Inden vi går videre skal vi have kigget på specifikationerne, som jeg har fundet på ASUS’ hjemmeside.
Specifikationer på ASUS ZenWiFi Pro ET12
HARDWARE FEATURES
WIRELESS FEATURES
Der er ikke stor forskel på ASUS ZenWiFi Pro XT12 2-pack, som tidligere har været til test, og den nye ASUS ZenWiFi Pro ET12 2-pack, som skal testes i dag. Kassen er i grålige nuancer og har et meget eksklusivt look. På fronten er billedet af selve noderne, som også viser at det en pakke med to enheder i. På fronten kan vi også se at Pro ET12 understøtter den nye WiFi 6E format, som bringer en ny frekvens på 6 GHz. Enhederne har ifølge ASUS en dækning på 560 m2.
På bagsiden får vi flere informationer, hvor Pro ET12 adskiller sig fra Pro XT12, med den nye 6 GHz frekvens. 6 GHz, går nemlig ud på at der er blevet skabt en ekstra vognbane, hvor enheder med WiFi 6E, kan komme på den, og derved undgå en belastet frekvens. Det skulle give hurtigere hastighed for de enheder som understøtter den.
Går vi videre til at få åbnet kassen og kigget på indholdet, finder vi de to noder, et RJ45 kabel, to strømkabler og en masse manualer.
ZenWifi Pro ET12 er sort med gennemsigtig plastik på toppen. Det er ikke muligt at se forskel fra Pro ET12 og Pro XT12, og der er ingen tvivl om det er det interne, som ASUS har valgt at ændre på. Det er en node som er lidt stor i størrelsen, og det kan give nogle problemer, hvis du ønsker den skal gemmes væk på en hylde eller andet sted.
På bagsiden af ZenWifi Pro ET12 har vi to gigabyte LAN RJ45 porte, én 2.5G LAN RJ45 Port samt én 2.5G WAN RJ45 port, udover det har vi indgang til strømstikket, power, reset og WPS knapper.
I bunden har vi en masse information, blandt andet navnet på det netværk som routeren vil lave under oprettelse, inden du selv har navngivet den. Vi har også en QR-kode til at kunne forbinde noden til APP’en under tilslutning.
Tager vi et kig i toppen, kan vi se eksterne antenner sidde under det gennemsigtige plastik. Sammen med ASUS logo når noden er tændt.
Testen
For at indstille routeren, kan det enten gøres via en app på telefonen eller via browser.
video credit: ASUS
Du kan også hente app her:
Når vi nu har oprettelsen af konto på plads skal vi selvfølgelig videre i testen. Vi skal kigge på hvordan ASUS ZenWiFi Pro ET12 fungerer med dækning.
For at teste ASUS ZenWiFi Pro ET12 gør vi brug af følgende testmetode og programmer:
Forbindelsen bliver testet på en 1000/500 fiber forbindelse, med en fastmonteret router, hvor internettet bliver fordelt videre til vores test enhed. Telefonen som bliver brugt understøtter ikke WiFi 6E, og jeg har derfor ikke en forventning til at den vil kunne udnytte den format og adskille sig fra Pro XT12, når vi tester med telefonen. Computeren har dog WiFi 6E, og vi kan derfor se om det vil give en hurtigere hastighed i praksis.
Når det er på plads, så skal vi have gang i testen. Vi skal starte med at kigge på, hvordan systemet klarer sig når der testes på mobilen. Kigger vi på den første, hvor vi står under 1 meter fra den primære node med mobilen, så formår ZenWiFi Pro ET12 ikke helt op på samme resultat som ZenWiFi Pro XT12, det er dog ingen bekymring, og det kan sagtens være tilfælde. Vi ender stadig med et flot resultat på 778 Mbps, som gør den kommer på en anden plads ved 1 meter.
Vi er nu kommet ud på 5 meter fra den primære node, hvor ZenWiFi ET12 overrasker, med at give et stabilt og hurtigt resultat på 640 Mbps. Hvor den formår at tage første pladsen fra Deco X60, og stadig have et overlegent resultat i forhold til Pro XT12 og Deco XE75, hvor den sidste nævnte også er med WiFi 6E.
I samme omgang tager vi også hastigheden på en upload, som en ender med et resultat på 317 mbps. Hvilket ligger den meget tæt på Pro XT12, og ikke formår at adskille sig markant.
Den sidste test på telefonen, foregår 20 meter fra hoved noden. Her ender resultatet med 313 Mbps. Det er bedre end Pro XT12, men den må se sig slået af blandt andet Deco XE75, som har lagt sig godt i spidsen på denne del af testen. Det skal dog huskes at Både Deco XE75 og Deco M9 Plus, begge er med tre noder, hvilket også burde give en bedre dækning, i hele huset, da de kan spredes bedre ud.
På computeren, på 5 meter trådløst ender vi med endnu et flot resultat på 884 Mbps. Det er et resultat tæt på Pro XT12, men det er ikke nok til at nå Deco XE75, som har rundet de 900 Mbps.
Jeg har i samme omgang på computeren noteret ping, og her ender vi med en ping på 2, som er den bedste der er set på mesh systemerne indtil videre.
Den sidste test på computeren bliver med en kablet forbindelse, og her ender ZenWiFi Pro ET12 med et flot resultat på 949 Mbps. Hvilket ligger den sammen med Deco XE75 og Pro XT12.
Den sidste del af testen, bliver med lidt værktøj, som måler watt forbruget. Her ender vi med det samme resultat som Pro XT12, hvor de begge kører med 11 watt. Sammenlignet med de andre som indtil videre har været igennem, er det utrolig højt.
Pris
Jeg har fundet ASUS ZenWiFi Pro ET12 2-pack til en pris på 7061,- DKK, som er en meget høj pris for et sæt noder til dit mesh system.
Hvis du ønsker at læse om ASUS ZenWiFi Pro ET12 på ASUS’ hjemmeside, kan du klikke på banneret ovenfor.
Konklusion
Jeg er kommet til slutningen af testen af ZenWiFi Pro ET12 fra ASUS. En udspringer fra XT12 Pro, med en opgradering i forhold til denne kommer med WiFi 6E. Det er et sæt som sørger for at du kan være på forkant med dit netværk og åbner op for fremtiden. Designet er meget specielt og skiller sig markant ud i forhold til andre mesh systemer. Det er en router som er stor, og du vil næsten kunne bruge den som bogholder på hylden, imens den supplere dit hjem med et solidt netværk.
Hele ASUS eco system Aimesh sørger også for at hvis dette sæt ikke er nok til dig, så kan du forsyne det med en af deres routere, som bliver en del af mesh systemet. På den måde kan du kombinere router og mesh uden brug af kabler mellem hver enhed. De er nemme at sætte op via enten ASUS APP eller via browser.
ZenWiFi Pro ET12 kommer med et flot resultat over hele linjen. Den bliver dog hæmmet af kun at have to medfølgende noder, som det tydeligt kan ses når vi kommer ud på 20 meter fra selve hovednoden. Den formåede dog på 5 meter at løbe fra de andre, selvom den havde holdt sig tæt på blandt andet Pro XT12 ved omkring 1 meter til hovednoden.
Kigger vi på den trådløse forbindelse med computeren, er der ikke stor forskel på ydelsen, i forhold til TP-Link Deco XE75, XD6, Pro XT12 og Pro ET12 Pro selvom både ET12 og XE75 gør brug af WiFi 6E, så viser denne test at der ikke er meget ydelse at hente mere med denne forbindelse. Det kan derfor også være svært at godtgøre om en pris på omkring 7000,- DKK, vil kunne lokke folk til at vælge dette dyre sæt, fremfor andre, som stadig fint kan følge med.
Det er selvfølgelig en anden snak, hvis dit netværk formår at have højere end en 1000 mbit, eller hvis du har to forbindelser, som sammen kombinere 2000 mbit, og derved kan opnå en anden hastighed med Pro ET12.
Jeg slutter testen af med at give ZenWiFi Pro ET12 en score på 8 ud af 10, sammen med enthusiast only award. Pro ET12 og Pro XT12, får lov til at dele samme score, for selvom Pro ET12 kommer med WiFi 6E, så kommer det også med en højere pris, og de er begge begrænset af kun at indeholde to noder, hvilket påvirker forbindelsen i yderområdet af huset. Der går nok også lang tid før at vi virkelig kan udnytte 6 GHz frekvensen, ved at det er meget få produkter som understøtter denne standard.
Pros
Cons
Score: 8 + ”Enthusiast Only Award”