Inden vi går videre skal vi have kigget på specifikationerne, som jeg har fundet på ASUS’ hjemmeside.
Specifikationer på ASUS ZenWiFi Pro XT12
HARDWARE FEATURES
WIRELESS FEATURES
Vi har modtaget en enhed af ASUS ZenWiFi Pro XT12 2-pack. Allerede ved at stå med kassen får man følelsen af det er top of the line. Kassen er tung og solid. Farven på kassen er i den grålige nuance, og på fronten har vi et billede af selve noden. Vi kan også på fronten se navnet på selve produktet, og den gør brug af AX11000 Tri-band på WiFi 6. Disse to enheder skulle have en dækning på 560 m2, hvilket er mere end rigeligt til dette hjem.
På bagsiden bliver mødt af flere informationer omkring de nøglefunktioner som ASUS ønsker at fremhæve. Blandt andet har noden 2.5G porte, både til WAN, men også én enkelt til LAN. En anden ting er at gå fra WiFi 5 til WiFi 6, som kan give i dette tilfælde er dobbelt så hurtig. Udover det kommer ASUS med gratis beskyttelse, som sikrer dit netværk, uden du skal betale ekstra for det.
Går vi videre til at få åbnet kassen og kigget på indholdet, finder vi de to noder, et RJ45 kabel, to strømkabler og en masse manualer.
ZenWifi Pro XT12 er sort med gennemsigtig plastik på toppen. Selve designet er lidt råt, og giver et look som om noden har gennemstrøm til luft. Hvor bunden af noden trækker kold luft ind, og toppen skubber varm luft ud. Det er dog en node som er lidt stor i størrelsen, og det vil være svært at gemme den væk på hylden.
På bagsiden af ZenWifi Pro XT12 har vi to gigabyte LAN RJ45 porte, én 2.5G LAN RJ45 Port samt én 2.5G WAN RJ45 port, udover det har vi indgang til strømstikket, power, reset og WPS knapper.
I bunden har vi en masse information, blandt andet navnet på det netværk som routeren vil lave under oprettelse, inden du selv har navngivet den. Vi har også en QR-kode til at kunne forbinde noden til APP’en under tilslutning.
Tager vi et kig i toppen, kan vi se eksterne antenner sidde under det gennemsigtige plastik. Sammen med ASUS logo når noden er tændt.
Testen
For at indstille routeren, kan det enten gøres via en app på telefonen eller via browser.
video credit: ASUS
Du kan også hente app her:
Når vi nu har oprettelsen af konto på plads skal vi selvfølgelig videre i testen. Vi skal kigge på hvordan ASUS ZenWiFi Pro XT12 fungerer med dækning.
For at teste ASUS ZenWiFi Pro XT12 gør vi brug af følgende testmetode og programmer:
Forbindelsen bliver testet på en 1000/500 fiber forbindelse, med en fastmonteret router, hvor internettet bliver fordelt videre til vores test enhed.
Det er blevet tid til selve testen af ASUS ZenWiFi Pro XT12, hvor vi skal starte med at kigge på, hvordan systemet klarer sig når der testes på mobilen. Kigger vi på den første, hvor vi står under 1 meter fra den primære node med mobilen, så stikker ZenWiFi Pro XT 12 fra de andre modeller, som har været til test. Vi ender med et resultat på 832 mbps, hvor den tætteste er ZenWiFi XD6 med 703 mbps.
Vi er nu kommet ud på 5 meter fra den primære node, og her falder resultatet også drastisk. Hvor vi ender med et resultat på 529 mbps. Stadig et flot resultat, men desværre bliver den overgået af Deco X60.
I samme omgang tager vi også hastigheden på en upload, som en ender med et resultat på 315 mbps. Her må ZenWiFi Pro XT12 igen se sig slået af Deco X60, men også Google Nest WiFi.
Vi skal selvfølgelig videre ned i huset, og er nu i den fjerneste ende, hvor vi køre den sidste test på telefonen. Her ender vi desværre med et lidt skuffende resultat på 259 mbps.
Vender vi tilbage til 5 meter, og får kørt en test på computeren. Her ender vi med endnu et flot resultat på 879 mbps. Igen kommer ZenWiFi Pro XT12 foran Deco X60, men bliver slået med millimeter af den mindre ZenWiFi XD6.
Som det sidste har jeg noteret ping, i samme omgang den trådløse test blev kørt på computeren, og her ender vi med en ping på 5, som ligger tæt på de andre modeller.
For at se om dette monster af et mesh system, har noget ekstra at byde på har jeg også haft kørt en kablet test på ASUS ZenWiFi Pro XT12. Hvor vi tydeligt kan se den kan få lov til at brilliere igen, her får vi faktisk lov til at se, hvordan den næsten får lov til at ramme den fulde forbindelse.
Som noget nyt har vi fået mulighed for at teste strømforbruget. Dette er efter et ønske fra vores læsere, og det giver rigtig god mening for at se, nu når enheden konstant vil være tændt, hvor meget vil den så bruge i strøm. Jeg har haft muligheden for også at få ZenWiFi XD6 med som sammenligning, og det er tydeligt at se Pro XT12, med de flere muskler den har at spille med, også kræver mere strøm.
Pris
Jeg har fundet ASUS ZenWiFi Pro XT12 2-pack til en pris på 5999,- DKK, hvilket må siges at være i den meget høje ende af pris.
Hvis du ønsker at læse om ASUS ZenWiFi Pro XT12 på ASUS’ hjemmeside, kan du klikke på banneret ovenfor.
Konklusion
Jeg skal have afsluttet testen af ZenWiFi Pro XT12 fra ASUS. En router som på papiret ser utrolig spændende ud, for der er ingen tvivl om at den har nogle muskler i sig, og sørger for ikke at være det svage led i dit netværk. Det er også en mesh system som skiller sig ud på designet, for med det rå look, så vil den ikke skjules på en reol eller et skab.
Hele ASUS eco system Aimesh sørger også for at hvis dette sæt ikke er nok til dig, så kan du forsyne det med en af deres routere, som bliver en del af mesh systemet. På den måde kan du kombinere router og mesh uden brug af kabler mellem hver enhed. De er nemme at sætte op via enten ASUS APP eller via browser.
Selvom ZenWiFi Pro XT12 havde nogle udfald på 5 og 20 meter, så formår den alligevel at levere et overordnet flot resultat, og når den endelig levere så levere den også med stil. Med en fornuftig placering af hovednoden kan ZenWiFi Pro XT12 sørge for at give dig et hurtigt net i huset, hvor hastigheden får lov til at skyde der ud af.
Men for at lege med, så skal du have den store pengepung frem, for med en pris på 6000 kroner, er det nok de færreste som hopper med på vognen, og det er nok mere dem som virkelig vil have det store udstyr eller eventuelt en mindre virksomhed, som kan udnytte den hastighed som ZenWiFi Pro XT12 kan køre med på. For selvom at den har 2.5G WAN indgang, er det nok de færreste private hjem, som allerede nu har adgang til den forbindelse. Udover det, så skal du også sikre dig din computer eller eventuelt NAS også har 2.5G for overhovedet at kunne udnytte systemet til sit fulde. Det kan derfor hurtigt blive en dyre omkostning at være sikker på at det hele udnyttes til fylde.
Jeg slutter testen af med at give ZenWiFi Pro XT12 en score på 8 ud af 10 sammen med Enthusiast Only Award. Hvis du er den almindelig hr. og fru jensen, så vil denne router være alt for meget, for som vi kunne se i testen vil mange af de andre modeller, nemt kunne levere det nødvendige til dagligdagen. Men ønsker du at få de sidste procenter med, og være sikker på dit netværk ikke er hæmskoen, så er dette system det perfekte.
Pros
Cons
Score: 8 + ”Enthusiast Only Award”