Apple CarPlay: Hvad er det og hvad kan det?

apple carplay flickr credit
Biler købes ikke længere kun for deres innovative motorer, og hvor mange bilen har plads til. Nu stiller mange også krav om infotainment-systermer, hvor hurtigt telefonen parres med bilens system, og hvordan den generelle interaktion fungerer. Blandt disse infotainment-systermer finder vi blandt andet Apple CarPlay. Apple CarPlay forsyner brugerne med alt det velkendte fra deres iPhone til fingerspidserne i instrumentbrættet.

Med muligheden for at gøre alt, hvad din telefon kan, giver Apple CarPlay chaufføren mulighed for at bruge apps, ringe til venner og familie og integrere med din yndlingsmusik, podcasts og så videre i din bil. Dette er bare et lille snip af, hvad din bil er i stand til med Apple CarPlay.

Læs også: Google Maps nu med bedre Apple understøttelseHvad kan Apple CarPlay gøre?

Apple CarPlay - Apple kalder det den ultimative co-pilot - udfører mange af de samme funktioner som en iPhone. Bilister kan bruge softwaren til at foretage opkald, sende og modtage tekstbeskeder og lytte til musik eller podcasts. Funktionerne vises på et brugervenligt interface med store ikoner, som iPhone-brugere straks vil nikke genkendende til.

Hovedparten af CarPlays funktioner kan tilgås ved hjælp af Siri, Apples digitale assistent. For eksempel kan chaufføren sige "ring til Peter", "få rutevejledning til Randers Regnskov" eller "spille Vimmersvej", og Siri vil adlyde din kommanndo. Bilister, hvis bil ikke er udstyret med stemmegenkendelsesteknologi, kan navigere i softwaren ved hjælp af berøringsskærmen, der er integreret i instrumentbrættet, eller de forskellige knapper og drejehjul, der typisk findes på rattet og midtkonsollen. IPhone skærmen er låst, når CarPlay er aktiv. Hele pointen med softwaren er trods alt at reducere distraktioner.

7års garanti stil, komfort crossover kabine rummelighed Intelligent kia e-niro.jpg

e_niro_center_consol.jpg

Nogle apps fra tredjepart er kompatible med - og optimeret til - CarPlay. De bedste CarPlay-apps til iPhone inkluderer iHeartRadio, Spotify, Pandora, Waze, WhatsApp, Amazon Music, CBS Radio, Tidal og NPR One., ifølge Apples egen supportliste. Overraskende understøtter Apple CarPlay også nogle apps udviklet af rivaliserende Google. Google Play Musik og Google Maps er begge tilgængelige via softwaren.

Køretøjsindstillinger er dog ikke en del af CarPlay, så føreren er nødt til at forlade applikationen for at justere klimastyringstemperaturen, gennemse radiostationer og så videre. Selvom Google har hjulpet bilproducenter - især Volvo - med at udvikle infotainmentsystemer, har ingen endnu lavet et lignede samarbejde med Apple - i det mindste ind til videre.

16_foerersaede.jpg

Hvilke telefoner er kompatible med Apple CarPlay?

Bilister, der ønsker Apples operativsystem i deres infotainmentsystem, har brug for en kompatibel iPhone. Alle iPhones siden 5 er CarPlay-optimeret, skønt enheden skal køre iOS 7.1 eller nyere for at appen kan fungere. Du kan ikke benytte dig af CarPlay, hvis du bruger en iPhone med et 30-polet stik, eller hvis du har en iPad.

Nogle biler understøtter også trådløs CarPlay. I dem, der ikke gør det, skal iPhone være fysisk tilsluttet bilen via et certificeret lightning-til-USB-kabel.


Hvilke biler er kompatible med Apple CarPlay?

En lang række modeller fra hele bilspektret er kompatible med Apple CarPlay. De spænder fra relativt basale biler som Chevrolet Spark til noget mere omkostningsfulde biler som Kia, Lamborghini Huracan Evo. Skoda, Volvo, BMW, VW, Ford og Porsche. Bemærk, at nogle virksomheder får kunder til at betale ekstra for teknologien, mens andre inkluderer det som standardudstyr.

24_10_25_tommer_skaerm_med_navigation.jpg

Toyota har brugt år på at modstå CarPlay-fristelsen - og Googles rivaliserende software, Android Auto - på grund af sikkerheds- og issues med privatlivets fred. Det japanske firma skiftede for nylig mening og begyndte at tilbyde CarPlay på nogle af sine modeller, herunder RAV4 i 2019, Corolla Hatch i 2019 og Avalon i 2019. Toyota-ejede Lexus begyndte også at rulle softwaren ud i nogle af deres biler som ES og RX. Andre vil uden tvivl følge trop efterhånden som infotainmentsystemer vinder frem, og bliver en mere fast bestand del af vores transport i topmoderne biler.

Uden for Danmarks grænser er bil-menuen af biler med understøttelse af CarPlay markant større. Historien er en smule anderledes i Europa, hvor bilproducenter har været langsommere med at anvende teknologien.

Listen over brugte biler, der er kompatibel med CarPlay, bliver længere for hvert år. Hvis du kører en BMW fra 1980'erne eller noget, der er endnu ældre, skal du huske, at Alpine, Kenwood, Pioneer og Sony alle sælger CarPlay-kompatible aftermarket systemer, der bringer avanceret smartphone-integration til mere klassiske biler. Her anbefaler vi du bruger tid på at undersøge markedet og dine muligheder.

Udviklingen af Apple CarPlay

Apple tilbyder regelmæssige opdateringer til sin CarPlay-software, tilføjer nye funktioner, forbedrer kompatibilitet og generelt gør livet bedre for os som bilejere. Herunder er en liste over nylige ændringer i infotainment-softwaren.

iOS 13: Sammenfaldende med lanceringen af iOS 13, annoncerede Apple en række opdateringer til CarPlay på sin årlige udviklerkonference i San Jose. De ændrer det overordnede udseende af CarPlay. Apple hævder, at CarPlay nu er tilgængeligt i 90% af de nye biler, der sælges alene i USA.

Den opdaterede CarPlay får nyt "Dashboard" -visning, der giver brugerne mulighed for at se flere apps på én gang. Så chaufføren kan nu have navigations- og musikfunktioner åbne på samme tid på den samme skærm. Denne funktionalitet er tilgængelig på visse bilproducenters indbyggede infotainment-systemer, men dette er første gang, det anvendes til CarPlay. Musikskærmen er også blevet redesignet for bedre brugerinteraktion.

Endelig vil CarPlay indlejre Siri stemmegenkendelse oven på andre apps, hvilket ifølge Apple, giver en mere strømlinet brugeroplevelse. I øjeblikket skal brugerne åbne en dedikeret skærm for at aktivere Siri. Apple tilføjede også en kalender-app til CarPlay, og lader nu Siri samarbejde med tredjeparts navigations- og lydapps. 

iOS 12: Med 2018 opdateringen til iPhone annoncerede Apple en større opdatering til CarPlay: Understøttelse til tredjeparts navigations-apps - inklusiv Google Maps og Waze. For mange, der helst vil undgå brugen af CarPlay til fordel for telefonbaseret navigation, kan dette strømline brugen markant og reducere forstyrrelse under brug, når de kører til nye lokationer.


Source & Image credit:

Apple, Flickr

Vores partnere