorier. 


Sammenligning

Det er blevet tid til en opsamling på vores test i denne guide. Vi ender med at se en luftkøler som har samlet færrest point sammen, og derfor også ender med at være den køler som er bedst overall, når vi kigger på pris, støj og ydelse. Dark Rock Pro 4 fra be quiet! endte med at få en score på 7, og får titlen bedste overall køler i guiden. Efterfølgende kommer Arctic Liquid Freezer II 420, med et skarpt resultat på 8. I den anden ende finder vi Celsius+ S28 Prisma med 27 point. 

Selvom vandkøling viste i mange tilfælde at opnå en lavere temperatur i gennemsnit, så ender mange af dem med en højere score, da de i fleste tilfælde har en højere pris, og i testen også støjede mere ved fuld belastning. 

For at forsvare vandkøling i denne ligning, er det også vigtigt at pointere omkring antal af blæsere som bruges, hvor det vil være naturligt med en luftkøler at fylde kabinettet med flere blæserer, som også vil skabe støj. 

 Master test Fractal Noise AIO Best Corsair BeQuiet Aircooler Cooler Design Guide Cooling Arctic in Airflow Price score 1.pngMaster test Fractal Noise AIO Best Corsair BeQuiet Aircooler Cooler Design Guide Cooling Arctic in Airflow Price score 2.png


Arctic 

Freezer 50

Guide Best AIO Price test Arctic Airflow BeQuiet Cooler Cooling Master Aircooler Corsair Design in Fractal Noise.jpg

Pris3651
Støj / Db24,13
Delta temperatur467
Samlet score
11


Liquid Freezer II - 420 - Bedste overall vandkøler i guiden - Laveste Temperatur 

Fractal Best Aircooler Cooler Corsair test AIO Cooling Noise in Guide Airflow Master BeQuiet Arctic Price Design.jpg

Pris7575
Støj / Db23,62
Delta temperatur361
Samlet score
8


be quiet! 

Dark Rock Pro 4 -  Bedste overall køler i guiden - Laveste Db niveauGuide Fractal Arctic test Airflow Master BeQuiet Aircooler Cooling Price Corsair Best Design Cooler AIO in Noise.jpg

Pris5792
Støj / Db16,41
Delta temperatur 424
Samlet score
7


Pure Loop 280 - Laveste temperatur for 280 AIO i guidenAirflow Master Price Noise BeQuiet in test Corsair Cooler Guide Best Fractal Design Aircooler Arctic Cooling AIO.jpg

Pris7494
Støj / Db31,67
Delta temperatur
403
Samlet score
14


Corsair 

iCUE H150i Elite Capellix White 360mm - Laveste temperatur for 360 AIO i guidenDesign Cooling test AIO Airflow Guide in BeQuiet Price Corsair Aircooler Cooler Fractal Arctic Noise Best Master.jpg

Pris144510
Støj / Db29,75
Delta temperatur
382
Samlet score
17


Hydro Series H100X

in Aircooler Master Noise test BeQuiet Cooler Fractal Guide Arctic Corsair AIO Cooling Best Price Airflow Design.jpg

Pris6243
Støj / Db32,38
Delta temperatur
446
Samlet score
17


Cooler Master 

MA620P

Noise Best AIO Master Arctic Aircooler Cooler test Guide Corsair Fractal Airflow BeQuiet Cooling Design Price in.jpg

Pris8866
Støj / Db30,96
Delta temperatur
6410
Samlet score
22


ML360R RGB

Fractal in Cooler Price Corsair test Airflow Aircooler BeQuiet Design Best Guide Master Arctic Noise Cooling AIO.jpg

 

Pris10117
Støj / Db35,610
Delta temperatur
415
Samlet score
22


Fractal Design

Celsius+ S36 Dynamic

Aircooler Noise Best BeQuiet Fractal Guide Corsair Arctic Design Cooling AIO Cooler Master Airflow Price test in.jpg

Pris12498
Støj / Db27,94
Delta temperatur
498
Samlet score
20


Celsius+ S28 Prisma 

in BeQuiet Guide Arctic Cooling Cooler Aircooler Best Price Master Noise Design AIO Corsair Airflow test Fractal.jpg

Pris12869
Støj / Db359
Delta temperatur
509
Samlet score
27