Android TV vs Smart TV: Hvad er forskellen?

Android tv eller smart tv
Debatten mellem valget mellem Android TV og Smart TV har stået i mange år. For nogle opvejer simpliciteten på et smart TV funktionerne på et Android TV, og for andre, er et Android TV den eneste rigtige måde at se onlineindhold på en større skærm. Så hvilken tv-platform er bedst: Android TV eller Smart TV?

I denne artikel sammenligner vi Android TV vs Smart TV side om side og omfavner alle ligheder og forskelle mellem de to platforme.


Android TV vs Smart TV: En omfattende sammenligning

Før vi graver dybere ned i systemerne, skal vi have kortlagt de grundlæggende ligheder og forskelle mellem Android TV og Smart TV. Først og fremmest er et smart-tv et fjernsyn, der kan levere indhold over internettet. Så alle former for tv, der tilbyder onlineindhold - uanset hvilket operativsystem det kører - er et smart tv.

I den forstand er Android TV også et smart TV, hvor den største forskel er, at det kører Android TV OS under overfladen

Der findes et hav af alle mulige smart-tv. Herunder modeller fra Samsung, der kører Tizen OS, LG der har sit eget WebOS, tvOS, der findes på Apple TV og mange andre. Disse udgør i det væsentlige hvad man kategoriserer som smarte tv'er.

smart tv vs android tv.JPG

Hvad angår Android TV, har denne del af branchen skabt sig et navn på markedet på grund af dets enorme popularitet og er næsten blevet synonymt med smarte tv'er. Helt firkantet er Android TV en type af smart TV, der kører på Android TV-platformen.

Mens Samsung og LG har deres eget proprietære operativsystem, producerer omtalte producenter mange TV-produkter ud over rampen med Android OS. Sony er derimod fuldt engageret i Android TV-platformen, og siden 2015 har Sony produceret alle sine tv'er med Android TV OS.

I det væsentlige er Android TV og Smart TV grundlæggende en og samme ting, da begge tilbyder indhold over internettet. Som vi nævnte ovenfor, er det det underliggende operativsystem, der gør hele forskellen.


Android TV vs Smart TV: Forskelle

I ovenstående afsnit kom vi ind på den grundlæggende forskel mellem et Android TV og et smart TV. Vi vil nu tage et kig på forskellene på OS-niveau, og hvilken der giver mere mening for forbrugerne.

Starter vi med at tage et kig på det tilgængelige App-biblioteket har Android TV et stort bibliotek med apps takket være Play Store-understøttelse. Her finder du alle mulige former apps, som du generelt bruger på din smartphone. Fra YouTube til Netflix til Hulu og Prime Video er alle tilgængeligt på Android TV.

Blandt fordelene her er, at alle apps er optimeret til tv-platformen og har intuitive funktioner til den større skærm.

LG smart TV.JPG

Source: LG 

Vender vi blikket mod smart-tv, der kører Tizen OS eller WebOS, vil du mødes af en begrænset app-support. Bortset fra nogle populære underholdningsapps som YouTube, Prime Video og Netflix, finder du ikke mange apps i app-store. Det næste punkt er, at opdateringer kommer i begrænset udvalg på smart-tv i sammenligning med Android TV. På den anden side er Android TV-udvikling ganske aktiv, og udviklere skubber regelmæssigt nye opdateringer til en række apps. Så på denne front, har Android-TV et klart plus i bogen.

En anden stor forskel mellem Android TV og smart TV er screencasting. Mens Android TV har en indbygget og dybt integreret Chromecast-funktion, der generelt fungerer problemfrit med Android-smartphones, har smarte tv'er hvad man omtaler som skærmspejling, der skal parres, og det er lidt mere omstændigt at benytte sig af for den uerfarne forbruger. I modsætning til Chromecast, der fungerer i fuldskærmstilstand med lydoutput og god kvalitetsoutput, har skærmspejling på smart-tv høj latenstid og reduceret kvalitet.

Android TV.JPG

Source: Amazon


Næste punkt er support til stemmeassistent. Google Assistant på Android TV er blevet så markant bedre gennem årene, at du sjældent finder behovet for at skulle manuelt indtaste din forespørgsel. I den modsatte lejr har smart-tv generelt ikke en stemmeassistent og leveres typisk med et tastatur i fuld størrelse til at skrive og finde indhold.

Når det er sagt, er der en fordel ved smarte tv over Android TV.

Et smart TV er relativt lettere at navigere og bruge end Android TV. Du skal dog være en habil tech-nørd i Android-økosystemet for fuldt ud at kunne udnytte Android TV-platformen. Dernæst leverer et smart-tv også typisk bedre over-all performance sammenlignet med et Android TV. Her er en af de klare fordele ved at hoppe på smart TV vognen.

Endelig kommer vi til firmwareopdateringer. Det er højst usandsynligt, at vi præsenteres for en større opdatering, som kunne gøre dit TV forældet rent softwaremæssigt. Det samme gør sig også gældende for Android-baserede TV, læs mere om vpn på android tv (ekstern link).

Modsat vil du på Android TV typisk modtage flere app-opdateringer and på smart TV, hvilket betyder, at du fortsat vil have moderne og optimerede apps på dit Android TV år frem i tiden.

Et vigtigt punkt her at bemærke er, at hvis dit smart-tv bliver teknologisk forældet, har du muligheden for at tilslutte en Android TV-set-top-boks eller dongle for at sende den nyeste Android TV-platform ind på dit TV. Du kan også gøre det samme med dit Android TV.

Du kan dog ikke hente det nyeste Tizen OS eller webOS ved at købe en separat hardwareenhed, fordi tv-producenter ikke tilbyder separate hardwareenheder til deres proprietære operativsystem.


Vigtigst af alt: Q&A

Q: Kan man downloade apps på et Smart TV?

Ja, du kan downloade apps til et smart-tv. Uanset om det er Samsungs Tizen OS, LGs WebOS eller Googles Android TV OS, er der apps tilgængelige på alle disse platforme. Bemærk dog, at appbiblioteket er begrænset i Tizen og WebOS.

Q: Hvilken enhed gør et tv til et smart tv?

Der findes en del Android TV produkter som Mi Box, Nvidia Shield TV og dongler som Chromecast med Google TV og Fire TV Stick, der er i stand til at gøre ethvert tv til et smart-tv.

Q: Vil et smart tv fungere uden en internetforbindelse?

Det korte svar er ja. Du kan bruge et smart-tv uden internetforbindelse, men kun til lokal medieafspilning via et USB-drev. Netflix, YouTube, Prime Video og andre streaming-apps understøtter ikke offlinevisning på et smart-tv eller et Android TV.

Q: Hvor adskiller et smart tv sig fra et Android TV?

Smart-tv har generelt hurtigere performance end Android TV og tilbyder ofte en mere simpel og brugervenlig grænseflade. Opstartstiden er også betydeligt bedre end på et Android TV.

Android TV vs Smart TV: Tid til at konkludere

Generelt set, tilbyder Android TV'er flere valgmuligheder for forbrugerne, hvorfor det typisk vil fremstå som et bedre valg i forhold til smarte tv'er, der kører Tizen OS, webOS osv. Fra appbibliotek til opdateringer og opgraderbarhed har Android TV generelt en mere bredspektret menu at vælge ud fra.

De få ulemper ved Android TV er performance, der ikke er på niveau med smarte tv'er, og for det andet skal brugerne have en vis grad af viden om Android-økosystemet for at kunne drage fordel af alle mulighederne, som Android bringer for dage.

Så afhængigt af dit behov og dine præferencer, kan det være svært at tage en endelig beslutning, som vi favoriserer det ene frem for det andet. Vi håber dog, at vi med denne artikel, har gjort dig klogere, når du står overfor, at skulle vælge mellem et smart TV eller en Android TV.

 

Source & Image credit:

LG, Sony, Google, YouTube

Vores partnere